Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 01. března 2019 06:24

Karja mne na uplne jizni morave lilek ze seminek vubec a ze sazenicky dlouhy asi tak 5 cm. U nas je sice teplo, ale zadna voda, takze nevylucuju, ze kdyz nekdo hodne zaliva, muze se mu podarit.

Offline brrr
12290 příspěvků moje polička 01. března 2019 08:40

@Karja U nás na severu lilek roste ve skleníku. Jednou jsme si koupili cvičně sazeničku na záhonek a měli jsme jednu minikuličku.

Offline Zina
6322 příspěvků moje polička 01. března 2019 12:21

999 Hummus s červenou řepou mám hrozně ráda, dělal jsme ho párkrát podle veganotic a byl fakt super. Jediný, co mě na něm odrazuje, je to pečení řepy, přijde mi, že to fakt trvá.

Lilek v Maitrie mi taky hrozně chutná, většinou si tam dávám ten. Na obsluhu jsme zatím měli docela štěstí, s tou jsem měla problém v Lehké hlavě (tuším stejný majitel), tam byli opakovaně hodně mimózní i na mě, ale už jsem tam dlouho nebyla. 

Offline 999
19680 příspěvků moje polička 01. března 2019 12:43

Zina Já už se tady před pár stránkami přiznala, že za tímto účelem (dip, hummus, polévka...) používám tu kupovanou vakuovanou:-).

Jo, je to stejný majitel. Já měla v Maitrea jednou slušnej výstup, když jsem si dala ten lilek, je tam uvedeno, že součástí pokrmu je chilli. Když jsem to ochutnala, poprosila jsem je, jestli by mi chilli ještě nemohli donest, že je ho tam málo. A oni si za to chilli navíc (do pokrmu s chilli) naučtovali asi 40 Kč. 

Offline Zina
6322 příspěvků moje polička 01. března 2019 13:33

999 A že je předem uvařená a není čerstvá vám szravotně nevadí? Nebo to zachraňuje to vakuování? Se ptám, pře jsem se rozhodla zase aspoň nějaký čas kopat za tým makrobiotiky a podle jejich doporučenívšechna tepelně upravená zelenina musí zkonzumovat do půl hodiny (maximálně do dvou). Lilek se teda taky nesmí, ehm :-).

To s tím chilli je hrozný, navíc s jejich cenama... 

Offline Potrefenáhusa
38661 příspěvků moje polička 01. března 2019 13:44

Zina no makrobiotický to asi teda úplně není, ale mně přijde ta vakuovaná dobrá. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 01. března 2019 13:44

Karja Potrefenáhusa 

Před 2 lety jsem sehnala jednu poslední sazenici lilku, který byl na něčem naroubovaný, vypadalo to jako pořádnej stonek od dýně. To plodilo jak o život, sice to nebyly lilky velký jako z obchodu, ale byly jich mraky, vařila jsem třeba ze tří kusů. Když máme obyčejné sazenice, je to jak kdy, podle počasí. Skleník nemáme. Minulý rok bylo všechno, co člověk uzalíval. Zkuste sehnat ten roubovanej, fakt to fungovalo.

Offline 999
19680 příspěvků moje polička 01. března 2019 13:45

Zina Nevadí mi to. Já to s tím histaminem celkem šidím, domluvila jsem se s doktorem, že omezím jen to nejhorší, starý sýry a tak a uvidíme, jak to bude fungovat. Ale já nechci žádnej stres v životě a řešit důsledně ještě tuhle intoleranci by pro mě stres byl. 

Offline MP Marge
6816 příspěvků moje polička 01. března 2019 15:58
Reakce na Zdenek:

MP Marge Přemýšlím, jestli stojí za to se omezovat v jídle kvůli zubům. Jídlo je přece jediná rozkoš, kterou si můžeme dopřávat celý život, navíc několikrát denně, jak praví klasik.

​Na to mam jednoznacnou odpoved: S mymi zuby rozhodne stoji  Uz takhle je na ne tristni pohled; predstava, ze by jeste dale zloutly ve me vyvolava zimnici. Navic zase tak moc se neomezuju - kafe a vino piju (vetsinou) brckem, a repa i boruvky proste pockaji, az rozbiju prasatko a necham si udelat fazety!

Offline Potrefenáhusa
38661 příspěvků moje polička 01. března 2019 16:02

MP Marge brčkem? 

Offline MP Marge
6816 příspěvků moje polička 01. března 2019 16:06

Potrefenáhusa No jo... Coz kafe, tam muzu predstirat, ze to je ice coffee nebo latte (ale in tak si ze me kolegove delaji srandu). Vino, to uz je horsi, to vypada FAKT uchylne, ale ja ho taky nepiju nikde na verejnosti, jen doma a jen obcas, protoze mam radsi bily. Tak se to ztrati 

Offline Sweet Potato
40075 příspěvků moje polička 01. března 2019 16:21

MP Marge Tyjo, alkohol brčkem pívala mládež, aby se rychleji, tudíž levněji upravila

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 01. března 2019 16:21

999 

Lilek jsem vždycky měla ráda v curry a v Čestru, jinak mi většinou moc nejel. Kvůli tomu curry jsme ho vysadili, ale jak ho pak bylo hodně, hledala jsem další recepty a pro mě naprosto zásadní je, aby před finální úpravou nejdřív prošly plátky pánví s olivovým olejem. 

Offline MP Marge
6816 příspěvků moje polička 01. března 2019 16:29
Reakce na Sweet Potato:

MP Marge Tyjo, alkohol brčkem pívala mládež, aby se rychleji, tudíž levněji upravila

​Che che, to i ja pamatuju z dob bourliveho mladi   

Offline Karja
44412 příspěvků moje polička 01. března 2019 18:22

dynda Teda, tobe se podarilo I z nenaroubovaneho, jo? Tak ja to zkusim,  za zkousku nic nedam, ten naroubovanej nevim nevim, kde sehnat.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 01. března 2019 19:09

Karja ma bejt "pekelny"leto.....pry...tak to muzes zkusit

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 01. března 2019 19:14

Zarinya Taky jsem to četla. A jestli fakt jo, koupím ven vířivku. A nic mě nazastaví! Natož manželův nesouhlas 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 01. března 2019 19:20

Dadoo virivka je fajn.:-)