Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 07:48

Janulik03 Příležitost pro pana Samo Sato!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:25

Konec kočkování chlapci. Teď načneme zábavu z jiného soudku. Ze soudku umění!

V Japonsku se dnes slaví Den dospělosti, ti kteří dosáhli od dubna loňského do dubna letošního roku dvaceti let se stávají oficiálně dospělými a pořádají se pro ně slavnosti a různé uvítací ceremonie na radnicích. Mládež pak většinou odchází hromadně na různé večírky. Slaví se už minimálně od roku 714 (!) druhé pondělí v lednu. Při této příležitosti se často oblékají speciální krásná kimona, furisode, což je nejformálnější typ, jaký si mohou mladé dívky obléknout. Pár jsem jich dnes potkala, ale nikdy nestihla vyfotit, pokaždé to bylo někde na nádraží. :-( 

Momentálně je tento svátek trochu v krizi, Japonsko loni snížilo plnoletost už od osmnácti, takže vznikl trochu zmatek, kdo by měl vlastně slavit. Paradoxně k tomu ale roste počet mladých, kteří se ve dvaceti necítí dospělí a slavností se odmítají účastnit. Navíc se v minulosti objevilo pár incidentů (třeba parta opilých mladíků, která narušili obřady), kvůli kterým některé radnice přestaly slavnosti pořáadat....přesto všechno je dnes státní svátek, tudíž den volna a den, kdy je většina obchodů zavřených. Na to jsem jaksi pozapomněla a vydala se do Kapabashi dori (slavné "kuchařské" ulice) na nákup, muž si totiž usmyslel, že budeme nakládat zelí.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:31

V Kapabashi dori se dá sehnat úplně všechno, co si vzpomenete a co se kuchařského umění týká. Většina obchodů byla bohužel zavřená, ale přesto jsem objevila nádhernou prodejnu s klasickými dřevěnými formičkami na pečivo.

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:33

Garfie můžeš mi vysvětlit, kde tankuje energie na takový život

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:34

Pak jsem strávila věčnost v osmipatrovém obchodě, kde měli jen pomůcky na pečení, válečky všech velikostí, formy, formičky, vykrajovátka, zdobičky, všechno co si dovedete (i nedovedete) představit v různých tvarech velikostech a materiálech. Osm pater, kolem schodů se táhla síť s vystavenými vykrajovátky. Nekoupila jsem si žádné, protože jsem se nedokázala rozhodnout!!! 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:36

Makara No že jo!! Ještě abych šlapala zelí, na to mu z vysoka peču!!!

Offline continuity
42332 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:37

Garfie pečící obchod je neuvěřitelný. Přemýšlím, jak se to uživí, když Japonci moc nevaří? Předpokládám, že s pečením to bude podobné. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:38

No a jinak bylo krásně, viděla jsem Skytree tower a taky super bazar!! :-)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:39

continuity Zrovna jsem nad tím dneska přemýšlela, jak se všechny ty obchody uživí. Ale ony to jsou většinou obchody s nádobím a potřebami na vaření. A taky s noži!! Těch pečících je tam vlastně spíš míň, ale jsou super. 

Jo a zelňák jsem nesehnala, ale zato jsem si koupila vánoční pánvičku na palačinky Nordic ware za pouhé čtyři stovky!

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:41

Garfie Prosím tě, jsem natvrdlá. Kdo slaví? Píšeš "ti, kteří se narodili od dubna loňského do dubna netošního roku"?

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:43

Sweet Potato Promiň. :-) Ti co slaví 20 let v době od 1. dubna loňského roku do 1. dubna letošního roku, napsala jsem to zmatečně, opravím to. 

Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:48

Garfie tie formičky aaa nádhera. A teda ze sa ti chce hned po prílete , to ta obdivujem

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:49

Garfie Parádní. Dřevěnou vyklepávací formčku mám taky, byla na zakázku a moc ji nepoužívám, protože je to dost náročné.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:55

Kan Já mám jednu taky a nepoužívám ji ze stejného důvodu. :-) Tady to je ale dost tradiční a obvyklé, nevím, jestli na to mají nějakou fintu. 

Janulik03 No odpadla mi jóga.... (hlavní motiv ale bylo krásné počasí, zítra se má zhoršit)

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:57

Garfie ty dreveny formicky! Jak asi funguje ta, co je tam moc kyticek vedle sebe? Upeces kytkovanou placku?

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 08:58

moora Fakt vůbec netuším. Možná něco obtiskneš do těsta? 

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 09:01

Garfie no, mozna mas velkou placku a v ni obtisteny kytky. Kazdopadne je paradni! Ale teda vubec to neni levna zalezitost, koukam

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 09:14

moora To rozhodně. Ale zrova ty kytky byly i dost velké a titěrná práce, ty menší kousky už jsou dosažitelné. No víš jak, přetrvá to generace....hlavně proto, že to nikdo nebude používat!

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 09:15
Online DruI
5503 příspěvků moje polička 09. ledna 2023 09:25

Garfie Jsem takovou dřevěnou formu kdysi vyřezala jako dárek pro sestřenku, ale nikdy jsem nesebrala odvahu se zeptat jestli ji vůbec někdy použila :o)