Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 05:31

A pochopitelně jako u každé staré japonské vily, nemůže chybět zahrada!

Offline Fakirka
2223 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 09:32

To je krása...

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 09:35

Garfie krasa! Zajimalo by me, jak udrzovali ty drevene koupelny, vanu a tak, aby to neplesnivelo.

Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 13:04

Kokoska To nevím, ale tahle koupelna je nová a zřejmě nikdy nepoužívaná, je to jen replika. Ale každopádně původně ji prý stavěl nějaký slavný stavitel lodí, tak asi věděl jak na to! 

Ty dřevěné koupelny tady občas vidím a netuším, jak to dělali, ale myslím, že to prostě po čase celé obnovili. :-) Když vidím, co dělá vlhko s naší umakartovou koupelnou, nedovedu si dřevo představit! :-)

Offline Myrtila
5083 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 13:45

Garfie Mně se na těch fotkách staveb, ať to jsou vily, nebo hotely, kde bydlíte, moc líbí hádat, k čemu ten vyfocený prostor asi slouží, pokud to k tomu nenapíšeš, tak obvykle nevím Připadá mi, že ten vnitřní prostor využívají (nebo dříve využívali) asi o dost jinak než my v Evropě? Ještě jak mají ty posuvné stěny. 
Sleduju na IG jedno japonské architektonické studio, a i když navrhují takové dost "evropské" interiéry, i tak mají třeba hodně jinak rozložená okna, a vůbec jinak pracují se světlem nebo úrovněmi podlahy, a tak, je to moc zajímavé. 

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 14:52

Garfie 

Ta večeře vypadá lákavě, ale tak trochu mam podezření, že to veškerý maso (ryby) je syrový, co? To bych asi nedala...

A koukám na ty dvojí kohoutky v koupelně - jsou ještě i v novejch, nebo je to jen retro?

Offline Tabea
7666 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 17:27

Garfie co je v té modré mističce? Vidím tam oči? A v té žluté? 

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 19:48

Garfie je to nadhera, dum i zahrada jen si casto u tech "pruhlednejch" domu rikam, co v zime?

Offline brrr
12154 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 21:47

Narazila jsem na cestovatele v obytné Tatře, manželé Baumovy. Ve 30. letech byli i v Japonsku

https://www.kosmas.cz/knihy/259155/japonsko-ocima-zeny/

Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 23:36

Myrtila Jo, oni měli ty místnosti hodně variabilní, je to zajímavé, o prostoru uvažují úplně jinak. My nad tím s mužem přemýšleli a přijde mi, že ta modernější architektura buduje dům spíš zevnitř. Na rozdíl od nás. Jakože začneš řešit, jak bude vypadat interiér, kde potřebuješ okna a tak a pak to celé zabalíš, zatímco u nás o tom přemýšlíš i nějak zvenku, nakreslíš krychli a do něj místnosti...zjednodušeně řečeno. Ale ty moderní japonské domy jsou kolikrát z venku fakt až nevzhledné, nebo tak nějak "jiné", než naše, hlavně hodně asymetrické. 

barbucha Projíždím to zpětně (ono už je to skoro měsíc, co jsme tam byli) a určitě je tam jedno pečené tuším vepřové, ale většina je syrová ryba, to máš pravdu. A na snídani je uzená ryba. Kohoutky jsou retro, tohle jsem neviděla nikde, možná tak někde v hodně starým onsenu. 

Tabea Ty máš oči! Jo, to je shirasu, celá minirybička. Chutná trochu jako sýr. Ve žluté misce jsou sojové boby s nějakou mořskou řasou. 

moora No jak bych ti to...je tam zima jak sviňa!  Ale ne, víš co, tady fakt hodně svítí slunce, třeba teď máme už asi dva týdny teploty kolem 8 stupňů, už je zima, ale slunce pořád peče. To když se ti opře do těch skel, je tam jak ve skleníku. Ovšem noci jsou kritické. 

brrr Já už o nich někde četla, koukám, že tohle je ke stáhnutí, díky za tip! I když teda na Databázi ji dost pomlouvají, ale nevadí, asi si s tím poradím. 

Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 23:51

Cestou zpátky jsme minuly sopku s docela drsným post apokalyptickým okolím....

Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 23:53

A pak už zpátky do Jokohamy! 

Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 23:55

A pochopitelně večeře. :-)

Syrové mušle svatého Jakuba

tuňákové maki

Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 22. prosince 2024 23:56

A další druhy sushi

Steak z tuňáka 

Online SunEclipse
3410 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 08:00
Reakce na moora:

jen si casto u tech "pruhlednejch" domu rikam, co v zime?

​ to je pak ta pisnicka o futonu, jak ji tu Garfie davala

Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 08:21

SunEclipse Já tady sedím ve slunečném dni s deseti stupni, ale muž je na služebce v našem bývalém bydlišti a už mi posílal zasněžené město.....

Offline Myrtila
5083 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 09:16

Garfie No, mně přijde, že ten neobvyklý tvar a třeba i to rozložení oken kolikrát vyplývá z toho, že ten dům potřebují vtěsnat na malou parcelu nepravidelného tvaru. Nebo teda aspoň co jsem viděla na IG těch architektů. 
Ale často v těch domech vídám opravdu neobvykle umístěné okno nad zemí, často nad ním bývá umístěná i asi skříň? Tak bych se chtěla zeptat, jestli je to něco běžného, nebo něco jako typický prvek jenom pro tyto architekty? Chtěla jsem přidat fotku z jejich IG, ale momentálně mi nejde nahrát, tak to zkusím za chvilku, nebo nějak jinak. 

edit: třeba tady je to vidět na 3. fotce
https://www.instagram.com/p/DCG6FhbzU6J/?img_index=2&igsh=YW9udnQ5M3hucDdt

Offline Garfie
28017 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 09:32

Myrtila To je taková moderní architektura, docela něco podobného vídám, ale je to vysloveně moderní prvek. Já myslím, že to hodně souvisí i se světelnými podmínkami, tady jsou ty domy fakt hodně natěsno a každý způsob jak dostat dovnitř denní světlo se počítá. Někdy se divím, že se na to nevyprdnou a nejdou raději do bytu, zrovna teď nám rostou hned v sousedství nové domy, na bývalém parkovišti, škoda že jsem vám to průběžně nefotila. Když jsem muž řekla, že tam bude stát 6 domů, tak mi nevěřil, to je prostě jako tetris, i s místem na auto....

Offline Myrtila
5083 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 12:32

Garfie Jo, to mě taky kolikrát napadlo, jestli by byt nebyl lepší, ale to je asi všude, že někoho to táhne do domečku, i když jako z tetris Ale zároveň mě to fascinuje, jak dovedou využít minimum prostoru na maximum, to se mi moc líbí

Offline brrr
12154 příspěvků moje polička 23. prosince 2024 12:52

Garfie Hele, nemáš náhodou dneska narozeniny?

Pokud jo, přeju všechno nejlepší, užij si je (i když je muž v čudu). Pokud ne,nechám si u Tebe přánído zálohy.