Garfie páni, to je teda pompézní záležitost!
Postřehy z Japonska
Garfie to je fakt zajímavé. A hlavně mně zaskočilo, že mají uprostřed léta takové "odpočinkové" období.
Zhora nedám,ale jdu shánět makrely.
Garfie to je fakt zajímavé. A hlavně mně zaskočilo, že mají uprostřed léta takové "odpočinkové" období.
presne!
continuity viktorka_od splavu Já myslím, že to souvisí s pěstováním rýže a taky s počasím...rýže teď očividně nic nepotřebuje, hodně prší a počasí je náročné, tak je to jedno s druhým ideální na odpočinek. :-)
Garfie jj, to chápu, akorát mi to nikdy nedošlo.
Začíná další období, Shoosho-menší horko, což zní velmi zvláštně, vzhledem k tomu, že momentálně teploty v Yokohamě atakují 38 a v noci klesají na krásných 28 a k tomu je 90% vlhkost vzduchu...ale když vám řeknu, že další období ponese název "větší horko", dostane to smysl. ![]()
První mikrosezona nese název atsukaze itaru, vane teplý vítr. Pro Japonce to značí definitivní příchod léta. Končí období dešťů a začíná léto, s větrem, který připomíná fén puštěný do obličeje. Letní vítr má různé názvy, ten ze začátku období dešťů se nazývá Kurohae (černý jižní vítr), uprostřed Arahae (divoký jižní vítr) a ke konci Shirohae (bílý jižní vítr). Toto období se vyznačuje hlasitým křikem cikád a dozráváním goya (nebo též niguri), hořkého japonského melounu, který ve skutečnosti připomíná spíš okurku. Goya je velmi oblíbená popínavka a často ji můžete vidět, jak se plazí po lanech natažených před okny, aby zastínila dům v horkém létě.

Typickou letní sladkostí jsou nerůznější lehká želé, ve kterých se objevují různé tvary a motivy. Je to pastva pro oči, i sensei nám je donesla na poslední hodinu Tea ceremony, možná jsem vám je už ukazovala...:-)

Časté jsou motivy ryb, v létě se objevují i na kimonech nebo doplňcích...

Ještě větší specialitou je Natsu kanton, sezónní sladkost z Kyota, která se vyrábí z japonského citrusu natsu mikan. Dužnina se vydlabe, vyrobí se z ní želé a vloží zpátky, tuto pochoutku si ale můžete koupit jen ve specializovaných obchodech a pouze do 20. července.

Nejvštší událostí (a jeden z mála důvodů, proč mě mrzí, že nejsem v Japonsku v létě) je Tanabata. Jde o jeden z nejhezčích japonských svátků. Doslovný překlad znamená "večer sedmého" a říká se mu také Hvězdný festival. Připomíná příběh dvou hvězdných milenců, Vegy a Altaira, kteří byli rozděleni Mléčnou dáhou. Setkat se mohou pouze jednou v roce, sedmý den sedmého měsíce. Datum se trochu posouvá v různých regionech a například v Sendai (kde jsem žila dřív a kde jsou oslavy nejznámější) se slaví až v srpnu. Typické pro oslavy jsou ozdoby v podobě bambusových větví, na které se věší různé typické ozdoby, celkem je jich sedm druhů a každá má svůj vlastní význam. Nejdůležitější jsou tanzaku, kousky papíru, na které se píšou básně nebo přání. Tyto ozdoby se pak věší na dveře a po svátku se nechávají odplout v řece, nebo se další den spálí. Ve veřejných prostorách pak visí krásné ozdoby z origami....

Vlastní výroba ![]()

A veřejné prostory (už jste je možná viděly, jsou to staré fotky z mého života v Sendai)

Garfie to zní skvěle, ten svátek!
A ty tvary se do toho želé vkládají, nebo se v něm přímo dělají?
V sobotu 19. července bude Tanabata v zámeckém parku v Dolních Počernicích
moora Jo, je to moc hezké, ta výzdoba všude. A i to vyrábění vlastních ozdob, takový hezký projekt pro vnoučata. ![]()
DruI Výrobní postup teda vůbec netuším, ale podle chuti je to taky želé, jen trochu hustější, takže tipuju že nejdřív vyrobí tvar uvnitř a po ztuhnutí ho zalejí do tvaru.
Kitsune To může být hezké! On je to původně čínský svátek, četla jsem, že se slaví i v některých dalších zemích, dokonce někde v jižní Americe. :-)
Musím říct, že sama sebe obdivuju, že to tady v Česku ještě stíhám
Každopádně je tu další období Hasu hajimete hiraku, kvetou první lotusy. Lotus je v Japonsku (stejně jako v celé JV Asii) velmi oblíbený. V japonštině existuje tradice pozorování lotusu zvaná kanren, často ho organizují třeba botanické zahrady nebo různé parky a můžete tam jít i s průvodcem, který vám vše vysvětlí a poví spoustu zajímavostí. Obvykle se kanren pořádá brzy ráno, protože květ se začíná otevírat kolem druhé ráno a plně rozvinutý je mezi sedmou až osmou hodinou. Potom se začíná pomalu zavírat až do odpoledního tvaru poupěte. Ve starém Japonsku se lotosové listy používaly jako nádoby pro slavnostní pití saké. Saké při tom protékalo stonkem listu a smísilo se se slabou lotosovou vůní a přírodní tekutinou, což mu dodalo osvěžující příchuť. V Japonsku byla údajně nalezena fosilie lotosového listu stará zhruba 70 milionů let.
A podobně jako s Tanabata matsuri, také Obon, svátek zemřelých, se v některých částech Japonska slaví už v červenci a v některých až v srpnu. Červencové oslavy (v okolí Tokya a ve východní části Japonska) bývají víc komornější, lidé zapalují uvítací oheň mukaebi, aby předci věděli, kam mají jít. Lidé navštěvují hroby, nosí tam saké, pivo nebo rýži, zkrátka co měl zemřelý rád. Některé rodiny vyrabí "shoryo uma" neboli duchovní koně, zvířátka z okurky nebo lilku a hůlek, mají pomoci duchům s cestou domů. Poslední den svátku se také zapalují ohně, které mají pro změnu poslat duše zpět, někde se zemřelí vyprovází lucernami. K tomu mniši recitují sútry...je to poměrně zdlouhavý rituál, který se v posledních letech hodně zjednodušil.

Lotusy v Ueno parku v centru Tokya

V Chibě (kousek od Tokya a na dosah letiště) se touto dobou pořádá Hasu matsuri (lotus flowe festival), kde můžete mimo jiné ochutnat i lotusový čaj. :-)

Garfie teda ten lotosovej rybnik!!
Garfie taky tě obdoviju, že do toho jde, když v tom teď nejsi.
Ale zrovna tahle mikrosezóna je moc hezká, to by mě mrzelo kdybychom o ni přišli.
Prosím tě, jaký je ten citrus, co o něm píšeš k 7.7.?
continuity To já bych vás neochudila, spíš že to pořád ještě stíhám na den ![]()
Sweet Potato Ten plněný zpátky v obalu jsem nejedla, je to specialita Kyota a já tam tou dobou nikdy nebyla. Ale měla jsem jakousi průmyslovou variantu, není to plněné v citrusu, ale jen jako samotné želé a to je moc dobré. Není to úplně klasická želatina, jakou známe my, ale asi je tomu chuťově nejblíž a hodně osvěžující.
Garfie to je moc hezke obdobi! Diky :)
Takove ty derave kousky, co se ji, to je lotosovy koren?
Garfie Díky
Kokoska Ano! Vypadá to hezky, že?:-)

Garfie jo, a bavi me, jak je to podobne tomu odkvetlemu kvetu.
Kokoska Přesně! A navíc jméno "hasu" (lotosový květ) je znakově spojeno s "hachisu", což znamená včelí úl....:-)

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025