Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kokoska
34404 příspěvků moje polička 12. května 2022 13:41

Garfie foť klidne i v desti, to ma taky svy kouzlo.

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 13:42

Kokoska Když moje oblíbená pláštěnka je pořád ještě na lodi!

Offline Kokoska
34404 příspěvků moje polička 12. května 2022 13:45

Garfie kdy vlastne prijede kontejner? Psala jsi myslim v pulce cervna?

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 13:47

Kokoska Asi tak nějak. Úplně na něj teď nespěcháme, protože ho nemáme kde vyložit. Potíž je, že i ty letecké věci budou mít zpoždění (měly tu být dva týdny po nás), protože lítá málo letadel. Tak nakonec prý dorazí skoro společně a máme si vybrat, co chceme nechat proclít dřív.  

Offline Kokoska
34404 příspěvků moje polička 12. května 2022 13:56

Garfie to me vubec nenapadlo, ze to musite proclivat, kdyz jsou to vase veci! To nejak kontrolujou, co tam mate? Vlastne jestli nepasujete ten mak, ze jo!

Online continuity
42335 příspěvků moje polička 12. května 2022 14:40

Garfie díky za další přehršel informací.

To jsi vybrala super školu, to se mi líbí, takovy kus historie. Je tam hodně cizinců? Nebo spíš Japonci?

Offline Karja
44209 příspěvků moje polička 12. května 2022 14:57

Garfie To jsou pěkné fotky! Musím to ukázat pak sambovi, že je tam v obydlených částech víc zelene než u nás na vsi:-D 

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 16:39

Kokoska jj, přesně, musí to kontrolovat, asi náhodně. Třeba když jsme balili, tak mě prosila ta Japonka od stěhováků, abych odstřihla cenovky od nových věcí pro děti, aby nevypadaly jako nové, protože to by mohlo být vnímáno, že to vezeš na prodej. No a že nám čeští celníci ukradli přenosný reprák už jsem tu myslím říkala. :-/

continuity Dobrá otázka! To je totiž (z pohledu Japonců) hodně důležité, takže se vždy u škol uvádí procento Japonců, kteří ji navštěvují. Myslím, že je to proto, aby měli jistotu, že se děti naučí jazyk a nebudou ve škole mluvit japonsky. Teď během covidu asi přijali víc Japonců, než je obvyklé, ale jinak je tato škola speciální tím, že prakticky nepřijímá 100% Japonce, jen děti s dvojím občanstvím, nebo děti, co přišly ze zahraniční školy (mluvím o Japoncích). Podle toho dnešního rodičovského setkání je tam hodně Indů a jihoameričanů + pochopitelně ostatní Asiaté. Z Evropy jsme tam byly 4 matky. :-)

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 16:46

A ještě taková zajímavost, prokousávám se tady všemi dokumenty potřebnými pro zápis, je to teda mazec, mají podchycené kde co, včetně toho, že děti nesmí používat vlastní wi-fi, ale můžou chodit jen na školní a podobně. 

No a řeší se uniformy a vysvětlují, že kromě pocitu sounáležitosti ke škole, setření sociálních a kulturních rozdílů a podobných obvyklých důvodů, je v Japonsku uniforma důležitá kvůli častným katastrofám, hlavně zemětřesením-protože podle unifomy jde dítě snadno identifikovat a kontaktovat školu při poskytování pomoci. 

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 13. května 2022 06:55

No a jak se tady těmi podmínkami prokousávám dál, no ty jo...mají pravidla na všechno! Už mi z toho jde hlava kolem, letní uniformy, zimní uniformy, varianty pro různé ročníky, co se může a co se nesmí kombinovat....máme dokonce i pravidla na nošení podvazků! 

Sukně musí být maximálně do půl stehen, když se posadíte, kluci mohou mít vlasy max. centimetr pod límec a malovat se můžete jen střídmě. Lak jen průhledný a náramek na ruce jeden, kolem kotníku žádný. Řetízek jen bez přívěsku-pokud nemá nějaký náboženský význam. Vlasy barvené jen v tónu. Boty jen bílé nebo černé. Kůže nebo napodobenina. Existuje i dress code na "dny bez uniformy". A to jsem teprve v polovině. 

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 13. května 2022 07:24

Garfie wow

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 13. května 2022 07:25

Garfie z toho by mi praskla hlava.

Já teď čtu Deník japonské manželky (inspirovala si mě) a popisuje to dost podobně. Mohla bys něco takového taky napsat!

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 13. května 2022 08:04

Mulen No jako malá jsem myslela, že budu spisovatelka! Ale že bych se chtěla proslavit pomlouváním Japonců, to zrovna ne.  (tohle teda navíc ani není japonská škola, nekopíruje ani jejich svátky, ani školní rok)

Offline Kokoska
34404 příspěvků moje polička 13. května 2022 08:49

Garfie to je normalni sikana!  Asi maji na ty uniformy a prislusenstvi nejake specialni obchody?

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 13. května 2022 09:33

Garfie No vidíš! Tak tohle bys třeba vynechala . Ale máš spoustu jíných skvělých zážitků :)

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 13. května 2022 09:54

Kokoska Mě teda nejvíc rozsekala ta pravidla na nošení podvazků!

Jinak mi to vlastně nepřipadne nějak strašné, jen je toho moc a hrozně podrobně. Ale tak moje děti jsou na základce, tam to asi problém není, spíš pak na střední....školní uniforma se kupuje na školním webu a doufám, že i osobně, protože si vůbec netroufnu odhadnout velikost. Kalhoty můžeme mít vlastní, ale musí být šedé a ve správné délce.

Jo a školní trika jsou bílá, tak to abych jich koupila rovnou tunu!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. května 2022 11:24

Garfie To je bomba, ty pravidla. Knihu určitě napiš, nebo deník, ty to umíš všechno tak vylíčit, že i  trable vyznějí jako drobný problémek, vůbec se nehroutíš, nestěžuješ a to já oceňuju, nesnáším fňukání.

Offline monr
74 příspěvků moje polička 13. května 2022 16:03
Reakce na Garfie:

Kokoska Mě teda nejvíc rozsekala ta pravidla na nošení podvazků!

Jinak mi to vlastně nepřipadne nějak strašné, jen je toho moc a hrozně podrobně. Ale tak moje děti jsou na základce, tam to asi problém není, spíš pak na střední....školní uniforma se kupuje na školním webu a doufám, že i osobně, protože si vůbec netroufnu odhadnout velikost. Kalhoty můžeme mít vlastní, ale musí být šedé a ve správné délce.

Jo a školní trika jsou bílá, tak to abych jich koupila rovnou tunu!

Garfie páni, tie pravidlá sú sila, ale zas vyzerá, že to majú dobre premyslené, a majú aj zmysel.

Len píš, super sa to číta, a tie všelijaké zaujímavosti sú naozaj pre bežného európana fascinujúce

Offline Ignis
1334 příspěvků moje polička 13. května 2022 17:17

Garfie Ty pravidla jsou slušný psycho, s tím bych měla problém i jako rodič, natož dítě

Offline Torrah
3248 příspěvků moje polička 13. května 2022 19:02

Dlouho jsem tu nebyla, tak teď dočítám. Super čtení. Doufám, že získáte dům podle svých požadavků a ty uniformy... aspoň se děcka nehádají, kdo má co značkové a kdo nemá. I když Japonci se asi nehádají, nebo jo? Nějak si je nedovedu představit, jak se hádají :D