Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. května 2022 12:33

Garfie A já se s tím doma vyráběla, když jsme vařili a měli obchod nebo restauraci. Tohle by se mi líbilo, i když ty ceny rozhodně méně. 

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 10. května 2022 14:02

MP Meri Víš co, určitě se vyrábí i konkrétní věci na zakázku. Ale máš spoustu jídel, co prostě vypadají stejně, to máš třeba jako u nás svíčková nebo vepřo knedlo, řízek se salátem...prostě to vypadá všude stejně. 

Kokoska Mně se to spíš líto, protože se tady určitě dá dobře najíst i tak. Ale ryby jsou teda opravdu velké omezení. :-)

barbucha To je moje nejoblíbenější!

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 09:43

Dneska jsem absolvovala první "rodičovské kafe" v nové škole. Byla to super akce, Indky napekly skvělé koláčky a dějepisář pro nás měl přednášku o historii školy, letos slaví 150 let. Bylo to moc zajímavé, fakt jsem si to užila a jsem hrozně pyšná, že sem budou chodit naše děti! Jde o nejstarší stále fungující mezinárodní školu v Asii a vůbec první v Japonsku (založená byla dokonce rok před povolením křesťanství v JP). 4x byla totálně zničená, jednou tajfunem, 2x při zemětřesení (při jednom zahynula velká část učetelů i žáků) a potom během 2.světové války a pořád stojí na stejném místě. Francouzská jeptiška, která ji založila, je pohřbená v Jokohamě, zemřela v 96 letech a je první ženou uvedenou do Singapurské síně slávy. Sestra, která školu po druhé světové zmodernizovala, zavedla Montessori školu a povolila výuku chlapců zemřela 93 letech, do rodného Irska se vrátila jen dva roky před smrtí. Celé to bylo hrozně zajímavé a už znám i nějaké matky, tak snad to bude ok. Trochu jsem fotila, abyste viděly, jak je Jokohama v kopcích, místo ulic schody, no vyšlapala jsem dnes tisíce schodů i kopců.  Fotky nic moc, začíná období dešťů očividně....

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 09:47

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 09:55

A pro 711990 mám první okonomiyaki, bohužel jen z konbini (nekoupila jsem si ji, proto je zabalená).  Ale nikde je nemají!! Prý se dělají jen na fesťákách, nebo když končí párty, jakože se shrnou všechny zbytky a osmaží se jako placka....

euridike Na tebe taky myslím, dnes jsem dokonce prolezla velký obchoďák, protože tady v okolí jsou jen takové malé drogerky, ale nic!! Objevila jsem jen šminky, pěstící kosmetiku, parfémy nikde. Ale pracuju na tom! :-)

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 12. května 2022 09:58

Garfie to je skvělý, taky bych byla pyšná. A ty fotkyLíbí se mi na ty asfaltové záplaty, to je jak u nás

A mám dotaz k podnebí? To období dešťů znamená, že tam teď bude vedro a vlhko? Četla jsem spousty knížek o Japonsku a z Japonska a dost se tam opakuje, jaký je tam v létě velký horko a dusno, je to horší jak u nás? Mě to dělalo zle, jen jsem o tom četla

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 12. května 2022 10:03

Garfie dekuju!!! Tak to me.vubec nenapadlo, ze je to zbytkova placka!:) 

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 10:07

Mulen Strašný je to! :-) Zatím máme jaro, s tím obdobím dešťů jsem si dělala srandu, to bývá až na přelomu června a července, asi dva až tři týdny leje. Jinak je tady léto strasné celé, i když neprší. Je strašné vedro a vysoká vlhkost vzduchu, až 98%!! Je to fakt jak v prádelně, neschne ti prádlo, nic. Když fouká vítr, je to jako by sis foukala do obličeje fénem. K tomu je všude překlimatizováno, takže když vlezeš do obchodu nebo do metra, je tam klidně i o 20 stupňů míň než venku!  Když skončí období dešťů, začne období tajfunů....ale zbytek roku je fajn. :-) 

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 12. května 2022 10:17

Garfie 

Jsi báječná, díky, já tady čtu všechno od A do Z, takže parfémy by byly "jen" taková třešnička na dortu... Číst všechny Tvoje zážitky je prostě radost... 

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 10:41

euridike jee, děkuju!

711990 No a přitom se to úplně nabízí, že jo!

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 12. května 2022 10:42

Garfie presne!:)

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 12. května 2022 11:04

Garfie fíha, tak to léto zní hrozně ,Ještě jsem četla, že se Japonky běžně schovánají před sluncem, nosí dlouhé rukávy a klobouky. Jak to můžou vydržet? A potí se Japonky vůbec?

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 11:20

Mulen  Zatím jsem žádnou neočuchávala, ale zahalují se hodně. Když jsem dnes na té schůzce ve škole viděla jednu matku s odhalenými rameny, byla jsem v šoku! A byla to cizinka pochopitelně. Japonky chodí hodně navlečené i v létě, nosí klobouky a speciální UV dlouhé rukavice. Ale fakt je, že tady to slunce peče neuvěřitelně, pokud vím, tak nad Japonskem je největší ozonová díra, dokonce i na opalovacích krémech vidíš někdy text, že odpovídají japonským normám. Já už jsem trochu připálená a to ještě slunko pořádně nesvítilo. Kdysi jsem se tu v dubnu, bylo pod mrakem a teplota kolem dvaceti, spálila na maso, fakt nejvíc v životě. 

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 12. května 2022 11:26

Garfie mě je jasný, že jen tak z plezíru to nedělají Spálit se v dubnu pod mrakem Přemýšlím, jestli se dá na to zahalování zvyknout, protože mě v tom vedru, čím míň jsem oblečená, tím to líp snáším. Kdepak dlouhý nohavice a i krátké rukávy. I ten pocit po namazání opalovákem mi vadí. Jako na to, že mám kořeny v Chorvatsku, je to blbý .

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 11:42

Mulen Já třeba zase mám tu zkušenost, z těch tropických nebo fakt horkých oblastí, že mi vyhovuje být zahalená, ale do něčeho lehounkého. Ale já jsem zase ten severský světlý typ, na jaře zčervenám a vylezou mi pihy i u nás!   

Offline notna
9261 příspěvků moje polička 12. května 2022 12:29

Garfie To je moc hezké s tou školou! Moc vám to přeju. A díky, že sem píšeš. Perfektní čtení je to!

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 12:42

notna Děkuju moc! A zapomněla jsem napsat, že součástí "naší" školy byla škola Futaba Gakuen, taková sestřička, určená pro japonské studentky a na ní studovala současná císařovna Masako i emerigní císařovna Michiko. Dnes už jsou teda totálně oddělené, nepodařilo se mi chytnou, kdy se to stalo. Ale překvapilo mě, že obě císařovny (obě jsou tedy "ženy z lidu" :-), nemají modrou krev) studovaly na katolické škole. 

Offline Kokoska
34404 příspěvků moje polička 12. května 2022 13:04

Garfie dik za dalsi kus denicku. Je bezva, ze je ta skola takova privetiva, kdy ze deti nastupujou? Nebo uz zacaly? 

To pocasi je asi v Japonsku dost rozdilne v jednotlivych castech, nebo to leto ma stejny prubeh vsude? My tam byli myslim v zari, v Tokiu jeste vecer tech 36, mesto se proste rozpali. A pak jak jsme jeli na vychod, bylo to lepsi, v Osace uz se dalo existovat. Akorat teda prisel dest a byla hrozna zima na vylete na horu Koya, vubec jsme takovy rozdil proti mestu necekali a jak se  v tech chramech musi chodit bez bot a vsechno bylo navlhly a studeny, brutalne jsem nastydla. Nastesti to byl posledni den, doma jsem se z toho hrabala snad 2 mesice.

Offline Kokoska
34404 příspěvků moje polička 12. května 2022 13:08

Garfie jeste dotaz - ty fotky jsou z te vasi ctvrti? Ja jsem vzdycky vidala jen ty obrazky mrakodrapu, nejlip z Fudzi v pozadi :), to je od vas daleko?

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 12. května 2022 13:34

Kokoska Měly by nastoupit v pondělí, počítali jsme už s tímto týdnem, ale nějak jim selhal interní systém a nemohli vygenerovat oficiální přijetí. Dneska se tím musíme konečně prokousat. 

Počasí je rozdílné, to je jasné, ale zase ne až tolik a ten koloběh je vlastně všude, jen je trochu posunutý v čase a obecně velká města jsou teplejší. Září je právě takové zlomové, třeba jako u nás srpen. 

Fotky jsou z Jokohamy, z okolí školy. Ona má takové tři části, jednak Minato Mirai, to je taková "futuristická" část, mrakodrapy, sklo, je tam to obří kolo...pak je Čínská čtvrť a potom ta část, kde je škola a kde chceme bydlet-a to má až takový úplně venkovský ráz, většinou rodinné domky, zahrádky, byla jsem normálně překvapená. Nafotím to někdy víc, ale dnes bylo fakt zataženo a šedivo. 

Jinak Ota-ku, kde bydlíme teď dočasně, je taky moc hezká část, už jsem tu kdysi krátkodobě bydlela, ale na jiné stanici, ale tady, kde jsme teď, je to vysloveně hezké, taková vilková čtvrť.