Ordinace 24/7

15. ledna 2024 19:01
Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 19:05

MP Marge můj kolega měl žlučníkové kameny, taky byl asi dvakrát s kolikou v nemocnici. Občas měl lehce potíže. A pak ho to chytlo, praktik ho rovnou poslal do nemocnice, protože byl úplně žlutej. Žlučník vyoperovali, kameny byly dost masivní. A že je to záležitost dost dědičná, u něj v rodině hodně rozšířená. Takze je dost možný, že i když máš vřed v žaludku, tak ti ten žlučník nedá pokoj. Ja jdu na gastro za týden a za skoro dva měsíce braní omeprazolu se to dost zlepšilo. Tak do kdyby sis na dobu čekání na gastro sehnala pantoprazol/omeprazol a už bys rovnou dělala něco proti tomu potenciálnímu vředu?

Offline Garfie
27967 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 23:52

MP Marge Nevím co poradit, neřekli ti, jak jsou ty kameny velké? Ty menší se dají i rozpustit pomocí léků, dcera měla kameny po léčbě neuroboreliozy a rozpouštěli jí je právě léky (bylo jí kolem deseti). Asi bych teda taky raději postoupila další vyšetření, do té doby ti asi prospěje dieta. 

Jinak když už tady píšu, tak rovnou přihodím dotaz, operace víček. Zkušenosti, hlavně s rekonvalescencí. Teď jsem viděla fotky z Vánoc a je to opravdu děsné. Ráda bych šla na opraci v ČR, ale bohužel budu tam jen v létě. Kamarádka očařka říká, že ideální to není, ale učitelky taky chodívají na operací o prázdninách. Zajímalo by mě, jak moc vás to odvaří ze společenského (letního) života. 

Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 00:00

MP Marge

táta měl teď kámen. Začlo to zničeho nic rovnou zánětem s antibiotickými kapačkami v nemocnici. 

Potom se čekalo až se to zklidní, jednou zákrok odložen kvůli viroze. Po dvou měsících šel pod níž a pod žlučníkem absces, který z banálního zákroku udělal dvě hodiny v narkóze a měsíc s drénem. 

Žlučník nemá už ani jeden z rodičů, vcelku dobře se s tím dá žít. Rozhodně mi to přijde lepší než riskovat komplikace. Zánět slinivky je taky na dlouho. 

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 05:39

viktorka_od splavu Diky za odpoved

Mit ucpany vyvod slinivky je strasna predstava, to bych opravdu nechtela zazit

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 05:41

Tabea Garfie continuity Diky za odpovedi, damy

No, vypada to, ze by asi bylo lepsi nic neriskovat. Zezloutnout bych opravdu nechtela a ta bolest pri zanetu, to si radsi ani nechci predstavovat. 

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 05:46
Reakce na Tabea:

MP Marge můj kolega měl žlučníkové kameny, taky byl asi dvakrát s kolikou v nemocnici. Občas měl lehce potíže. A pak ho to chytlo, praktik ho rovnou poslal do nemocnice, protože byl úplně žlutej. Žlučník vyoperovali, kameny byly dost masivní. A že je to záležitost dost dědičná, u něj v rodině hodně rozšířená. Takze je dost možný, že i když máš vřed v žaludku, tak ti ten žlučník nedá pokoj. Ja jdu na gastro za týden a za skoro dva měsíce braní omeprazolu se to dost zlepšilo. Tak do kdyby sis na dobu čekání na gastro sehnala pantoprazol/omeprazol a už bys rovnou dělala něco proti tomu potenciálnímu vředu?

​Pantoprazol mam, akorat jsem ho zatim nebrala - ony ty zaludecni priznaky jsou opravdu minimalni, vetsinu casu na to vubec nemyslim. I kdyz ted se to za posledni tydny malinko zhorsilo, tak bych asi mela zacit.

To byla prave moje nejvetsi obava, ze mam v prdeli zaludek i zlucnik

Spatne se s tim srovnavam. Jsem zvykla na to, byt zdrava

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 05:52
Reakce na Garfie:

MP Marge Nevím co poradit, neřekli ti, jak jsou ty kameny velké? Ty menší se dají i rozpustit pomocí léků, dcera měla kameny po léčbě neuroboreliozy a rozpouštěli jí je právě léky (bylo jí kolem deseti). Asi bych teda taky raději postoupila další vyšetření, do té doby ti asi prospěje dieta. 

​Hele, z toho jsem taky uplne jelen! Ja si pamatuju jeste ze skoly (mam zdravku), ze se kameny daji lecit medikaci; dokonce si pamatuju i neco o ultrazvuku (ale to byly mozna ledvinove kameny, to nechci kecat). Ale jak prakticka, tak doktorka na chirurgii mi vehementne tvrdily, ze na to zadna konzervativni lecba neexistuje, a ze operace je jedina moznost

Tak nevim, jestli to znamena, ze sutry jsou velke, anebo jestli Americani proste ty leky neuznavaji. 

Jo, a na ta vicka chci jit taky, az budu zase vydelavat nejake penize...

Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 08:25

MP Marge

rozbíjejí se ledvinové kameny, protože bez ledvin se fakt žije blbě. A navíc ta slinivka, její zánět je dost hrozná diagnóza, když to jde fakt dobře, tak je to na rok a když blbě, tak ty konce můžou být fatální. 

Já si myslím, že u Garfie dcery to může být i tak, že ty kameny ji vznikly působením léků, které brala jen dočasně. V tom případě a ještě u dítěte se to asi řeší jinak. Ale dospělý člověk, kde není žádný jednoznačný důvod, tak jsem neslyšela o nikom, že by se to řešilo konzervativně. Maximálně se operace odložila kvůli zánětu, ten se operovat nikomu nechce. 

Chápu argument, že když to nezlobí, tak to nechat být, ale oba mi rodiče přišli o žlučník akutně a teda není o co stát. Měli k tomu oba celkem komplikace, zatímco když je vše v klidu, tak to lze i laparoskopicky a druhý den jdeš domů. 

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 10:03

MP Marge jestli je jasný, že tam ty kameny máš, tak je to asi spíš otázka jestli dřív nebo později než jestli vůbec...

Offline Pavlena
6878 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 11:14

Garfie ad víčka, taky na ně chci a zároveň se strašně bojím.. Ani ne tak rekonvalescence, ale čím jsem starší, tím víc mám strach z čehokoliv zdravotního, a jakmile se jedná jen o "marnivost", tak ještě víc.. Znám jen 2 konkrétní osoby s operací víček, jedna byla už po týdnu téměř v pohodě, u druhé to vzalo pár týdnů. Sleduju nějakého brněnského doktora, chlubí se, jak to umí, že dámy skoro nepotřebují rekonvalescenci, ale podezírám ho, že si natočí někoho, kdo se hojí jako ta má první známá a vydává to za své zásluhy.. Každopádně to tu budu sledovat, abych se taky nachytřila..! 

Offline Pavlena
6878 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 11:16

MP Marge tlapkám moc, ale radu nemám, sama stále řeším ten reflux a taky to nemá konec včetně ne úplně proaktivních doktorů a šílených čekacích lhůt..

Offline slniecko admin
19333 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 12:20

MP Marge mne tvrdili, ze pri tom rozpustani sa tie kamene mozu rozpadnut a dostat do ....asi...zlcovodu? Nieco take.

Takze mam uz asi 4 roky zlcnik, ktory "by mal ist von", ale som tak strasny zbabelec, ze proste nic. Ale zistila som, ze problem mi sposobuje len kombinacia stresu s tym, ak zabudnem cez den jest, tak ked si to strazim, tak nemam problem...zatial...

Offline mirajo
2596 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 12:50

MP Marge Ono se to rozpouštění žlučníkových kamenů téměř nepoužívá ani u nás. Funguje to jen na čistě cholesterolové kameny a to většina není, ani ty se třeba nerozpustí úplně a většinou se po dobrání vytvoří znovu Takže bereš prášky měsíce s výsledkem nejistým nebo spíš pravděpodobně žádným...Rozbíjejí se jen ledvinové, u žlučníkových čím menší, tím větší šance, že vyletí do žlučovodu a ucpe ho a vývod slinivky k tomu, jak už tu bylo řečeno. Velký kámen může ve žlučníku sedět roky a neudělat nic, může se ale zkomplikovat zánětem a to taky nechceš. Jsi mladá, šla bych na operaci, bez žlučníku se žije úplně v pohodě, trochu se rozšíří žlučovody a tak vlastně převezmou jeho funkci. Ale nejdřív nechat vyšetřit ten žaludek je určitě dobrý nápad, někdy se svádí na žlučník něco, co od žlučníku není a pak je operace zklamání, když potíže nezmizí a pátrá se dál. 

Jak se vyvíjí koleno? 

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 15:35

mirajo Koleno dobry! Nic jsem si tam nenatrhla, byl to jen vyron.

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 15:41

continuity Tabea Pavlena slniecko Diky za nazory, damy, uz jsem se rozhodla, ze na operaci pujdu. Ted je jen otazka kdy. Z financniho hlediska by bylo nejlepsi jit ted, kdyz mam Medicaid, protoze to by stat vsechno uhradil - zadne doplatky a spoluucast! Jenze ja nevim, na jak dlouho do predu objednavaji, musim tam dneska zavolat. Pak je taky otazka, jak bych zvladla rekonvalescenci. Moje nejlepsi kamaradka, ktera zije v DeKalbu v Illinois, za mnou jezdi, kdyz potrebuju privezt z nemocnice a vyvencit psiky, ale to se jedna o jeden den, maximalne dva. Je dost vytizena a nevim, jestli zrovna ted na zacatku jarniho semestru, by tady mohla byt dele. Myslite, ze po laparopicke operaci bych to zvladla doma sama, kdybych psiky dala k pani na hlidani? 

Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 15:56

MP Marge

Zkus někde ten režim pogooglit, já mám právě zkušenost spíš s těmi komplikacemi. ty dva dny by ti myslím úplně stačily + plus pak venčení. problém je samozřejmě zažívání a nesmí se zvedat těžší věci - ani po ty laparoskopii. 

Jinak bych do toho šla co nejdřív, rozhodně pokud nejsi v práci, ať máš na to klid. 

Offline mirajo
2596 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 16:22
Reakce na MP Marge:

mirajo Koleno dobry! Nic jsem si tam nenatrhla, byl to jen vyron.

​Tak to je dobře, že aspoň tahle starost se vyřešila

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 16:35

mirajo Jo, taky mam radost, ze je o jednu starost min

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 16:36
Reakce na continuity:

MP Marge

Zkus někde ten režim pogooglit, já mám právě zkušenost spíš s těmi komplikacemi. ty dva dny by ti myslím úplně stačily + plus pak venčení. problém je samozřejmě zažívání a nesmí se zvedat těžší věci - ani po ty laparoskopii. 

Jinak bych do toho šla co nejdřív, rozhodně pokud nejsi v práci, ať máš na to klid. 

​No, v praci rozhodne nejsem, ani mi nemluv! Presouvam se do stezovaciho vlakna.

Offline Makara
3548 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 20:08

Garfie

Ad víčka - s velkými slunečními brýlemi tě to ze společenského života téměř nevyřadí.

Stehy asi na veřejnosti prezentovat nechceš, tak 10 dní je víc omezujících. Pak se jizva maskuje hutným make-upem, modřiny lehkým, ale mezi lidi už můžeš i se sundáváním brýlí. Jo, a kloubouček proti slunci!

V Ol doporučuji LLC klinika, Mudr. Janík.