MP Marge tak na středních si myslím, že to i relativně funguje i v ČR. Někdo, kdo není nadaný na matiku, nepůjde na matematické gympl, ale na humanitní atd. atd. Ale tady šlo o základní školy, které by měl všem poskytnout základní vzdělání. Základ by měli mít všichni stejný. Sama nevím co s tím. Ale přiznám se, že "separovat" děti už od základky mi nepřijde dobré, protože jim vytvoříme sociální bublinu. Alespoň v té škole mají možnost poznat i jiné sociální vrstvy. Jako dospělí si ten střet s realitou dokážeme dle mého vysvětlit lépe.
Souhlasim, ze zaklad by meli mit vsichni stejny, ale jde mi spis o to, ze nekteri zaci potrebuji na pochopeni latky tyden, nektere mesic, a nektere treba pul roku. To je proste holy fakt. I na te zakladce mi pripada nesmyslne nutit vsechny deti ucit se to same v jedne tride, zejmena kdyz, jak se tady ted docitam, se od skoly ocekava, ze studijni typy pripravi na prijimacky. Deti, ktere jsou napred, se ve tride nudi, zatimco deti, ktere jsou pozadu, skonci pozadu jeste vic, protoze neni cas se prizpusobit jejich tempu.
My jsme to na zakladce na druhem stupni takhle meli, byl to tenkrat nejaky novy experimentalni program. Byly nas tri rocniky. Na matematiku a na cestinu nas prerozdelili, aby byli spolu pokrocili a mene pokrocili (priznam se, ze uz si nepamatuju, jak se tomu oficialne rikalo). Na ostatni predmety jsme se zase vratili do puvodnich trid. Nepamatuju se, ze by to nekdo vnimal jako tvoreni socialnich bublin nebo nejakych elit. Deti, ktere byly opravdu nadane, najednou vsechno vic bavilo, protoze se uz ve tride nenudily, a ten ostatnim se, co se pamatuju, spis ulevilo.
Ja jsem byla komplikovany pripad: Vyrazne nadrumerna v cestine, a vubec humanitnich predmetech, ale vyrazne podprumerna v matematice. Co se mnou!? Nakonec se ucitele s rodici dohodli, ze prece jen asi pujdu nekam na stredni skolu, takze bych mela byt v tom studijnim programu. Co vam mam povidat, bylo to utrpeni. V matematice jsem nedokazala vypocitat uz vubec nic, nicemu jsem nerozumela, pripadala jsem si blba a menecenna. V cestine jsem i nadale excelovala, ale matematika se mi stala takovou nocni murou, ze jsem se bala, ze snad jeste propadnu. Sama jsem tenkrat sla tridni ucitelku prosit, aby me preradila, ze to proste nedam. Ona ale byla hodna a nechtela, abych si pokazila prilezitost ucit se pokrocilou cestinu, takze jsme se dohodly, ze zustanu ve studijnim programu, ale ze ona, protoze shodou okolnosti byla nase matikarka, mi bude zadavat priklady z nestudijni skupiny. (Logicke reseni, ze bych tedy zustala na cestinu ve studijnim programu, ale na matematiku presla do nestudijniho, reditel pochopitelne nepovolil.)
Na stredni skolu jsem pak sla na zdravku, protoze tam nebyly prijimacky z matematiky
Tu jsem se doucila na stara kolena az na skole v USA ![]()
Nemyslim si, ze spravedlnost ve skolstvi a k pristupu ve vzdelani vubec by mela vypadat tak, ze se bude predstirat, ze jsou vsechny deti stejne nadane, protoze proste nejsou.