"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 00:36
Reakce na MaeGandal:

MP Marge tak na středních si myslím, že to i relativně funguje i v ČR. Někdo, kdo není nadaný na matiku, nepůjde na matematické gympl, ale na humanitní atd. atd. Ale tady šlo o základní školy, které by měl všem poskytnout základní vzdělání. Základ by měli mít všichni stejný. Sama nevím co s tím. Ale přiznám se, že "separovat" děti už od základky mi nepřijde dobré, protože jim vytvoříme sociální bublinu. Alespoň v té škole mají možnost poznat i jiné sociální vrstvy. Jako dospělí si ten střet s realitou dokážeme dle mého vysvětlit lépe.

​Souhlasim, ze zaklad by meli mit vsichni stejny, ale jde mi spis o to, ze nekteri zaci potrebuji na pochopeni latky tyden, nektere mesic, a nektere treba pul roku. To je proste holy fakt.  I na te zakladce mi pripada nesmyslne nutit vsechny deti ucit se to same v jedne tride, zejmena kdyz, jak se tady ted docitam, se od skoly ocekava, ze studijni typy pripravi na prijimacky. Deti, ktere jsou napred, se ve tride nudi, zatimco deti, ktere jsou pozadu, skonci pozadu jeste vic, protoze neni cas se prizpusobit jejich tempu. 

My jsme to na zakladce na druhem stupni takhle meli, byl to tenkrat nejaky novy experimentalni program. Byly nas tri rocniky. Na matematiku a na cestinu nas prerozdelili, aby byli spolu pokrocili a mene pokrocili (priznam se, ze uz si nepamatuju, jak se tomu oficialne rikalo). Na ostatni predmety jsme se zase vratili do puvodnich trid. Nepamatuju se, ze by to nekdo vnimal jako tvoreni socialnich bublin nebo nejakych elit. Deti, ktere byly opravdu nadane, najednou vsechno vic bavilo, protoze se uz ve tride nenudily, a ten ostatnim se, co se pamatuju, spis ulevilo.

Ja jsem byla komplikovany pripad: Vyrazne nadrumerna v cestine, a vubec humanitnich predmetech, ale vyrazne podprumerna v matematice. Co se mnou!? Nakonec se ucitele s rodici dohodli, ze prece jen asi pujdu nekam na stredni skolu, takze bych mela byt v tom studijnim programu. Co vam mam povidat, bylo to utrpeni. V matematice jsem nedokazala vypocitat uz vubec nic, nicemu jsem nerozumela, pripadala jsem si blba a menecenna. V cestine jsem i nadale excelovala, ale matematika se mi stala takovou nocni murou, ze jsem se bala, ze snad jeste propadnu. Sama jsem tenkrat sla tridni ucitelku prosit, aby me preradila, ze to proste nedam. Ona ale byla hodna a nechtela, abych si pokazila prilezitost ucit se pokrocilou cestinu, takze jsme se dohodly, ze zustanu ve studijnim programu, ale ze ona, protoze shodou okolnosti byla nase matikarka, mi bude zadavat priklady z nestudijni skupiny. (Logicke reseni, ze bych tedy zustala na cestinu ve studijnim programu, ale na matematiku presla do nestudijniho, reditel pochopitelne nepovolil.)

Na stredni skolu jsem pak sla na zdravku, protoze tam nebyly prijimacky z matematiky  Tu jsem se doucila na stara kolena az na skole v USA 

Nemyslim si, ze spravedlnost ve skolstvi a k pristupu ve vzdelani vubec by mela vypadat tak, ze se bude predstirat, ze jsou vsechny deti stejne nadane, protoze proste nejsou. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 06:34

MP Marge hele, já s tím naprosto souhlasím a taky si nemyslím, že by se všichni měli učit jen to samé a už vůbec  ne stejně. Řešení na vašem gymplu mi přijde jako velmi dobré, až na to, že bych klidně rozdělila program pro ty, co můžou jen to jedno.

Já mám zatím malou zkušenost s dětmi. Nejstarší začíná 3. třídu. Žijeme v cizině. Ve třídě je jich 22. Na matematiku ale mají učebnice, která právě povoluje, že děti jedou podle svého tempa. Je to samozřejmě omezené, ale loni si je učitelka rozdělila do tří skupin. Ta největší skupina dělala příklady, které je třeba udělat. Je nějaké curriculum, co se musí ve 3. třídě naučit, tyhle cvičení museli udělat všechny děti. Ta největší skupina dělala tyhle. Pak jsou tam ale děti, které pochopili rychle, tak aby se nenudili, měli příklady navíc nebo už těžší nebo si byli schopní odvodit další látku (pokud zvládli násobilku 3, tak 4 si odvodili). No a pak tam byla skupinka dětí, kteří aby zvládli to curriculum, tak potřebovali více procvičování a ti byli ve třetí skupince, která dělala příklady na to. Všichni jeli v tom stejném pracovním sešitu.

Jenže to prostě se 30 a více dětma ve třídě nejde. Že by třeba se spojovali děti z několika tříd, taková flexibilita nejde. Je to taky hodně o lidech.

continuity tak IT na školách je katastrofa, na spoustě teda i ty cizí jazyky. Vím o tom svoje. A nemyslím si, že by se to nějak extra změnilo. Jako existují výjimky, ale jsou to opravdu výjimky.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 08:01

continuity vydrzi 2-3 dny (pokud nemam cely den pusteny pokemony:-)), davam na nabijecku na noc zaroven s telefonem, nijak mi to kupodivu neprekazi. proste je vecer odkladam na jedno misto

49114 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 08:35

tak, s oblekem jste mi poradili dokonale, prosim kde v Brne doporucite vyzkouset si/vypujcit elektrokolo? pujcovna ktera ma dost velky vyber a neni to vlastne jen prodejna? a ty strasny zalohy

Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 08:41

continuity jestli chces plavani+notifikace, doporucuju Garmin Vivoactive3

Offline 999
19626 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 09:21

paktofonika Díky. To sice nejsou ony, ale taky se mi líbí :-). 

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 10:28

continuity jinak informatika na zš je něco naprosto katastrofálního a druhý cizí jazyk v situaci, že neumějí ani tu mateřštinu... to vymyslel nějaký mimoň, to jinak neni možný

A teď si to vykombinuj s inkluzí, kde i dítě s LMP má němčinu i angličtinu a jeho minimální výstup je "rozumí základním informacím v krátkých poslechových textech, které se týkají osvojených tematických okruhů ciz.jazyka". Dítě s LMP má problém pochopit, co mu říkáš česky.​

49114 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 10:53

Gellnerova to už je dle mého názoru vysloveně sabotáž, za to bych trestala

Offline whiskas
20796 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 11:53

Vyzná se tady někdo v bankovnictví? Stále řeším vratku ze Zalando. Byl mi zaslán ARN kód platby - vrácení na platební kartu (debetní) a datum odeslání. Prý mi více poskytnout nemohou. V bance nic a banka mi tvrdí, že podle tohoto kódu platbu dohledat nelze. Číslo karty sedí. Takže patová situace. Jedna strana peníze odeslala, druhá ji nemá a nikdo neví, kde tedy jsou. Zdá se, že konkrétní částka zmizela, není nikde a asi bude nejjednodušší ji prostě odepsat. Díky :-).

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 12:16

whiskas sice ti neporadil s tou konkrétní platbou,ale až ji vyřešit,změnila bych banku. Jejich přístup se mi nelíbí.

Offline prďola
4448 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 12:45

whiskas požádejte Zalando, aby ověřili, zda se jim platba nevrátila - nemuseli si toho všimnout. pokud ne a s bankou jste rešila jako regulerní reklamaci, tak bych se obrátila na bankovního ombudsmana. velké banky ho mívají. je nesmysl částku odepisovat zrovna u sebe 

Offline whiskas
20796 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 12:51

prďola Díky! Zalandu jsem psala, prý to prověří ... zatím čekám na odpověď. To je hroznej "vopruz" .

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 12:54
Reakce na MaeGandal:

Ale tady šlo o základní školy, které by měl všem poskytnout základní vzdělání. Základ by měli mít všichni stejný. Sama nevím co s tím. Ale přiznám se, že "separovat" děti už od základky mi nepřijde dobré, protože jim vytvoříme sociální bublinu. 

​Inteligenci mají rovněž všichni stejnou? 

Ano, základ by měli mít stejný, ale právě proto, že děti jsou různě nadané (případně nenadané!) tak toho stejného základu nedocílíš, když budeš všechny učit stejným tempem a způsobem. 

O sociální bublinu nechť se starají rodiče, škola má učit. Resp. naučit.

A koukám, že podobně už píše MP Marge ...

Offline prďola
4448 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 12:55

whiskas nz  je to pruda, souhlasím

Offline whiskas
20796 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 13:09

prďola Já jsem si hlavně myslela, že ARN kód je prokazatelný kód transakce a netušila jsem, že banka může mít s dohledáním takový "problém" .

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 13:09

whiskas A nemala si už problém s bankou keď si platila niečo cez Booking? 

Offline prďola
4448 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 13:21

whiskas no, měl by být. ale zpracovatelská banka platbám stejně přiřazuje svoje jedinečná referenční čísla, a pokud vím, tak obyčejný dotaz do banky bývá řešen velmi vágně a s ARN se většinou nikdo moc nedohledává. pokud to bylo řešeno jako reklamace, tak by si vágní přístup neměl nikdo dovolit, proto jsem doporučila ptát se na vrácenou platbu. 

Offline whiskas
20796 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 13:36

paktofonika Jo, měla, ale to byl problém na straně hotelu, kdy mi rezervační platbu z kreditky místo odepsání naopak naúčtovali dvakrát, přestože hotel byl na místě placen zcela jinou kartou. To bylo taky výživné. 

Offline whiskas
20796 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 13:37

prďola Díky. Počkám tedy ještě na vyjádření ze Zalando a pak se znovu obrátím na banku.

Offline brrr
12265 příspěvků moje polička 09. zaří 2018 14:05

MaeGandal Podobně jak popisuješ funguje na matiku Hejného metoda. Příklad má víc řešení, pomalejší mají za úkol zjistit aspoň jedno, ti šikovní mají zjistit, co nejvíc. atd. Myslím, že způsoby jak pracovat s různě nadanými dětma existují, ale odvíjí sse to od učitele a školy.