"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline slniecko admin
19470 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 15:27
Reakce na Dadoo:

continuity Když ona by to ta průměrná škola klidně zvládla. Ale chtělo by to, aby žáci konečně začali něco dělat. Do hlavy jim to kladívkama natlouct nelze.  Koně k vodě dovedeš, ale pít je nedonutíš. 

​Prečo kladivom?

Deti, skôr než nastúpia do školy, sú väčšinou nanšené z čohokoľvek, čo sa môžu naučiť. Čo sa stane potom, že treba na ne to kladivo?

Apropó, jedno z mojich krotérií na výber školy bolo, že žiadne nutné učenie nadoma, ani domáce úlohy. Z psychohygienických dôvodov, ja to mám kedy spraviť, ale nepovažujem to za správne.

Jo a školu pre nadané deti si neviem vynachváliť.

Offline slniecko admin
19470 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 15:28

Jo a súkromka, do kterej chodí druhé moje dieťa zvláda aj prebrať učivo aj minimálne raz do mesiaca akciu mimo školy.Presne z dôvodov, že ak to vhodne zapadá do učiva, tak raz vidieť, chytiť je viac ako 5x počuť.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 16:23

Dadoo Pravdepodobne je to stará kolekcia keďže sú všade vypredané. Chcela som len vedieť či mám hľadať tieto alebo či mala 999 na mysli iné. 

Online MP Marge
6809 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 16:25
Reakce na Dadoo:

Co je řešením? Zš to má v tomto těžké,na děti s velmi rozdílnými schopnostmi v jedné třídě. A teď k tomu přidejte ještě třeba inkluzi.  

Pokud budou třídy pro nadané děti, bude část populace ječet,ze je to elitarska diskriminace. Opravdu je?  Když pojedu se slabým žákem podle toho premiantu, poškodil ho. Když s ním pojedu pomaleji,důkladněji, dám mu šanci  lepe uspět. A nebudu pritom brzit  rozvoj toho rychlejsiho.

​Mne pripada uplne absurdni, ze to nekdo takhle vidi (jako "elitarskou diskriminaci", myslim). Mne pripada spravne a logicke jak jste to napsala. Ja jsem ta posledni, kdo by vyzdvihoval americke skolstvi jako nejaky zarny priklad, ale spoustu veci tady podle meho nazoru delaji dobre, a jedna z nich je, ze vyuka na strednich skolach neni uniformni, ale prizpusobena schopnostem zaka. Takze pokud je nekdo vyrazne nadany v matematice, tak nesedi ve tride se spoluzaky, kteri jsou v ni prumerni, ale je zarazen do "AP (=advanced placement) class", ktera odpovida jeho potrebam. Naopak zak, ktery v matematice plave, je zarazen do odpovidajici tridy, ale vetsina skol ma i doucovaci program, aby zaci, kterym neco nejde, meli moznost latku postupne dohnat. (Jsou i stredni skoly, ktere umoznuji obzvlast nadanym zakum dochazet i na mistni univerzitu a chodit tam na prednasky, ale to uz neni v zadnem pripade standard.) A i na zakladce se bezne dela, ze kdyz je dite napred treba ve cteni, tak chodi na cteni do vyssi tridy a pak se zase vrati do sve. 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 16:26

Neviete náhodou ako sa volajú bielo zelené kvetiny na fotke? 

Offline Camellia
49 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 17:04

paktofonika  to by mohl být tenhle pryšec

pryšec vroubený

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 17:50

Camellia Ďakujem :) 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 21:00

MP Marge tak na středních si myslím, že to i relativně funguje i v ČR. Někdo, kdo není nadaný na matiku, nepůjde na matematické gympl, ale na humanitní atd. atd. Ale tady šlo o základní školy, které by měl všem poskytnout základní vzdělání. Základ by měli mít všichni stejný. Sama nevím co s tím. Ale přiznám se, že "separovat" děti už od základky mi nepřijde dobré, protože jim vytvoříme sociální bublinu. Alespoň v té škole mají možnost poznat i jiné sociální vrstvy. Jako dospělí si ten střet s realitou dokážeme dle mého vysvětlit lépe.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 22:36

MaeGandal minuly tyden jsem mluvila se svym sefem anglicanem a vysvetloval mi, proc vetsina anglicanu neumi gramatiku. protoze se ji vubec nemusi ucit. nekdy kolem tak pate tridy si muzou vybrat mezi studiem teorie jazyka  a studiem literatury, kde spis pisou eseje. no a vetsina usoudi, ze mluvit umi, takze jde na tu literaturu. 

nerikam, ze to je spravne, celkem jim to asi komplikuje studium dalsich jazyku, ne druhou stranu osobne si myslim, ze ten minimalni zaklad, ktery se ty deti na ZS uci by mohl mozna trochu vic ocesany ale trvat na tom, ze ho budou skutecne umet. a deti, ktere uz docela v mladem veku projevuji nadani nejakym konkretnim smerem a meli by dostat vetsi prostor ho rozvijet.

povinna dotace na informatiku je jedna hodina tydne, co prudukuje studenty, ktery jeste pri nastupu na VS nejsou schopni samostatne pracovat v excelu. ale na druhem stupni se pribira druhy cizi jazyk, co by bylo zajiste velice chvalihodne, kdyby alespon z anglickeho meli po 9 letech na ZS znalosti alespon na urovni B1, co kolikrat nema absolvent VS. (viz stiznosti, te na SS se zacina s vyukou jazyka prakticky od zacatku, protoze uroven nemaji vsichni stejnou). 

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 22:41

continuity jo, mně to taky dost překvapilo, vysvětlovala nám to učitelka v angličtině. gramatiku tak jak to známe my tam vůbec nevyučují, jen na speciálně zaměřených školách, já teda pochopila že na základních vůbec ne, a dál jen na těch jazykově zaměřených

49114 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 22:44

continuity jinak informatika na zš je něco naprosto katastrofálního a druhý cizí jazyk v situaci, že neumějí ani tu mateřštinu... to vymyslel nějaký mimoň, to jinak neni možný

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 22:50

viktorka_od splavu on mi rikal, ze maji na vyber, gramatiku nebo i pravopis se urcite uci prvnich par let, ale uplne zaklady. ma pet deti, z toho jednoho autistu, tak myslim, ze ma dost siroke skusenosti.

49114 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 22:54

continuity tak pravopis samozřejmě, plus spelling, ale gramatiku tak jak ji známe my tak tu opravdu ne (typu větné rozbory, slovní druhy...) paní je češka, jejich tři děti chodily do školy v anglii, takže má srovnání.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 23:08

viktorka_od splavu to, ze je informatika jedna katastrofa vim uplne presne. kamaradky dcera dostava znamky za to, jak hezky se ji v kresleni povedlo nakreslit motylka. takze nosi dvojky, protoze s mysi neni uplne zrucna. 

pritom dnes je uz takovych nastroju i volne dostupnych, jsou k tomu metodicke listy, plany, priklady vsechno. 

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 23:12

viktorka_od splavu kdyz te tady vidim, jak moc vyuzivas ty chytre hodinky? 

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 23:13

My na gymplu meli osm skupin anglictinaru, rozdeleno podle urovne, psali jsme rozrazovaci testy. Nakonec jsem maturovala na urovni C1, byla jsem od zacatku v druhe nejlepsi skupine. Od tretaku jsem anglicky cetla nezkracene verze knih.

49114 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 23:20

continuity hodinky miluju:-) ale ja tyhle hracky proste rada. plus jsem rada furt online. co konkretne te zajima?

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 23:24

viktorka_od splavu uvazuji o Samsung watch tech novych, protoze se s nima da i plavat a jsou to snad schopny i zmerit. ale neumim si predstavit jak moc vyuziju treba  na telefonovani nebo platby? pry jsou super na hudbu, tak to nepotrebuji, spis mi jde o to propojeni s telefonem, nejsem schopna ho uhlidat, jestli mi nekdo volal, zasklim kolikrat dulezity hovor, protoze je od noci vypnuty...

49114 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 23:31

continuity plavat se s nimi da, mereni vyzkouseny nemam. telefonovat jde, odpovidat na zpravy predchystane odpovedi. porad videt jestli je neco nove-to presne! telefon ale musi byt v dosahu a zaply. dosah je docela dobry. zobrazuje vsechny komunikacni apky co mam. takze telefon polozeny na stole/hozeny v kabelce ale vim ze nekdo vola, prisly maily, sms, whatsup.. platby netusim hudbu nevyuzivam. 

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 23:47

viktorka_od splavu a jak si si zvykla na tu baterku, nabijis to v noci nebo jak?