Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 24. října 2016 14:25
Reakce na Lilly_Ku:

:D

protoze ziju v zahranici, znam tyhle veci taky na vlastni kuzi. ne teda moc casto, ale pri jednani s ruznyma institucema se obcas nekdo predvede.

Na pojistovne pri dotazu na zamestnani prej: vy berete podporu, ze? :D 

Koukám, že ani v Berlíně to není lepší :) My se letos stěhovali do Saska a první zádrhel byl, že s náma největší místní realitka odmítla komunikovat v angličtině, na manželův meil prostě neodpověděli.  Pak když se teda vzepjal a zavolal tam tak ho posílali od čerta k ďáblu, nebylo v podstatě možné mluvit jinak než německy (manžel na nějaké zákaldní úrovni umí, ale jistější si je samozřejmě v aj.) a přehazovali si ho jako horkou bramboru no a nakonec se tvářili, že vlastně nic volného nemají (byť jsme si na jejich stránkách našli asi 25 inzerátů...). Pomohlo až to, když s ním šel přímo na jejich pobočku jeho německý kolega, několikrát jim vysvětlil, že manžel nastupuje na univerzitě, mávali jim před očima pracovní smlouvou a pak nám tedy milostivě sjednali prohlídky. Tam už naštěstí agentka mluvila velmi dobře anglicky. Od té doby co se týče bytu v podstatě no problém, asi jsme protunelovali počáteční potenciálovou barierou, ale v tom červenci jsme z toho byli silně vycukaní. Holt daň za typické české jméno.... A to jim prosím to, že bude nastupovat na univerzitě opakoval pokaždé do telefonu a psal to i do meilu :)

S pojišťovnou a radnicí pak už problém nebyl, naštěstí měl vyplněný formulář z práce a šli jsme k referentce, která měla zaměstnance univerzity na starost (byť opět nemluvila anglicky). Ale konto v bance jsme otevírali natřikrát a ještě si nás proklepávali :) Samozřejmostí bylo ukázat pracovní smlouvu, doklad o bydlení, registraci z radnice a dva doklady totožnosti u každého....

No každopádně za těch pár měsíců co tu jsme jsem si minimálně o východě Německa přestala dělat iluze :)

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 24. října 2016 14:52
Reakce na A666:

Ja mam takovych zazitku dost malo, ale samozrejme se najdou.

Pokud nekdo nema rad “cizaky“, tak mu u toho konkretniho vetsinou bude u zadku, jestli nastupuje na univerzitu nebo prijel zametat. Pokud se k vam takhle chovali, tak bych z vlastni zkusenosti rekla, ze si mysleli neco o privandrovalcich, co ani neumej nemecky. Ale mam teda proti sasku trochu predsudky :)

Pripomina mi to mou anabazi s pracovnim povolenim,kdyz bylo jeste potreba. Vsechny papiry v poradku, ale nemecky jsem jeste nemluvila tak dobre. Taky na me cumeli jak kdybych jim prijela rozkrast urad.

Tak at se tam dobre zabydlite!

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 24. října 2016 15:11
Reakce na Lilly_Ku:

Ja mam takovych zazitku dost malo, ale samozrejme se najdou.

Pokud nekdo nema rad “cizaky“, tak mu u toho konkretniho vetsinou bude u zadku, jestli nastupuje na univerzitu nebo prijel zametat. Pokud se k vam takhle chovali, tak bych z vlastni zkusenosti rekla, ze si mysleli neco o privandrovalcich, co ani neumej nemecky. Ale mam teda proti sasku trochu predsudky :)

Pripomina mi to mou anabazi s pracovnim povolenim,kdyz bylo jeste potreba. Vsechny papiry v poradku, ale nemecky jsem jeste nemluvila tak dobre. Taky na me cumeli jak kdybych jim prijela rozkrast urad.

Tak at se tam dobre zabydlite!

Jo, taky si myslím, nakonec asi nejvíc pomohlo to, že tam byl i kolega, rodilý Němec, jemu se těžko vymluvali. Ale říkám si, jak to dělají lidé, co přijedou pracovat a německy neumí vůbec (na univerzitě jsou lidé i třeba z indie, ameriky atd.). Manžel německy umí dle mého docela slušně, jen ji holt dlouho aktivně nepoužíval a v angličtině je si jistější (má CAE a v našem oboru ji používá v podstatě denodenně - i tady v Německu v práci). Do Německa jsme nešli cíleně, že bychom chtěli zrovna sem, jen manžel potřeboval zahraniční pracovní zkušenost (děláme ve vědě) a tady zrona měli volné místo a i peníze na jeho plat... Já osobně jsem si tedy nikdy nemyslela, že skončím v Německu :D

Je fakt, že mi přijde, že obraz Německa je v ČR dost zkreslený - člověk nabyde dojmu, že vlastně anglicky umí úplně v pohodě. No na západě to možná platí, na východě je to z mých zkušeností horší, nevidím rozdíl oproti ČR. Pro mě je to docela těžké, protože německy umím fakt jen základy, navíc jsem se učila naposledy před 10 lety na SŠ, nemám talent na jazyky takže jsem se soustředila jen na angličštinu, kterou kvůli práci potřebuju nutně. Výsedek je,ž e teď i když tuším, jak ybch měla mluvit německy tak automaticky jde ze mě angličtina :D Plánuji jít na nějaký intenzivní kurz němčiny, tak jsem na to zvědavá, jak mi ta aklimatizace půjde :) Zatím jsem doma, protože pracuju ještě na dokončení Ph.D. studia v ČR....

Každopádně díky moc za přání, zabydlení už jsme docela slušně, asi největší chalenge bylo sehnat kuchyni :D Fakt mě ten zvyk pronajímat byty bez vybavení kuchyně a bez linky docela překvapil :)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 24. října 2016 15:13

Jo a když jsme u toho stěžování si, největší problém mám momentálně s tím najít správnou polohrubou mouku. Našla jsem si číselné označení typu, které by mělo odpovídat polohrubé, koupila jí a ona to byla zase hladká :D

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 24. října 2016 15:17
Reakce na A666:

ja myslim, ze tedy v normalnich obchodech vubec polohruba neni, ze standard je hladka a zbytek kdyztak v nejakych specializovanych. uz jsem se taky parkrat pidila :)

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 24. října 2016 15:30
Reakce na A666:

Este k tomu nemecku: ja uplne nevim, jake jsou predstavy v cr o nemecku, ale vnimam to tak, ze nejaky jednoznacny obrazek je tezky. jsou tu dost velke rozdily - na jedne strane je tu hodne lidi, kteri si zijou dobre a dari se jim, z vyvoje v poslednich desetiletich profituji, protoze se dokazali rychle adaptovat na moznosti a sance globalne fungujiciho trhu, a to nejen trhu zbozi a sluzeb, ale i pracovniho.

pak je tu ale i dost siroka vrstva lidi, kteri vyjdou na nemecke pomery tak akorat. z globalizace nejen ze netezi, ale spis je ohrozuje (treba tim, ze jejich praci mohou prevzit jini nekde na vychode/z vychodu, kteri ji budou ochotni delat za min penez). coz pochopitelne generuje urcitou frustraci. koncentrace techhle lidi je vyssi v byv. vychodnim nemecku.

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 24. října 2016 15:52
Reakce na A666:

Jo, taky si myslím, nakonec asi nejvíc pomohlo to, že tam byl i kolega, rodilý Němec, jemu se těžko vymluvali. Ale říkám si, jak to dělají lidé, co přijedou pracovat a německy neumí vůbec (na univerzitě jsou lidé i třeba z indie, ameriky atd.). Manžel německy umí dle mého docela slušně, jen ji holt dlouho aktivně nepoužíval a v angličtině je si jistější (má CAE a v našem oboru ji používá v podstatě denodenně - i tady v Německu v práci). Do Německa jsme nešli cíleně, že bychom chtěli zrovna sem, jen manžel potřeboval zahraniční pracovní zkušenost (děláme ve vědě) a tady zrona měli volné místo a i peníze na jeho plat... Já osobně jsem si tedy nikdy nemyslela, že skončím v Německu :D

Je fakt, že mi přijde, že obraz Německa je v ČR dost zkreslený - člověk nabyde dojmu, že vlastně anglicky umí úplně v pohodě. No na západě to možná platí, na východě je to z mých zkušeností horší, nevidím rozdíl oproti ČR. Pro mě je to docela těžké, protože německy umím fakt jen základy, navíc jsem se učila naposledy před 10 lety na SŠ, nemám talent na jazyky takže jsem se soustředila jen na angličštinu, kterou kvůli práci potřebuju nutně. Výsedek je,ž e teď i když tuším, jak ybch měla mluvit německy tak automaticky jde ze mě angličtina :D Plánuji jít na nějaký intenzivní kurz němčiny, tak jsem na to zvědavá, jak mi ta aklimatizace půjde :) Zatím jsem doma, protože pracuju ještě na dokončení Ph.D. studia v ČR....

Každopádně díky moc za přání, zabydlení už jsme docela slušně, asi největší chalenge bylo sehnat kuchyni :D Fakt mě ten zvyk pronajímat byty bez vybavení kuchyně a bez linky docela překvapil :)

Potíže s kontem mne překvapují. Jezdila jsem před 7 lety (stěžuji si, že čas tak letí) do Německa na brigády o semestrálních prázdninách. Zřizovali jsme si tam účet pro dvě výplaty, přičemž ta za srpen přišla na účet v září, kdy už jsme tam nebyli a oni ji museli postat na český účet a zrušit účet. Nikdy to nebyl pro problém. Zaslání na český účet stálo poplatek 50 centů, česká banka si za příjem ze zahraničí vzala 500 Kč. Ale kurz byl vysoký (první rok přes 32 Kč za Euro), to byly časy. 

Offline Potrefenáhusa
38278 příspěvků moje polička 24. října 2016 16:30
Reakce na Garfie:

Příhoda s panem Šándorem je otřesná. Pak se tu furt vykládá něco o rovných příležitostech a kdesi cosi, když mu na hlavu na*erou i řemeslníci ...

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 24. října 2016 17:10
Reakce na Malvin:

No já nevím, čím to bylo, je fakt, že nešlo o úplně velkou banku, manžel vybral takovou, aby byla ideálně bez poplatku. Každopádně poprvé nám chyběla adresa v Německu, bez té to prostě nebylo možné. Podruhé byl problém, že jsme sice měli adresu, ale neměli jsme ten kouzelný formulář o registraci na radnici a já měla jen OP, ne pas. Teprve potřetí to teda prošlo, i když se musel jít chlap na přepážce zeptat šéfa, zda to schválí, ale to je asi normální....

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 24. října 2016 17:17
Reakce na A666:

My vždy jako první chodili na cizinecké a druhý krok byla banka. A v rámci návštěvy ciozinecké jsme museli jít nahlásit popelnici. A adresu jsme uváděli tu, kde jsme bydleli. Bylo to bydlení bez smlouvy, ale to nevadilo. Šlo o Sparkasse. 

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 24. října 2016 17:20
Reakce na Malvin:

lisi se t to banka od banky. musela jsem si tu pred osmi lety nejdriv zaridit ucet, aby mi DAAD mohla poslat stipendium, a dokumenty jsem nemela veskere zadne krome dokladu totoznosti, presto to u sparkasse slo.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 24. října 2016 17:30
Reakce na Malvin:

My vždy jako první chodili na cizinecké a druhý krok byla banka. A v rámci návštěvy ciozinecké jsme museli jít nahlásit popelnici. A adresu jsme uváděli tu, kde jsme bydleli. Bylo to bydlení bez smlouvy, ale to nevadilo. Šlo o Sparkasse. 

No jo, jenomže dneska i na tu radnici (cizinecké už není nutné) musíš jít s potvrzením od pronajímatele.... nevím, jestli to jsou novinky, ale někde jsem zachytila, že některé procedury jsou zpřísněné kvůli uprchlické krizi....

Jo a adresu hotelu, kde jsme měli na měsíc pronajatý apartmán než si najdeme bydlení, nám vzít nechtěli....

Offline Edge
1739 příspěvků moje polička 24. října 2016 17:33
Reakce na slniecko:

To bude dobrý, držím palce, ať je to co nejdřív v pořádku.

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 24. října 2016 17:55
Reakce na A666:

jen poznamka: tyhle procedury opravdu s bezenci, popr. zadateli o azyl vubec nesouvisi. u vetsiny bank chteji prihlaseni k pobytu, ke kteremu je nutne na radnici predlozit radnou najemni smlouvu, takhle to funguje uz roky :)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 24. října 2016 18:10
Reakce na Lilly_Ku:

jen poznamka: tyhle procedury opravdu s bezenci, popr. zadateli o azyl vubec nesouvisi. u vetsiny bank chteji prihlaseni k pobytu, ke kteremu je nutne na radnici predlozit radnou najemni smlouvu, takhle to funguje uz roky :)

Ok, já to jen četla někde zmíněné :) Každopádně alespoň jsme se nedostali do začarovaného kruhu jako známí v Belgii, kteří potřebovali Belgický účet pro uzavření nájemní smlouvy ale pro otevření účtu potřebovali bydliště v Belgii :)

Každopádně potrvzení o registraci k pobytu teď pro jistotu nosíme k jakémukoliv papírování :D

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 24. října 2016 18:24
Reakce na A666:

jasne, ja to jen uvadela na pravou miru.

potvrzeni o prihlaseni taky opatruju a taham kde vsude :)

Online Garfie
28028 příspěvků moje polička 24. října 2016 18:50
Reakce na Potrefenáhusa:

Příhoda s panem Šándorem je otřesná. Pak se tu furt vykládá něco o rovných příležitostech a kdesi cosi, když mu na hlavu na*erou i řemeslníci ...

Přesně. A mimochodem, stále nevyřešeno, dám sem pokračování...

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 24. října 2016 21:25
Reakce na Edge:

Vďaka.

Offline Rhaenys
347 příspěvků moje polička 25. října 2016 08:05

Stěžuji si, že jsem vyhodila peníze ze IUD, které i po pěti měsících stále zlobí. Achjo.

Offline Lola
97 příspěvků moje polička 25. října 2016 08:27

Vidím, že jsem zase totálně mimo. Mně kdyby se někdo představil do telefonu jako Šándor, vybavil by se mi bývalý náčelník vojenského zpravodajství Andor Šándor, takže jsem při čtení tohoto vlákna uvažovala, co může kdo mít proti špiónům ve výslužbě, že jim ani nechce opravit topení.