Mladej Klaus vás všechny snad slyšel: https://www.novinky.cz/komentare/418287-komentar-kdyz-vam-pise-vlastni-babicka-ze-mrhate-svym-nadanim-vaclav-klaus-ml.html
Stěžovací vlákno
Vďaka. Už je lepšie, tým, že ju to už nebolí, tak aj ja som kľudnejšia.
K tým remeselníkom. Áno, mát pravdu, že mnohí sa strácajú a je to problém. Na strane druhej vidím obrovský vzostup ručnej práce, trebárs sa stačí pozrieť na Fler, či Sashe, mám okolo seba veľmi veľa ľudí s VŠ vzdelaním, ktorí v určitom veku jednoducho zistili, že ich kancelárska práca ubíja a aj za cenu nižšieho zárobku začali niečo vyrábať.
No a potom je tu smutnejšia skupina oborov, ako sú napr. reštaurátori, ktorí fakt musia mať aj vzdelanie, aj grif, a nemajú dostatok odbornej práce na to, aby sa uživili, lebo koľkokrát aj majitelia historických kusov, či nehnuteľností to radšej nechajú nejako dať dohromady za čo najmenej peňazí u nejakých amatérov bez ohľadu na výsledok a potom títo zas ak chcú uživiť svoje rodiny inde robiť najjednoduchšiu stolárčinu.
U vás plynař kontroluje kotel dvě hodiny? To aspoň máte pocit, že za něco platíte :-) Náš je tady max. půl hodiny pomalu i s kávou, objednávat ho taky musím dva měsíce dopředu a bere teda cca 700.
To vážně musí mít VŠ i učitel odborného výcviku? Vždyť tam by měly být důležitější ty roky praxe případně mistrovská zkouška, ne? jako přišlo mi šílené i chtít po ženských s 25 lety praxe si dodělávat VŠ (třeba kamarádky maminka), ale tohle už je úplně absurdní....
Jo. Na VŠ jsme měli spřátelený učňák, kde jsem byla na týdenním praktickém workshopu a někteří mí spolužáci si tam dodělávali výuční list ve zkráceném ročním studiu (super věc tohle roční studium mimochodem, taky jsem o tom uvažovala), a zrovna když jsem tam na tom workshopu byla, psala naše mistrová bakalářku a jiná vyučující, která tam učí teorii, zas chodila současně se mnou na nMgr a dodělávala si druhého(!!!) inženýra, protože ten její současný titul nebyl z oboru. Úlet prostě.
A když jsme u plynařů, musím si postěžovat (stále jsem v lehkém šoku). Mám byt, v něm nájemíky, byla tam revize kotle a revizák doporučil kotel vyčistit. Poté co se nájemníkovi nepodařilo nikoho v dohledné době sehnat, vložila jsem se do toho já-poslala tam toho výše zmíněné "našeho" plynaře....a ráno mi volá nájemník, že chlap přišel, prohlásil, že tohle dělat nebude a zmizel...takže od rána obvolávám plynaře (zatím tři, kteří mají čas do týdne), domluvím termín, nadiktuju adresu a ve chvíli, kdy řeknu, že nájemník se jmenuje Šándor, každý mi řekne, že tam nejde a dělat to nebude.
Napřed jsem myslela, že jde o fór a s prvním na to téma ještě dokonce chvilku vtipkovala....ale oni to prostě myslí vážně.
Už vidím, jak se na školách zřizuje nová funkce
.
http://www.ceskaskola.cz/2016/10/soudni-znalkyne-pro-oblast-skolstvi.html
pani znalkyne mi prijde ze sorty tech, kteri z nasi celkem prijatelne skolky, udelali skolku, ve ktere se neda vydrzet, protoze reditelka je tak vystrasena, ze deti si uz nemuzou volne hrat ani na skolkove zahrade. nemluve o vsech zrusenych vyletech, skolkach v prirode a pod.
skolni deti nemuzou v ramci TV chodit na plavani, protoze vyklad je takovy, z i v bazenu, kde jsou treneri a plavcice, ze ne odpovida chudak ucitelka, to same lyzaky. predstava, ze desetilete dite nemuze jit samo na zachod, aby si tam nehlidane nahodou nezlomilo nohu mi otevira kudlu v kapse.
Je to hrozne, ze? Muj muz a dcera maji taky takove zajimave prijmeni. Mame same mile prihody. Treba bytove druzstvo nas pravidelne lustruje a delaji straslive obstrukce, nez nam prodlouzi o rok najem. Nebo kdyz loni v lete dcera jeste jako miminko chytla rotavirus a musela stravit nejaky cas v nemocnici, mela jsem tu na navsteve socialku i hygienu ("A pracovala jste nekdy? A vas muz nekdy pracoval?"). A tak ruzne. Uf.
Můj muž o mě pořád říká, že žiju v sociální bublině..:-/ Jako fajn, vím, že lidi v domě se těšili, když jsme byt koupili (s nájemníky), že je vystěhuju. Ale oni platí, jsou bezproblémoví, ale mají prostě šest dětí a tím pádem jsou hlučnější (na druhou stranu-v noci spí, narozdíl od protějšího bytu, kde věčně paří nějaká parta mladých fotbalistů). Dobře, pochopím, že sousedé nejsou nadšení, varoval mě i bývalý majitel bytu, to jsem zvládla snadno, stačilo se hned od začátku vymezit a típnout každý problém v zárodku. Ale že narazím na něco takového? Prostě nepůjdu tam, kvůli jménu??? Tak fajn, zima na krku, kotel nefunguje, asi tam umrznou nebo co....:-/
2x
pri tejto prilezitosti som si vyguglila, pocetnost priezvisk na Slovensku a zistila, ze vasi kurenari by pri podobnej lustracii pravdepodobne zasli hladom. Sandorovcov v roznych obmenach je tak cca 2000, ale do prvej desiatky a neprebojovali na rozdiel od inych priezvisk odvodenych z madarciny (popravda az ma samotnu prekvapilo ako vela ich je).
Por. č.PriezviskoPočet osôb (1995)Počet osôb (2003)VývojNajväčší výskyt
01Horváth/Horváthová30429 30813nárastPetržalka
02Kováč/Kováčová31066 29079poklesPetržalka
03Varga/Vargová13714 21650nárastKomárno
04Tóth/Tóthová23353 21604poklesKomárno
05Nagy/Nagyová20984 19341poklesKomárno
06Baláž/Balážová14785 14114poklesŽilina
07Szabó/Szabová10665 13998nárastKolárovo
08Molnár/Molnárová13907 12632poklesKomárno
09Balog/Balogová10165 10872nárastTrebišov
10Lukáč/Lukáčová10287 9718poklesPrešov
:-D a to bych jim přála!!! Pojít hladem, hezká představa....dopadne to tak, že tam holt budu muset být já (ideálně bussines look) a tvářit se, že tam bydlím, nebo co :-/
Je to hrozne, ze? Muj muz a dcera maji taky takove zajimave prijmeni. Mame same mile prihody. Treba bytove druzstvo nas pravidelne lustruje a delaji straslive obstrukce, nez nam prodlouzi o rok najem. Nebo kdyz loni v lete dcera jeste jako miminko chytla rotavirus a musela stravit nejaky cas v nemocnici, mela jsem tu na navsteve socialku i hygienu ("A pracovala jste nekdy? A vas muz nekdy pracoval?"). A tak ruzne. Uf.
:D
protoze ziju v zahranici, znam tyhle veci taky na vlastni kuzi. ne teda moc casto, ale pri jednani s ruznyma institucema se obcas nekdo predvede.
Na pojistovne pri dotazu na zamestnani prej: vy berete podporu, ze? :D
Stěžuju si na dva záněty průdušek a jeden zápal plic.
Jste z Prahy? Pokud ano, zkusila bych nějaký havarijní/technický servis, jsou docela drahé, ale když jim řeknete, že to není havárie a nemusí tam být do hodiny/ještě dnes, můžou vám odpustit havarijní příplatek (nebo mají přímo sazbu za nehavarijní opravy). Výhoda je, že budete mluvit s dispečerem, který na 99 % příjmení řešit nebude, a technika tam prostě pošle.
Co je špatného na příjmení Šándor?
Nejsem z Prahy, ale už tam mimochodem jeden plynař přišel a ve dveřích se otočil. :-/
Jednoho mám, nájemníkovi na něj dal kontakt přímo revizák (takže předpokládám, že nějaká averze vůči jménu a původu by tam být neměla), nájemník s ním mluvil, ale může až v prosinci. Ještě si na něj asi vezmu číslo a zkusím mu zavolat a uplatit ho, aby přišel o víkendu. Je to fakt bezmoc a to jsem nechápala, že si to pan Šándor není schopný zařídit sám, jeho totiž odmítají rovnou.
To JÁ vážně nevím. Já jsem opravdu šokovaná, do teď jsem pana Šándora považovala za neschopného chlapa, který není s to zajistit rodině funkční kotel :-) Bohužel ta dnešní ranní scénka a dopoledne strávené sháněním plynaře mě vyvedly z omylu. Jako důvod jsem slyšela něco ve smyslu "Šándor? To bude strašně zanesené, to já dělat nebudu." "Šándor? Tam nejdu. Prostě ne, najděte si někoho jiného...." Fakt jsem napoprvé myslela, že je to vtip.
pri tejto prilezitosti som si vyguglila, pocetnost priezvisk na Slovensku a zistila, ze vasi kurenari by pri podobnej lustracii pravdepodobne zasli hladom. Sandorovcov v roznych obmenach je tak cca 2000, ale do prvej desiatky a neprebojovali na rozdiel od inych priezvisk odvodenych z madarciny (popravda az ma samotnu prekvapilo ako vela ich je).
Por. č.PriezviskoPočet osôb (1995)Počet osôb (2003)VývojNajväčší výskyt
01Horváth/Horváthová30429 30813nárastPetržalka
02Kováč/Kováčová31066 29079poklesPetržalka
03Varga/Vargová13714 21650nárastKomárno
04Tóth/Tóthová23353 21604poklesKomárno
05Nagy/Nagyová20984 19341poklesKomárno
06Baláž/Balážová14785 14114poklesŽilina
07Szabó/Szabová10665 13998nárastKolárovo
08Molnár/Molnárová13907 12632poklesKomárno
09Balog/Balogová10165 10872nárastTrebišov
10Lukáč/Lukáčová10287 9718poklesPrešov
Muz si tuhle stezoval, ze ma malo pribuznych, tak uz vim, kam ho mam poslat. :D