Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 23. října 2016 16:28
Reakce na Lilly_Ku:

V učňácích bych chyby nehledala. Opravdu je hlavní problém v rodičích a vůbec v společenském náhledu na manuální práci. Panuje představa, že ten, kdo dělá v kanclu apod. se má lépe. Rodiče chtějí, aby se jejich děti měly lépe než oni a proto chtějí, aby měly maturitu. Že na ni spousta dětí prostě nemá, jednoduše nevidí.

Třeba my máme nejlepšího řemeslníka-žáka jednoho oboru xy v republice. Vyhrál celostátní soutěž. Kdyby to tak přitáhlo víc žáků.. 

Nejmenší třída může být, tuším, 6 nebo 7 žáků. Takže se třídy spojují, protože se přihlásí třeba 3-4-5 žáků na jeden obor. Teoretické předměty mají společné a dělené, praxi zvlášť. To je dobré řešení.

A na maturitním oboru jsou žáci, kteří se celé čtyři roky budou potácet mezi 4-5 a někteří nikdy neodmaturují. nejspíš vás napadne, že by měli být vyhozeni dávno. Jenže.. když vám na konci školního roku výsledek zázračně vytáhne na čtyřku, vyhodit ho nelze. Několikrá jsem zažila zpochybnění známky, přezkušování, i stížnost na školu. Tak pak nějak, s odřenýma ušima, ještě za 4 proleze.

Přestože víme, že prostě nemá šanci odmaturovat. Jenže rodiče ho tam budou držet a v případě neúspěchu bude na vině škola. Tedy v jejich očích. Však čtyři roky prolezl, tak tu maturitu má už dostat, ne?

Offline Kajuli
64 příspěvků moje polička 23. října 2016 16:44
Reakce na kerrankin:

já bych to i brala v případě, že opravdu jdu studovat čistou lingivistiku U těch aplikovanějších oborů tohle opravdu postrádá smysl

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 16:57

to s tim smyslem v praci uplne chapu. pred pul rokem jsem si presne z tohohle duvodu snizila hodiny na puluvazek, protoze jsem ve sve praci nevidela smysl a uz me to  dost deptalo. zacla jsem ted delat i na sebe s tim, ze se to treba za nejakou dobu vic rozjede. financne jsem si rozhodne pohorsila, ale pocit je to nesrovnatelny.

s tou VS to je hodne komplexni problem. myslim, ze dokud se nezmeni system prijimani plus studia vubec, tak to vubec nema reseni. system financovani vs je pobizi k tomu, aby prijimaly co nejvic studentu, plus kazdy se chce mit lip a spojuje si to (celkem opravnene) s vyssim vzdelanim. jeste tu hraje roli, ze je celkove pro spolecnost dobre, kdyz jsou lide vzdelanejsi, min pak veri ocividnym nesmyslum, takze vylozene studium bych nezavrhovala. dokazala bych si predstavit treba nejakou reformu bakalare, ktery by pak byl prakticteji zamereny, s tim, ze bych to poradne prosivala az na navazujici magistersky. 

ale hlavne: nejde to jedno bez druheho. to je jak s inkluzi (aniz bych tu chtela rozdmychavat dalsi flame): v soucasne tristini situaci v zakladnim skolstvi nejaky predpis situaci vubec neresi. v podstate by bylo potreba reformovat celkove zpusob, jakym fungujou pedagogicky fakulty, aby tam nechodilo tolik lidi, co "si to teda daji i na pajdak" (cest vyjimkam). takze pripravit schopny ucitele, plus jim pak nabidnout odpovidajici ohodnoceni. 

jenomze tohle jsou vsechno reformy, ktery vyzaduji vizi a nejsou uskutecnitelny za rok, ani za ctyri roky. navic se na nich nedaj nahonit zadny politicky body ... no nic, nebudu se rozcilovat :D

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 23. října 2016 17:28
Reakce na Lilly_Ku:

Ne, nerozčilujte se. Máte totiž pravdu. Ta tragédie českého školství začíná na ZŠ a VŠ do dovrší.

Protože, milá Mášo, já studovat nemusím. Mám dávno vystudováno a mám dávno svoje povolání. Studuji jen z vlastního zájmu ve zralém věku a o to víc pak možná, zkušeným okem, vidím ty nedostatky. Čekala jsem to poněkud smysluplnější.

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 23. října 2016 17:46
Reakce na Lilly_Ku:

Gratulujem k odvahe nabrať nový smer a držím palce! Ja som teda snáď konečne dospela k tomu, že som na správnej ceste robiť to, čo som mala kedysi dávno vysnívané. Akurát dosť bojujem s tým, že som ťažký nihilista a cynik, takže vlastne ani neviem, či to robiť chcem, katastrofa...  Navyše človek môže dospieť k vyhoreniu prakticky v akejkoľvek profesii, počula som už aj od ľudí, ktorí robia nejakú pre spoločnosť fakt dôležitú a zmysluplnú prácu a robia ju dobre, že ich to po rokoch už vôbec nenaplňuje a vlastne by chceli skúsiť niečo iné. Je to ťažké...

S názorom na reformu školstva súhlasím, bohužiaľ je to tak, ako to je... nemá zmysel si kaziť nedeľu.

Offline Garfie
28030 příspěvků moje polička 23. října 2016 18:22
Reakce na Dadoo:

Já s Vámi ve všem tak hrozně souhlasím!!! Moc byste si rozuměla s mojí sestrou, učí na učňáku a ty její historky ze školy jsou Vašim velmi podobné. 

Offline Karja
43822 příspěvků moje polička 23. října 2016 18:36
Reakce na Dadoo:

Ne, nerozčilujte se. Máte totiž pravdu. Ta tragédie českého školství začíná na ZŠ a VŠ do dovrší.

Protože, milá Mášo, já studovat nemusím. Mám dávno vystudováno a mám dávno svoje povolání. Studuji jen z vlastního zájmu ve zralém věku a o to víc pak možná, zkušeným okem, vidím ty nedostatky. Čekala jsem to poněkud smysluplnější.

Já s Vámi taky hrozně soucítím. Namotivovat se ke studia něčeho, co člověk vlastně ani nepotřebuje je prostě složité. Ale vlastně když tolik plavete v tom ICT, tak to v podstatě potřebujete procvičit, ne?

Offline Morrigan
75 příspěvků moje polička 23. října 2016 18:57
Reakce na Lilly_Ku:

Britsky system mi taky vyhovoval. Byla jsem tam rok na stredni a uz tam se literatura delala doat zacilene a do hloubky, v podstate jako v cr na vs, jeden semestr se probiraly treba jen dve nebo tri dila. Ale zas tam decka nemaj rozhled, no. Na stredni by asi byla idealni kombinace obojiho.

Jinak treba tady v nemecku treba vubec nevedou statnice. Zkousky v prubehu studia.byly sice tezsi, ale nakonec jen obhajis diplomku a konecna znamka je kombinaci diplomky a vysledku z prubehu studia. Projde mi to dobry, to biflovani uplne vseho na statnice nechapu.

Já mám takový pocit, že takle je to i v tom anglosaském systému, že nejsou státnice jen obhajuješ diplomku. Co jsem byla právě v tom Dublinu, tak tam mi říkali, že prvák je jen taková sranda a pak se má hlavně soustředit na psané té bakalářky v dalších ročnících.

Offline Morrigan
75 příspěvků moje polička 23. října 2016 19:12
Reakce na Kajuli:

Dočítám pozdě, takže téma už je daleko, ale potlapkávám vás! U nás se takový vycpávkový obor nazýval praktická fonetika, bylo to sice povinné, ale za dva kredity a jen kvůli tomu, abychom nemluvlu jako úplní trotli. Ovšem naše doktorka z toho udělala zápočet s písemnou a ústní částí, kdy bylo třeba 1x A4 přepsat do IPA (abeceda používána pro fonetický přepis) a tolerovala dvě chyby, za které brala i chybné vyznačení hlavních i vedlejších přízvuků. Pokud se toto povedlo, následovala ústní část s fonetickou teorií (třeba popis jak musí ústa vypadat a kde musí být jazyk při vyslovování některých hlásek) a nakonec přednes textu- to bylo lehké.

Nemusím dodávat, že předmět jsme až na jednoho studenta všichni svorně opakovali...

Koukám, že Morrigan má podobné zkušenosti, nestudujete náhodou na FF v Ostravě?

Teda takto brutální jsme to snad neměli ani my. Já jsem z FF na Karlovce xD U nás to byly malé testíky v průběhu semestru (přepis do IPA a zpět, se vším všudy jako aspirace atd), pak nás nahrávali a po celý semestr jsme to museli hodnotit v takové prehistorickém programu (napsat normální zápis, v IPA, po znacích a pak hodnocení, jestli jsme to dobře vyslovili), pak nám dali snad ještě jeden text, který jsme měli zapsat v IPA (když řeknu IPA tak tím myslím i všechny ty voloviny okolo, jako důraz, aspirace a různé ty detaily, nejen znaky). No a nakonec jsme měli ústní zkoušku, kde jsem měla totální okno a nedokázala jsem 12 minut mluvit o afrikátách xD

Co jsem si odnesla? No pamatuju si, akorát prefortis shortening xD

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 23. října 2016 19:27
Reakce na Karja:

Haha, já v ICT ani tolik neplavu. Dokonce si myslím, že má znalost je na vyšší uživatelské úrovni. Ale jde mi na nervy dělat  zbytečné věci. Vztah ke studovanému oboru to nemá. Pokud všichni museli udělat min. bakalářku, asi taky už něco umí. Nejsem proti ICT, ale neměly by se podobné věci učit dříve? Na bakaláři nebo v 1-2 ročníku?

Být ten člověk soudný, ani bych neprotestovala. Ale pět časově skutečně náročných úkolů k zápočtu se mi zdá přehnané. Uvítala bych spíš opravdu odborné předměty. 

Mimochodem jedna z otázek v několikastránkovém testu je odstavec odborného textu v angličtině - my máme text zrevidovat a napsat správně. Na něco takového už potřebujete skutečně dobrou a odbornou angličtinu. Jaký tohle tedy má smysl?? Někdo tam neumí anglicky skoro vůbec. (AJ není obsahem studia) Budu-li něco podobného někdy potřebovat, nechám si to přeložit profesionálem, právě proto, aby to bylo perfektní, rozhodně to nebudu matlat sama. Natolik anglicky skutečně neumím.

Takže si mám ted ten odstavec nechat někým přeložit a odevzdat to, jako bych to dělala sama? 
Přijde mi to nesmyslné. A nesmyslné věci mě demotivují.

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 23. října 2016 20:02

Obarila som si dnes dieťa horúcim čajom. Samozrejme nechtiac. Boli sme to dať ošetriť, už ju to aj prestáva bolieť, ale ja som s nervami na cucky tak, že sa normálne ešte teraz trasiem.

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 23. října 2016 20:25
Reakce na slniecko:

Ajaj. Tak přeju, aby ses třásla co nejkratší dobu! Dítko se z toho oklepe vždycky rozhodně rychleji 

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 23. října 2016 20:26
Reakce na barbucha:

Vďaka.

Offline Karja
43822 příspěvků moje polička 23. října 2016 20:35
Reakce na Dadoo:

To je blbé. Ale dle toho, jak popisujete zadání toho úkolu, to vypadá, že koncepce zápočtu dost závisí na tom konkrétním učiteli, který to zkrátka pojal uplně blbě. Protože, co si budeme povídat zrovna ICT se dá na pojmout užitečně (samozřejmě se sylabem toho předmětu asi vyučující nic moc neudělá, bohužel). Když si vezmu, že jsem to měla tři semestry, v práci jsem byla na několik kurzech a pořád mám, co se učit a zaručeně vždycky narazím na něco nového, co neumim nebo zapomenu.

Snad máte i dost jiných a zajímavých předmětů. Prozradíte, co konkrétně studujete?(Doufám, že jo:-))

Offline Ayuri
669 příspěvků moje polička 23. října 2016 20:40
Reakce na slniecko:

No, stane sa. Človek by si tú boleť za dieťa najradšej vytrpel sám. Ale deckám sa to naozaj rýchlejšie hojí. Neboj, za pár dní o tom nebude ani vedieť.

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 23. října 2016 20:49
Reakce na Ayuri:

Vďaka.

Offline continuity
41793 příspěvků moje polička 23. října 2016 20:50

dle me je problem ucnaku hlavne v tom, ze nemuzou koncit tou maturitou, jeste za mych casu existovali odbory maturitni, ktere obsahovali maturitu i vyucni list a odbory, ktere koncili pouze vyucnim listem. i kdyby jedna z dcer byla hodne manualne zrucna, budu hodne tlacit na stredni skolu, protoze maturita je pro mne uplny zaklad a pro mnoho zamestnavatelu taktez. 

bratranek, chtel hrozne varit a jeho puvodni zamer byl kuchar, cisnik. mama (mmch. ucitelka) ho presvedcila na stredni hotelovku. chvili varil, chvili nosil jidlo a ted dela provozniho. pochybuji, ze by to slo s vyucnym listem. 

edit: tak jsem si vyguglila i odbory, ktere konci maturitou - tutiz to neni bud anebo, pak nechapu, proc nedat alespon trosicku sikovne dite rovnou na odbor maturitni. 

Offline Karja
43822 příspěvků moje polička 23. října 2016 20:52

Když jsme u toho studia, nemohl by mi někdo poradit, jak se zpracovávají rozhovory do odborných prací? Nikdy jsem to nedělala, pro bakalářku i diplomku jsem používala spíše statistické metody bez samostatného sběru dat. Teď to musím do jedné práce použít a vůbec nevim, ani strejda google nemluví moc jasně. Přesný záznam rozhovoru se asi určitě nedělá, že?

Jo a samozřejmě si na to stěžuji, nebaví mě to, nikdo mi to nevysvětlil, zabíjím ti celej víkend, chci to odfláknout a paradoxně největší obavu mám z toho, že budu mít dobrý výsledek a akorát mě bude mrzet, že jsem to víc neodflákla:-D.

Offline continuity
41793 příspěvků moje polička 23. října 2016 21:06
Reakce na slniecko:

popalenin sa bojim uplne, ale uplne najviac. ale tak ked to bolo len na osetreni a uz ste doma, tak by som povedala, ze o nic nejde.

my sme dieta so zlomeninou klucnej kosti doviezli na chirurgiu asi na treti den. ona si az tak nestazovala no. bol tam muz (s urazmi jazdi pokial mozno on, mam viac osobnych skusenosti) a ani mu prilis nenadavali.