Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 23. října 2016 21:17
Reakce na continuity:

No, my sme mali pred 7 rokmi obareného aj syna, tam to bolo vážnejšie, dostal aj kožný transplantát, tak sa mi to celé vynorilo.

Kľúčnu kosť verím, dcéra ju mala tiež pred rokmi zlomenú a neopúchalo, hýbať tým mohla, aj som si nebola istá, či vôbec riešiť, aj na pohotovosti sa na nás kukali ako na hysterických rodičov, ale aspoň snímku spravili a bum ho.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 23. října 2016 21:39
Reakce na Lilly_Ku:

Ja tomu verim, ze opravdu schopnych (tedy nejen zrucnych, ale i chytrych a samostatnych) remeslniku je malo a tezko se shaneji. Rekla bych ze i proto, ze ti chytri si rychle spocitaji, ze pokud budou sami pracovat manualne, tak dost rychle dosahnou stropu, a ze je hodne lepsich moznosti jal vydelavat.

Jen si nemyslim, ze se to da resit nahnanim vic lidi na ucnaky bez toho, ze by probehla i nejaka reforma ucnaku. Treba.

osobně si myslím, že se mýlíte ve více věcech (viz ještě předchozí příspěvky, nedá se to tu citovat). 

v dnešní době si dobrý řemeslník vydělá až násobně víc, než jsou ušmudlané platy akademických pracovníků nebo šedých kancelářských myší. mnozí mají tolik zakázek, že si vybírají, dělají jen to, co se jim chce, odmítají. řemeslníci se přeplácejí a berou úplatky, aby vůbec přišli něco udělat.

firmy nabízejí manuálním pracovníkům na důležitých manuálních pozicích minimálně dobré platy, jsou pro ně nenahraditelní, na rozdíl od sekretářek, účetních a personálních pracovníků. protože když jim odejde lakýrník, už nového nenajdou, pokud ho nepřeplatí jiné firmě. tak daleko to došlo. nebo můžeme říct dobrý lakýrník. blbého možná ještě najdou. 

proč to lidé přesto nedělají, je nasnadě - vážně se tam nadřou. a nemají pocit, že dělají hodnotnou práci. a taky to už nikdo neumí, protože učňáky díky politice "všichni na vysokou" začaly být prázdné, pak začal exodus kvalitních vyučujících a teď už snad ani není cesty zpět, vůbec si nedokážu představit, jak by se to dalo zvrátit.

neustále podsouvané řeči "asi nejsou dost placení, proto to nedělají", stojí poslední dobou dost na vodě. ti, kteří nemají velké platy, totiž zpravidla mají jen základní vzdělání (tedy ani vzdělání v oboru a firma si je nejdřív ještě musí něco naučit, aby vůbec mohli pracovat, oni sami jí nepřinesou nic nového, jen tu hrubou sílu) a jsou nepříliš schopní, pracují na pozicích s nulovou odpovědností a náročností. tam se snad nečeká, že budou brát závratné sumy (tedy, ano, ono se i tam dnes čeká, že budou). jen úplně blbá firma v současné situaci nepřemýšlí, jak vylepšit platové podmínky. druhá věc je, že jsou obory, kde se to dělá obtížně, aniž by na tom zaměstnavatelé měli nějaký podíl, protože globalizovaný trh určuje pravidla i ceny, ale přitom to tady i tak někdo prostě dělat musí, protože samo se to neudělá.

rozhodně bych si netroufla to zjednodušit na prosté konstatování: přidejte peníze, máte pracovníka. tu hranici už jsme minuli. a mám pocit, že se od ní vzdalujeme mílovými kroky.

jsem zvědavá, jak to skončí.

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 21:51
Reakce na Jiná Realita:

mam pocit, ze jsme se na tohle tema uz jednou bavily na modnim pekle a vim, ze to vidis jinak.

ja uplne fandim kazdemu, ktery se v dnesni dobe rozhodne se zivit remeslem. par takovych znam, ale maji to tak na uziveni, a to jsou fakt schopni (znam umeleckeho rezbare a restauratera).

jinak googlovala jsem si treba toho lakyrnika, abych mela predstavu o platech: prvni inzerat, co na me vybehl, je 16 - 23 K hrubyho mesicne za provoz ve dvou smenach. coz teda zadna zavratna suma fakt neni. 

ani nevim, proc by se melo neco vracet. trend stejne jde smerem k automatizaci co nejvetsiho poctu ukonu. do budoucna bude potreba par opravdu zrucnych remeslniku, zbytek budou prebirat stroje.

Offline RoSa
9966 příspěvků moje polička 23. října 2016 21:59
Reakce na Lilly_Ku:

No já teda nevím, jestli mi stroj nafládruje kazetový dveře z r.1930... Potřebovali jsme to zrealizovat u nás v domě, a našla jsem v Praze a okolí (celý Středočeský kraj) tři firmy, který tohle dokážou.

Mistři vymřeli a tajemství fládrování si odnesli s sebou...

Řemeslo není jenom stát u výrobní linky ve fabrice.

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:08
Reakce na RoSa:

no to s vami souhlasim, vzdyt to pisu, ze maji smysl prave zrucni remeslnici. to, ze jich neni dost, je druha vec, ale ti zrucni remeslnici nevzniknou tim, ze nazenete vic lidi do ucnaku.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:12
Reakce na Jiná Realita:

On hlavně na těch školách nebude mít za chvíli kdo ta řemesla učit. Staří mistři odcházejí a mladí nejdou. Kdo by to taky za ty peníze a a nutností dalšího studia dělal? Kdo pak bude ty praktické obory učit??

Já bych nedělala mistrovou (učitel odborného výcviku - UOV) ani za nic! A to jsou placeni ještě hůř než učitelé teorie!

Chytrým tahem se vyřadili vyučující bez VŠ a to i v případech, kdy pro obor neexistuje příslušná VŠ (doktor číšník, inženýr instalatér a klempíř, nebo magistra kadeřnice nebo docent kuchař?) . Takže pokud dokončíte jakoukoliv pedagogickou VŠ, jste kvalifikováni víc, než člověk, který má za sebou dlouhou praxi v oboru, ale nemá Mgr. nebo Ing. nebo kdo by měl učit kadeřnice nebo kosmetičky třeba Materiály nebo Technologii, kuchaře "vaření" nebo číšníky "obsluhu"?? Absolvent VŠCHT? Na to je potřeba, aby to člověk znal z praxe. Jinak to nemá smysl.
A bláznů, kteří šli z lukrativního zaměstnání v provozu učit za poloviční plat  opravdu moc není ;-)

Online Garfie
28028 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:18
Reakce na Lilly_Ku:

Tak zrovna umělecký řezbář a restaurater je ale spíš umělecký obor, myslím, že řeč se vede spíš o klasických praktických řemeslech jako lakýrník, automechanik, obkladač...myslím, že ti dobří jsou placeni opravdu dobře a jak píše Realita, práci musí odmítat. A podle mé zkušenosti bohužel práci často musí odmítat i ti špatní :-) Znáte někdo vlastně nějakého řemeslníka typu zedník, obkladač...který je bez práce? 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:20
Reakce na RoSa:

Můj muž to umí! :-D Fládrování je opravdu umění.

Jeho otec byl vynikající truhlář a řemeslník a on se od něj všechno naučil. Umí snad úplně všechno a dělá krásnou čistou práci :-)

Offline RoSa
9966 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:31
Reakce na Dadoo:

To je škoda, že jsme se nesešly před půl rokem - v červnu nám to zrealizovali.

Byla jsem šťastná, že jsem vůbec někoho našla. A byla to dobrá volba, jsme moc spokojeni!

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:33
Reakce na Garfie:

Máte naprostou pravdu!

Proto vždycky na náborech hlásám: Nechte je vyučit! Když budete mít pocit, že bez maturity nepřežije, může si ji ihned po vyučení dostudovat. Jsou to jen dva roky, o jediný rok víc. 

Ale naučí se řemeslo, které se mu bude celý život hodit - minimálně ušetří za řemeslníky.

Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:43
Reakce na slniecko:

Jejda. S těmi nervy to chápu. Já jsem v tomhle úplně stejná. Když musela ségra před měsícem na tu nečekanou povinnou hospitalizaci do nemocnice kvůli akutní anémii a přišla jsem jí druhý den navštívit a ona se rozplakala, že tam nechce být, málem jsem se sesypala a v tu chvíli jsem si vyčítala, jestli jsem si toho fakt nemohla všimnout dřív, aby na tu hospitalizaci nemuselo dojít. Až když jsme se obě uklidnily, došlo mi, že je to blbost.

Jak sama píšeš, byla to nehoda a pokud stačilo jen ošetření, dcera se z toho určitě brzo dostane.

Takže držím pakce, ať se ti nervy co nejdříve zklidní.

Offline Karja
43819 příspěvků moje polička 23. října 2016 22:47
Reakce na Dadoo:

Zrovna teď mi jeden vyučující na učilišti říkal, že průměrný věk učitele praktických předmětů je snad 60 let. A je fakt, že zrovna na téhle škole byli všichni výrazně starší. No hrůza hrůza. Je pravdou, že umět řemeslo, mít nervy na ty děti, spokojit se s nižším platem a ještě mít tu odvahu čelit všem pedagogickým rizikům, tak takový člověk se těžko hledá.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:07
Reakce na Lilly_Ku:

Před asi 6 lety jsem dělala brigádně v obchodě s elektronikou na pokaldně a viděla, jak kolegyně dělají splátky. Pamatuji si napříkald na asi dvacetiletého klempíře, který měl v podstatě vyšší plat než můj táta inženýr s autorizací a 30 roky praxe. Tož tak....

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:07
Reakce na Karja:

Průměrný věk klempíře je teď 50 let. A mladí nejsou, prostě nejsou. Ti chlapi do deseti let po střechách a komínech přestanou lízt a začnou to všechno dělat tzv. výškoví pracanti, tedy příštipkáři, kteří neumí řemeslo, ale vylezou tam a nějak to zaplácnou. A řeklo by se, že je to stabilní řemeslo - vždyť střechu a parapety budou lidi potřebovat pořád.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:12
Reakce na Dadoo:

To vážně musí mít VŠ i učitel odborného výcviku? Vždyť tam by měly být důležitější ty roky praxe případně mistrovská zkouška, ne? jako přišlo mi šílené i chtít po ženských s 25 lety praxe si dodělávat VŠ (třeba kamarádky maminka), ale tohle už je úplně absurdní....

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:13
Reakce na Lilly_Ku:

druhá věc je, že dnes je trend, že se očekává, že každému bude jeho zaměstnání vynášet tolik, že nebude mít starosti a současně bude společnost progresivně a udržitelně fungovat. je to nefér, ale taková situace nikdy v dějinách nenastane. zatím se jí blížíme nejvíce (myšleno v euroamerické kultuře, ne globálně).  a že prostě nenastane den, kdy budou dnešní ceny a prodavačka v supermarketu si vydělá 30.000 hrubého.

neshodneme se, až budoucnost ukáže. já si třeba myslím, že stroje lidi nenahradí. protože pracuju v oboru, kde vidím, že stroje nikdy nevyrobí záměnově to, co člověk. nějaké náhražky sice dělají už teď, protože někdo jde po ceně a díky strojům to jde srazit. ale vyrobeno lidskou rukou je to nebe a dudy. nenahradí ani květinářku, zahradníka, ani cukrářku, ani pekaře, ani zedníka, pokud nebudete chtít tisknout domy ve 3d tiskárně. ani instalatéra, ba ani člověka, který mi myje auto, to by musel být skutečně vyspělý software a zajímavý robot. ani kováře, kuchaře...

a pokud částečně ano, stejně nakonec bude každý, kdo bude při penězích, vyhlédavat někoho, kdo to ještě bude umět rukama a ta ruční práce bude vyvážena zlatem. jsem si jistá, že ani japonský robot mi dokonalý guláš nikdy neuvaří.

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 23:28
Reakce na Jiná Realita:

Tak prodavacka v supermarketu nikdy 30 K mit nebude, protoze za par let uz nebudou ani prodavacky v supermarketu, nebo jich bude minimum. jejich praci prevezmou automaticke pokladny.

Jasne ze v budoucnu nedojde k tomu, ze by stroje nahradily lidi. Spis se budou stale vic rozevirat nuzky mezi dobre placenou a opravdu kvalifikovanou (i manualni) praci, treba i remeslniku, a potom nekvalifikovanou (at uz manualni nebo jinou) praci, ktera bude postupne cim dal vic automatizovana. Proto jsem netvrdila, ze stroje nahradi lidi. Spis, ze stroje nahradi lidi v situacich, kdy to bude mozne a ekonomicky vyhodne. Urcite zustane vrstva specializovanych a kvalifikovanych remeslniku. Otazka je, jestli vzdejdou z ceskych ucnaku. 

Offline albeni1
65 příspěvků moje polička 24. října 2016 08:18

V tomhle souhlasím s Jinou Realitou, protože sehnat dnes na cokoli slušného a dobrého! řemeslníka je práce pro vraha. Z vlastní zkušenosti, i ze zkušenosti rodiny, kamarádů a lidí v okolí vím, jaký je to problém. Někoho dobrého jde sehnat skoro pouze na doporučení a to ještě mají naplánovanou práci půl roku dopředu, a pak vám řeknou, že se ozvou, jestli se jim v tom uvolní nějaká mezera. A je nutné je neustále uhánět a pořád se připomínat a pak teda nakonec přijdou a udělají to dobře, ale nikdy mi sehnání řemeslníka nevyšlo napoprvé.

Rozhodně jich nejsou mraky a co se týče peněz, jsou na tom ti šikovní daleko lépe, než většina lidí co znám. Například myslím klempíře, zedníka a automechanika, u kterého se netrhnou dveře. A jejich práci nikdy žádný stroj nahradit nemůže.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 24. října 2016 08:25
Reakce na Lilly_Ku:

já bych se nebála ani o prodavačky v supermarketu.

pokud se to zautomatizuje, každá z nich bude překvalifikována na hlídače. protože supermarkety možná brzo zjistí, že takový systém je neudržitelný. hlavně v česku. stačí mi samoobslužné poklady v tescu. tam krade každý druhý, protože ty 4 obsluhuje jeden úplně mimo pán, všichni se vztekají, protože pokud si koupíte něco, co má na sobě čip, musíte hodinu čekat, než k němu přijdete na řadu, aby vám to odčipoval (a mám podezření, že lidi vynášejí i právě tyhle věci přes samoobslužné pokladny). každý třetí člověk tam potřebuje asistenci. každému druhému se něco někde zasekne. správně by u každé samoobslužné pokladny měl být asistent. aby zůstal zachován nějaký komfort nákupu. což je zcela proti jejich smyslu. já tam chodím leda s musli tyčinkou, velký nákup bych si sama markovat nechtěla. a pokud myslíte ten systém, kdy vám třeba košík sám načte, co v něm máte (takové malé scifi), tak třeba nebalené pečivo košík nikdy nepozná, čip do něj asi zapékat nebudou. stejně u zeleniny. pokud se kvůli takovému systému bude všechno balit, sníží se opět komfort, protože balené pečivo i zelenina je hnus.

z mého pohledu stroje nahrazují lidi už teď, ale za cenu stále se snižujícího komfortu i úrovně dané nahrazené činnosti. nedokážu si vybavit žádný příklad, kdy by odstranění lidí vedlo k vylepšení nějaké situace. tím neříkám, že nejsou.

zajímalo by mě, naprosto bez ironie, jaké další činnosti myslíte, že může plnohodnotně nahradit automatizace. nekvalifikované. mě napadají totiž jen dojičky, uklízečky, hlídači...a nic z toho mi nepřijde jako schopno náhrady strojem. ani kydači hnoje. ani podavači cihel na stavbě. opravdu jedině ten automatický obchod/sklad, do kterého ale ani nevejdete, jen naťukáte, co chcete, a ono to vyjede.

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 24. října 2016 09:10
Reakce na Jiná Realita:

tak zrovna treba s placenim to bude tak, ze si to budete nacitat do mobilu hned pri vkladani do kosiku a pak to jen zaplatite, takze tp nebudete dvakrat preskladavat, ani nebude muste byt pecivo a ovoce/zelenina balena

a existuje celkem hodne manualnich pracovnich mist v tovarnach uplne zbytecne, kdy ti lide celou pracovni dobu jen treba skladaji vyrobky do krabic, na pas atd., coz urcite zautomatizovat pujde

mimochodem nas kontrolor kotle, ktery musi kazdy rok prijit na revizi a za ty 2 hodiny si uctuje 1000 Kc a lidi musi odmitat, nam vypravel, ze mu dali mladeho muze na zauceni a ten po mesici odesel, ze takovou drinu delat nebude

na druhou stranu kolega mi vypravel, ze ma spoluzaka z vysoke, ktery dela vychovatele v detskem domove a mel celkem dost volneho casu, tak si zacal privydelavat jako kontrolor kominu a ze ho to bavi a penize jsou z toho slusne

Takze asi to vzdycky bude o lidech, jetsli je bude bavit, delat neco skutecneho, vlastnima rukama nebo budou touzit po sezeni ve vytopene kancelari