Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 20:44

Jiná Realita To vůbec netuším, já právě nečekala, že se to začne nějak aktuálně řešit zrovna teď...

Kokoska Já myslím, že hlavní změna by byla ta škola, cizí prostředí a k tomu ta jazyková bariéra. Navíc bychom se museli doučovat doma české osnovy, v Japonsku neexistuje žádné české centrum, kde by se děti mohly učit aspoň v sobotu. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 20:55

Tak korona je tady i v Japonsku, já myslím, ze mimo ta krizova ohniska je to prašť jako uhoď.

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 20:58

MP Meri To jo, zatím bych se asi cítila bezpečněji tam, na počet obyvatel jsou za námi :-) ale zase bych tam nechtěla případně skončit v nemocnici. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:00

Garfie spatny zdravotni system?

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:04

Zarinya Ne, to ne, to spíš naopak, ale s tou angličtinou je to docela bída. A navíc pojištění kryje výkon jen do nějaké výše, takže předpokládám, že by se to mohlo i prodražit. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:20

MP Meri Garfiespíš jsem to myslela s ohledem na uzavřené hranice apod.

nikdo neví, jak se to bude vyvíjet. jestli se dostaneš odtud tam nebo opačně. já bych v tomto okamžiku nejvíc asi přemýšlela nad tímto. jak pak budou drahé letenky, kdybych chtěla navštívit rodinu apod.

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:33

Jiná Realita Já doufám, že tohle snad zváží i oni, i když těžko říct. Zatím je to neproveditelné, to je jasné. Mimochodem zrovna řešíme opačný problém, Japonec s rodinou se má vracet domů a nejsme schopni ho dostat do Vídně na letiště, odkud má letenku (a zatím mu tedy ani nezrušili let, ale co není, může být). Jako každopádně mě to překvapilo, myslela jsem, že to právě úplně odložili k ledu. Uvidíme. 

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:36

Garfie a zkoušeli jste taxík? mně říkala dcera, že jediná možnost jak se teď dostat z londýna do čr je někdo s taxikářskou licencí a že prý je to i využívané. říkala mi i cenu

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:38

viktorka_od splavu Aha, to nás nenapadlo. My vymysleli jen variantu k hranicím, přechod pěšky a od hranic nový...

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:38

Garfie po velikonocich by snad mel byt uvolnen odjezd z cr kdyz mas duvod a clovek ,ktery nebude vic jak 24hodin v zahranici ani nemusi do karanteny tak ho tam nekdo muze odvezt.?

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:42

Garfie držím palce, ať to dopadne tak, abyste byli spokojeni. 3 roky, to už byste se naučili i japonsky

(Pokud už neumíte...)

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:55

Garfie my šli na 3 roky pryč, já skončila prvák na gymplu, sourozenec mladší konec páté třídy. Rodiče rozhodli, že nejlepší bude zkusit přihlásit na osmileté gymnázium, protože jinak by jsme se vrátili a sourozenec by šel do devítky a pak hned zkoušky na střední. To se báli, že by byl problém. Je třeba se zeptat, jak to funguje dneska. Ale já to měla tak, že gympl řekl, že můžu přerušit na dva roky a pak se vrátit do druháku (místo do čtvrťáku), že se nikdo s nějakým přezkušováním nebude zabývat. Tak to naši riskli, že střední dodělám v cizině. Ale na víceletém gymplu zase rozhodli, že bude přezkoušení 2x ročně. Takže kromě místní školy /kvůli jazyku a kamarádům/, ještě odpoledně byla česká škola pod vedením mámy. Jako popravdě, to tam dost skřípalo. Na nějakou dobu, ještě po návratu, se jim pokazil vztah.

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 21:58

Garfie taxík údajně může projet, zkusila bych normálně konzultovat na telefonu nějaké taxislužby, určitě budou vědět

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 22:08

Zarinya viktorka_od splavu Super, díky moc, nějak to vyřešíme :-)

Mohučanka Muž se domluví v pohodě, já se dostala na takovou lehce konverzační úroveň, když jsem tam byla poprvé, ale za těch deset let jsem všechno zapomněla!!!  Ale já jsem na jazyky obecně taková tupější, bojuju i s angličtinou :-(

MaeGandal Tak přezkoušení 2x ročně je síla...já už si to trochu zjišťovala, dá se dokonce i ZŠ ukončit v zahraničí a pak můžeš studovat u nás na střední jako "cizinec" a máš dokonce úlevu v jazyku, ale to bych pochopitelně nechtěla, navíc nám to zřejmě časově ani nevyjde, určitě ne pro mladšího. Potom si můžeš nechat kmenovou školu, kam musíš nejpozději po dvou letech na přezkoušení (tak jsme to měli teď), nebo školu zrušit, vrátit se potom na jakoukoli, ale děláš srovnávací zkoušky a podle toho tě zařadí do ročníku. Já to vidím na kmenovou, je to taková malá vesnická škola a vždycky se s nimi dá nějak domluvit. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 22:14

Garfie to studování jako "cizinec" je pravda, to máme jako možnost, kdyby se děti někdy rozhodly studovat v ČR (nebo jsme se museli vracet), protože českou školu neděláme, budou mít místní a jejich čeština stejně stojí za prd.

Přeji pevné nervy při rozhodování, není to lehké. Muže chápu, že nechce jet sám. Akorát že největší změna to bude pro tebe a děti.

Já jsem o tom přemýšlela nedávno, že jako náctiletá jsem se děsně těšila, ale že vlastně nevím, jestli bych to "udělala" vlastním dětem. Vyšlo mi, že aktivně snažít nebudeme, ale kdyby přišla nabídka/nařízení, tak nevím.

Offline notna
9450 příspěvků moje polička 09. dubna 2020 22:16

Garfie Tupější na jazyky? A já si do teď myslela, že jsi překladatelka :-)

A moc držím palce, ať se situace u vás vyvine ke spokojenosti všech. Osobně si přeju, ať jedete. Moc ráda od tebe čtu o Japonsku. 

Offline letfenixa
10880 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 05:40

MaeGandal toto napríklad nechápem, načo ľudia žijúci dlhodobo v zahraničí zapíšu dieťa do (slovenskej) školy, máme tak niekoľko žiakov, teraz už našťastie nemusia byť preskusani každý rok, ale len na konci prvého a druhého stupňa

Offline Gatita
8632 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 07:17
Reakce na notna:

Garfie Tupější na jazyky? A já si do teď myslela, že jsi překladatelka :-)

​ja taky

Offline pecka
6195 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 07:17

Mám takú hlúpu sťažnosť. Zabudla som si vypnúť budík (hoci som si bola istá, že som ho vypla), takže som už od 5:40 hore. Napriek tomu, že mám dosť veľký deficit spánku, neviem zaspať.

Plus som sa včera dozvedela, že kolegyňa bude minimálne ešte ďalšie 2 týždne PN. Takže keď sa tu dlhšie neobjavím, som na psychiatrii alebo odvykačke

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 07:50

notna Gatita  jé, to je hezké, já totiž nemít ten můj handicap, tak si myslím, že by to pro mě bylo ideální povolání a bavilo by mě to!! I moje angličtinářka mě chválí, že mám hezké překlady, nic kostrbatého. 

letfenixa Já nevím jak je to na Slovensku, ale v ČR je poměrně novinka, že můžeš školu absolvovat kompletně v cizině a tady ti ji uznají. Dřív byl zápis v kmenové české škole povinný.