Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 07:51

pecka Lituju tě, mně se tohle stává běžně. Snad si přes Velikonoce trochu odpočineš...a běž si lehnout po obědě!

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 08:47

Garfie Nás čeká to LA, teda nakonec doufám, že se to vyřeší tak, že muž si tam odkroutí těch 10 měsíců až rok a my tam pojedeme na 2 měsíce přes vánoce a na prázdniny. Kluci by to tam asi rok přežili, ale mi teď jede velký výzkum a ostatně po roce v prčicích bych se neměla, kam vracet.

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 08:52

brrr Jsem si na tebe vzpomněla, že se musím zeptat, jak to dopadlo! :-)

Tak to je taky dobrá varianta, já to mám ulehčené o práci, že mi to s ní nepadá a v nějaké míře možná budu moct pracovat i z ciziny, uvidíme. Na rok se to takhle dá. Mě by to LA ale asi lákalo (ale já jsem teda cestovatel, jela bych snad skoro kamkoli), myslím, že byste si ten rok hodně užili! :-)

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 09:19

Garfie Mě právě napadá bambilion míst, kam bych jela radši.

Muž bude zavřený v laborce od rána do večera, to je mi jasné a na kluky budu sama. My jak jsme z vesnice, tak jsme zvyklí na zahradu, kluci mají hromadu kamarádu, se kterýma tu můžou lítat, mají fotbal, skaut. Právě doufám, že třeba přes vánoce by to mohl mít muž volnější, že bychom mohli trochu cestovat a na prázdniny by si zase nějaké volno nasyslil, aspoň trochu. Každopádně uvidíme, co na to koronavir, třeba do toho hodí taky vidle.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 09:22

letfenixa Garfie já třeba nevím, že by to změnili, jak píše Garfie. Naše děti jsou zapsané v kmenové škole. Nejstarší je teď ve třetí, tady teda ve 4. protože jedou podle roku narození. My jsme akorát mohli rozhodnout, jestli chceme přezkoušení nebo ne. To nechceme, protože se vracet nehodláme. Pokud by se to stalo, tak stejně pravděpodobně půjdou do jiné školy. Takže bych nechala udělat přezkoušení, tak jako je u zahraničních žáků.

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 09:45

MaeGandal Tady je odkaz na stránky MŠMT, kde je to popsané, pokud se rozhodneš opustit kmenovou školu, dokládáš vzdělání jen ministerstvu. Asi bych to na tvém místě udělala, protože pokud byste se náhodou vrátili, budeš muset dokládat vzdělání jak škole, tak ministerstvu. A myslím, že to přezkoušení v případě kmenové školy je povinné, protože je prostě žákem čs.školy a jinak by nesplnil požadavky pro základní vzdělání, uzají ti jen absolvované předměty (takže ne češtinu, vlastivědu a podobně. V rámci EU jsou i školy (diplomatické?), které si vzájemně vzdělání uznávají. A na spoustě míst je oficiální česká škola, uznávaná čs. ministerstvem, třeba 1x týdně, kde ty chybějící předměty doučují a pak ti je uznají bez zkoušek i po návratu. 

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 09:51

brrr Víš co, já myslím, že máme, co se cestování týká podobný vkus :-) Amerika mě nikdy moc netáhla, ale byla jsem v NY a nadchnul mě a byla jsem v San Franciscu a nadchlo mě taky. A na květnové volno jsme teď měli letět právě do LA a okolí, takže jsem tak plánovala, googlila a podobně a musím říct, že jsem dost nadšená, ona ta Kalifornie fakt má něco do sebe, je mi líto, že nám to koronavirus překazil. Asi by záleželo, kde byste bydleli, ale myslím, že možnosti jsou tam fakt veliké. Ale jinak ti teda úplně rozumím, zažila jsem to a není to jednoduché. A děti asi potřebují nějaké kořeny, právě přetrhání těch vazeb, parta a tak, to je to, co mě nejvíc mrzí. Ale v tom se neshodneme s mužem, on tohle jako dítě prakticky nezažil, já jo. 

Online continuity
43132 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 10:00

Garfie a neuvažovali jste, že by jste tam za ním vždy dojeli na několik měsíců? Třeba v létě se to určitě dá spytlit minimálně na tři. Takto to měl právě muž a pak tam byli myslím necely rok všichni. Oni teda měli výhodu levných letenek, mohli si poletovat tam a zpet v podstatě do zemdleni, ale stejně to nedělali. 

Já bych byla taky obezřetná v tom vytrhnout pubertální dítě z jeho prostředí. Znám rodinu, která se přestěhovala ve věku dětí 4, 9 a 14 do Svajcu a zvládlo to nakonec do dospelosti dobře jenom to nejmenší. Paradoxně to to delali hlavne kvůli nim, rodiče jsou na důchod zas zpet. A ani  návrat nemusí být az takova spasa, je to mnoho let, pro deti třeba třetina života. 

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 10:11

continuity Hele, ale to je skoro neproveditelný kvůli bydlení, to Japonsko je v tomhle dost specifický. Pokud tam bude sám, dostane ubytovnu, nebo si pronajme pidibyt, na moc víc ani nebude mít. A tam se rozhodně nevlezeme, i to, v čem jsme bydleli posledně, bylo na hraně. Firma má navíc dost propracovaný koeficient, kterým přepočítává mzdu, takže pokud tam půjdeme všichni, měl by dostat adekvátní příjem, tak aby zhruba odpovídal jeho českým poměrům, ale tam. Což znamená, že bychom si mohli pronajmout i dům a zaplatit dětem školu. Navíc je to japonská firma, toho volna mít moc nebude, pro mě by to znamenalo být pár měsíců někde v malém bytě zavřená s dětmi a učit se....myslím, že tahle varianta je dost nekomfortní. 

Já si právě říkám, že ta korona nám v tomhle trochu pomůže, stejně jsou doma, bez kontaktů, že by to nemusel být takový šok, navíc jednou už to zažily....no těžko říct, snadné to není. 

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 10:25

Garfie Kdyby to uz aspon bylo rozhodnute a ty ses mohla soustredit na vyrizovani vseho potrebneho... S temi detmi je to od urciteho veku potiz. Ja jsem rada, ze jsme si nase zahranicni vyjezdy odbyli, kdyz byly jeste relativne male. Ale uz pri navratu z UK to trochu skripalo - po peti letech to pro ne fakt nebylo jednoduche, hlavne pro dceru, ktere bylo 12. Proto jsme si rekli, ze i kvuli jejich dusevni pohode uz nikam nepojedeme. Ale mame kolem sebe kamarady diplomaty, kteri stridaji destinace a deti to nejak zvladaji. Mozna, ze kdyz jsou na to zvykle, tak jim to uz neprijde.

Offline Kokoska
34965 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 10:29

Emerald mozna je jednodussi, kdyz jsou rok tady, rok tam, pocitaji s castymi presuny, nez se nekde usadit na 5 let a vybudovat si pevnejsi vazby. 

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 10:48

Garfie Ja jo, kdo by nechtěl jet do Kalifornie, že? Akorát si nedokážu představit tam bydlet a vědět, že je to jen na rok. Prostě takové to, tohle nemá na tu chvíli cenu, atd. Na druhou stranu je to už docela dlouhá doba, když už ten návrat je jiný.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 10:49

Kokoska taky vidím velký rozdíl mezi jedním rokem, kdy je prostě zřejmé, že to je na "chvíli" a už třeba třemi, to se nedá žít v provizoriu, člověk si musí nějaké vazby udělat.

Online continuity
43132 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 10:59

Kokoska ti diplomaté se zas tak často nestěhují, rozhodně ne po roce. 

Jinak si vždy vzpomenu na Forsytha, ale ten byl taky v různých krajinách víc let než se stěhovali dál. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 11:21

Garfie díky moc za odkaz. To vypadá, že to změnili od září, kdy nejstarší nastoupil do 1. třídy. Já už to v té době samozřejmě neřešila, protože byl zapsaný (to na jaře ještě být musel). Podívám se na to, co by to pro nás znamenalo. Zkoušky dělat nemusí. Ale teď jednou za rok pošleme paní ředitelce překlad (náš vlastní) a ona si odškrtne splnění povinosti. Abychom na to ministerstvo nemuseli posílat ověřený překlad a tak.

Žák, který plní povinnou školní docházku v zahraničí a je žákem kmenové školy v ČR, může na žádost zákonného zástupce konat zkoušky z vybraných předmětů, a tím způsobem průběžně získávat základní vzdělání i v ČR.

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 12:46

MaeGandal To vypadá, že zkoušky jsou jen na žádost rodičů...ale určitě to vzdělání pak musíte dokládat i ministerstvu, ale asi jen v případě, že se chcete vrátit a pokračovat ve studiu v čr. Pokud se vrátit nechcete, tak je to asi fuk. Ale myslím, že když máte kmenovou školu, máte studium v čr a nevztahovaly by se na vás žádné úlevy jako na děti cizinců. Právě jsme o tom teď mluvily s kamarádkou, co učí na střední škole a má tam dvojčata, co absolvovali základku ve Francii a mají na ně normálně požadavky jakoby měli českou školu. Říkala, že holka to zvládá v pohodě, ale kluk v češtině dost plave. 

Emerald Kokoska Já taky myslím, že děti, co střídají školy častěji, s tím problém nemají, ale zase si asi nikdy nevytvoří ten "pocit domova", takové to zázemí kamarádů a tak. Typické děti třetí kultury. Hodně to možná záleží i na povaze, jestli jsou to introverti nebo naopak a podobně....

Jiná Realita  Tak jsme to právě brali minule, byli jsme tam na půl roku, spíš velké prázdniny, ani mě nenapadlo dávat děti do školy, učila jsem je doma, neřešila jsem, jak bydlíme...bylo to prostě celé "dočasně". Ale tři roky už bych takto přežívat nechtěla. 

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 12:55

Na chvíli přeruším debatu o stěhování za hranice (všedních dní, haha).

Jdu si stěžovat na novináře, ti už mi tak pijou krev ( razorblade promine). Zas se ozvala paní z nějakých kravských rozhledů a rovnou poslala deset otázek. Kdyby si aspoň něco zjistila předem, než začne vymýšlet otázky, pak by byly aspoň trochu orginální a možná i dávaly smysl (gramatické a stylistické chyby už neřeším, oni snad neumí vůbec česky). Já se pak na ten hnus fialovej snažím nějak odpovědět, aby to mělo hlavu a patu, obvykle mi to zabere ne jednu, ale fakt několik hodin. Pak si ještě napíšou, že by se hodily nějaké fotky, tak je musím vybrat a popsat a nakonec vyjde nějaký blábol (teď doufám ne, to bych se fakt už nervla).

Uff, děkuju za možnost si postěžovat.

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 13:01

brrr znám, tlapkám a doporučuju otázky vlastní:-)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 13:14

viktorka_od splavu to vůbec nepomůže, já jsem vypracovala odpovědi na otázky docela neutrální a v pohodě, ale protože to zpracovával člověk bezcitný k obsahu a formě, stejně z toho vyšla vykuchaná kostra.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 10. dubna 2020 13:22

brrr razorblade promiji, ale umi se i vzit do pani, ktera treba tvemu oboru nemusi rozumet a tak horko tezko vymejsli, jak se spravne zeptat. ja kdyz jedu do nejaky laboratore, tak se kolikrat taky ptam jak uplnej debil, ze si o mne pak treba pisou na odbornym foru, co to tam meli za blbku. :D

A ja si teda stezuju na druhou stranu barikady, na policejniho mluvciho z nejmenovaneho kraje, ktereho se asi dotklo, ze mu volam ve svatek (na pohotovostni telefon, kterej u sebe ma ten, kdo drzi sluzbz), tak byl protivnej, utocnej a celkove desne neprijemnej. Jeste, ze to neni muj region, s nekym tak nesympatickym bych asi nezvladla dlouhodobe spolupraovat...