Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 07:25
Reakce na 999:

Janulik03 Já byla na gastroskopii už víckrát a vždy ode dveří křičím, dejte mi všechno :-). Takže kombinace oblbovačky, panáka nečeho proti zvracení, vystříkat krk, něco na dávivý reflex, asi pět věcí celkem, a pak je to v pohodě :-).

​Ja jsem objednana na zacatek brezna. Obdivuju vas tady, jak jste statecne - tady se to bez uspani vubec nedela, ja bych to nedala. Kolonoskopie se dela taky jedine v narkoze. 

Mne to vyhovuje, protoze jsem jednak srab, a jednak je mi to uspani vzdycky takove prijemne

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 07:27

Hele, a dela mi to tady takovou divnou vec: Nemuzu precist posledni stranku diskuse! At jsem v jakemkoliv vlakne, tak jakmile kliknu na posledni stranku, nahlasi mi to "system error"

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 08:10

Pavlena tyjo, tak to by mě zajímalo, co tady dávají za matroš. V tý odpočívárně, kde jsem se probudila, spali všichni jako dřevo, dokonce někde za zdí někdo chrápal. A včera se zastavil kolega, co byl na gastro a kolono v pátek a bavili se s druhým kolegou, jak byli oba fuč, než bys řekl švec. Každý jsme byli jinde. 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 22. ledna 2026 09:52

MP Marge - u mňa to isté, plus ešte stále sa dostanem najskôr na úvodnú , a až potom na poslednú stránku 

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 10:00

leona mp Já to mám podobně, před narkózou mám velkej respekt, a s těma psama je to přesně, jak píšeš. Ten skok dolů jsem viděla dvakrát v nejbližší rodině, taky se jednalo o starší lidi. 

Na gastroskopii jsem byla několikrát, na první mi řekli, že nic nedávají, jen znecitlivující látku, a že to bude v pohodě, jako v pohodě to nebyloani náhodou, ale přežila jsem to. Pak jsme byla ještě asi 5-6x, částečně i kvůli tomu, že Hořovicím nestačilo vyšetření z Berouna a Praze vyšetření odkudkoliv krom přímo od nich.
Na kolonoskopii jsem šla na dobrý doporučení do Revoluční, tam mi nabídli rajský plyn, na to jsem kývla a díky tomu jsem se při vyšetření docela zasmála. Kdybych to měla porovnat, tak to gastro mi přišlo o dost horší, na kolonoskopii mi fakt přišla nejhorší ta příprava.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. ledna 2026 10:01

Zina to je teda paráda, když ti takové vyšetření opakují víckrát, protože si vzájemně nevěří

Offline Kokoska
34079 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 10:36

MP Marge uz je to snad v poradku, delalo mi to vcera taky. 

Jak je?

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 10:52

Evaeva Jo, to je ale klasika. Že Praha nevěří výsledkům mimopražských nemocnic, to mě až tak nepřekvapilo, ale Beroun i Hořovice mají stejnýho majitele normálně si "vidí" do systémů a sdílejí výsledky vyšetření atd., takže tam mě to dost překvapilo. Každopádně už mi tou dobou bylo tak strašně blbě, že mi to bylo všechni jedno a byla jsem ochotná podstoupit cokoliv, co napomůže tomu, že mi někdo pomůže.

Offline Janulik03
19778 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 11:12

Tak som objednaná na marec, už tu prosím nepíšte nič neg na gastroskopiu

Offline Lenka22
2536 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 12:42

Gastroskopie

Pro zajímavost, když už je tady o tom řeč. Zjistila jsem z toho, že asi budu muset na to vyšetření taky, páč špatně polykám, a tady je rovnou i diagnóza, přesně jak paní ve videu - achalazie nebo tak nějak. A na přispání něco dávají říkala paní.

Offline barbucha blogger
35100 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 13:30
Reakce na Pavlena:

Tabea plnou.. Tu analgosedaci vnimam jako takovou osidnou, uz jsem slysela neco jako: byl to blby zazitek, ale bylo mi to trochu vic jedno. Pripadne kamoska: dali mi cosi, po cem jsem se citila jak po panaku, melo to stejnou intenzitu i vydrz (=zadnou). To jsou teda zazitky z jinych zakroku s analgosedaci. Kamoska v usa gastroskopie celkova narkoza, to stejny na kolonoskopii..

​Já zas slyšela (v souvislosti s kolonoskopií) že účinek tkví spíš v tom že si sice uvědomuješ i víceméně cítíš jako normálně, jen po odeznění na to okamžitě zapomeneš a myslíš si že to nic nebylo...

Osobně jsem tým narkóza, taky mám ráda to rychlý usnutí ( MP Marge ) a s probouzením apod. nemám problém. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. ledna 2026 13:48

viktorka_od splavu vubec to tu ted nestiham, ale kdyz jsem vyvolana...Ono takhle....jak presne funguji anestetika se u nekterych dosud uspokojive nevi. Zejmena ta plynna ovlivnuji neurony zatim relativne neprobadanou cestou, u tech do zily zname tedy receptory. Anestezie je ve zkratce rizene bezvedomi ale kazdy anesteziolog to dela trochu jinak, pouziva jine davky a jine kombinace. Rizika anestezie nejsou jen pro neurony, muze dojit k regurgitaci, alergicke reakci, neocekavenemu tezkemu zajisteni dychacich cest...proste rizika byt velmi mala, tu jsou. Vzdycky hlavne zalezi i na typu vykonu, jeho delce, chirurgickem pristupu, poloze, krevni ztrate...Jinak rizikovy je hrudni vykon a jinak uspani v ramci diagnostickych metod. A neni to jen dane anestezii jako takovou. Osobne si myslim, ze u starsich pacientu je nejvetsi pohroma velky vykyv tlaku, treba vyrazny pokles po uspani, pokud neni rychle resen. Proste ty neurony dostanou zabrat. Jako ja tady asi odpoved neshrnu. Sama jsem dve gastroskopie mela. Jedna byla desna a druha v pohode. Obecne u starsich polymorbidnich krehkych pacientu jsem s celkovkou dost opatrna. Pak taky u deti do dejme tomu 3 let, protoze proste uspokojive nevime, jestli ty anestetika zadny vliv na vyvoj nemaji (plus jsou deti rizikove samy o sobe). U cloveka v produktivnim veku bych se asi nebala. Nwkdy traumaticky vykon udela horsi neplwchu nez par minut a propofolem

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. ledna 2026 13:56

Pavlena analgosedace je osidna. Ve zkratce je to vetsinou aplikace anestetika do zily v male davce. Casto si to delaji endoskopiste sami. Takze muzou dat jen "malo", protoze jinak riskuji, ze to prezenou a pacient jim prestane reagovat nebo adekvatne dychat, oslabi se mu reflexu apod a budou aro volat stejne. Mezi analgosedaci a celkovou anestezii neni jasny predel. Treba gastroskopii nedelam v sedaci rada. Za me je to rizikovejsi nez v celkovce. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. ledna 2026 14:04

Tabea ja to reknu, co davam ja. Pokud se bavime o celkovce. Vetsinou dam trochu midazolamu (benzodiazepin, dela amnezii, seduje, snizi stres). Nasledne opiat jako analgetikum. A pak se vetsinou clovek uvede do spanku propofolem. Navozuje prijemne usinani, vetsinou lidi nenapocitaji vic nez do deseti.  Nekdy muze stipat v zile, pokud ta je drobna a latka se dava prilis rychle. Jinak je to spis teplo do celeho tela a najednou nic . Propofol funguje cca 5 min, takze se musi bud davat kontinualne nebo s necim kombinovat (vetsinou inhalacni anestetika). A jak pisu vyse, kazdy si to delame trocchu jinak. V jinem davkovani, nekdy i poradi, jine kombinace, nekdy rajcak...proste jako u vareni

Offline dzizisketa
8766 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 14:17

Jos 

Teplo do celého těla a pak nic se mi jako pocit moc líbilo, hezky jsem se v anestezii prospala

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. ledna 2026 14:22

dzizisketa já si tu svoji vůbec nepamatuju, já byla mimo i bez toho

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 14:58
Reakce na Kokoska:

MP Marge uz je to snad v poradku, delalo mi to vcera taky. 

Jak je?

​Docela to ujde, diky

Pes prestal kulhat, mistni nemocnice za me jako za nezamestnanou socku zaplatila vsechno, co jsem jim dluzila jeste z dob, kdy jsem byla zamestnana (splacela jsem "deductible" za to odstraneni myomu), koleno se zahojilo....

Uz jen najit tu praci a byla bych stastna jako blecha!  

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 14:59
Reakce na Blanka:

MP Marge - u mňa to isté, plus ešte stále sa dostanem najskôr na úvodnú , a až potom na poslednú stránku 

​Jo, to taky! 

Offline Pavlena
6878 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 15:02

999 no přesně takový nějaký zážitek z kolono měl táta, taky mu analgosedaci nenabídli a vlastně vyšetření nemohli dokončit, kvůli jeho bolestem. A to myslím, že není úplně zbabělec..

Tabea tak takový matroš bych taky chtěla, to bych nemusela narkózu..

Zina opakování vyšetření to je dobrá noční můra...!!

barbuchapřesně, tým narkóza - díky náčelníku..! 

Jos taky díky náčelníku, prostě si myslím, že traumatický zážitek nepotřebuju. A děkuji i za shrnutí v dalším postu, připadám si míň jako nemožná (bylo mi řečeno, ža narkóza na gastru možná tak nespolupracujícím mentálně postiženým dětem) 

Mám hodně silný dávivý reflex a hodně zkušeností se zvracením při migrénách (než jsem objevila triptany) a ono to dávení na prázdný žaludek, kdy má člověk pocit, že mu žaludek obrácený naruby vyleze jícnem ven fakt není fajn. A jakmile jsem se dozvěděla, že u gastroskopie má navíc někdo pocit dušení, tak kombinace těchto dvou pocitů je pro mě opravdu smrtelná..

Offline continuity
41552 příspěvků moje polička 22. ledna 2026 15:04

MP Marge tak to jsou samé dobré zprávy. Kdy máš to slyšení?