K tomu uspávání větších dětí - pamatuju si, jak jsem se denně třásla večer strachem pod peřinou, hodinu a víc (protože spát se chodí po večerníčku, že jo, je fuk, že každý má trochu jiný biorytmus a potřebu spánku) poslouchala zvuky sto padesát let starého kamenného domu, skřípání, bouchání, chroustání červotoče, štěkání srnců pod okny, potila se jak dveře od chlíva, protože jsem se bála vystrčit nohu nebo ruku zpod peřiny, za tu dobu jsem samozřejmě dostala čůrání, ale ani za nic bych nešla na záchod, protože i kdybych se nebála spustit nohy z postele, tak mě ještě čekala dlouhá chodba se dvěma zatáčkami a odemknout jedny spojovací dveře. Potřeba čurat schopnost usnout ještě zhoršovala, představivost jela na plné obrátky. Když se ohlídnu do minulosti, je mi té holčičky s hlavou pod peřinou hrozně líto. Přitom stačilo jen sednout si vedle postele a deset minut si tam číst, než usne. Tak, jak to dělám s klukama já. Zachránilo mě až nastěhování do pokoje k bráchovi, pokoj byl veliký, rozdělený těžkým závěsem na dva. Ke klidu mi stačilo, že jsem ho slyšela za závěsem oddychovat.
Možná by si všichni ti přesvědčení o tom, jak snadno a správně vychovali svoje děti, mohli s nimi někdy takhle zavzpomínat...