Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 19:53

Potrefenáhusa Dobrý, to je pravda.

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 19:54

Dadoo já rovne jehlice vůbec nemám. 

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 19:55

continuity Dadoo ani já 

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 19:58

Tak ja jsem z toho jelen:D jeste to promyslim teda... 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 19:58

continuity Potrefenáhusa Tak to zírám! To by mě vůbec nenapadlo, že na nich plést všechno

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 20:10

rasaNori kup si něco na ten první projekt a uvidíš, jak ti co vyhovuje. Já třeba nemivam rozpletenych víc věcí a když jo, tak je spíš vzorek na večer. Co mám na jehlicích buď nějak dopletu nebo vyparám jsou lidí, co jedou paralelně ve pěti projektech. 

Mne hlavni výhoda těch srobovacich jehlic přijde v tom, že je to univerzální, když ríka navod: převedte na menší číslo, tak to presroubuji a jedu dál. hodně právě používam ty krátké lanka na odkládání rukávů a tak nebo to si tam našroubuji na chvilku ještě jedno kratší kvůli zkoušení. Pak na to krátké lanko nahodim ty kratší jehlice a rovnou můžu plést.

Uvidíš taky jaké tloušťky budeš potřebovat: od 3 jsou jedny lanka, po trojku je jiný systém těch výměnných a nejde to kombinovat. 

A stejně budes potrebovat další a další přízí, tak to k tomu prihodis i jehlice až budeš vědět co a jak. 

Offline rozarka
4200 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 20:43

Já jsem pletla poprvé na čtyřech jehlicich, pamatovala jsem si, že mamka tak dost pletla a než jsem přišla na to, že k tomu potřebuji pátou, málem jsem přišla o nervy. Navíc neumím moc utahovat, tak mi jehlice vyklouzávaly, no horor. Nakonec jsem čepici dopletla k vnukově spokojenosti a musím říct, ze kulich beze švu má něco do sebe. Hrdá jsem na sebe

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 21:09

rozarka ty jo a fakt! Já nikdy na ponozkovych nepletla, ale ta pátá... no konečně si to umím alespon představit!

Já doteď taky žila v tom, že se to plete na čtyřech. 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 21:20

continuity na čtyřech jehlicích jsem pletla hodně. Ponožky.

continuity Potrefenáhusa a nemohly byste napsat, jaké by mělo být takové základní vybavení pro pletařku, která se hodlá k pletení zase vrátit? Které jehlice , myslí asi značku, síla, a hlavně množství a délka lanek.

Možná vám to přijde trochu pitomá žádost, ale pokud nechci kupovat celou tu sadu, budu postupně přikupovat, takže aby to bylo kompatibilní. A abych nemusela každou chvíli přikupovat po lanku další.

Jenom takový nástřel.. Já pořád prohlížím různé časopisy a hledám, co mě osloví natolik, že se do toho pustím :-D

Offline Pavlena
6901 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 21:33

Dadoo Ja teda nejsem zas tak extra pletarka, ale jehlice dokupuju postupne, podle projektu. A jelikoz mam oblibene hlavne 2 typy vln, vystacim si zatim s 2-3 tloustkama jehlic. A mam je teda i v kulate verzi..

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 21:47

Dadoo to se takhle nedá říct. Hlavně nevíme z jaké vlny pleteš, co pleteš. Pokud najdeš sadu jehlic, co ti bude velikostne vyhovovat, klidně si ji kup, ale pokud z toho třetina bude v šuflíku, tak se to už nevyplatí a je pak lepší to kupovat podle potřeby. 

Myslím, že tady někdo psal, že Drops I knitt pro mají ty lanka kompatibilní. ( Mě občas nějaký šroubek drhne i od jedné značky, ale vždy jsem to prostouchla. )

A všechno se dá dnes dokoupit spolu s přízí v jednom balíku, takže neplatia poštu navic. Občas se stane, že něco není skladem, ale není to tak velký problém, lanka maji, někdy je problém.se zkrácenými jehlicemi. 

Úplně souhlasím s Pavlena 

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 21:53

Dadoo Pokud bych se neuvažovala o sadě, tak bych se prostě rozhodla pro nějaký projekt a podle něj koupila nejen vlnu, ale i výměnné jehlice ve velikosti (či velikostech), co na něj podle návodu budu potřebovat, a k tomu tři lanka s koncovkami - 60, 80 a 100cm. No a pak by se vidělo, co budu plést dál, co na to budu potřebovat za jiné jehlice, taky by se vyhodnotilo, jak jsem využila stávající lanka, a podle toho bych se rozhodla co dál.

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 21:56

Pavlena já mám 3; 3,5; 4; 4,5 a jednou jsem už pletla i na c 5. K některým mám ty zkrácene. S tímto pletu rok a ani ve vyhledu není nic, kde by mi to nestačilo. 

Pak mám jeste 6 a 7 a ty jsem ještě nevytáhla, úplně zbytečne pro mě, proto všechny od těch sad odrazuji. taky jsem chtěla něco do začátku, mám pochopení, naštěstí to byla kovová sada za pár stovek a ne drevo za malem dva tisíce.

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 22:13

continuity Jo, kdyby jenom pět projektů... Fakt obdivuju Tvou systematičnost. 

Ale u mě je to fakt částečně daný tím, že teď hrozně moc pendluju, takže na svetry sáhnu, jen když mám čas plýst souvisle doma  a na cesty spíš menší projekty, abych nemusela tahat tašku jak kráva.

Dadoo Taky se hlásím mezi ty, co už na klasickejch dlouhejch jehlicích vůbec nepletou. Občas nějaký obzvlášť úzký rantly k rukávům, nebo palec k bezprstejm rukavicím, upletu na pěti ponožkovkách, ale jinak jedině na kruhovejch, i když někdy pletu tam a zpátky.

A základní vybavení - začala bych, jak píše Pavlena , jehlicema i délkou lanka podle konkrétního projektu( a lanek bych taky koupila rovnou víc, alespoň tři, jedno určitě kratší, ale alespoň jedno 100cm (praktická poznámka:u těch výměnnejch jehlic se ty dýlky lanka vždycky počítají i s napojenýma jehlicema, takže samotný lanko je kratší). Dál se hodí takový ty spojováky na lanka, to je fajn na zkoušení širších věcí, třeba svetrů. (A je taky dobrý mít na paměti, pokud třeba nebudeš plýst podle konkrétního návodu, že různý pružný lemy se zpavidla doporučujou plýst na o něco menších jehlicích). 

Pokud jde o značku jehlic, tak je nás tu víc, co jsme si oblíbily Symfonie od Knit Pro, jsou krásný i na pohled, příjemný do ruky, příze po nich klouže akorát, prostě je radost s nima plýs. Akorát ty úplně nejtenší, jak jsou dřevěný, můžou bejt náchylnější na zlomení, když s nima člověk zachází vyloženě nešetrně (třeba si na ně sedne a tak). (Ale moje 3,5 už mají za sebou ledacos a pořád statečně drží.)

Na rukávy a věci s užším průměrem někdo používá zkrácený jehlice (zrovna ty Symfonie tuhle verzi nabízejí) - ale ne každýmu se s nima plete úplně dobře (třeba já je miluju a další velikosti dokupuju už jenom v týhle verzi, pokud je k mání, a pletu na nich cokoli). Ale pro začátek bych asi volila standardní dýlku.

Jo a ještě do základního vybavení určitě alespoň jedny značítka, pokud už nemáš z dřívějška. Nejlíp se mi osvědčily takový ty plastový, co jsou vlastně takový minisichrhajsky.

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 22:15

continuity Asi fakt záleží, co člověk plete. Využila jsem už i osmičky. Na jednu stranu drtivě nejvíc pletu na 3,5 (trika) a 2,5 (podkolenky). Dřív na svetry to byly spíš 4. Na druhou stranu jsem ráda, že ty velké jehlice mám. Dokud jsem je neměla, tak mě to blokovalo - chtěla jsem ten projekt plést, ale nechtělo se mi k tomu kupovat jehlice, když jsem věděla, že je pak asi dlouho nepoužiju. Teď je mám a můžu svobodně uvažovat o dalších projektech na větších jehlicích, pokud mě osloví, byť tuším, že to nebude často. 

Nicméně do sady bych asi jako začátečník (či navrátilec) nešla, když bych nevěděla, jestli ji celou využiju, takže ohledně rady, co do začátku, se vrátím k nákupu "co potřebuješ na následující projekt".

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 22:16

Pavlena continuity Panenka jj, já právě původně uvažovala, že bych si koupila celou sadu, jenže  tu čtu, že to nevyužijete. pak je fakt lepší postupně. 

Takže abych nekoupila něco, co pak následně k sobě nebude pasovat.

Díky za tip na ty délky lanka.

Já už bych i měla vybráno, co bych chtěla uplést, ale největší problém je, že doporučená vlna prostě není ve vyhovující barvě, nebo není skoro vůbec. Těžko pak sehnat jinou, která by odpovídala záměru i návinu, aby to co nejvíc odpovídalo předloze.

Jsem si skoro jistá, že mi stačí první model a dostanu se do toho zpátky, protože jsem před lety pletla opravdu hodně. jenom ted se prostě pořád nemůžu rozhoupat, pořád jsem si nejistá.
Velmi těžko hledat jiné příze podle návinu, to mají geniálně uvedeno jenom na Drops.

Potřebuju to nějak prolomit

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 22:21

Prosperina no není systematičnost, já bych se k tomu už nedostala, to to spis po měsíci vyparu, protože mě nedodelky rozciluji. ja nedovedu ani číst dvě knizky najednou. Jsem vybavená jedno ulohovým operačním systémem, ale nevím jestli je to úplně přednost. 

Offline Panenka
1248 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 22:21

Dadoo Tak tu vyhoď, co za přízi potřebuješ nahradit (i s barvou) a vsadím se, že tady ti spousta lidí ráda pomůže s hledáním.

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 22:23

Dadoo ukaž, co chceš plést, přízí ti najdeme kolik budeš chtit 

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. ledna 2020 22:24

Dadoo nejlepší značkovače jsou zeleno-fialové Drops