Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 27. srpna 2019 19:08

Usila jsem si svetr. Je to strih Stella od Fiber Mood. Latka je pletenina z 100% merina.  

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 09:35

Friga ty jo, dobrý, jak se z toho šije a netřepí se to? Ani to v reálu nemá tak moc netopýří rukávy jako na tom nákresu?

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 09:39

prosim vás, umíte někde naplejtat svetr zespoda? (když je třeba moc krátkej?) jde nějak speciálně začít, když s tim člověk počítá už dopředu? Já umim ty oka nahazovat jen jednim způsobem, kterej se mi nezdá úplně pružnej a pak na to připlejtání vhodnej, není na to nějakej trik?

totiž já radši pletu odspoda, ale často se pak blbě trefuje dýlka i dýlka rukávů, tak že by si tam člověk rovnou nechal vůli, že to doplete, až bude svetr jinak hotovej

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 10:13

Potrefenáhusa diky! Sila jsem to na overlocku, slo to dobre, az na ty lemy, z tech jsem byla uplne zpocena :D hlavne ty na rukavech byly o dost uzsi nez konec rukavu, musela jsem to hodne natahovat. Jsou trochu krive, hlavne v miste, kde jsem zacinala a končila se sitim. Ale myslim, ze to neni skoro videt :) Latka se moc netrepi a navic je to zacisteny tim overlockem, tak predpokladam, ze to trepit nebude. A ty rukavy na nakresu vypadaj vic netopyri, nez jsou. Myslim, ze trochu mate to, ze ten svetr je kratkej, ze v pomeru dylky trupu ty rukavy vypadaj, ze zacinaj niz.

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 10:27

Friga asi se to musí do těch manžet (a teď nevim, jak se to jmenuje, navolnit?) - takovýto jak u obyčejných rukávů, když se všívaj, jak se prošijou dvakrát obyčejným stehem vedle sebe a pak se to stáhne?

(to mi dalo strašně zabrat, když jsem začínala šít, protože nikde v návodu se to nepsalo, jen vsadíme rukávy, až pak když jsem si pořídila takovou tu knihu od burdy o šití se mi to objasnilo, proč je rukáv o třetinu větší než ta díra a co s tim)

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 11:30

Friga Moc hezký, přesně takový vlněný svetry mi v eshopech chybí. 

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 11:44

Potrefenáhusa ja vim, ja to zvazovala, to navolneni, jen jsem se pak bala, jak se to bude chovat na tom upletu. Abych tim potom protahla ruku. Na tom overlocku se to da prosit tak, ze se natahuje ten lem a rukav ne. 

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 11:48

Isca diky! Mne taky takovyhle svetry chybi. Prijde mi, ze jsou casto moc rovny a dlouhy, ja potrebuju veci v pase projmute nebo cca do pasu, jinak vypadam jak krabice. A svetr se casto blbe zakasava, jak je tlustej. Pokud sezenu jinou vhodnou latku, tak si usiju jeste jeden. 

Offline continuity
42362 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 12:06

Friga mas to moc hezke. Mnohem lip to vypada na tele nez na obrazku.

Ten nakres by me nezaujal, ale ja si to obecne tezko predstavuji. 

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 12:11

continuity diky! Mne strih zaujal podle produktovych fotek, bylo mi jasny, ze bude sluset. Konkretne tahle verze ze splyvave latky rozhodla. 

Offline ankou
257 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 13:33

Friga Moc hezky střih! Kde jsi prosím poridila pleteninu?

Offline Friga
2051 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 13:52

ankou dik! Koupila jsem ji ve Finsku v Eurokangas, asi ti to moc nepomohlo :) Ale pred par lety jsem podobnou videla v Praze v latkach Cerveny. Vim, ze merino uplety prodava i jakysi cesky vyrobce, ale ted si nemuzu vzpomenout na jmeno. Pokud si vzpomenu, napisu. 

Offline Azel
39 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 13:52
Reakce na Potrefenáhusa:

prosim vás, umíte někde naplejtat svetr zespoda? (když je třeba moc krátkej?) jde nějak speciálně začít, když s tim člověk počítá už dopředu? Já umim ty oka nahazovat jen jednim způsobem, kterej se mi nezdá úplně pružnej a pak na to připlejtání vhodnej, není na to nějakej trik?

totiž já radši pletu odspoda, ale často se pak blbě trefuje dýlka i dýlka rukávů, tak že by si tam člověk rovnou nechal vůli, že to doplete, až bude svetr jinak hotovej

​asi to nebude přesně, co čekáš, je to tak trochu na pankáče, zkracuju tak svetry, když se mi nechce přeplejtat. Takže: Zatáhnu za nit přibližně v místě, kde chci plést , pletenina se stáhne (jakože zatrhne), tu nit ustřihnu a vyvlíknu. Pletenina se rozdělí a rozpadne napůl, pochytám oka a pokračuju v pletení teď teda v obrácenem směru. V hladkém žerzeji to není poznat, že je připleteno obráceně. 

Offline Azel
39 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 13:54

Takže u krátkýho svetru bych takhle odstranila patent, potřebný připletla a ukončila novým patentem

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 13:56

Azel ne, docela se mi to takhle líbí

akorát to asi napřed vyzkoušim na něčem nanečisto

děkuju

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 13:56

Azel totiž já bych to takhle chtěla udělat u novýho pletení

Offline Azel
39 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 14:01

Potrefenáhusa jo, už jsem to pochopila, jak to myslíš. Taky jsem o tom takhle přemejšlela, i zkoušela a bylo to vidět a táhlo to. Taky teda umím nahazovat jen jedním způsobem

Offline Potrefenáhusa
38548 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 14:03

Azel vono možná by to šlo odstřihnout nůžkama a upárat kam to půjde a pak ty oka nabrat...

Offline rozarka
4200 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 14:05

Azel Potrefenáhusa Dělám to tak,jak píše Azel . Když jsem si nebyla jistá,jak mi vyjde vlna,třeba. Poznat to není.

Offline Azel
39 příspěvků moje polička 28. srpna 2019 14:08

Potrefenáhusa jenže kdyz to ustřihneš, hrabeš se v kouskách vlny, ta oka přestřihneš, je to titěrná piplačka pak dočistit. Takhle je vyvlíkneš tou nití a čistě rozpojíš. Když jsem to dělala prvně, bylo to jak kouzlo.