Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 29. července 2022 09:48

Lama_z_Lana 

Tak všechny mosty vedou z jedný strany na druhou Gamla Stan je pár uliček, tam se nedá ztratit...

Až budeš bydlet na tom Södermalmu, tak tam je moc krásný okolí kolem Katarina Kyrka (která je sama o sobě moc hezká stavba) - kousek taky hodně starýho Stockholmu, nebo o fous novější leč rovněž historický (spjatý se Strindbergem) náměstí s divadlem a hospodou na pěkný vyhlídce - Mosebacke... to budeš mít kousek všechno...  a v neposlední řadě, pro skalní fanoušky Stiega Larssona, tam lze absolvovat celou trasu kolem skutečnejch adres z tý jeho trilogie, od bytu Lisbeth až po bydliště Mikke Blomkvista

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 31. července 2022 10:57

Nebyl tady někdo v Pobaltí? Kokoska ? Definitivně jsem se rozhodla, že letos pojedeme tam. Máme na to i s cestou 10 dnů. Nevím, jestli jenom Litvu nebo jenom Estonsko. Lotyšsko jsem už chudáka vyřadila.

Někdo nějaké tipy, co určitě ano? Planuju minimálně jednu noc ve Vilniusu a kdybychom jeli až do toho Estonska, tak tři noci v Tallinu. No a zbývají ještě tak tři noci někde. Představuju si chatičku u jezera/moře v místě, kde se může chodit.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 31. července 2022 11:04

brrr V Pobaltí jsem nebyla, takže to není úplně odpověď na otázku, ale plánovala jsem letos Helsinki, nakonec to nevyšlo kvůli letům, ale všude jsem narážela při otázce "co v Helsinkách" na doporučení - jeďte z Helsinek do Tallinu trajektem. Tak možná doporučení platí i naopak, jeďte z Tallinu do Helsinek.

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 31. července 2022 11:22

Victoria Jo, na trajekty jsem se už dívala, ale asi to nebudeme stíhat. Nechci z toho dělat honičku "co nejvíc zemí v 10 dnech". Radši budeme trajdat kolem vody, případně v ní smočíme těla.

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 31. července 2022 11:28

brrr Já tam byla kdysi, kamarádi teď čerstvě, kdyžtak se ti zeptám na konkrétní věci.

Vilnius je krásný. Čtvrť Užupis nevynechat.

Hrad Trakai u Vilniusu. Národní pýcha, ale je to v podstatě novostavba.

NP Aukštatia - půjčit si loďku a plavba.

Křížová hora - strašně působivé místo, i když creepy. A stává se z něj turistická atrakce.

Kurská kosa.

Riga - neskutečná secesní architektura, úplně jiná než u nás nebo třeba v Paříži.

Offline Jimik
příspěvků moje polička 31. července 2022 11:47

brrr Sweet Potato My jsme byli v Pobaltí před 3 lety a potvrzuji co psala Sweet Potato, akorát Kurská kosa nás trochu zklamala, mraky lidí a všechno regulované, přišli jsme si tam jak v zábavním parku. 

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 31. července 2022 11:53

Jimik Lidí asi všude přibývá, co se dá dělat.

Ještě mne napadl skanzen Rumšiškes.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 31. července 2022 12:12

brrr To chápu, trajdání kolem moře je nejlepší:-)

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 31. července 2022 12:18

brrr byli jsme v Lotyssku a Estonsku, takovy okruzni zajezd. Proc jsi Lotyssko vyradila? Riga je zajimava, pobliz je hezky a velky skanzen. Hezci se mi teda ale zdal Talin, to stare mesto je moc pekne.

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 31. července 2022 12:24

brrr Ještě byste neměli opomenout výstup na nejvyšší horu Pobaltí. Nepodcenit přípravu, má asi skoro 320 metrů!

Je v Estonsku a jmenuje se Suur Numanagis (nebo tak nějak) Velká vaječná hora. Přezdívá se jí též Hora polibků. 

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 31. července 2022 12:34

brrr Čerstvé tipy (před týdnem se vrátili):

Doporučuji městečko Kuldīga, mys Kolka a park okolo... ten Aukštaitský národní park a Biržai, to je "lokální" park... Ty parky ideálně na kole.

Offline Jimik
příspěvků moje polička 31. července 2022 12:37

brrr Ještě se nám moc líbilo město Kuldiga. A měli tam nejlepší tradiční tvarohový koláč. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 31. července 2022 12:43

Sweet Potato Dík za tipy, píšu si. Litva je celkem cajk, švagr tam opakovaně jezdil učit. Zajímalo by mě ještě to Estonsko, ať rozlousknu, aspoň do které země jet.

Kokoska No, Lotyšsko jsem vyřadila, ať si ulehčím rozhodování.  Přemýšlím, že bychom se z Vilniusu do Estonska napojili nad Rigou na pobřeží a možná tam dali nějakou pauzu. Rigu mám v záloze, na zpáteční cestě. Buď tu nebo Kaunas, na jeden zátah trasu Estonsko - ČR se mi jet nechce.

Nebyli jste na těch estonských ostrovech?

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 31. července 2022 12:46

Jimik Sweet Potato Neulehčujete mi to dámy

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 31. července 2022 12:59

brrr 

a hezká byla v Lotyšsku Sigulda a těsně vedle Turaida, to je "hrad - skanzen". a je to v tom parku Gauja = údolí řeky Gauja, kde si hýčkají, že nemají rovinu :D

(Gauju jsme kdysi jeli)

Nezapomeňte si repelent.

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 31. července 2022 13:10

No a ještě ti jako inspiraci dám program vodáckého výletu, kam jedou holky. Starší už tam jednou byla, zážitky úžasné. Top asi vydří mimino, které si stopko jejich kánoi.

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 31. července 2022 14:04

brrr byli, byla tam priserna zima a prselo skoro vodorovne, jak foukal ledovy vitr

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 31. července 2022 14:07

Kokoska To vypadá, že by se mi mohlo líbit. Kde to konkrétně bylo?

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 31. července 2022 14:37

brrr asi Saaremaa, byli jsme i na Muhu, ale to děsný počasí bylo asi na S. Bylo to koncem června.

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 31. července 2022 14:38

brrr tady máš program:

1. den: ráno odlet z Prahy, prohlídka Rigy (dóm, secesní čtvrtě, gotický dům Černohlavců). N (2x)

2. den: výlet do Zemgalska a Kuronska: hrad Bauska (čeští restauratéři), klenot země – barokní palác Rundale (architekt Rastrelli), město Jelgava (obří palác vévodů Kuronských), zříceniny hradu Dobele, Velké kemerské rašeliniště a Bažina čarodějnic (vycházka v národním parku), podvečer v přímořských lázních Jurmala (písečné pláže). N

3. den: národní park Gauja (lanovka, Gutmannova jeskyně, hrady Sigulda, Turaida a Cèsis), přejezd do Estonska, výstup na nejvyšší horu Pobaltí Suur Munamägi (318 m), nádhernou horskou krajinou do univerzitního města Tartu. N

4. den: k pobřeží Čudského jezera s komunitami starověrců, plážemi, rybářskými přístavy, poutní místo a pravoslavný klášter Pühtitsa, město Narva s hrady – pevnostmi na obou stranách rusko-estonské hranice, Rakvere (hrad). N

5. den: program v NP Laahemaa (malebné pobřeží, zámečky, pěší výlet), přejezd do Tallinnu, prohlídka (hrad Toompea, gotický kostel sv. Mikuláše, chrám sv. Alexandra Něvského, radnice, opevnění). N

6. den: dokončení prohlídky Tallinnu, Haapsalu (lázeňské město s hradem), trajektem na ostrov Muhu (vesnička Koguva, kostelík Liiva, větrný mlýn Eemu) a dále na ostrov Saaremaa. N (2x)

7. den: program na ostrově Saaremaa (pobřeží s majáky, meteoritický kráter, větrné mlýny, hl.m. Kuressaare s biskupským hradem). N

8. den: trajektem zpět na pevninu, národní park Soomaa, lázeňské město Pärnu, Svatojánská noc. N

9. den: Lotyšský národní skanzen u Juglasského jezera na okraji Rigy (118 objektů lidové architektury), odlet do Prahy.