miuu krome pamatek dobre kafe a pastel de nata :)
Cestování
Garfie Stále to klapnout může. Jak se píše níže, lze to i s malými dětmi:-)
brrr To jste dobrá tedy, já si sebe v těch úzkých ulicích s malými dětmi moc nedokážu představit:-)
miuu Dnes se vracíme. Napíšu vám z domova náš program na tři plné dny a také, co jsme zvažovali a tak. Nechce se mi to ťukat na telefonu a také na to budu mít víc času a klid:-)
Victoria je, tak to taky moc ocenim! Chystam se tam v breznu s maminkou:-)
Victoria Hele, možná to bylo snažší než teď. Malý v golfkách nebo v nosítku, větší ve věku, kdy byl nadšený ze všeho. Teď už mají blbé kecy a vlastní názor na všechno. ![]()
O vikendu, jestli to klapne, budu v Rize. Mate prosim nekdo nejake tipy? Pripadne i nejaky jednodenni vylet, zvladnutelny bez auta?
brrr no presne, docela lituji lidi, co s cestovaním čekají na chvíli, až budou děti větší. Protože to nadšení ze všeho jednou pomine a už to je jiné. (A to je ješte človek rád, že nemají kecy).
Ale my byli o víkendu na Lipně a lanové parky, bobové dráhy a adventure golf jsou furt v pořádku. Akorát to stojí ranec ![]()
Gatita my jsme byli pred mesicem, jedno odpoledne jsme prochodili centrum a ty hlavni pamatky a druhy den jsme jeli vlakem na plaz Jurmala
Gatitaletis v patek sesteho? :)))
razorblade ve ctvrtek. Budes tam taky?
Gatita ja letim v patek a v nedeli zpet![]()
711990 miuu Tak se ozývám s Lisabonem. Já se dost bráním cokoliv doporučovat, lidi jsou fakt tak různí, že každému se líbí něco jiného, tak napíšu, co jsme dělali my:-) Určitě doporučuji vlastní přípravu:-)
O Lisabonu jsme nevěděli předem vůbec nic. Když člověk jede poprvé do Říma nebo Paříže, tak ví, co by asi měl vidět. V Lisabonu jsme neměli tušení. Zvládla jsem krátkou přípravu na poslední chvíli, ale myslím, že jsme ten čas tří plných dnů vytěžili maximálně.
Překvapila mě tedy bídná nabídka průvodců. V Luxoru jsem našla dva, velmi stručné, vzala jsem oba. Lepší je určitě tento, je systematičtější, neboť je po čtvrtích a doporučuje i procházky. V každé čtvrti má tip, co je zde k vidění za památky. Řídili jsme se tím a osvědčilo se to. Zase se ale nekoukáme úplně na všechno.
https://www.luxor.cz/v/1498172/lisabon-do-kapsy-lonely-planet
Ale průvodci jsou stručný proto, že tam toho zas tolik není...
Velmi se nám osvědčilo rozdělení města a procházky po čtvrtích. Lisabon je na kopcích, tak ten systematičtější přístup je fajn. Přikládám mapu, jak jsem to rozdělila. Rozdělila jsem to tak proto, že jsme bydleli na mapě dole, kousek od náměstí Praca do Comercio a protože jsme druhý den odpoledně chtěli jet do čtvrti Belém, kam jezdí tramvaj ze stanice od vlakového nádraží a na nádraží také měl končit náš výlet z městečka Cascais a nádraží jsme měli právě kousek od hotelu.
Takže:
1. den - čtvrti Baixa a Rossio: náměstí Praca do Comercio, ulice Rua Augusta, kostel Igreja de Sao Domingos, náměstí Rossio. Pak na Avenida da Liberdade do Museu Calouste Gulbenkian (to je už poměrně dost daleko od historického centra, ale nám to stálo za to, to muzeum je moc fajn). Pak taxíkem zpět do historického centra do čtvrtí Alfama, Castelo a Graca. Zde určitě nevynechat Castelo de Sao Jorge (parádní vyhlídka na město), uličkami z kopce zpět dolů k vodě.
2.den - čtvrti Bairro Alto a Chiado: trosky kláštera Convento do Carmo, jezuitský kostel Igreja Sao Roque, vyhlídka miradouro de Sao Pedro de Alcantara. Pak zpět dolů na oběd do tržnice Mercado da Ribeira. Odtud jezdí tramvaj 15E do čtvrti Belém (tramvaj jede asi 20 minut). Zde klášter Mosteiro dos Jeronimos, věž Torre de Belém, procházka po nábřeží, památník objevitelů, námořní muzeum
Toto mi z Lisabonu určitě stačilo. Je tam hodně muzeí, například kachlí, ale nenavštívili jsme.
Vždy se snažíme vypadnout jeden den z města, buď za památkami nebo tam, kam jezdí místní (to ideálně, když ten den připadne na víkend). Vždy si zadám do Googlu "a day trip from...". Hodně jsem chtěla do Nazaré, to je fantastické místo, ale je to hodinu a půl cesty minimálně a hůře se tam dostává. Pokud Nazaré neznáte, je to surfařský ráj a sjíždí se tam jedny z největších vln na planetě.
https://www.youtube.com/watch?v=gvhveP77Jg8
Uvažovali jsme o této organizované cestě https://www.getyourguide.com/lisabon-l42/z-lisabonu-celodenni-prohlidka-svetoveho-dedictvi-fatima-t67767/?ranking_uuid=2452cb50-c00e-45c5-b1ab-02029eb05b57
ale nejeli jsme, protože bylo plno, také jsme nechtěli trávit takový čas v busu a hlavně, teď není na vlny sezóna, ta je v zimě. Ale když jsem pak viděla krajinu za Lisabonem a jejich perfektní silnice, tak jsem si říkala, že by to možná za cestu stálo. My jsme si nechali přes hotel najmout řidiče s autem, který nás dovezl do královského paláce a konventu v Mafře (nestojí to za návštěvu), projeli jsme městečko Sintra (to je největší turistická atrakce za Lisabonem - královské paláce), jezdí tam vlak i z centra Lisabonu, takže je to snadno dostupné a je to podle Portugalců "must have", mě se to nelíbí, je to jak Disneyland, ani jsme to neplánovali, řidič ale trval, že jí aspoň projedeme, a pak nás vyhodil v městečku Cascais. To byla skvělá volba. Bylo horko, sobota, žilo to tam. Je to o - pěkné domy, zmrzlina, pláž, procházka po pobřežní promenádě k útesům (už je to Atlantik, takže divočejší) - Ďáblova jeskyně (The Devil's Cave). Z centra Cascais jede 40 minut vlak podél pobřeží zpět do Lisabonu.
A ještě ta mapa

razorblade my taky v nedeli zpet. Kouknu v kolik a dam ti vedet. My si koupily s kamaradkou letenky, ale moc se na to neupiname, pac propadlych dovolenych uz bylo
(porad je nekdo doma nemocny). No takze pro jistotu nemam zadne plany a nic zjištěno. Ale tesim se moc, v Pobalti jsem jeste nebyla. Mozna zkusime nejaky ten kemeri narodni park, je asi hodinu z Rigy. Co bys tam chtela videt ty?
Gatita ja jeste taky nejsem jista, jestli fakt odletim.![]()
Ja chci urcite do muzea kgb a do muzea lotysske poroby nebo jak se to jmenuje. V sobotu ma prset, takze nic jinyho neplanuju. V nedeli pak letim po poledni, takze se nasnidam, dam si nekde ve meste jeste kafe a pojedu na letiste. Kdybych mela vic casu, jela bych asi do Jurmaly, uvidim, treba v sobotu odpoledne na to bude cas. K nicemu konkretnimu se neupinam. Tak se treba potkame v nedeli u gatu
ale klidne se ozvete i v prubehu :)))
Victoria tak to je skvely planovani!! Diky moc! My se chystame cca na 5 dni i s prejezdem do Porta, tohle zni jako ideal.
continuity My jsme jim v Norsku zatrhli zipline z můstku na Holmenkollenu, stálo to nekřesťanské prachy a stejně mi na to přišli malí. To mrčeli dost, aspoň to spravila sauna, nakonec jsme vyměkli a dovolili jim skákat do moře ze střechy.
continuity klidně pojedu až budou na táboře, když nebudou chtít, pacholci!![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje