Cestování

09. srpna 2014 10:36
Online continuity
41793 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 14:09

Aranel byla to tovarna na nite ze začátku minulého století. 

Online brrr
12156 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 14:47

razorblade To máme v plánu. Dík

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 17:23

Garfie tak s Viedňou sa samozrejme porovnávať nemôžeme.

notna ak by ste mali k dispozícii auto, a/alebo chuť vyrážať aj mimo mesto (resp. mimo MHD), tak by som asi ešte odporučila z rakúskej strany Carnuntum, zo Slovenskej hrad Červený kameň, no a plavba sa dá aj opačným smerom, do Čuňova, ak ste už do Viedne absolvovali. Jo a z rakúskej strany v obci Hainburg je hrad, z ktorého vidíš z jednej strany Bratislavu a za dobrého počasia z druhej strany až do Viedne.

continuity Sandberg, yes!!! Aspoň vidíš, aký som kaviarenský povaľač ....Ak teda sú zaujímavé aj výlety do prírody, tak asi aj hrady Biely Kameň, Pajštún a pre vytrvalcov aj Dračí Hrádok, aj keď to je už len trocha kamenia.

Aranel cverny sú nite. Oni pôvodne sídlili v starej továrni na nite, ktorú celá Bratislava volala "Cvernovka", a keď sa presťahovali do inej budovy (bývalej školy), tak len pridali "nová". Ale aj pôvodná budova starej pradiarne je momentálne pekne zrekonštruovaná a je v nej moja obľúbená reštaurácia Mint.

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 19:01
Reakce na Aranel:

notna Za návštěvu v Bratislavě stojí Nová Cvernovka, takový cool hipsterský prostor v bývalé továrně (nepodařilo se mi zjistit, co to jsou ty cverne ). Z centra je to pár stanic tramvají.

​Díky za tip, to se bude dceři líbit. 

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 19:05

slniecko Dekui, to jsou bezvadné tipy. Ale teď budeme jen ve městě. Nemáš prosím i další tipy na restaurace, bistra, kavárny atd?

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 24. zaří 2023 19:07

razorblade dík, už jsem zpátky

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 19:16

Mermaid aha, jeeee, tak snad sis to uzila a snad jsi vyrazila na ostruvky na pobrezi :))) (ja jsem zamilovana do ostrova Marstrand:)))

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 24. zaří 2023 19:25

razorblade jj, bylo to úžasný, nevěděla jsem, co od Skandinávie čekat a úplně mě to tam nadchlo. Byli jsme na ostrovech Bränno, Vrango, Donso a Styrsö, nachodili 37 km, prostě pecka další ostrůvky snad někdy příště 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 19:27

Mermaid to verim. Chci se tam zas vratit. A urcite zase na jare, kdy tam vsechno krasne kvetlo a bylo pohadkovy pocasi

Online Lenka22
2550 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 20:07

Mermaid jak dlouho jste tam byli? 

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 24. zaří 2023 20:19

Lenka22 ve čtvrtek v poledne přiletěli a dnes dopo odlítli 

Offline Aranel
6340 příspěvků moje polička 25. zaří 2023 09:59

dorota

slniecko continuity Aha! Díky!

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 25. zaří 2023 13:43
Reakce na Makara:

continuity Moc bych Island neodkladala. Snaží se vytěžit z turismus co jde, takže se staví spousta novych ubytovacích kapacit, což podle mne ubytovani nezlevni, ale přestanou to kapacitně zvládat ta nejzajímavější místa. Uz teď je problém v poledne zaparkovat někde u vodopádu či gejzirů. Pak taky ta přírodní místa upravuji na komfortní, aby se dalo dojít na vyhlídku "v balerinkach". Ja si stan moc nedovedu představit hlavne kvuli častému desti (Jo, jsem zhyckana). Jidlo v restauracích je fakt pekelný drahé (3-4x dražší proti ČR). V supermarketu odhaduju max. 2x.

​Fotky jsou kráné, musí tam být nádherně. Ale to ničení turismem mi přijde zoufalé. Místo uchování takových míst, ještě větší zpřístupnění. Já vím, že jsem tady s tím názorem ojedinělá, ale nedá mi to. Isladn je teď strašně v modě, už tam bylo několik našich známých a ty krásné fotky s kontrastem front na ty fotky, plná parkoviště... 

Online Garfie
28028 příspěvků moje polička 25. zaří 2023 14:27

notna Nejsi ojedinělá, já to cítím úplně stejně. Trpím tím moc, jen mám problém se sebou a se sebekázní. Tak moc bych chtěla vidět všechna ta úžasná místa, nedokážu to v sobě potlačit a přispívám tím přesně k tomu, co nemám ráda. :-(

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 25. zaří 2023 15:19

notna Garfie

Pokrok nezastavíš a peníze nesmr.... 

Na Islandu je "blbé", že ty zajímavosti částečně fakt leží u hlavní silnice, takže tam má smysl vymezit parkování a pohyb lidí, aby nezdupali úplně všechno. Na lávě kolem ledovcových lagun se škoda až tak nenapáchá, ale například v tom kaňonu byl fakt smutný pohled na vyšlapané pěšinky na každém hřbítku (nehledě na to, že z něj občas někdo spadl a zabil se). Ted už je prostředkem vysypaný chodník, udělaná vyhlídka a na trávu se nesmí. 

Loni tam přijelo asi 2,5 milionu turistů, během dvou let prý očekávají nárůst na 3,5.

Limitovat se to fakt dá jedině počtem lůžek. Když už tam ty lidi jsou, tak chtějí i vidět, ne se jen ráchat v horké vodě v umělé laguně.  Bohužel, místa na výstavbu rezortů májí neomezeně a peněz na stavbu silnic taky dost.

Horký pramen  nebo nejčerstvější lávové pole s nutností 40-50 minutového výstupu mají jistou samoregulaci, ale to je jen kapka.

Offline Černá kočka
1726 příspěvků moje polička 25. zaří 2023 16:41

Garfie Mam to stejne .

Offline Černá kočka
1726 příspěvků moje polička 25. zaří 2023 16:46

Makara Mam takove zazitky z Norska, treba Geiranger fjord, tisice lidi, mega lode z kterych se rojili Asiati, to je vlastne vetsina toho co si odtud pamatuju.

Myslim si, ze spousta tech lidi by tam nebyla kdy se tam museli nejak sloziteji dostavat a podstupovat i treba nejake vetsi cestovni utrapy a hrozne moc na me pusobili, ze je dulezite si hlavne udelat strasne moc fotek aniz by se poradne podivali kolem sebe kdyz uz byli na tak krasnem miste. To mi prislo skoda, takova hodne predatorska forma turismu.

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 25. zaří 2023 18:51

Černá kočka výstižný termín - predátorská forma. Já si tam teď uvědomila, jak mi začíná  vadit moje  fast forma cestování nez hlubšího poznání, kterou praktikuju poslední roky, jak teď nemám čas/chuť/mentální sílu dělat pořádnou přípravu. Prostě ani se moc netěšit, vystřelit někam na týden, proletět místa, kam ukazuji cedule nebo co jsou in, udělat pár fotek, které zůstanou neroztriděny, nepopsány. A za půl roku zase někam jinam.
Takže teď si slibuji, ze před další cestou budu pořádně vědět, kam jedu, nebo raději strávím týden v Českém ráji, což mě upřímně přináší větší uspokojení než čtvrté Muzeum v Benátkách.

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 25. zaří 2023 19:15
Reakce na notna:

slniecko Dekui, to jsou bezvadné tipy. Ale teď budeme jen ve městě. Nemáš prosím i další tipy na restaurace, bistra, kavárny atd?

​Zmrzlináreň Koun za americkou ambasádou (ale je skôr na také špecialitky), ale aj ďalšie zmrzlinárne v meste sú fajn, trebárs Luculus na Hviezdoslavku, reštaurácia Aucafé na druhom brehu Dunaja, obzvlášť, ak ešte bude počasie na terasu, určite reštaurácie na promenáde pri Eurovea, v centre chodíme na istotu so synom do Gatto Matto, ale na tom nie je nič špeciálne, len je to slušná talianska reštaurácia - syn je vyberavý a tam si vždy vyberie, dosť v kurze je Sky Bar, len nie sú otvorení každý deň, treba pozrieť, moja obľúbená je Sushi bar Tokyo, reštaurácie v hoteli Carlton, ja mám rada Baudelaire, ale to sa obávam, že nie je pre 14ročnú, ak Fast Food, ale nie "mekáč", tak Regal Burger, kaviareň Opera Café je to len cez cestu napravo od SND, Cafe Mayer pri hlavnom námestí (úplne na Hlavnom nánmestí sú Maximilián - ten je ok aj keď nič extra a café Roland, čo bola vždy secesná pýcha centra, ale vyhorelo to a po požiari to tak ehm "zrekonštruovali", že sa tam nemôžem na to chodiť ani dívať...) a dcéra s kamoškami chodia do Funki Punki Palacinky, alebo do Pan Cakes. Z toho druhého mi minule doniesla pistáciovú, čo už nevládala a dobrá bola.

No a čo som ešte nestihla vyskúšať, ale veľmi veľmi chcem, je novozrekonštruovaný Dom Albrechtovcov, zdá sa mi, že je tam aj kaviareň, ale nie som si istá.

No a keď tu boli kočky z Brna, tak sme otestovali reštauráciu Zyllinder, je to taká totálna klasika, ale prišla mi ok.

No a tá Veža, pozerala som si stránku a zdá sa, že to funguje, nebola som tam teda dlho, takže neviem ako varia, ale vždy to býval zážitok, že sa to pomaly otáčalo dookola a človek mal stále nový výhľad.

A ešte ma napadá Mačkafé na Zámockej, dajú sa tam mojkať mačičky, ak sú teda ochotné.

No hovorím, s kaviarňami mi to ide lepšie ...

Offline notna
9142 příspěvků moje polička 26. zaří 2023 23:53

slniecko Děkuji mnohokrát! Do Mint Pradiareň jsem už udělala rezervaci na snídani a z dalších si určitě ještě vybereme.