razorblade Irán byl před pár roky naprosto parádní země k cestování. Překvapilo mně, že třeba šátky nehrotili, na Evropance už vůbec (ale nosila jsem) a byli fakt příjemní a milí.
Cestování
continuity parada, snad se jeste na nejaky vylet dostanes?
continuity Frisco je super, užij si toho co nejvíc.
My dneska jedno echt turisticke misto, ale moc lidi tam uz nebylo, jen asi jeden autobus Japoncu a par bloumajicich jednotlivcu.

Heřin chram, kde se zapaluje olympijsky ohen, a Diuv, pro ktery stvoril Feidias jeden ze starovekych divu sveta, dvanactimetrovou sochu Dia ze slonoviny a zlata.

A jeste ze dneska Methoni, benatsko-turecko-francouzska pevnost . A jinak fikovniky, olivovniky, more, slunce, duny ad libitum.

continuity Jo kámoška chodila s Americanem, ale teď nevím z jakého města přesně byl, ale myslím že buď z Floridy nebo Californie, takovej klasickej manažer z velké firmy. A pak se přestěhoval do Vídně a šel pracovat do jedné pobočky a prý si z těch Rakusaku malém hodil mašli, že nechápal, že ve 4 zavírají notebooky a odcházejí, práce rozdělaná, prý se i první dny ptal, kam jdou:D. Takže ti to věřím.
Makara ja som bola len v Stone Towne a na severe ostrova (Nungwi) a ten som vtedy vybrala ako pre nas najlepsi. Zalezi co chces vediet a co ocakavas. My nechodime do rezortov. Plaze tam (aspon tych 9 rokov dozadu) boli vsetky verejne, hotely ich nemali rezervovane len pre seba, tak si clovek mohol vybrat kam chcel ist.
Kokoska hned by som isla tiez ![]()
Karja ja tomu tiez verim. Kdesi som zachytila, ze v podstate nemaju PN a OČR a spolu s ich extremne kratkou materskou to cele do seba zapada. Proste furt makat :) Tiez by som neprezila.
continuity Užij si to i za nás, úplně ti závidím!! ![]()
Jinak o tom Iránu je to myslím docela známé, můj je to mimochodem velký cestovatelský sen, jen vždycky když jsem tomu blízko, se něco semele. :-(
Makara Já procestovala Zanzibar na motorce, téměř celý, každou noc jinde a vzpomínky mám bohužel jen mlhavé a zmatené.
Nevím jestli jedeš po vlastní ose nebo hledáš nějaký zájezd, ale jen dodám k Mrakoplas, že pláže byly sice veřejné, ale někdy bylo těžké se na ně dostat, na druhou stranu resorty pouštěly i denní hosty, což bylo fajn. Pozor na odliv, je tam tuším největší na světě a jednou jsme se stavovali na kafe v resortu, daleko předaleko od civilizace, kolem pustina, v resortu nebyl ani bazén, moře bylo přes den zhruba dva kilometry daleko a turisti tak smutně posedávali na baru....:-) On ten velký odliv je super zážitek, protože tam zůstane spousta života, ale tak jeden den, vic to nechceš. :-) Zkusím projet fotky, jestli mě něco netrkne.
Makara Tak jsem si dala tu práci a projela staré fotky a zavzpomínala a tady je, co jsem vydolovala. :-) Úplně ti závidím, hned bych jela znovu.
Takže Dongwe - nádherné moře a pláže, velký odliv tam byl super, můžeš se procházet kolem korálů, zůstávají tam laguny s různými živočichy, paráda. Nungwi na severu krásné, ale jen tam jsem viděla pláže plné odpadků, jako opravdu smeťák. A pamatuju si tam hrozně zajímavou záchrannou stanici pro želvy, od té doby mám mánii na sbírání odpadků na plážích.
Kilindi a známá Kendwa beach jsou asi oprávněně nejznámější ze Zanzibaru, dost turistické, ale po tom samostatném cestování to pro nás byl příjemný a civilizovaný odpočinek.
Klidnější než Paje, další ze známých míst. Paje je takové baťůžkářské místo, noční život, zábava, surfaři...
Povinností je nějaká spice farma, my byli v Kizimbani. Z ostrovů jsme byli jen na Prison island, kde mají ty obří želvy, hezký zážitek, dá se tam i koupat.
Stone town jsme prošli celý, bydleli jsme tam víc dní, musím říct, že Palác zázraků, nebo jak se jmenuje to hlavní muzeum je poněkud bizarní zážitek, ráda na něj vzpomínám! :-) Katedrála, vedle které je památník otrokářství (silný zážitek), bazaar....
A potom si pamatuju, že někde na jihu jsme narazili na neuvěřitelné místo, opuštěné pláže, plné takových těch obrovských lastur a mušlí, ale tak, že se ani nedalo po pláži chodit. Bohužel to místo nedokážu najít na mapě, přitom to byl jeden z největších zážitků. :-(
Jo, byli jsme tam před sedmi lety.
Kokoska to je paráda
Mrakoplas Garfie děkuji za sdílení zkušeností. Pojedeme nejspíš s cestovkou - nemáme moc času na plánování (ani na tu dovolenou
) a chceme (polo)přímý let. Co píšete a co jsem už četla, tak mi přijde, že těch 6 dní pobytu se dá na ostrově docela vyplnit a zbyde i čas na plavání/povalování. Proto bych preferovala oblast, kde není ten 2 km odliv. Koukala jsem i na výlet na pevninu na safari, ale už by nezbylo moc času na ostrov. Nemám tedy radost ze smlouvání
.
continuity parada, snad se jeste na nejaky vylet dostanes?
Už asi ne, od zítra je konference, kvůli které jsem sem jela, a pak v pátek domů. Mě to tolik neva, nikdy bych se sem nevykopala, hlavně jsem v pohodě s jetlagem. Na to, jaké hrozné problémy mívám s posunem času, tak tohle bylo fakt v pohodě.
Už jsme v Silicon valley. Dnes mě ještě vzali na moji žádost do takového klasického motorestu s boxy, který je v každém americkém filmu.
Prý jsem měla své preference sdělit dřív, komplet večeře je tam levnější než jeden drink v hotelu.
Ale to jídlo bylo vlastně fajn, akorát ta moje porce by nasytila naši rodinu přibližně dvakrát.
Makara To safari jsem taky chtěla připojit, ale jak říkáš, času málo, taky jsme byli jen na týden, navíc tam tuším potřebuješ očkování na žlutou zimnici a na Zanzibar ne. Tak si najdi, kde jsou ty největší odlivy, ono je to hlavně myslím na východní části (ale ověř si to, fakt už si to nepamatuju!
), tomu bych se asi vyhnula. Pokud bude mít resort bazén, tím líp, protože pokud ti odstoupí moře, nebudeš mít co dělat a taky něco poblíž civilizace, jestli se fakt nechceš jen válet na pláži. A užij si to!
Garfie v tej zachrannej stanici pre korytnačky sme byvali :) inak odpadky na plazi si tam moc nepamatam, naroziel od dediny, to bol teda masaker. My sme odtial prechadzali pesi po plazi az na uplny koniec Kendwy, ta sa mi zdala taka najlepsia co sa tyka plazi a nebol tam ani velky odliv Makara. Cez vsetky plaze sa dalo prejst a zvalit sa kde clovek chcel. Ked bol priliv, na niektorych miestach sa nedalo prejst, tak sme sa dohodli s miestnym typkom a ten nas katamaranom previezol k ubytku. Som si zaspominala a tiez by som isla zas!
Pusta plaz na konci Kendwy
Odliv v Nungwi. Tam to na zaciatku plaze vtedy vyzeralo este takto

Makaraa inak ak pojdete na spice tour, neodporucam si tam kupovat korenie, je tam predrazene. V miestnom stanku v dedine som ho kupila za polovicu.
Edit. Ale za 9 rokov sa tam toho isto dost zmenilo. Teraz som si presla miesta na google mapach a vtedy tam v Kendwe bolo niekolko opustenych rezortov, ktore teraz zjavne uz funguju.
Makara Já tam byla strašně dávno, ale přidala bych Jozani forest, zbytek původního pralesa a nádherné guerézy. Ostrůvky se želvami, Prison island, Turtle island. Šnorchlování, tenkrát bylo nejlepší u ostrova Mnemba. Cestou zpátky byl takový odliv, že lodička (pramice pro 8 lidí) to nezvládla až k hotelu, kus cesty jsme museli dojít po dně mořském. Tenktát to bylo na boty do vody - písek a všude ostré kusy korálů.
Velkému odlivu se dá vyhnout správným výběrem pobřeží, ale přesně nevím. Předpokládám, že k pevnině.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje