Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 13. října 2024 17:18

999 jo, zatim to vychazi skvele :)

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 13. října 2024 17:23

Hadesuv vchod do podzemi, uplny jih Recka

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 13. října 2024 18:25

Kokoska super fotky! Hned bych se tam chtela prenest taky :)

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 13. října 2024 18:35

razorblade ten jih je bezva, i kdyz jsme jeden cas do Recka jezdili hodne, tohle je zas trochu jine. Klidnejsi, vesnice i opustene, policka zarostla, asi se nikomu uz tak nuzne a tezce nechce zit. Ale zas na druhou stranu jsou tu hezka ziva mestecka, porad jeste kvetou bohate buganvilie i leccos jineho, da se i vykoupat (pro me by to teda mohlo byt teplejsi, ale taky jsem tam vlezla).

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 13. října 2024 18:47

Kokoska jj, verim, ze je ti neco uplne jinyho nez ty proflakly ostrovy s rezorty, ze kterejch recko vetsina z nas zna... nebo spis vlastne nezna :)))

Offline barbucha blogger
35447 příspěvků moje polička 14. října 2024 10:52

Kokoska 

To vypadá na super vejlet

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 14. října 2024 12:35

Máte někdo tipy na Zanzibar?

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 17:48

Takže zdravím ze SF. Jsem na sebe hrdá devěthodinový Jetlag jsem vyřešila za 30 hodin a bez migrény.

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 17:50

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 17:52

Nějaký ten street art z Oaklandu

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 17:53

Už docela jede Halloween 

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 18:09

USS Hornet

Potkala jsem zde chlapíka, co vypadal tak max na 70, bylo mu 80, celý den tam stál a pomáhal lidem se zorientovat. 

Z hlavy sypal, z jakých zemi tady měl dnes lidi. Možná jsem si měla koupit nějaké Americké bingo, protože jsem za dva dny potkala víc národnosti než za celý život.

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 18:22

Můj víkendový společník je člověk z Floridy pristehovany z Německa s Íránskými rodiči, který v Kalifornii studoval, což je teda zajímavá zkušenost koukat na to ocima domácího. Úplně Kalifornii nemusí, tvrdí, že je tady draho a špína a mnoho zombíků (což jsou feťáci). jinak mi i docela vysvětlil, proč Američani volí Trumpa.  

Už jsem zažila večírky, kde se přecházelo mezi jazyky, ale tohle je teda něco: se svým bratrem během jednoho telefonátu vystřídá tak čtyři jazyky. V taxíku zjistíte, že Afganstina a Farsi jsou skoro jedno. S mojí Broken English mi to přijde úplně neuvěřitelné. Jo taky se prý moc staráme o gramatiku a pak se radši  nedomluvime.

Vzpomněla jsem si na naší dávnou diskuzi. otázka: můžu se zeptat odkud jste? je tady úplně běžný small talk, obvykle následuje hned po how are you? (Což je teda fakt formální pozdrav) a je to věc, na kterou se zeptá servírky, řidiče v taxíku, obsluhy na lodi. Většinou to teda trefí a fakt to je člověk odjinud.

Takže jsem toho dost účastna, každý se tim pádem zajímá, odkud jsem já a musím říct, že jsem zatím nepotkala nikoho, kdo by netušil, kde je Slovensko nebo alespoň Ceskoslovensko (protože jsou dost často taky původem z Europy nebo alespoň bývalého SSSR).

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 18:27

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 18:33

Dnes už začínám reálně pracovat bohužel, takže na výlety nebude moc čas a řekla bych, že mě čekají další šoky. Pracovní nasazení Američanů je dost neuvěřitelné - otevře kalendář a tam jsou schůzky uprostřed noci - z Floridy mají posun myslím tři hodiny, takže pravidelný status s Vídni, který byl předtím v prý únosné hodině mezi 6-7 ráno(!), spadne fakt na noc a místo toho, aby to zrušili, prostě v noci vstanou.

Obecne se tady vstává opravdu brzo, není problém najít v šest ráno o víkendu otevrenou kavárnu, v osm už je tam narvano.

Musím říct, že ač si o sobě myslím, že makat umím, na evropské poměry určitě, tak tohle by mě zabilo do roka a do dne. 

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 14. října 2024 19:07

continuity to je zajímavé s tím pracovním nasazením. Má máme "sestru" v Kentucky a evropští kolegové, co jsou tam vysláni, tenhle dojem teda nemají. 

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 19:26

Makara

Já samozřejmě nechci moc zobecňovat na základě této omezené zkušenosti. Amerika taky není jeden stát, ale 50.

Ty ranní ptáčata asi jsou, já jsem v silicon valley a celá ta konference je minimálně o hodinu posunuta oproti tomu, co děláme v Evropě. Možná taky kvůli časovému posunu, těžko říct, ale u nás ajtaka v osm teprve skrabes z postele, tady už se očekává, že tam všichni budeme. 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 14. října 2024 19:58

continuity tyjo, super zazitky!

k tomu pracovnimu nasazeni... vybavil se mi tenhle typek. Toci vtipny videa "american boss vs european boss"

Online continuity
42327 příspěvků moje polička 14. října 2024 20:21

razorblade bylo hrozná zajímavé, jak vnímá celou tu situaci na blízkém východě. Říkal, že jemu dost vadí Izraelská přítomnost v Palestině, zejména ty nevinné oběti. Ale zároveň jedním dechem dodal, že je jediný z celé rodiny a vůbec z Íránu, s kým o tom mluvil, který to má takhle (tady já dodám, že je asi hodně hodně velký pacifista, na ty ledadlovce byl špatný i z nemocnice).

Íránci prý jinak tvrdí, že jim je to jedno a hlavně prý částečně doufaji, že až Izrael vyřeší Hizballáh, pustí se i do íránské politické garnitury a trochu jim pomůže. 

Jinak pro mě dost překvapivě, běžné cestuji sem tam, on do Íránu, jeho příbuzní z Íránu na návštěvu do Evropy. Taky že je Íránská společnost hodně vzdělaná a vždy byla, zároveň víc než 60% VS absolventů tvoří ženy. Akorát jsou všichni úplně paralyzování tou vládni garniturou, že to prostě prakticky nemá řešení a ty pokusy o jakoukoliv společenskou změnu konci vždy příšernými čistkami. 

Připisovat to hlavně rope, že to je strašné prokletí, protože peníze z ropy pomáhají financovat armádu a vlastně status Quo. Ze kromě Norska není jediná země s ropou a zároveň demokracii a Norové měli štěstí, že ji mohli začít těžit až pozdě. 

Jinak asi jsou Íránci dost hrdí na svoji minulost, rozhodně se dost distancoval od Arabů, že když dobyli Persi, tak si museli najat Perské úředníky, aby jim pomohli tu říši spravovat. Že se to všechno hází do jediného pytle, že Avicena byl Peršan a ne Arab a stejně tak matematika pochází původně z Persie. Akorát jak změnili písmo a vše je psáno v jednom písmu (jazyky samotné se liší velmi), tak se to v Evropě pomotalo aucili jsme se,že matematika pochází od Arabů. 

Jako beru to trochu s rezervou, ale co jsem si zatím narychlo dohledala na Wiki, tak má vlastně pravdu. 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 14. října 2024 20:39

continuity docela tomu i verim. Kamoska pred lety byla v iranu (ja lituju ze jsem tehdy nejela taky, mela jsem jet) a rikala, ze ti mistni byli desne fajn a neresili moc nabozenstvi, ze to tam resila jen ta jejich nabozenska policie