Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline notna
9259 příspěvků moje polička 16. ledna 2025 19:24

Prosím máte nějaké rady pro návštěvu Paříže? Poradíte, kde se v najíst? Kdysi před lety jsme chodili do latinské čtvrti. Ale to už je spoustu let. Kam zajít na kávu? Ráda si přečtu i jiné zajímavé tipy. Ale jedeme na čtyři dny, dítě a muž tam nikdy nebyly, tak už je program dost plný těmi nejznámějšími a typickými místy.

Victoria Moc vám děkuji za pošťouchnutí k Paříži. Dcera měla tak obrovskou radost! Úplně ji to rozplakalo. Ani jsem netušila, jak moc po ní touží. Máte na svědomí spoustu šťastných okamžiků u nás, kdy plánujeme, těšíme se. Díky!

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 04:45

notna To jsem moc ráda! Taková radost je moc velká radost:-) Paříž si užijte, dobře naplánujte, snad vše dobře dopadne a vyjde vám počasí. Lidí snad bude přiměřeně a pokud to na vás bude už moc, tak se na mě nezlobte:-)

Paříž je velká a také záleží na tom, co máte/dcera rádi. Dám sem teď tipy, co mě tak na první dobrou napadne a co není takové to prvoplánové must see. Doplnila bych fotkami, ale nejdou mi nahrávat, tak snad doma. Není to pořadí:

Jardins des Tuileries u Louvru - jsou tam židle u bazénků a dobře se tam za pěkného počasí sedí a čumí kolem. Na jejich konci je Musée de l ´ Orangerie - to jsou velká plátna s Monetovými lekníny, za mě je to dechberoucí zážitek

Place des Vosqes - náměstí, bydlel tam Victor Hugo

Národní knihovna - Bibliotheque nationale de France site Richelieu - pobočka Richelieu

Galerie moderního úmění Fondation Louis Vuitton v Buloňském lesíku - stavba je zajímavá

Galerie Dior - z domu kde Christian Dior založil módní dům je skvělá expozice šatů a produktů Dior, je to opravdu parádní, můj muž z toho byl nadšený víc než já. Vedle je velký obchod Dior na Avenue Montaigne, kam doporučuji nakouknout, je tam nádherné schodiště, je to estetický zážitek a holky se tam chodí fotit

Plavba po Seině

Přejít několik mostů!!! Určitě Pont Alexandre III.

Zahrady u Palais Royal

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 04:49
Reakce na andulka01:

Victoria strávila jsem tam jen krátce - asi šest týdnů, ale velice intenzivně. Kdyby to šlo, okamžitě bych jela i na daleko déle.

​Že by země zaslíbená:-)

Já jsem toho z Austrálie viděla zatím opravdu málo, ale musím napsat, že se mi líbí moc! V Tasmánii jsem jako druhou větu slyšela "máme akorát sezónu hadů, všechny tři druhy jsou jedovatí"... tak to jsem  jako neslyšela... 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 05:15

notna Legendární kavárna je Cafe de Flore. 

Hodně tipů na jídlo a kafe mají určitě na Instagramu foodblogeři Taste of Prague. 

Docela legendární je Relais de L´ Entrecote - je to stará restaurace s jedním menu - hovězí, hranolky a zelená omáčka a salát. Taková lidovka ...Není to moc drahé na Paříž. Nebere rezervace, před otevíračkou se tam táhne dlouhá fronta, už třeba hodinu před lidé čekají. 

Offline notna
9259 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 09:10

Victoria Děkuji. Musée de l´Orangerie je bohužel v době naší návštěvy uzavřené kvůli úpravám. To mě mrzí moc.  O Galerii Dior jste tu už psala, což vůbec nevadí, a tu máme v plánu. Do obchodu by mne nenapadlo vcházet, pokud nemáme v úmyslu něco kupovat. Říkáte, jsou na to zvyklí? Zmínila jsem se o Galerii před známým a ten mi taky říkal, abychom se tam zašli podívat. Ale oni tam nakonec nakupovali. 

Taste of Prague jsem si nejdřív myslela, že jste se přepsala. Tam by mne nenapadlo hledat tipy na Paříž. Děkuji.

Zlobit se určitě nebudu, pokud budou davy. Počítám s tím. Jsem vděčná za tipy a hlavně to postrčení. U rozbalování dárků byla i vážně nemocná babička a ta mi od té doby opakovaně děkuje za ten zážitek, kdy viděla svou vnučku tak šťastnou. Pořád si to prý přehrává v hlavě. Davy už jsou mi úplně fuk :-)

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 09:46

notna přidávám

- Musée Picasso (úplně mi to otevřelo jiný pohled na Picassa) a Musée Rodin (má krásnou, božsky klidnou zahradu s kavárnou)

- bazilika Saint Denis - ukázkový přechod mezi románskou a gotickou architekturou (akorát ta čtvrť nemá dobrou pověst, takže přes den a muže rozhodně s sebou)

- procházka kolem Canal Saint Martin - trošku jiná Paříž, říznutá Amsterodamem

- z té must-see klasiky - egyptské a mezopotámské sbírky v Louvre jsou fantastické, Sainte Chapelle je dechberoucí, Jardin de Luxebourg krása

a například Versailles bych nezařazovala, moc času a málo "muziky"

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 10:07

notna Holky byly nadšeny z George Pompidou. Budovy, kavárny i prodejny suvenýrů a knih o výtvarném umění a architektuře.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 10:40

notna ja pridam Les Halles, byvale "bricho Parize", je to kousicek od Louvre, a kostel sv. Eustacha hned vedle. Kdyby nejak hodne lilo, tak prohlidka Opery je taky zazitek. 

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 10:43

Sweet Potato mně se v Pompidou taky líbilo, ale muž nemohl pobrat uměleckou hodnotu hromady dlažebních kostek. Stejně jako v Nice ohořelé auto a dřevěnou tyčku s nalepenou elektrikářskou páskou žluté barvy.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 11:46
Reakce na notna:

Victoria O Galerii Dior jste tu už psala, což vůbec nevadí, a tu máme v plánu. Do obchodu by mne nenapadlo vcházet, pokud nemáme v úmyslu něco kupovat. Říkáte, jsou na to zvyklí? Zmínila jsem se o Galerii před známým a ten mi taky říkal, abychom se tam zašli podívat. Ale oni tam nakonec nakupovali. 

​Galerie je vlastně muzeum či výstava. Na webu doporučují rezervaci. Když jsem to dělala, bylo plno. Šli jsme tam asi hodinu a půl před zavírací hodinou a dostali se tam.

Obchod je pár kroků vedle, prostor je parádní, hlavně to schodiště. Také jsem nic nekoupila, jen očumovala, vůbec si s tím nelamte hlavu, jsou zvyklí:-) A do prčic, proč nejdou vkládat fotky!

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 11:48
Reakce na notna:

Victoria

Zlobit se určitě nebudu, pokud budou davy. Počítám s tím. Jsem vděčná za tipy a hlavně to postrčení. U rozbalování dárků byla i vážně nemocná babička a ta mi od té doby opakovaně děkuje za ten zážitek, kdy viděla svou vnučku tak šťastnou. Pořád si to prý přehrává v hlavě. Davy už jsou mi úplně fuk :-)

​To je ale dojemný popis! Snad něco dceru nezklame.

Offline luciole
1213 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 14:40

notna 

Ještě doplním

Musée d'Orsay

Musée Marmottan Monet

Offline notna
9259 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 15:55

andulka01 Sweet Potato Kokoska luciole Dekuji moc! Všechno si projdu během víkendu.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 16:15

notna a sedněte si nekde v kavarne na kafe a croissant, nejlip kde maji stolky a zidle vylozene do ulice, a koukejte kolem sebe. Treba nekde kolem Jardin du Luxembourg, jen chvili vnimat atmosferu. Ono i jen courat ulickama treba na Montmartre je pozitek, schody, Place du Tertre, potkate treba vetrny mlyn s restauraci, pekarnu, ktera voni do ulice,  kvetinarstvi.... ale chapu, ze za 4 dny asi budete chtit videt co nejvic tech nejznamejsich veci. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. ledna 2025 17:17

notna já byla v Paříži ve věku tvé dcery (taky splněný sen) a do teď si pamatuju výhled ze střechy Sacre coeur na Montmartru. Ne jen kvůli výhledu, byl zážitek se po té střeše projít.

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 21:14

Evaeva 12 dní v Paříži jsem dostala k 18. narozeninám, mohla jsem si vybrat mezi tím a kanoí. Bylo to težké rozhodnutí, vážně. Ovšem vlastnictví studentského pasu, který v Paříži tou dobou zajistil volný vstup téměř kamkoliv... V Lovre jsem strávila plných šest dní. Bydlela jsem u velice vzdáleně příbuzné francouzskočeské rodiny na La Défence a bylo to hrozně boží.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 17. ledna 2025 21:20

Ja byla v Parizi poprve na tyden v roce 1988, jeste s prvnim muzem, jeho kolegou a kolegovou zenou. Spali jsme u jejich znameho a Pariz prochodili krizem krazem, tehdy to bylo jak zjeveni.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. ledna 2025 21:47

andulka01 my tam byli, myslím, tři nebo čtyři dny, pak následoval 14 denní roadtrip po Francii. Nejlepší dovolená ever.

Offline continuity
42332 příspěvků moje polička 18. ledna 2025 14:46

Sněžka dnes.

Offline brrr
12263 příspěvků moje polička 18. ledna 2025 15:14

continuity To je had jak na Everest