Lenka22 s úbytkem nepomůžu. My tam máme za Bruntálem rodinný dům. Já mám moc ráda krajinu mezi Zlatými, Žulovou a Vidnavou. ( tam je secesní lékárna, ktera je funkční a pan lékárník dává historický výklad). Nejsou to úplně ale vysoké hory. A úplně jsem v tropech vynechala Javorník s zámkem a blízké Ráčí údolí s Tančírnou.
Cestování
Lenka22 Lipová - Lázně je malá a malebná.
Díky všem za tipy, zapsáno v notýsku, abych nezapomněla. Pro mě je to úplně novej kraj, nikdy jsem tam nebyla, pokud tam něco znam, tak jen z knih, filmů apod.
Lenka22 Já bych doporučila si ujasnit co chci z toho co tu padlo hlavně vidět a podle toho naplánovat ubytování. Jestli Losiny, zámek, papírnu, termály, nádrž Dlouhé Stráně, tak bych volila asi Losiny. Jestli spíš věci na rozhraní Jeseníku a Rychlebských hor tak Lipovou nebo Jeseník (Šerák. Lesní bar, Smrk, Jánský Vršek, Bílá Voda, lázně Jeseník, Rejvíz apod), jestli Praděd, Karlovu Studánku a to kolem tak asi Malou Morávku nebo Karlov.
PS: Nevím jestli už to někdo psal, ale pokud skončíte v Lipové nebo Jeseníku a budete chtít jít do Jeskyní Na Pomezí, tak ty jsou momentálně asi na dva roky uzavřené.
Černá kočka díky, to je dobrý rozdělení. Ještě si to musím vyselektovat, je toho tam tolik k vidění!
Lenka22 to je vlastně výhoda. Pokud nemáš úplně preference, můžeš se řídit podle ubytování a vždycky tam bude co vidět.
Evaeva je to tak , úplně preference nemám, jen musím se ukáznit a vybrat jednu zakladnu a patřičný okruh.
Je tu někdo, kdo byl na ostrově Jersey? Asi tam s kamarádkou musíme, tak sondujeme, jestli individuálně nebo s CK. Na první nástřel mi letuška nabídla let s přestupem v Londýně, ovšem s čekáním na přípoj 15 hodin na cestě...
Archivářka ooh, asi tam taky musim ![]()
Ta letuška dává podivné výsledky. Zkus ještě skyscanner nebo rovnou stránky aerolinky, co tam litá.
Pro British mi nasel lety s přestupem na Heathrow hodinu, co se mi zas zdá málo, ale když by mi to prodali na jedné letence, asi bych do toho šla. British tam litá 3x denně, každopádně čekat na evropský let 15 hodin je blbost.
ArchivářkaJeden z mých dětských snů. Durrellova zoo. ![]()
Archivářka Všechny ostorvy v Kanálu vypadají, že by stály za to navštívit.
Durrelova ZOO je hlavní tahák i pro nás ![]()
Zatím sondujeme, plánujeme a uvidíme!
Archivářka mám v plánu na příští rok a k tomu trek po Hadriánově valu
brrr Bílá Hora
. Úplne sa mi vrátil čas. Mama sa kedysi v kúpeľoch zoznámila s reholnou sestrou z Bielej hory. Tak sme ju boli navštíviť. Pre mňa to bolo niečo neskutočné, vidieť na vlastné oči mníšky, pozvali nás na obed, ukázali cintorín o ktorý sa starali, bol to nádherný deň. Mama si s ňou písala roky, vlastne až do jej smrti a keď som dala vedieť, čo sa stalo, poslali nádhernú kyticu a mám odložený aj list. Vlastne som si naň nespomenula, tak večer ho pohladam.
Lenka22 my bydleli ve Vojtíškově v super chalupě, konec světa, což tedy ne každý má rád. Termály ve Velkých Losinách super, ty mi doporučila Catherinne
Papírna moc hezká, čokoládovna taky
Okruhy v lázník Jeseník, dětem se líbily ty balneo chodníky. My vyšli Praděd (lehčí cesta, super bouda na oběd Švýcarna), Kralický Sněžník. Známí tou dobou jeli do Šumperku a moc si to chválili.
Pak jsme šli krásný okruh z Branné, tam je to moc hezké a je tam skvělá kavárna.
Lamicka ano, ty okruhy kolem Jeseníku byly moc fajn. Ale teda v tom městě byly asi dvě restaurace a byla to teda bída.
Evaeva To se v tom kraji nezmění asi ani za sto let. Všechny veselé historky pohostinské mám z Jeseníku a okolí. Top bylo, když číšník vztekle mrsknul s talíři s našim jídlem o zem. ![]()
Sweet Potato mno kdyz uz to pises, ja se nechtela vyjadrovat ale.. ze vsech lokalit ktere jsem v cesku navstivila v poslednich letech a ze jsme se po horach docela naslapali tak v jesenikach bezkonkurence nejhorsi prevazne fakt hovadska obsluha
naproti tomu letosni luzicke hory to byl balzam, tak mily lidi jsem snad jinde nepotkala (ano souvislost s intenzitou turistickeho ruch i druhem navstevniku chapu, ale neomlouva)
Evaeva my byli v nějakém bistru a jídlo bylo super. Lepší burger jsem nikdy nejedla. Ale do města jsme nešli, udělali jsme si fakt velký výšlap po pramenech a chtěli jsme na chalupu k bazénu![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY