Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 18. března 2025 15:04

Mulen jojo, držím palec

Online Lilly_Ku
4494 příspěvků moje polička 20. března 2025 07:18

zacinam vymyslet letosni podzimni dovolenou. radi bychon se podivali do asie, zatim jsem byla nejdal ve vychodnim turecku.

premyslim smerem vietnam, indonesie, malajsie, ale vubec se v teto casti sveta neorientuju.

typ cestovani je stylem sbalit veci, na miste pujcit auto a tri tydny nekde jezdit z mista na misto, ubytovani apod resit za pochodu spontanne. zejmena me zajima priroda, turistika hlavne horska a na konec par dni nekde u vody na relax.

mate nekdo doporuceni na konkretni zemi, z tech, ktere jsem vyjmenovala nebo okolnich, kde by takovej program mohl byt fajn? rada se necham inspirovat! :)

Garfie by treba mohla neco vedet? 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 20. března 2025 07:59

Lilly_Ku Nemám s tímto cestováním v Asii zkušenost, jen jsem si při čtení příspěvku uvědomila, že v Malajsii se jezdí vlevo. Tak pokud nechcete řídit vlevo, tak to je nutno vzít v úvahu, pak Malajsie asi ne. 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 20. března 2025 08:21

Lilly_Ku A pak  na stránkách Lonely planet mají u jednotlivých destinací tipy na cesty v konkrétní zemi. 

https://www.lonelyplanet.com/articles/best-road-trips-in-vietnam

Offline Garfie
28247 příspěvků moje polička 20. března 2025 08:21

Lilly_Ku Pohlídej si termín, protože podzim je v Asii období tajfunů. Pokud to ale vychytáš, je to fajn, třeba právě v Malajsii jsme byli v říjnu a bylo zataženo, ale teplo a nepršelo, takže na cestování ideální. Pokud si chceš opravdu půjčit auto, vynechej Vietnam, půjčit si auto je tam komplikované a většina společností ti ho nutí i s řidičem. Ale pokud by vám stačily motorky, tak v pohodě, hornatý je spíš severní Vietnam. 

My si půjčovali auto v Malajsii na Borneu, jídlo skvělé, pláže taky, neměli jsme žádný problém a i když jsme se nedostali úplně do hor, tak v okolí Mount Kinabalu (na dosah od letiště) se dá dělat skvělá horská turistika, jsou tam i termální prameny, myslím že by to mohlo být fajn. Můžete přejet i do Bruneje, kdybys chtěla poznat i něco jiného. 

Auto jsme měli i na Filipínách, pokud byste chtěli jet na tři týdny a na hory, ideální by byl asi Luzon, hlavní ostrov, vnitrozemí je hodně hornaté a jsou tam i terasovitá rýžová pole zapsaná na seznam UNESCO. Na pláž bych ale asi raději přeletěla na některý z ostrovů, letenky z Manily jsou za hubičku. 

V Indonésii jsem nebyla, ale krásné a úplně jednoduché na cestování je Thajsko, jezdili jsme místní dopravou, ale s půjčením auta tam prý není žádný problém. 

Myslím, že ve všech zemích se dá najít ubytování i na poslední chvíli, hlavně v Thajsku. A pokud budeš plánovat nějakou trasu, počítej s tím, že silnice můžou být ve špatném stavu a večer neosvětlené, kolem divocí psi, případně jiná zvířata, která ti můžou zkomplikovat cestu. 

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 20. března 2025 09:25

Lilly_Ku jak píše Garfie, Thajsko je ideální pro začátek cestování do Asie. Milí lidé, senzační jídlo, ubytování na blind nebývá problém. Půjčení auta, motorek nebo kol je v pohodě, jen je potřeba řídit opatrně, přece jen je to trochu jiný styl. 

Mrkla bych na letenky do Chiang Mai, není turisticky tolik profláklé, má plno památek a je ideálním výchozím místem do okolních národních parků a hor. Má velký trh, v listopadu svátek s pouštěním lampionů.

V jižní části je Khao Sok National Park, to je velká nádhera. Sice dost turistů, ale fakt jiný svět (vysoké skály čnící z vody, plovoucí vesnice...)
Z Bangkoku jsme na den utekli do Ayutthaye, vlakem (taky velký zážitek), památky, málo turistů, velice pohodové město ideální prozkoumat na kole (půjčovna hned u nádraží).

No a Bangkok... jako dobrý, ale víc než dva dny bych mu nedala.
To radši tu pláž - ale tu ti neporadím, byli jsme chvilku na Phuketu (tam jakože vlastně nic moc). Jeli jsme pak z Ranongu na potápění do Mu Ko a Laem Son na potápění a tam bylo pár nádherných pláží přístupných jen z vody

Online Lilly_Ku
4494 příspěvků moje polička 20. března 2025 10:10

diky moc vsem  to jsou opravdu uzitecne informace, zacnu se tim nejak probirat. 

divala jsem se na thajsko, ale tam nemaji moc hor :D a ja bych prave dost rada hory, takze vietnam me opravdu laka. auto neni podminka, spis prostredkem k tomu, aby se v te zemi dalo nejak dobre pohybovat. rada objevuju spis odlehle kouty a mam zkusenosti, ze to muze byt problem.

kdyz bych dala priklad zemi, ktere znam: napr minuly rok na teneriffe (taky par prechodu s batohem a bivakovanim, zbytek ruzny airbnb) vubec nebyl problem se premistovat jenom autobusama, tam jsem se s autem neobtezovala. ale treba to vychodni turecko kde jsem byla nekolikrat je bez auta absolutne neschudny.

a nedokazu moc odhadnout, do jake kategorie spada prave ten vietnam nebo jjny okolni zeme. auto s osobnim ridicem si moc nedokazu predstavit, my jsme spis batuzkari :D

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 20. března 2025 11:28

Lilly_Ku U Vietnamu se připrav na častou kontrolu (státní správa/policie), nenechaj tě jít úplně kamkoliv nebo ti přidělí průvodce. Holt pořád jsou to komunisti, no. Ale zase ta příroda, jídlo, relativně málo turistů...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. března 2025 14:39

Několik zdánlivě nesouvisejících dotazů:

1. Slovinsko s kočárovým dítětem a dětmi, které kočárové cesty nebaví. Jsou tam nějaké kratší túry, které si děti užijí, jeskyně, které zvládne mimino v krosně a podobné atrakce? A neupečeme se tam v červnu?

2. Byl jste někdo v dolním rakousku? Byla by to lepší destinace? Hledáme ideálně kombinaci přírody a měst. Dalo by se tam jet na kola s malými cyklisty?

3. Polsko po cestě do Gdaňsku. Kde se zastavit na jeden až dva dny? Města umím vytipovat, ale chtěla bych spíš nějakou přírodu, jezero třeba. Případně kdyby byl po cestě nějaký super dětský cíl typu IQ park nebo nějaké zajímavé muzeum.

Předem všem děkuji za postřehy, jste nejlepší Google

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 20. března 2025 18:28

Lilly_Ku Odpoledne jsem přemýšlela, zda jsou vlastně ty země, které jsi vyjmenovala, na horskou turistiku vhodné. Já opravdu nevím, hory tam nějaké určitě jsou, ale nejsem si jistá, zda odpovídají zkušenosti hor z Turecka a Tenerife. Thajsko, Vietnam, Malajsie, to jsou vlastně země porostlé hustou džunglí, která se musí znát a je v ní množství nejrůznější havěti... neměla bys strach?

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 20. března 2025 18:34

Bydlím u pana Niemayera. 
Architektura krásná zvenku i zevnitř, vybavení pokoje bohužel zašlé a nepraktické.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. března 2025 19:46

Sweet Potato budova ale opravdu krásná 

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 20. března 2025 21:19

Do Rigy na dvě noci s tím, že přes den budu pracovat. to asi ani nemá cenu, že? 

Přemýšlím, ze tam spíš někoho místo sebe pošlu. 

Online Lilly_Ku
4494 příspěvků moje polička 20. března 2025 21:41

Victoria dekuju, mne nejde vylozene o nejaky ctyrtisicovky, spis mam rada hornatou krajinu, je bohata na vyhledy do dalky, pri vyletech v ni si perfektne odpocinu.

driv jsem na to tak fixovana nebyla, ale co bydlim v berline, tak to pro me fakt zacalo byt dulezity. tady i okoli je uplna placka, samozrejme, ze jsem si i tady nasla neco svyho (hodne jezdim na kole), ale ta krajina tady je fakt hodne rovna a prave na dovolene mam velkou potrebu vizualni zmeny. kdybych bydlela jinde, mozna by to nebylo tak akutni.

nad haveti jsem se jeste nezamyslela, diky za upozorneni, neco si o tom nactu.

jinak o jezdeni v aute ve vietnamu uz jsem si pocetla a to teda definitivne skrtam, mam jenom jedny nervy a na dovolene je chci setrit :D

Online Lilly_Ku
4494 příspěvků moje polička 20. března 2025 21:46

continuity tak asi zalezi, jak moc jsi motivovana :D

moje zkusenost: na podzim jsem byla na konferenci v parizi, byla jednodenni, takze prijezd vlakem, noc v hotelu, druhej den dopoledne na konferenci, odpoledne ve meste a pak nocnim vlakem zpatky.

bylo to celkove fajn, ale hlavne proto, ze jsem se mohla trhnout uz v poledne a odpoledne stravit po meste. kdyby ta moznost nebyla tak by to, aspon mne, nestalo za to.

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 20. března 2025 21:48

Lilly_Ku a co nějaký Nepál nebo severní Indie? 

Jsou tam krásné treky i kratší a v žádných velkých výškách. 

Třeba tady něco 

https://www.indie-nepal.cz/pruvodce-nepal/lehke-stredne-narocne-treky

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 20. března 2025 21:52

Lilly_Ku no já se právě netrhnu. Mohla bych si to prodloužit, ale lita to úplně blbě.  Loni v Bukurešti to na dvě noci stačilo, protože to město celkově za moc nestojí, ale ta Riga mi prijde že mi to akorat bude lito. 

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 20. března 2025 22:23

Evaeva 

Offline Garfie
28247 příspěvků moje polička 20. března 2025 22:25

continuity Nepál nevím, když to chce spojit i s válením na pláži, ale ta Indie mě taky napadla. Ovšem s řízením nevím....manžel kamarádky Indky tady v Japonsku dělal řidičák 10x a ona to komentovala "to víš, je zvyklý řídit v Bombayi.

Bezpečné a super pro horskou turistiku je Japonsko (až na medvědy, haha), ale tam se taky nevykoupeš, ani v sezoně, natož na podzim, i přelet na Okinawu už je takový hraniční.