Tabea Okolo 11 stupnu Celsia, plus minus. Ja jsem mela strach, abych tam nenastydla, tak jsem si vzala dziny a mikinu s kapuci, a pripadla jsem si jako blbec, protoze vsichni meli normalne kratasy a tricka ![]()
Cestování
To je peklo. Já z toho taky lezu po zdi - jako přece výslovně dobře míněný knihy... v nich nemůže nikdo normální najít nic špatně myšlenýho
Ja souhlasim, taky mi to pripada prehnane. Nemyslim si, ze predstirat, ze minulost neexistovala, je ten nejlepsi zpusob, jak se s ni vyporadat.
Vis, co je zajimave? Ze na te cezure se podileji obe strany. Tak treba ten Huckleberry - konzervativci nechteji, aby to deti cetly, protoze otroctvi a rasova segregace je neco, o cem se nemluvi, a vubec nejlepsi je predstirat, ze nic takoveho vlastne nikdy neexistovalo. (Takze v Texasu ted deti maji ucebnice dejepisu, ve kterych se pise, ze predci Afro-Americanu byli "emigranti", kteri do Ameriky "prijeli za praci
). Ovsem progresovni liberalove take nechteji, aby to deti cetly, kvuli politicky nekorektvnimu jazyku, a kvuli scenam, ktere by mohly "rozrusit" afro-americke studenty. Navic feministky rvou, ze se jim nelibi, jak Huck nahlizi na zeny ![]()
To je potom tezky, no.
MP Marge no vybarveny podzim by tam musel být kouzelný.
To si prave rikam, ty lesy kolem ![]()
MP Marge kedysi sa pálili knihy, teraz stačí hlasno protestovať a minulosť vlastne akoby nebola ![]()
Janulik03 Ano, bohuzel.
MP Marge vsechno osklive z historie zakazat, nemluvit o tom, to je cesta do pekel.
continuity jee díky za připomenutí! To jsem potkala vloni, že by bylo dobré se tam podívat (původně jsem myslela, že bych tam vzala rodiče) a pak jsem na existenci zapomněla... A jsem ráda za pozitivní referenci.
MP Marge co je ted na tech byvalych plantazich? Provozujou to nejak potomci tech drivejsich vlastniku nebo komu to patri? Hodne tech velkych sidel asi bylo ponicenych po valce JxS, vim, ze neco se ukazuje turistum pri zajezdech, ale jak se tam ted zije, to vlastne nevim.
Ja souhlasim, taky mi to pripada prehnane. Nemyslim si, ze predstirat, ze minulost neexistovala, je ten nejlepsi zpusob, jak se s ni vyporadat.
Vis, co je zajimave? Ze na te cezure se podileji obe strany. Tak treba ten Huckleberry - konzervativci nechteji, aby to deti cetly, protoze otroctvi a rasova segregace je neco, o cem se nemluvi, a vubec nejlepsi je predstirat, ze nic takoveho vlastne nikdy neexistovalo. (Takze v Texasu ted deti maji ucebnice dejepisu, ve kterych se pise, ze predci Afro-Americanu byli "emigranti", kteri do Ameriky "prijeli za praci
). Ovsem progresovni liberalove take nechteji, aby to deti cetly, kvuli politicky nekorektvnimu jazyku, a kvuli scenam, ktere by mohly "rozrusit" afro-americke studenty. Navic feministky rvou, ze se jim nelibi, jak Huck nahlizi na zeny
To je potom tezky, no.
To je (ta "emigrace") vyslovený přepisování historie a mělo by bejt trestný! A dál... ty scény který by měly "rozrušit afroamerický studenty" - tak snad to jsou studenti, žádný negramotný lopaty, ergo kladívko by měli mít vlastní rozum, ne? Člověk by předpokládal že si uvědoměj že je to dvěstě let stará kniha... a jestli ne, tak nemaj na univerzitě co dělat! Bohajeho, já bych tam nedokázala existovat. Musíš mít nervy jak provazy ![]()
Hehe feministky. Já jsem feministka jak poleno, a vlastně jediný co si z toho Huckleberryho pamatuju úplně přesně, je jak se on (nebo Tom S.?) převlík za holku, a jak ten převlek briskně odhalila nějaká starší ženština, která mu hodila něco do klína... a dotyčnej místo aby roztáh nohy (potažmo sukni!) je srazil k sobě, čímž ihned odhalil svoji identitu
To mě pobavilo velice kdysi a baví mě to doteď... aneb fungování genderových stereotypů v historii. Poučný, no ni? ![]()
Dyk je to fakt historická literatura, skoro literatura faktu v tomhle kontextu, na tom neni nic špatnýho. Leda pro idioty který by ji rádi přepsali! A co si o těch idiotech a hlavně jejich cílech myslet...
barbucha tu scenu se sukni si taky pamatuju!
MP Marge co je ted na tech byvalych plantazich? Provozujou to nejak potomci tech drivejsich vlastniku nebo komu to patri? Hodne tech velkych sidel asi bylo ponicenych po valce JxS, vim, ze neco se ukazuje turistum pri zajezdech, ale jak se tam ted zije, to vlastne nevim.
Poničený byly, já předpokládala že velká část byla taky zrekvírovaná po vítězství Severu... řekla bych že z původních vlastníků tam nezůstal skoro nikdo, ale to bude Marge vědět určitě líp. Plantáže=pozemky samozřejmě fungujou úplně jinak, ale těch pěknejch sídel je škoda... hele možná to dopadlo jak tady - některý domy získala zpátky původní rodina, další zas nějakej podnikatel a je z toho hotel... akorát v takový atmosféře jakou Marge popisuje, by se možná nikdo neodvážil odvolávat na pradědečka otrokáře a hlásit se o rodinný dědictví. Koukali by na něj jak na potomka továrníka v padesátejch letech u nás ![]()
Že jo! Velmi poučné!
Musím říct že mi to tehdy, jako čtenářce - malé holce v kalhotách, řádně nejdřív zamotalo hlavu! ![]()
Poničený byly, já předpokládala že velká část byla taky zrekvírovaná po vítězství Severu... řekla bych že z původních vlastníků tam nezůstal skoro nikdo, ale to bude Marge vědět určitě líp. Plantáže=pozemky samozřejmě fungujou úplně jinak, ale těch pěknejch sídel je škoda...
Ona se spousta sidel zachovala, leckde jsou pristupne verejnosti, nebo je tam muzeum. Pozemky se po vitezstvi Severu vetsinou rozprodaly na mensi farmy, casto byly odkoupene nebo pronajate byvalymi otroky. Postupne se toho taky hodne zastavelo, jako vsude.
Jo, a uz je to celkem vzacnost, ale i par rodin se dochovalo, ktere porad ziji v tom sidle a i nejake pozemky jim zbyly, ale vetsinou je to jen zlomek puvodniho majetku.
MP Marge se divim, ze muzeum nezakazou, aby nekoho nerozrusilo.
Kokoska No, nerikej dvakrat, treba se jeste dockame

něco pro clothilde
Tak něco málo z Itálie. Myslím , že rasaNori to měla stejně , ale přímo na lodi jako by okolní svět přestal existovat.
Šíleně to zase uteklo

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje