Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Kokoska
35127 příspěvků moje polička 02. srpna 2026 16:46

continuity to vypada krasne opustene :)

Ja proste radsi ten venkov. Rada se podivam do Tomaru, ale kosteliky na anglickem venkove nebo na Faerech uplne mimo obec (chodili tam ze tri osad pres kopce) me vezmou vic za srdce. Letos me uplne uchvatily ty recke severni hory, prijet pak do Solune bylo jak se rika "hodit kamen na leknin".

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 19:39

Tak jsme se včera v noci vrátili, dnes se horko těžko nějak mobilizujeme, hlavně mne dostalo do kolen to vedro. Tam bylo taky na místní poměry docela teplo,ale sever ostrova je o několik stupňů chladnejsi (třeba 6-8C) a v horách je to po západu slunce klidně na mikinu. 

Byli jsme na Tenerife dva roky zpět, ale z různých důvodů jen na 12 dní a ještě jsme se uprostřed stěhovali do hnusneho ubytka. Teď to dalo 18 dní a to je vážně lepší

Na to jak je ten ostrov velký, je to velmi různorodá krajina. Místy sice lidi, ale vetsinou se přišli koupat, takže 500metru od parkoviště je buď úplně liduprázdno nebo pár človíčků. Až na  nejaké 2-3 proflakle treky, kde je potřeba permit, a lanovku na teide je to úplně v pohodě. Jinak pro Gatita opravdu je tam takových dětských výletů do 10km s minimálním převýšením celkem dost. Akorát je potřeba dávat před den na teploty. 

Teide leží v obrovské Kaldeře po starém stratovulkánu 20x15 km nebo tak nějak. V podstatě je to dominanta ostrova, zajímavé je, že je to jeden z nejvyšších vulkánu na zemi, pokud se to bere od paty u mořského dna. Tím, že je tak vysoký (3770 m n. m.) tak ta láva nevytece až nahoru a erupce v posledních staletích spíš vyrážely všelijakými bočními komíny. Ta druhá fotka je podled na opačnou stranu, to je hranice ty kaldery. 

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 19:40

Takto vypadá kráter 

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 19:43

Jak js mi už řekla, je to mimořádně různorodý ostrov, na severu je chladněji si víc srážek, kaldera a jih jsou spíš poušť nebo polopoušť.

Tady je vidět zajímavá věc, jak se na hřebeni mění to podnební pásmo, když se podíváte pořádně, je vidět tmansi pás vegetace na severní straně hřebene.

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 19:46

Je tam hodně endemických druhů (myslím kolem 70) od palem až po sukulenty. Některé jsou Kanárské, nekteré rostou jen na Tenerife. Toto je konkrétně údolí Mascy, taková ikonická vesnička v horách + hrozně drahá soutěska zkomplikovanou logistikou, takže tam jsme nešli. 

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 19:50

Tohle je ten sever, místy západ. Měli jsme i pocit, že letos asi víc pršelo, fotky před dvěma lety jsou sušší (ale byli jsme tam takyo 14 dní dříve, co může hrát roli).

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 19:52

Tohle je zas Chinyero (za ním Viejo, pak Teide). poslední erupce před cca sto lety. 

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 19:58

Pobřeží sopečné, ale nekteré pláže jsou písečné+ hlavně na severu jsou takové bazenky, bývají tam vybetonovane chodníčky, některé jsou docela rozlehlé, třeba systém deseti jezírek různě propojených. Obecně šnorchlovácí ráj. Oblast mezi La Gomerou a Tenerife je přírodní rezervace, takže se tam neloví. Konkrétně v los gigantes, kde jsme bydleli, jsem viděla jen při plavání minimálně tak 10-15 druhů ryb aniž bych nějak extra snažila. Muž s dětma se tomu dost věnovali a dokonce zahlédl rejnoka, Barracudu a tak. jsou tam někde prý i zelvy, ale řekla bych, že uklizené mimo dosah lidí.

Koupání za mne určitě lepší než na Gran Canaria. Tam jsou víc vlny a celkově se mi tady pláže líbí víc. 

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 20:04

Tady jsou dva velmi staré stromy o tom dračinci se vedou diskuze něco mezi 1000 a 2000 lety. To druhé je cypřiš starý 1500 let a přežil v Kaldeře asi tři sopečné erupce. Jsou tam celkem asi tři a je to zásobárna genetického materiálu pro tu oblast.

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 20:05

Kousek města, typická koloniální architektura. 

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 20:08

Ty dřevěné balkony jsou typické pro celé Kanáry.

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 20:12

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 20:16

Tohle je den v nejlepší viditelnosti vlevo La Gomere asi 50km, vpravo La Palma 120. Celkem nás ta fotka stala asi 10 tisíc, protože muž si vymyslel, že ještě vyběhne na takový kopeček, nechal v autě batoh a v něm všechny doklady a půlku všech peněz které jsme sebou na dovču brali, dvě čelovky, nůž. Není tam nikde zakopaný, vrátil se s námi. Ale sežrat to dostal, včetně návštěvy policejní sluzebny.

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 20:18

A ještě nejhezčí zoo, ve které jsem kdy byla. A půjdu určitě znova, hned jak se zas na ten ostrov dostanu. 

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 20:18

Offline Makara
3667 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:22

continuity

dobře se to daři prodat "sloníka". Ne, fakt to vypada moc lákavě. 

Offline continuity
43534 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 21:55

Makara nedoporučila bych to úplně každému, třeba pro malé děti, co neumí plavat je vhodné akorát to jižní pobřeží a to je samý hotel. pro nás je to každopádně perfektní dovolená: zajímavé moře + hory. jediný problém je, že je to už fakt daleko = drahé letenky. Teď to byla třetina ceny, ale dost jsem vařila. Zas jsme bydleli takto, takže to nebylo až takové příkoří. 

Akorát je na nás bytná trochu nasrana, kvůli nějaké díře ve zdi, která tam byla už při našem prijezdu. což mě hodně mrzí, byly jsme tam už podruhé, je s ní perfektní domluva, vyšla nám vstříc, tak jsem se snažila ke konci ten byt trochu nadstandardně uklidit, ať se jí revansujeme. No uvidíme. 

Offline Sweet Potato
40608 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 22:17

continuity Parádní. Dík za reportáž!

Offline Gatita
8677 příspěvků moje polička 10. srpna 2026 23:05

continuity dekuju! Musim si to uložit mezi tipy, ty ostrovy si v mem okolí chválilo dost lidi a mam je na seznamu. Ovsem netusim, kdy se usebereme a výlet naplánujeme...

Offline Friga
2181 příspěvků moje polička 11. srpna 2026 16:24

Jakou mate zkusenost s polskyma drahama? Ke konci zari pojedu na studijni pobyt na tyden do Zielone Gory a premyslim, jak se tam co nejlepe dostat. Jestli letet do Berlina a od tamtud vlakem ci autobusem nebo letet/autobusem do Varsavy a pak vlakem. Je nutne listek na vlak kupovat predem? Jezdi to vcas?