Pinot Noir moora vy tu dnes hádžete také kry, aké nemám. Potichu to tu budem sledovať a potom sa zariadim
![]()
Pinot Noir moora vy tu dnes hádžete také kry, aké nemám. Potichu to tu budem sledovať a potom sa zariadim
![]()
Inak ten môj nový 14 mi dlhý záhon sa zapĺňa pomaly ale isto. Som zvedavá čo vydrží do jari a čo bude treba ešte.
On teda zožerie hrozne veľa rastlín
notna Dobře, díky za tip. Jojo, já bych počkala do jara, ale pár těch trvalek už mám vyhlídnutejch, tak bych už aspon trochu začala;). Přikrývala jsi hlínou/kompostem? Já toho mám málo, musím si někam dojet, což se mi uplně nechce, zeminu máme tady docela kvalitní (mám to jen pro květiny a keře, ne zeleninu) tak jsem přemýšlela, zda to hodně nenamíchat jen s mulčem trávy...
Karja Dala jsem kartony, hodně zalila a přikryla mulčem. Mulčuju buď slámou nebo posekanou trávou, to je u nás nejdosputnější mulč. Pak jsem si jen odhrnula místa, kde jsem chtěla sázet, udělala díru a zasadila. Karton je potřeba mít dost mokrý, aby se rozložil. Ta čerstvě posekaná tráva tomu pomůže. Ale bacha, čerstvě posekanou trávu nedávat až přímo k rostlinám. Ona jak se rozkládá, zapaří se, vytvoří horko, mohla by rostliny popálit. Udělat kolem rostliny trošku odstup. Na druhou stranu to zahřívá tu zem, na podzim super.
Karja A mulčovat trávou znamená posekaným trávníkem, aby tam nebyla semena odkvetlého plevele. Aby si to člověk rovnou nevysel do záhonu. Ale to asi víš.
notna ano, ano. Děkuji. Ano to mulčování tak dělám, prostě tráva ze sekačky, ale plevelu je tu i tak dost, furt něco někde nějakej vytrhávám:D
Karja S plevelem taky bojuju pořád. Mulč námv záhonech docela funguje. Ale musí být hodně navysoko.
moora aha, tak to asi nechci. Některé části pomalu předělávám, aby líp zvládaly sucho, už jsem si rostliny, které chtějí vlhkou půdu, zakázala. Zasadíme ještě dva stromy, aby vzniklo víc stínu, pod stromy je ta zeleň hned živější. Prostě je potřeba se se suchem smířit.
notnaJá ho ted mám v těch keřových záhonech, jsem zvědavá kam se to pohne zjara, zda to nějak pořádně povyroste.... Nejvíc mě mrzí máme s jedněmi sousedy fakt ošklivý plot, 3D pletivo vysoké a textilii..A tam zrovna dal muž ty sloupcové ovocnáky, no nejraději bych to zakryla stálezelenými keři, ale tak dělal to hlavně on, já jsem na tu zahradu neměla vůbec kapacitu...a on mi dnes říká, "dělej si s tou zahradou co chceš, když ted vidím, že tě to zajímá, tak už je mi to jedno, už na tím nelpím:D:D:D:D". Ale ted už je po dvou letech fakt nebudu dávat pryč, to už je škoda.
Pinot Noir přesně, také se snažím to postupně přetvořit na rostlinstvo odolné suchu, ono to lepší nebude. takže sbohem ostrožky, jirnice...
teď se chystám překopávat záhon podél plotu, kterej je suchej extrémně - plánuju tam šalvěj, oregano, rozmarýn, routu, třapatky, nějaký trávy, svíčkovec, ořechokřídlec, kohoutek věncový, řebříček, vysoký rozchodník, jarní cibuloviny, do zadní řady nějaká divizna
aktuálně je tam taková změť řebříčku, krásnoočka, kohoutku, přiexpandovaly tam jahody (ale samozřejmě je jim tam sucho), maliny (ty půjdou pryč, nestojej za nic), strašně moc modřence (toho se nelze zbavit), trochu hledíku a vlčinec. kdysi tam bývaly netřesky (asi to bylo vždycky extremně suchý místo), ty hledíky, mečíky
překvapivě odolná suchu je pupalka, asi že má kořen do pekla
Pinot Noir Karja ještě mě napadla kérie, tu tady zatim nikdo nezmiňoval asi...

Na dovolené u Gardy se mi líbily dlouhé a štíhlé asi cypřiše. U nás takové nikde nevidím, předpokládám že by v podhůří Orlických hor tak nevyrostly? Kdybych bych zasadila u rodičů tak se asi 20m stromu za svého života nedočkám? ![]()

Letošní nadúroda všeho - aronie, mispule, kdoule, jedlý kaštan...
JankaMvidím, že ti nikdo neodepsal, cypřiš není mrazuvzdorný. Možná nějaká odolná varieta?
JankaM Nevím, jestli chceš ty cypřiše vézt do ČR, ale moc to nedoporučuju. Švagři si vozí hodně rostlin z dovolených z jihz, ale většinou to končí tím, že mají všechno v kontejnerech a na zimu musí ze zahrady stěhovat do zimní zahrady. Jižní rostliny nezvládají ty mrazy. Ony sice už uhodí třeba jen jeden den, ale rostlina to nepřežije.
Na IG jsem teď párkrát zaznamenala, že některé profily chtějí bojovat se suchem a oteplením v zahradě tak, že plánují vysazovat právě rostliny, které jsou typické pro jih. Jsem zvědavá, jak se jim bude dařit. Protože si myslím, že málo rostlin má hybrid odolný mrazu. Já bych touhle cestou nešla.
continuity Pinot Noir notna děkuju, už jsem doma a nic jsem nepřivezla. Proti tujim nic nemám, když jich není moc
. Tak myšlenku opustím.
Pinot Noir ja aronie mam nejraději na takove marmelády ala brusinky, tam by ty hodne seschle coby hrozinky asi nevadily:) nemela bys osvědčený recept na sirup? Já totiž sirupy vunec nedelam, domácí pokusy mi vzdy přišly jako prostě sladká voda, ale mam chuť zkusit z te aronie, protoze z toho množství už prostě další desítky skleniček marmelad delat nechci;)
Muslik to je krása ![]()
Nám to všechno přimrzlo, takže z aronie jsem právě udělala tři pidisklenky ala brusinky (a od přítele rovnou dostala zákaz to rozdat). Dostatek kdoule mě čeká od tchýně, ale mám pocit, že ten stromek je nějaký nemocný, vevnitř plodů jsou takové divné skvrny a blbě to želíruje. Kaštan nám ještě neplodí. A moc by mě zajímalo, jak děláš mišpule - zkoušela jsem dvakrát a nikdy to nebylo nic dobrého.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.