Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline notna
9071 příspěvků moje polička 09. března 2026 14:38

Kamarádka s nulovou zkušeností se zahradou mě poprosila o pomoc se založením zahrady. Mám radost, že má ve mě důvěru, ráda jí pomůžu. Ale zahrada je v Jeseníkách! To je dost jiné podnebí než u nás na jižní Moravě. Máte někdo zkušenost ze zahradou v horách? Nebo tip na někoho na sítích?

Pinot Noir Tvoji rodiče myslím zahradničí v těchto končinách, že? Nemáš nějaký tip?

Online continuity
41552 příspěvků moje polička 09. března 2026 15:16

O víkendu jsem přesadila kytky, do lecčeho jsem docela sáhla, tak doufám, že přežijí.

A při té příležitosti jsem zjistila, že mi tohle kvete. 

Offline letolet
731 příspěvků moje polička 09. března 2026 15:23

notna máme zahradu nad 770m, na experimenty tady nemám čas, takže se držím toho, co tu roste léta už samo: kopretiny, třapatky, krásnoočko, čechrava, bohyšky, kosatce, cibuloviny, hortenzie, kapradiny, barvinek, orlíčky, trávy - ostřice, ozdobnice.

Offline Pinot Noir
29327 příspěvků moje polička 09. března 2026 15:42

notna bohužel nepomůžu, naši začali zahradničit až v důchodu po přestěhování do nížiny. Dřív jen ovocné stromy a keře - jabloně, višně, třešně, rybíz, angrešt. Měli jsme i dvě meruňky a dva druhy vína, muselo to být u zdi, kam se opírá slunce, a chráněné před větrem. Jinak už jen česnek a jahody, maliny. Na okrasu nic. A hlavně vysoký plot, aby to neožraly srnky.

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 09. března 2026 16:20

letolet Pinot Noir I tyhle drobnosti jsou dobrý!Dík.

Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 09. března 2026 16:39

notna Na Šumavě na chalupě v necelých tisíci metrechna jižní straně klidně bylinky, jahody, gazanie, levandule, v kýblích rajčata, lilie. A ještě kdesi cosi, co nevím, jak se jmenuje. Jo a rybíz, rebarbora, na záhonku brambory, salát, mrkev,petržel.

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 09. března 2026 16:54

brrr Levandule nevymrzne přes zimu? A rajčata dozraji? Tyhle dvě věci bych si tipla, že budou problém.

Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 09. března 2026 17:31

notnaJestli byla každý rok levandule nová, to nevím, ale rajčata v kyblích stála před jižní stěnou a zrála.

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 09. března 2026 17:42

brrr Dík.

Offline letolet
731 příspěvků moje polička 09. března 2026 17:52

notna tu levanduli tam máme taky, určitě už tak 15 let stejnou, loni jsem ji rozsazovala. Je na místě, kde se kolem ní celý den točí slunce. Rajčata pěstují sousedi, v nádobách, ale oni jsou tam v podstatě celoročně, takže se můžou o ně starat. Na velkou úrodu to není, ale na chuť mají. Z těch jedlých rostlin ještě jabloně, hrušně, aronie, třešně, rybíz. Pokud se je teda podaří ochránit přes zimu před zvěří. 

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 09. března 2026 18:02

letolet Tu levanduli bych si zrovna netroufla, ale když to píšete, tak to zkusíme. Ta se kamarádce líbí, ale zrazovala jsem ji.

Online DruI
5399 příspěvků moje polička 09. března 2026 18:44

notna Naši v sedmistech metrech mají levanduli krásnou. Ale teda nevím jakou odrůdu přesně, protože mívali dvě různé a jedna teda neprospívala a nakonec nepřežila. Ono stejně záleží hlavně na tom jak je zahrada orientovaná a případně chráněná před počasím.

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 09. března 2026 19:11

DruIOrientaci zahrady dokážu zohlednit, s tím asi pracovat umím. S odrůdou nebo druhem máš pravdu, to bude taky důležité.

Offline barbucha blogger
35100 příspěvků moje polička 10. března 2026 11:24
Reakce na notna:

brrr Levandule nevymrzne přes zimu? A rajčata dozraji? Tyhle dvě věci bych si tipla, že budou problém.

​Pěstovala jsem rajčata na chalupě v Orlických horách, cca 650m vysoko, u jižní kamenný zdi - rostly a plodily jak vzteklý a byly vynikající.

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 10. března 2026 13:43

barbuchaSamy dobry zprávy tady od vás. Jsem se bála, že tam kamarádce budu sázet akorát tak vřes a mech :-)

Offline barbucha blogger
35100 příspěvků moje polička 10. března 2026 18:28

notna 

Kdepak... ty Jesníky jsou hned vedle Orlickejch - kde často prší, to bude u kamarádky snad podobný. Je to výhoda protože tam zejména v létě je počasí skoro jak v Irsku nebo Anglii s tím deštíkem - všecko pak úplně bují! 

Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 10. března 2026 21:57

notna Našla jsem nějakou starou fotku s kvetoucími letničkami ze Šumavy,  tak si připiš měsíček, třapatka a gazanie (ale ta nepřezimuje).

Offline Janulik03
19778 příspěvků moje polička 11. března 2026 06:02

notna ono to bude podobné ako u nás. Určite pôjdu bobuloviny typu ríbezle, maliny, dokonca muchovniky, tie by som ale kúpila trochu väčšie, nie úplne minisadenice. 

Okrasné trávy, rudbekie, perovskie, kocurniky miesto levandule, aj by nešla. Metlinate hortenzie tiež pôjdu ak budú aspoň trochu chránené 

Online andulka01
12653 příspěvků moje polička 11. března 2026 11:21

notna My v 550 m a zkušenosti jen ze tří let. Rajčata u jižní zdi byly ok, rané druhy s menšími plody. Aronie, jeřabiny, hrušky. Rychlá zelenina jako cukety, patizony, kopr, okurky, mangold úplně v pohodě. Už nešly ty "druhé výsevy" po ranější zelenině.

Co tam šlo (jsem fakt basic zahradník) Řebříčky, kopretiny, pivoňky, jiřiny, konvalinky, ocúny, floxy, delfíny, rozrazily, lomikameny, hrachory, violky se vesele množí, yzop, divizny, třezalka, mateřídouška. Minule mi chcíply rozmarýn, šalvěj i oregáno, ale to byl fakt hnusnej mráz v květnu. Nebála bych se růží, jen sázet už vzrostlejší květináčové (malé sazenice mi nikdy nepřežily zimu) a do chráněné části, ke zdi. Je to dražší, ale když se chytí, přežijou skoro všechno. 

Zjistit, jak se do zahrady dostávají přízemní mrazíky - z kterého směru. Tam by to šlo trochu chránit jehličnany, vysokými travinami. Nás to celkem vyškolilo, přesně do toho mrazového jazyka jsem napoprvé vysadila neodolné kytky.

No a ty srnky, no moc jim chutnaj jiřiny a tulipány, narcisy nežerou.