Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 23. března 2026 13:09

Janulik03 jejda, stěhovat vyvýšené záhony, to nezní jako hezká práce! 

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 23. března 2026 13:18

Janulik03 Vzhledem k tomu, že se má od čtvrtka docela hodně ochladit, o nic nepřicházíš. Do Velikonoc je čas.

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 23. března 2026 13:27

brrr tak trvalkám, které byly v zahradnictví celou zimu venku, je ochlazení fuk. Já bych to právě chtěla zasadit co nejdřív, s ochlazení snad přijde i trocha deště, tak bych to aspoň nemusela chodit zalévat. 

Offline Janulik03
19826 příspěvků moje polička 23. března 2026 14:12
Reakce na Pinot Noir:

Janulik03 jejda, stěhovat vyvýšené záhony, to nezní jako hezká práce! 

​Môj geniálny nápad

Online Karja
43817 příspěvků moje polička 27. března 2026 14:07

Haló, haló, tak jsem zase tady, víkend se blíží, záhonky čekají:D:D.

Ne dělám si srandu, já bych potřebovala poradit nějakou fakt jakože hodně pudopokryvnou "lesní" (prostě ty drobné) jahodu, aby ta celá plocha pěkně zarostla. Nemáte někdo nápad, po čem konkrétně jít? Mám nějaké od lonska od kámoše, ale myslím, že to není ještě to co hledám, protože on to jako taky nemá uplně prorostlé, furt mu tam zbývají plochy hodně.

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 27. března 2026 14:33

Karja ono to nějaký čas zabere, než to ty lesní zakryjí. Naši si dovezli pár sazenic z lesa a teď už z toho mají souvislou plochu, ale pár roků to trvalo. Tak možná koupit semínka a urychlit to?

Online Karja
43817 příspěvků moje polička 27. března 2026 14:56

Pinot Noir to je dobrý nápad, co by mě rozhodně nenapadl:D

Offline Janulik03
19826 příspěvků moje polička 27. března 2026 19:09

Karja ja mám "lesné" čo tu boli. Na asi to vždy regulovali, ja som to nechala tak a teraz som ti celé musela prerobiť. Dala som. Ich na nový záhon, som zvedavá, či pôjdu tak rýchlo. 

Neviem druh, ale plodina dlho. Ešte sú "mesačné jahody", chcem ich tie niekam dať.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 29. března 2026 19:36

Karja no bať! Zasetý hrách, mrkev, ředkvičky a mangold. Růže a stromky prestehovaný z chalupy zasazený. Semenáčky rajčat, paprik, salátů, bylinek a kytek jsou zatím v cajku a rostou. A nakoupila jsem hromadu macešek, potřebovala jsem to mít hezký už od začátku.

A dostala jsem nový záhon! Mrňavý, ale můj. 

Online Karja
43817 příspěvků moje polička 29. března 2026 21:21

andulka01 Tak to hluboce závidím, já jsem z toho o víkendu vytáhla v programu jen chvilinku, jde to vylozene mravencimi kroky:D. Hrách ale musim no, ten jsem dokonce i zapomněla koupit, ale už asi petkrat:D:D, takze děkuji za další připomenutí. 

Janulik03 Koupila jsem si ty měsíční, prý jsou skutečně pěkně pudopokryvne, takze to přesně chci;-)

Offline berush
445 příspěvků moje polička 03. dubna 2026 08:35

Choť mi postavil 3 nový vyvýšené záhony z cetrisu, 2,5 x 1,2 m, jeden už na podzim a další 2 teď na jaře. V prvním pažitka, libeček, cibule, česnek, petrželka, mrkev, salát, v druhém nové jahodiště + cibule a salát a třetí čeká na rajčata bazalku, cukety a v mezidobí jsou tam ředkvičky a saláty. Brambory mám tak nějak provizorně, doufám, že ho ukecám na čtvrtý záhon. A hlavně - nádherně kvetou narcisy a vůbec různé cibuloviny, stromy... V předpovědi za týden hlásí několik ranních -3, tak doufám, že si to rozmyslí.

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 03. dubna 2026 09:46

berush to je radost! Mám taky tři úplně stejných rozměrů, ale dřevěné z kulatiny. V jednom mám česnek, špenát, pažitku (a dočasně ozdobné trávy, které půjdou na sezónu zase do truhlíků), v jednom cibuli, přibude k ní patizon a cuketa a třetí čeká na rajčata. Po cibuli a česneku ještě zaseju kopr a keříčkové fazolky. A jak se znám, ještě tam narvu něco kvetoucího, loni byl v každém afrikán a v jednom sloup s Černookou Zuzanou.

Online barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 04. dubna 2026 12:48

Doprčic kde je to oteplení?! Jsem nakoupila muškáty, karafiáty, bylinky... oleandr... fuchsie... milión kytek - a teď abych to snad nacpala všechno dovnitř? Nebo mi to na balkóně (resp. jakžtakž krytý lodžii) vydrží?

Offline berush
445 příspěvků moje polička 04. dubna 2026 19:02

Pinot Noir jj, afrikány tam půjdou taky, mám pocit, že tahle symbioza dělá zelenině dobře. A kopr!!! Děkuji za připomenutí. Ty vyvýšené záhony mi přes zimu slouží taky jako dočaska, trvalky a trávy, které na podzim rozděluji nebo když ruším/přemisťuji/přesazuji záhony. Letos dokončujeme i závlahový systém, tady na jihu Moravy to ani jinak nejde, máme pod terasou 3 IBC kontejnery, tak pokud sem tam zaprší, mohlo by to být dostatečné, sbíráme vodu ze 100m2. Loni mi seschly maliny, právě kvůli nedostatku vody, byť jsem měla zamulčováno, uzalévat to prostě nešlo.Kapénkova to snad zvládne. A probouzejí se fíkovníky.

Online SunEclipse
3410 příspěvků moje polička 04. dubna 2026 19:24

barbucha otepleni bude zitra

Offline Zuzuli
3616 příspěvků moje polička 05. dubna 2026 09:58

Poprosim o radu, nebo spis dalsi nazor. Mame u domu u pristresku na poplenice prazdny zahon. Vedlejsi vchod tam ma traviny, ktere tady zjevne chciply. Je to jizni strana, vypal, psi tam chodi ochcavat tu ubohou malou tujku. Uz dva roky chodim kolem a chci s tim neco udelat. Zakladni podminka je, ze to musi byt lowcost, nevim jestli se to ujme. Okolo domu jinak rostou levandule, travy a male ruze.

Rada bych, aby to tam v lete kvetlo. V kazdem pripade se chystam zvikvidovat tu textilii a mozna tam prisypat balik zeminy, aby tam vubec neco rostlo. A dat okolo maly plutek, aby to uz nebyl psi zachod. Prvni napad byl vysit tam lucni smes. Te mam doma dve krabicky. Mam doma i predpestovane sazenicky krasenek, afrikanu, cinii a mesicku. Ale premyslim, jestli tam nedat i nejakou trvalku.

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 05. dubna 2026 12:32

Zuzuli ty luční směsi bývají někdy problematické, hodně lidem to neroste, správně by bylo potřeba to ve správnou dobu posekat, aby se to chovalo jako luka. Ale krásenky, afrikány a měsíček fungují v podstatě jako trvalky, vysemeňují se a samovolně znovu klíčí. Hlavně krásenky určitě zajistí plný záhon do budoucna, já je musím vyhazovat, aby neobsadily všechno. Z trvalek bych doporučila nějaké třapatkovky, nejradši mám klasickou růžovou echinaceu. Úpal a sucho výborně zvládá mavuň červená, řebříčky, šanta, rozchodníky, řimbaba. Ale to už je investice, tak ideálně, kdyby ti někdo dal přebytky ze zahrady. Mavuň a řimbabu bych klidně věnovala. A možná bych tam dala i něco, co zajistí kvetení na podzim, takže hvězdnice, astřičky. I když ty krásenky kvetou až do mrazů, takže podzim pokryjí hezky. A na podzim bych mezi to zastrkala cibuloviny, větší balení nějaké obyč tulipánové směsi a třeba krokusy někde z hobby marketu nejsou zas taková velká investice. 

Offline Anema
1271 příspěvků moje polička 05. dubna 2026 12:54

Zuzuli to bude pěkný.

Mně se loni osvedčily chrpy z Action, to je dost low-cost, pytlík semínek stál asi 5,90 Vysela jsem je rovnou na záhon a kvetly dlouho a vytrvale ve třech barvách, akorát lepší fotku jsem nenašla ...

Pak jsem ještě měla předpěstované třapatky (druh rudbeckia hirta), ty kvetly od léta až do mrazů už ten první rok. Na pytlíku semínek píšou, že jsou to trvalky, ale nevím, ještě letos neraší... Každopádně klíčí spolehlivě, už mám nové mini sazenice na tento rok.

Super jsou hvozdíky čínské, taky ze semínek už loni první rok kvetly a letos už dělají takový pěkný zelený kobereček. Ale nevím, jestli by jim tam u vás nebylo vedro?

Zato si myslím, že by tam byly super třapatkovky - echinacea, ale to chce dost trpělivosti je pěstovat ze semen, první rok nekvetou. Ty moje loňské ale teď už obráží, tak jsem zvědavá, co letos. Semínka jsem koupila, ale něco i nasbírala na veřejných trvalkových záhonech v okolí.

Jo a úplně nejvíc low-cost: ještě jsem tam přerýpala slunečnice, co mi do truhlíků zaseli ptáci z krmítka .

Pokud bys chtěla jarní cibuloviny, doporučuju je nakoupit v listopadu ve výprodeji.

Online Karja
43817 příspěvků moje polička 05. dubna 2026 13:33

Zuzuli Pinot Noir Vy byste sundavali tu textilií? Mně přijde, že to pak chce trochu proplejt jednou za cas a představa, že se takhle pravidelně reju na exponované místě, kde přesně tomu péči dávají asi nejen psy...Jako je to hrdinské počin! 

Pinot Noir prosím tě, nějak mi po zimě zažloutla ta aukeba japonská. Byla dobrá celou zimu, temné zelená, ale teď má spodní listy flekate a i ten zbytek je takový světlejší...mám vyčkat, nebo tomu můžu nějak pomoci?