Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline Potrefenáhusa
38528 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 20:46

MP Marge a von ti tady určitě někdo poradi, kdo to má dobre naštudovany

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 20:50

MP Marge Skús stanoviť presý čas kŕmenia, nie tu a tam niečo zobne (aspoň tak mi to podľa popisu príde) ak nechá v miske jedlo zobrať ako píše potrefenahusa. Myslím si, že tak trochu spolieha, že mu niečo padne apreto ignoruje svoje jedlo v miske. No a keď má rád varené mäso no tak mu ho uvar a k tomu mu daj surovú zeleninu ovocie, prípadne kúp nejaké doplnky. Ryža myslím nie je potrebná. Ja som kúpila olej z hlivy ústričnej, ten je dobrý na imunitu, ostropestrec na pečeň, sušený špenát ale dávam aj normálny šalát. V knihách o barfe je toto všetko popísané, len mu namiesto surového mäsa dáš varené. 

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 20:58

MP Marge tak ono psovi nevadí ak žerie len jeden druh mäsa, ak mu budeš dávať každý deň kosti (kvôli vápniku a aj tuhej stolici, aby si pri kadení čistil žliazky) a 1-2x do týždňa vnútornosti (napr. kuracie pečienky). Zeleninu kľudne dávaj podľa chuti aj vo väčších množstvách ak ti ju bude žrať, ja jej nášmu dávam ozaj hodne (aj 50g), lebo je veľmi pažravý a po kastrácii má sklony priberať, tak aby som mu naplnila žalúdok bez zybtočných kalórií (napr. nadrobno nastrúham mrkvu, uhorku, nakrájam nadrobno špenát/šalát), pri ovocí by som možno dávala pozor na banány, aby ti psík zbytočne nestlstol, náš ale napr. ako dospel banány odmieta, ale chutia mu jablká, hrušky, kiwi, mnago, granávotvé jablko, čučoriedky, jahody, maliny...tak keď mu chcem spraviť zmenu, dostane napr. tvaroh s ovocím alebo jogurt s ovocím a podobne.

Ešte inak môže byť, že mu tie kapsičky nevoňajú, myslím, že som čítala články, že aj konzervy, kapsičky a granule sú prisáľané a ochucovaé umelými farbivami a podobne.

Ak mu zatiaľ nechutí surové mäso, môžeš skúsiť spraviť taký prechod a mäso mu krátko povariť vo vode, aby sa zatiahlo, bude mať trošku inú vôňu no a postupne budeš mäso variť menej a menej až ho budeš dávať surové (neviem teda, či si skúšala dávať to mäso už aj surové).

Inak môžeš dávať aj prílohy ako napr. ryžu, cestoviny alebo varené zemiaky, len tam tiež treba dávať pozor na váhu psa, ja dávam sacharidové prílohe len keď má pes veľký výdaj (ak bol s nami behať, na dlhej vychádzke alebo na bežkách).

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:19
Reakce na Potrefenáhusa:

MP Marge hele to bys poznala, Rufik třeba žádnou alergii na kuře nemá...taky můžou bejt alergický na soju, kukuřici v těch průmyslových krmivech.

a jako myslím, ze když dodrzis pestrost a cca 2/3 masa, 1/3 zeleniny a přílohy, sem tam mu tam něco přidáš (já dávám lososovej olej (ten hl.v zimě) a mořskou rasu, sem tam kus tvarohu apod....ze by to mohlo byt v cajku. Jen teda dost často nemuzou nezkvaseny mliko, tomu bych se vyhnula (průjem hroznej)

​Priznam se, ze nezkvaseny mliko by me nenapadlo, to nepiju ani sama Ale dodatecne jsem si uvedomila, ze Chico projevuje zivy zajem o jogurt, ale ja jsem se vzdycky bala mu to dat - muze jogurt!?

Taky mam jeste v zaloze hovezi, treba by mu zachutnalo vic nez kure...

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:25

MP Marge Neviem ako iné psy, ale ja som raz dala jogurt Amy a kuchyňu som upratovala asi tak hodinu. To bol hrozný zážitok pre mňa aj pre ňu, zobudila som sa na hrozný smrad a ona mala tak hroznú hnačku že sa pokadila rovno v peliešku a bola v takom šoku, že sa nevedela ani pohnúť a ležala v tom.  Musela som ju okúpať a pelech som rovno vyhodila. 

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:25
Reakce na paktofonika:

MP Marge Skús stanoviť presý čas kŕmenia, nie tu a tam niečo zobne (aspoň tak mi to podľa popisu príde) ak nechá v miske jedlo zobrať ako píše potrefenahusa. Myslím si, že tak trochu spolieha, že mu niečo padne apreto ignoruje svoje jedlo v miske. No a keď má rád varené mäso no tak mu ho uvar a k tomu mu daj surovú zeleninu ovocie, prípadne kúp nejaké doplnky. Ryža myslím nie je potrebná. Ja som kúpila olej z hlivy ústričnej, ten je dobrý na imunitu, ostropestrec na pečeň, sušený špenát ale dávam aj normálny šalát. V knihách o barfe je toto všetko popísané, len mu namiesto surového mäsa dáš varené. 

​No ono ja se mu nedivim, ze se spoleha na to, ze ze stolu neco padne - my jsme ho v tomto smeru rozmazlili hned ze zacatku  Mne jen nenapadlo, se to povede k naprostemu odmitani psiho zradla. Vsichni psi, co tak znam od kamaradu, zrali vzdycky vsechno a kousicek kurete od stolu jim chut k jidlu rozhodne nezkazil...

Jinak jeste s tou ryzi, ja nemyslim, ze by ji nejak zvlast potreboval, ale rikala jsem si, kdyz mu chutna, ze by se do ni namichaly ty dalsi potraviny - ta slecna v PetSmartu, co svemu psovi vari, pouziva celozrnnou ryzi, ze pry z toho vyuzije nejake vitaminy a tak. 

Olej z hlivy ustricne, to jsem zvedava, jestli to tady existuje! 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:26

MP Marge Ja dať psovi od stola tak už sa nikdy v kľude nenajem :D 

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:26
Reakce na paktofonika:

MP Marge Neviem ako iné psy, ale ja som raz dala jogurt Amy a kuchyňu som upratovala asi tak hodinu. To bol hrozný zážitok pre mňa aj pre ňu, zobudila som sa na hrozný smrad a ona mala tak hroznú hnačku že sa pokadila rovno v peliešku a bola v takom šoku, že sa nevedela ani pohnúť a ležala v tom.  Musela som ju okúpať a pelech som rovno vyhodila. 

​Ajajaj, tak to jsem nechtela slyset

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:27
Reakce na paktofonika:

MP Marge Ja dať psovi od stola tak už sa nikdy v kľude nenajem :D 

​No my taky ne 

Offline dzizisketa
8864 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:29

MP Marge

Jogurty psi normálně můžou, prý jsou i vhodnější, než třeba tvaroh. Já se s Bonnie normálně delim o jogurty, kefiry a tak, neochucene samozřejmě. Hovězí je vydatnejsi, než to kureci, má svá pro i proti, já ho dávám před či po větší aktivitě, ale taky ho každý pes nesnese, holt musíš všechno vyzkoušet. 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:32

MP Marge Tak jogurt mu môžeš dať a uvidíš. Ako som písala predtým, je to pokus omyl. Toto čo sa stalo mne je už extrém. 

Offline RoSa
10058 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:34

MP Marge

ty máš štěně a nastavujete si teď právě ty mantinely - teda spíš je to tak, že pes zkouší, jak bude ten společnej život s váma fungovat a kam až může jít...

takže zaprvý: žádný jídlo od stolu nebo utržený od svý vlastní huby bych mu nedávala...

no a pak (už to tu myslím padlo) misku dát na 15-20 min., pokud nesežere, uklidit (suchý granule jsou v tomhle dobrý, ty nezkvasej - ostatní vyhodit nebo do lednice)...

jo a pevný časy (krmení, venčení...), to oni dokonce i potřebujou k vnitřnímu klidu, dává jim ta pravidelnost pocit bezpečí

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:38
Reakce na DrowRanger:

MP Marge tak ono psovi nevadí ak žerie len jeden druh mäsa, ak mu budeš dávať každý deň kosti (kvôli vápniku a aj tuhej stolici, aby si pri kadení čistil žliazky) a 1-2x do týždňa vnútornosti (napr. kuracie pečienky). Zeleninu kľudne dávaj podľa chuti aj vo väčších množstvách ak ti ju bude žrať, ja jej nášmu dávam ozaj hodne (aj 50g), lebo je veľmi pažravý a po kastrácii má sklony priberať, tak aby som mu naplnila žalúdok bez zybtočných kalórií (napr. nadrobno nastrúham mrkvu, uhorku, nakrájam nadrobno špenát/šalát), pri ovocí by som možno dávala pozor na banány, aby ti psík zbytočne nestlstol, náš ale napr. ako dospel banány odmieta, ale chutia mu jablká, hrušky, kiwi, mnago, granávotvé jablko, čučoriedky, jahody, maliny...tak keď mu chcem spraviť zmenu, dostane napr. tvaroh s ovocím alebo jogurt s ovocím a podobne.

Ešte inak môže byť, že mu tie kapsičky nevoňajú, myslím, že som čítala články, že aj konzervy, kapsičky a granule sú prisáľané a ochucovaé umelými farbivami a podobne.

Ak mu zatiaľ nechutí surové mäso, môžeš skúsiť spraviť taký prechod a mäso mu krátko povariť vo vode, aby sa zatiahlo, bude mať trošku inú vôňu no a postupne budeš mäso variť menej a menej až ho budeš dávať surové (neviem teda, či si skúšala dávať to mäso už aj surové).

Inak môžeš dávať aj prílohy ako napr. ryžu, cestoviny alebo varené zemiaky, len tam tiež treba dávať pozor na váhu psa, ja dávam sacharidové prílohe len keď má pes veľký výdaj (ak bol s nami behať, na dlhej vychádzke alebo na bežkách).

​Hele, neprisel mi ted klient, tak jsem se zabrala do cteni nejakeho clanku on-line o BARFU tady v USA a uplne me to vydesilo - ocividne je to tady mnohem vic kontroverzni nez v Cechach a chovatele, co to praktikuji, jsou povazovani malem za kult. Clanek nebyl predpojaty, dal prostor obema stranam.

Co me vydesilo, by ty kosti: Pry hrozi zaduseni, pripadne perforace jicnu/zaludku!? 

Jinak to ale zni rozumne, ze bych proste maso povarila (porad jeste mam v zaloze to hovezi, a v Rockfordu v pohode sezenu kureci/kruti zaludky, jatra, i srdicka, jakoz i veprova/hovezi jatra), no a pridat ovoce a zeleninu, nejaky ten olej, trochu ryze, kdyz to ma rad, to by snad nemel byt problem!? 

Pry nejvetsi nebezpeci je nedostatek kalcia a fosfatu. A pak me tedy vydesily ty kosti...

Offline RoSa
10058 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:42

MP Marge a to kalcium a fosfát ještě musí být k sobě vzájemně v nějakém poměru (lze jistě vyhledat - já s granulema to naštěstí řešit nemusím)

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:42
Reakce na dzizisketa:

MP Marge

Jogurty psi normálně můžou, prý jsou i vhodnější, než třeba tvaroh. Já se s Bonnie normálně delim o jogurty, kefiry a tak, neochucene samozřejmě. Hovězí je vydatnejsi, než to kureci, má svá pro i proti, já ho dávám před či po větší aktivitě, ale taky ho každý pes nesnese, holt musíš všechno vyzkoušet. 

​Tak tvaroh tady neni k sehnani, cimz trpim hlavne ja, protoze to je z mlecnych vyrobku ten, ktery mi jediny fakt chybi (a pomazankove maslo ).  Takze pro Chica jedine ten yogurt, pripadne kefir. 

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:42
Reakce na paktofonika:

MP Marge Tak jogurt mu môžeš dať a uvidíš. Ako som písala predtým, je to pokus omyl. Toto čo sa stalo mne je už extrém. 

​No, pri mem stesti... 

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:46
Reakce na RoSa:

MP Marge

ty máš štěně a nastavujete si teď právě ty mantinely - teda spíš je to tak, že pes zkouší, jak bude ten společnej život s váma fungovat...

takže zaprvý: žádný jídlo od stolu nebo utržený od svý vlastní huby bych mu nedávala...

no a pak (už to tu myslím padlo) misku dát na 15-20 min., pokud nesežere, uklidit (suchý granule jsou v tomhle dobrý, ty nezkvasej - ostatní vyhodit nebo do lednice)...

jo a pevný časy (krmení, venčení...), to oni dokonce i potřebujou k vnitřnímu klidu, dává jim ta pravidelnost pocit bezpečí

​Ja mam pocit, ze mantinely jsou nastavene tak, ze Chico je zpovykanej az buh brani, protoze ja jsem proste na vychovu mekka, no  Tu rutinu se snazime nejakou vytvorit, ale kdyz my mame takovou chaotickou domacnost, tady si vnitrniho klidu nikdo moc neuzije! Ale snazime se. Pambu mi pomoz, az pujde pritel do prace...

Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:51

Ja ked vas tu tak citam o krmeni psov, tak som rada ze toto som necitala ked sme priniesli steniatko. By som ho hned vratila. 

MP Marge prosim ta nie je to jaderna veda. Za jeden den hladovky sa mu nic nestane. Pije vodu? Vyprazdnuje sa normalne? Tak pravdepofobne mu nic nie je. On si zvykne na to co mu budete davat, mozno vas skusa.

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:54
Reakce na RoSa:

MP Marge a to kalcium a fosfát ještě musí být k sobě vzájemně v nějakém poměru (lze jistě vyhledat - já s granulema to naštěstí řešit nemusím)

Offline RoSa
10058 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 22:55
Reakce na Janulik03:

mozno vas skusa.

​Jo - to je přesný! a přitom je to tak jednoduchý