Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline Zu
2781 příspěvků moje polička 10. března 2020 11:41

Potrefenáhusa no právě, však se toho bojím i u toho našeho prcka... to radši hlídání a hárání :)

ale že odbočím, strašně mi po ní jdou psi (hárala v prosinci), každý týden několikrát se mě někdo ptá, jestli nehárá(me), že tohle Punťa normálně nedělá (jo a už se, jestli nehárají, zeptal pán i samba, málem jsem spadla smíchy na zem z jeho výrazu)

Offline Potrefenáhusa
38894 příspěvků moje polička 10. března 2020 11:43

Zu No ty mladý feny bejvaj strašně krásný furt :-)

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 10. března 2020 11:44
Reakce na Sweet Potato:

Dalia Tak pokud ty potíže má, kastrovat. My netopýrku nechtěli, ale pak začala hárat po čtvrt roce a to už nám přišlo jsko důvod. Hrozně je to vyčerpává.

​Naposledy jsme to zažívaly o vánočních svátcích a bylo to zatím asi nejhorší a nejdelší. Přišlo mi, že Jolla byla v úplné depresi, byla apatická, nereagovala ani na piškot, po kterém se jindy může utlouct. Nebo naopak jen a jen knučela. Samozřejmě nežrala, zhubla ... no, bylo to hodně náročné. 

Potrefenáhusa Asi ano, asi řešit. Hlavně nechci, aby trpěla, nechci udělat chybu. Když si vzpomenu, jak jsem trpěla já po břišní operaci, tak to nepřeju nikomu. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 10. března 2020 11:47
Reakce na Zina:

Dalia Já bych se na preventivní kastraci, když nejsou jiný důvody, vybodla, svojí fenu jsem tomu nevystavila, i když nám to 9 let dost komplikovalo život. Je to poměrně velký zásah do organismu může mít nepřímý negativní vliv, který není jak zjistit. U nás jsem přesvědčená, že jsme vlkodavku dosáhli na 10 let i díky tomu, že jsme ji kastrovat nenechali.

Mě trápí jen ta falešná březost. Jinak není problém. Nemám problém ji uhlídat, nevadí mi, že občas něco umaže.

Offline RoSa
10179 příspěvků moje polička 10. března 2020 11:49

Zu a nemá zánět? to pak pejskům taky může vonět...

@dalia

jinak já jsem fenu RR kastrovat dala, hned po prvním hárání (to prý se má nechat proběhnout, kvůli vývoji kostí) a nelitovala jsem toho - jak už tu zaznělo, to hárání je vysiluje a určitě si to neužívaj, navíc falešná březost může časem vést k nádorům mléčné žlázy, pak i zánět dělohy taky neni sranda... pokud není chovná, neváhala bych! (a ta inhalační narkóza už je myslim skoro standard)

Offline Sweet Potato
40462 příspěvků moje polička 10. března 2020 11:51

Dalia Neboj, není to srovnatelné s rekonvalescenci po operaci lidské. Já se taky bála, měla jsem zkušenost z kočkama, tam je to vždy velmi rychlé. Ale i netopýrka byla strašně rychle zase veselá.

Offline Zu
2781 příspěvků moje polička 10. března 2020 11:53

RoSa nevypadá to, pro jistotu jsem sondovala na veterině, jak to poznat, ale příznaky nejsou a i tam mi řekli, že s jistou by to poznali stejně jen na sonu

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 10. března 2020 12:20

Dalia nase je vykastrovana v 6 letech, neuhlidali jsme prave harani, mela pul roku po stenatech a to nechces. Takze sla i se stenatama. A uz druhy den vybehla za kockou. Ja se tyden po operaci slepaku nepostavila rovne:D

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 10. března 2020 12:33

RoSa rasaNori Sweet Potato Děkuji za komentáře. Jolla chovná není, štěnata nechci. Už jen proto, že bych se s nimi těžko loučila a pak stále myslela na to, jak se mají. 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 10. března 2020 12:48

No asi tu se svým názorem budu stát trochu osamělá, ale já beru hárání jako přirozenej proces, kterej do života feny patří. Zánět dělohy samozřejmě není sranda a veterináři s ním často hrozí, ale jejich pohled je hodně ovlivněný tím, že se setají s fenami, které ho prodělaly, ty které ho neprodělaly, ty jim tam z logiky věci nepřijdou.

U popsaných případů - falešná březost, častý hárání, nemožnost fenu uhlídat tu kastraci chápu a taky bych o ní uvažovala, ale zase bych to nepovažovala za nějakej blahodárnej všeléčivej úkon.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 10. března 2020 12:50

Jo, a ještě sjem chtěla napsat, že se sem, pravděpodobně ze Států, dostává móda kastrovat i psy, aby jakože nebyli agresivní a zachovali si takovou tu štěněcí povahu, takže se kastruje ještě před dosažením pohlavní dospělosti, což už považuju za opravdovou zvrhlost.

Offline Sweet Potato
40462 příspěvků moje polička 10. března 2020 12:54

Zina Osamělá jistě nejsi, snad všechny jsme tu zmiňovaly ty důvody, my se tenkrát taky rozhodovali proti původnímu přesvědčení, a Jollinka nějaké obtíže má.

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 10. března 2020 13:02

Dalia Narkozy se netreba bat, zvlada ji i nase Ziza, co ma 1,2kg a nemocny jatra..  Kastrovana teda neni, chtela jsem ji nechat, ale pak onemocnela a ted je to jen dalsi narkoza kvuli necemu nepodstatnemu, staci tty pripady, kdy pod narkozu musi (a nema vuvubec zadny problemy, ani v harani harani nevoni psum - kdyby se neolizovala vic a nebyla otekla, tak si ani nevsimnu).

Offline Potrefenáhusa
38894 příspěvků moje polička 10. března 2020 13:28

Zina Osamělá rozhodne nejsi, myslím to tu nikdo nedoporučuje jako vselek a prevenci všeho, ale ty feny, o kterých se tu píše, ty problémy maj

Přijde mi ale, ze zvlášť u těch malých fen, co haraj často plus trpej na ty falesky, to pak ve vyšším veku konci tou kastraci z důvodu zánětu docela často (máme teď v rodině aktuálně za sebou rychlej zákrok u devítiletý fenky, moji máme před lety umřela už neoperovatelna dvanáctiletá kříženka čivavy na totéž, takže já z okolí mám dojem, ze to tak nebezny není)

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 10. března 2020 13:43

Sweet Potato Potrefenáhusa Třeba RoSa žádný problémy nezmiňovala, který by u její fenky nastaly, nezmiňovala, tak jsem jen nechtěla, aby se to tu ustavilo na tom, že je to super prevence bez vedlejších dopadů. 

Případy, kdy na to fena na zánět odejde, jsou samozřejmě smutný, jen já si prostě říkám, že by se třeba ta fena 12 let ani nedožila, kdyby se vykastrovala, ale na to samozřejmě žádný statistiky nejsou. Belisa ho prodělala taky, kolem 9. roku, ale naštěstí jsme to chytili brzy a dostala se z toho díky antibiotikům. Kdyby ne, tak bych možná psala teď něco jinýho, ale spíš si myslím, že ne, protože už těch 9 let byl takovej malej zázrak.

Offline RoSa
10179 příspěvků moje polička 10. března 2020 15:24

Zina tak já jsem nejdřív o tý kastraci uvažovala čistě ze zdravotně preventivních důvodů, to je fakt, ale Sára mi to rozhodování nakonec usnadnila: měla to první hárání spojený se zánětem, hárala dlouho, zapáchající výtok... tak jsme to vyléčili a následovala ta předtim jen zvažovaná kastrace... inkontinenci ve stáří neměla a dožila se 12 let, což je u RR docela fajn věk

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 10. března 2020 15:34

Dalia já jsem tým kastrace  ANO. U fén několikrát záněty dělohy, dlouhé léčení, bolest. Dadoo umřela na agresivní nádor mléčné žlázy, který se objevil hned po vyléčení těžkého zánětu dělohy. 

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 10. března 2020 15:39

Dadoo Dobře, nebudu to rušit a doufám, že to zvládne nejenom Jolla, ale i já. Jsem teď že všeho strašně vyplašená. A nezvládla bych, kdybych jí nějak ublížila. 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:12

RoSa 12 je u RR myslím dost super věk, nejstaršího jsem znala jednoho 14letýho a už to byl fakt veterán.

Offline RoSa
10179 příspěvků moje polička 10. března 2020 16:16

Zina já jsem znala z německýho RR-diskusního fóra jednoho, co se dožil 16 let - to byl asi rekord (u čistokrevnýho teda, směsky to můžou mít jinak)