Marbuša juuu co je Minnie zac? Je bozi![]()
Chlpáči a iné
711990 Děkuju za pochvalu! Španělský vodní pes. Je úžasná, strašně nás miluje! Bude mít tak 18 - 20 kg. Paní chovatelce se vrátila od první rodiny, naše rozhodování trvalo asi hodinu, měli jsme v plánu od téhle stanice pořídit si štěně na jaře. Teď půjde k holiči, ta srst se buď zkracuje na 2 - 3 cm, nebo se jí nechají narůst dredy
Dredy jsou hezčí, ale kdo se o to má pak starat ![]()
Marbuša myslela jsem si to, ze to bude nejakej vodni! Tyjo jak muze nekdo vratit stene?![]()
711990 Tam prý byly nějaké rodinné důvody, nemoc dcery, nesoudím. My jsme se kdysi dávno taky vzdali pejska, syn měl hroznou alergii, několikrát skončil na Bulovce na kožním s hormonální léčbou a když jsem po amnio zjistila, že čekám druhého syna, raději jsme dali fenku pryč (a byla v dobrých rukou). Proto jsem teď v září, jak jsem tu psala, vyhnala muže na alergologii, abysme věděli, jak na tom jsme, on je dost alergický na roztoče. Tenhle má navíc tu srst-vlasy, tak to má být lepší. A jinak, zatím umí za piškotek sedni, lehni. Učím ji zastavit před přechodem, to bude trvat. Co bychom jí tak teď jako první měli učit? První dny jsme jí jen "prokazovali lásku a získávali důvěru"
Takže zatím jen blbne, skáče, okusuje nás...
Marbuša
tak hlavne ze u vas bude uz nafurt spokojena!
Marbuša Přivolání, to je alfa a omega. A gratuluju k novému přírůstku a doufám, že budete dávat hodně fotek!
Marbuša Minnie ![]()
Jinak ona se učí kontinuálně pořád, ať už o to stojíte nebo ne
. Takže teď bude nejdůležitější socializace na celý svět (zvířata, lidi, auta, mhd, různé povrchy, situace...) Nácvik manipulace/ošetření se souhlasem (pokud bude potřebovat celoživotní péči o srst, tak bych nezanedbala). Přivolání, chůze na prověšeném vodítku, nácvik klidu, zvykání na klec... Je toho spousta. Dobré je hrát různé hry, přetahování, čmuchání. A hlavně takhle malé mimino nezahltit a nechat hodně odpočívat (i když třeba sama nechce
)
Já bych se svěřila do rukou nějakého dobrého trenéra.
Nikdy jsem neviděla tolik zrušených rezervací na štěňata a taky vrácených štěňat jako teď. A to je ještě ta lepší varianta. Děsné.
Krehutka Zrusene rezervace chapu, nekdy se stene rezervuje jeste pred narozenim stenete a muze se cokoli stat. Ale vratit stene, to uz musi byt padny duvod. Cim to muze byt?
Marbuša A ještě teda bych teď hlavně socializovala, tedy zvykala na cyklisty, lidi s holemi, jízdu v MHD, jízdu v autem, brala ji mezi další psy atd. Povely docvičíte klidně později, ale tu socializaci máte teď v jejím věku v podstatě zadarmo a za půl roku už to všechno půjde hůř.
Jestli ta alergie není výmluva a věnovali se jí, tak už toho dost bude umět, tak stačí to jen připomínat, ale prostě chcete dosáhnout toho, aby tyhle věci brala jako normál a vůbec to neřešila.
Jos Těžko říct, asi kombinace různých faktorů. Z části určitě i o nezkušených lidech, kteří si nedokázali představit, co to obnáší mít štěně (zejména některých energičtějších ras). Kamarádce se takhle vrátilo štěně MOK po 2 měsících - majitelé prostě přecenili své síly.
Krehutka :( no ono vlastne vraceny stene do chs je jeste asi lepsi nez starsi do utulku, ale stejne je to smutny:(
Krehutka Je pravda, ze ja jak porad nejsem vnitrne smirena s loveckym psem (myslim fakt ciste loveckym), tak s nasim kopovem porad bojuju. To jenom odvratim pohled a je v luftu. Nastesti jsme socializovali, takze lidi, male deti ci psi vetsinou ok (psi ne vsichni), ale proste je to honic. Nastesti je jinak mila, mazliva, takova hebka a cista. A pred par lety jsme se potkali s rodinou, kde si otec poridil kangala. Uz ve 4 mesicich se ho deti baly, on jak chnapal, tak to proste bolelo. Zajimalo by me, jak to dopadlo. Taky mame velkeho psa, ale mam aspon trochu rozum ve vyberu plemene.
Jos kangala jsem musela vygooglit, končím u anatolskyho pasteveckyho psa a armenskyho gampra a ty jo, musím rict, ze fakt nejsem fanoušek tadytěch psu mimo jejich prostředí (a teda ani tam úplně ne, i když jejich účel plne chápu
ad honič - stačil mi kamarádky bígl ![]()
Děkuju všem za odpovědi a tipy. Já jsem se poslední dobou o výchovu zajímala, ale tím, jak jsme počítali se štěnětem až na jaře, tak jsem myslela, kolik mám ještě času si to prostudovat zevrubně. Se socializací počítám, už se seznamovala na chalupě se sousedy a se štěnětem. Nechci ji zas úplně zahltit podněty, ráno jsem jí vzala po chodníku po hlavní, aby si zvykala na autobusy a ruch, protože nevím, kde bydlela. Ale jinak je to třeštidlo, přivolání je za piškotek. Naštěstí je to rasa, která se drží u páníčka a moc jí nezajímají cizí lidi. Už jsme ji pustili na chvíli v lese a opravdu pobíhala jen kolem nás. V tom bude asi ta výchova snadnější. Jinak ta chovatelka má přímo ve smlouvě, že kdyby štěně dávali pryč, musí ho přednostně nabídnout jí. To je podle mě super, pořád má tak nějak pod dohledem, kam se štěňata dostala.
Potrefenáhusa S jednim biglem se Dianka krasne vybehala. Takoveho partaka bych v okoli potrebovala. Dneska nasla nejakou zdechlinu a na zaver mi zdrhla. V sobotu se ucastnila druheho honu a je uplne poblaznena od te doby. A ted...lisa se u kamen. 
Jos
je ve svym živlu ![]()
nezere vám ty ořechy? Trnka to louská jak divá
Potrefenáhusa Ona nejak ne.
711990 Já si myslím, že třeba u prvního zvířete doma, vůbec nejsi připravená. Což to teda nijak neomlouvá. Když jsme si přinesli první kočku, tak jsem po týdnu dala inzerát, že ji prodám. Ještě, že ji nikdo nechtěl
Dnes, mi to co dělala, přijde úplně normální a dělají to tady dvě. Tenkrát mě to šokovalo. Pes myslím bude i náročnější, přijdeš na to, co to obnáší a někdo to neustojí. Protože občas ty smlouvy jsou na závažné důvody, tak nikdo neřekne, že síly přecenil.
Naopak třeba příšerné astma u syna přišlo v době, kdy jsme kočku měli rok, takže tam jsme zase dělali potom vše proto, aby mohla zůstat
.
Lidi bohužel vůbec nemyslí na to, co si pořizujou. Nebudu lhát, bordici jsem vybírala taky kvůli vizáži, ale bezesný noci o tom, jak zvládnu lovečáka jsem měla, ani jsem si toho psa kvůli tomu pořídit nechtěla.
Nakonec bych potřebovala psy dva, protože mě vytrénovala a to množství sportů, do kterých jsme se navrtaly už je na jednu psici moc ![]()
Ale v mým okolí mám třeba labradora, kterej je peskovanej, že leze do vody, nesmí se namáčet, husky, kterej chodí jen okolo bloku a doma ničí... mohu pokračovat dál, já u sebe aspoň věděla, že lovit nejspíš bude a měla jsem plán, sportama využívat potenciál, který má a je to paráda. Já bych asi nelovečáka už mít nemohla (resp. klidnej život s nelovečákem bych brala, ale netuším, jaký plemeno by zvládalo to, co bych chtěla a v příručnim balení) ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.