Marbuša Minnie je boží
hlavně se sžívejte- jméno, přivolání, něco si načtěte a později běžte na cvičák a mějte to jako radost. A nebojte se být nespokojení se cvičitelem, je potřeba si sednout, souhlasit s tím, jak ten výcvik probíhá. (Já se snažím jít cestou pozitivní metody výcviku).
A pro soužití mám jen dva pointy: nemást a neučit psa něco, co nechci aby dělal. Nechci-li, aby lezl na gauč/postle - funguje tak celá domácnost, nechci, aby žebral u jídla- nikdy nedávám při jídle nějaký zbytek, žebrá-li, čeká, až se najím někde jinde. Nechci, aby na mě skákal, nenechám ho, ani když jsem unavená nebo jsem ho neviděla týden a tak. Ti psi se opravdu učí i když se lidi nesnaží a je důležité si uvědomit, co mě osobně vadí nebo obtěžuje a to naučit nebo nenaučit to nechtěné chování.
A druhá věc: naučit odpočívat. (Mám máslo na hlavě, my jsme se snažili unavovat fyzicky, velká hloupost). Hersenwerk (na instagramu pod hashtagem budou tipy), klidné místo pro psa, kde se na něj nesahá, odpočívá tam, nepřehánět to s výcvikem, zařadit dny, kdy se nic nedělá.