Ale borderu ve velikosti poníka, no kdo to má? :-D
Chlpáči a iné
kocour ulovil ptáka
jsem rozervána. kocour je roztomilý a ptáky miluju. co budu dělat? mám obavy, že mi na dvoře přestanou hnízdit lejsci, ach jo, ach jo.
Já ne, aspoň zatím a byla bych ráda, aby u toho zůstalo :-D. ALe až budu příště pro drahouška Cidáčka hledat hlídání, tak už vím, kam se půjdu zeptat
.
Když tady pročítám vaše příspěvky o tom, čím krmíte psy, zkusím se taky zeptat. Moje dcera, která teď pobývala u babičky a dědy, zjistila, jakou stravu má jejich pes. Je z toho zděšená, nutí mě, abych se do toho vložila...
Pes je na granulích, které se jmenují Frolíky. Dcera tvrdí, že je to špatně. Kromě toho dostává i jídlo od stolu. Někdy snídá s babičkou jogurt a vločky, s dědou rohlík s máslem. V poledne maso a zeleninu z polévky, někdy i knedlík a maso. Guláš by mu asi nedali, ale šunku ( tu nejlepší, kterou řezník má) mu občas dají...
Jenže, pes je ve skvělé kondici, je mu 12 let a ještě nikdy nebyl nemocný... Podle veterináře má ideální váhu (5 kg), má všechny zuby, nemá zubní kámen. Děda s ním chodí na dlouhé procházky, často ujdou až 12 km za den.
Tak nevím, jestli se do toho mám vkládat. Nikdy jsem to neřešila, prostě jsem viděla, že pes má granule v misce a přes léto spásá ovoce a zeleninu na zahrádkce...
tohle je těžký, myslím, že maximum, co můžete udělat, je, koupit pytel kvalitních granulí místo frolíků a neříkat jim cenu.
Oni jsou dost internetově zdatní :-). Dcera jim takhle koupila alespoň nějakou kloubní výživu pro psa a oni hned věděli cenu... Ale on to není o penězích. Když mu kupují šunku s 97% masa a na rohlik farmářské máslo, tak to taky něco stojí... Jen jsou přesvědčeni, že pro psa dělají to nejlepsi.
tak zkusit nějak zaapelovat, aby aspoň ty frolíky vyměnili za něco kvalitnějšího (víc masa, míň soli)
i když ono je to fakt asi jedno, jako my tu u svých čoklů řešíme každej prd a každej zkřivenej chlup - důležitá je asi ta kondice, věk, stav zubů...asi je fakt zbytečný tohle řešit.
Asi to nebude moc útěcha, ale táta - biolog vždycky říkával, že kočka, zejmena doma krmena, je schopna ulovit jenom slabší nebo nemocné jedince, kteří by stejně zašli a že je to přirozený výběr...
krmim Brit Premium - nie je to superpremiove krmivo, ale tiez to nie je uplny srot. Black (12,5 roka) cely zivot zerie stenacie granule, posledny rok mu ich miesam s granulami pre seniorov (velkost M) a je rovnako vo vybornom stave - zuby vsetky, zubny kamen mierny, ale ziadna tragedia. Zuna je na tych stenacich. namiesto lososoveho oleja davam kokosovy - po lososovom mi psiny zltnu, resp. idu do rysava, a to mi u bieleho psa proste vadi (u Blacka rysaveju sediny) :-/
viem, ze stenacie obsahuju viac tuku, ale problem to u nas nie je: Black nie je extra pazravy, nepreziera sa, dokonca nema ani tendencie rychlo zozrat, co je v miske - s tym mu väcsinou pomoze Zun; Zuna je hyperaktivna a velmi ziva, takze gula z nej nebude asi nikdy (napriek tomu, ze je kastrovana). mne sa tieto stenacie proste osvedcili, tak sa ich drzim, ale nevylucujem, ze Zune ich pomalicky zacnem miesat s granulami pre psy jej velkosti a veku.
Froliky poznam, raz za cas ich kupim, ale pouzivam ako pamlsok, nie ako regulernu stravu. po vyvare im vzdy oberiem mäso a servirujem so zvyskami zeleniny z polievky. dostavaju aj surove mäso a zeleninu. myslim, ze je to velmi individualne - niektore psy znesu cokolvek, ine dostanu kusok sunky a bum, maju zapal pankreasu...
osobne neverim na granule roztriedene podla plemien psov.
...pre vsetky bordery v utajeni mame aj my dvere (zahradu) otvorene ;-)
ak je psík zdravý, neriešte to, max. ako písali iné užívateľky možno zmena granúl. Z toho čo píšete má psík pestrú stravu (aj keď teda nie úplne ideálnu) a dostatok pohybu. Aj svokrovci majú na dvore kríženca, veľké plemeno, bude mať 12 rokov, jedáva zvyšky zo stola, menej kvalitné granule, dostáva aj surové kosti a mäso, zeleninu, ovocie...a je absolútne zdravý, vyzerá že ešte nejaký rôčik tu s nami pobudne, takže im takáto ľuská strava zrejme až tak neškodí.
frolíky miloval čenda, já je kupovala taky jako odměny a čtvrtila je, byly takový měkký
dřív takhle krmil psa každý a dožívali se normálně zdraví 19 let (třeba náš praprapes, kterého jsem zažila jen v kolébce, ten určitě nežral barf ani superpremiové granule a už vůbec ne šunku, ale nejspíš asi tak zbytky od oběda, chleba a možná i brambory, nemám zdání, čím se krmili psi před 30 lety na vesnici).
je pravda, že současná plemena jsou dost zhýčkaná. ne že bych se zastávala takové stravy, ale pokud mu je, kolik mu je, a nemá problémy, nechala bych to tak. nakonec by mu mohla změna stravy možná i paradoxně uškodit.
babiccin pes se na podobne strave dozil vice nez 15 let, takze to jde a prarodice clovek nepredela
zvlast pokud je to krizenec (tim myslim, ze to neni nejake plemeno, o kterem se vi, ze je na neco extremne nachylne), tak bych to nehrotila, zbytecne jen zpusobite rozbroje v rodine
zkuste treba nenasilne, zavolat, ze jedete nakupvat, jestli nechteji koupit granule a privezt pak nejake lepsi apod.
Otázka je, kolik těch frolíků reálně sní, když je to tak malý pes a má k tomu ještě od stolu, třeba jich ve skutečností sní jen hodně málo. Za změnu bych se ale asi i tak přimlouvala, možná by stačilo je přimět k přečetení složení a podstrčit jim vzorek nějakých kvalitních, že mu třeba budou chutnat ještě víc?
Ty dlouhé procházky teda super, pro dědu i pro psíka :-).
palahniukowa Díky za reakce, já nějak podvědomě tuším, že s tím moc nehnu, zkusím koupit nějaké lepší granule a když se na ně pes vrhne, tak mu je snad koupí.
Ptala jsem se hlavně proto, že na mě tlačí dcera, která je velkou milovnicí zvířat a svého miláčka (koně) krmí lépe, než sebe
.
Jiná Realita baltik Díky, mně se do žádných dohadů s nimi nechce, stačí, že je prudím za jejich přístup k vlastnímu zdraví...
no voni ty levný granule bejvaj dost slaný, takže těm psům prej víc chutnaj, Čenda se po těch frolících fakt mohl utlouct
uprimne, ak by teraz psik len tak zo dna na den presiel na nejake superpremiove krmivo, to by podla mna mohlo napachat viac skody ako uzitku (napr. uz spominana pankreatidita). ono aj ten prechod na ine (specialne lepsie) granule by mal byt postupny a pokial voci tomu maju panickovia negativny postoj uz teraz, neviem si predstavit, ze sa budu babrat s davkovanim a postupnym prechodom...
nech robi psik radost este vela, vela rokov a nech je zdravy! :-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my