moc hezká atmosféra v protisvětle!
Fotím, fotíš, fotíme
Moc hezké fotky, koukla jsem na tu fb skupinu a fakt dobré. Dokonce to i láká ta manuální skla koupit a zkoušet. Ale když jsem si načetla, kolik je s tím problémů, aby to pasovalo na foťák, tak mě to lákání rychle přešlo....
A ty jsi na instagramu pod jakým jménem?
Místní asi budou zvyklí, já bych se rozpustila jako rosol. ![]()
Opravdu hezká atmosféra. A až teď jsem si všimla té medvědí hlavy. ![]()
Tak ještě jedna z trhu s kořením. A neptejte se, co to všechno je, pamatuju si jen sušené citrony vlevo nahoře, pod tím různé druhy ibiškových květů, snad i nějaké růžové na pravé straně, to modré dole je indigo, bílé uprostřed kamenec a to žlutooranžové NENÍ šafrán, ale nepochytila jsem v angličtině, co to bylo.

A někde se na to všechno svícení a klimatizování musí brát elektrika, že jo. Tohle je vlastně už okraj Dubaje, je to opravdu skok přímo z města do pouště. Což je vidět na druhé fotce (pohled z Burdž Chalífa). Obě jsou focené přes klo, tak je horší kvalita.

A nakonec palác dubajského šejka, hodně velký zoom, protože k němu se nesmí.

Verím, že to musel byť zážitok, na mňa to teda pôsobí ako úplne iná planéta, ale fotky sú super... nie som fanúšik extrémnych horúčav a kultúry zahaľovania žien, takže ma to do týchto svetových končín neťahá, aj keď ten trh s korením by som si určite užila
Ešte stále fičím na B&W vlne, tak pridávam dva majáky (pokus o dramatickú úpravu) ![]()

Kdyby se jelo v zimě nebo dřív na jaře, tak tam takové vedro nebude. Zahalené ženy jsme potkávali, když proti vám jde v obchoďáku skupinka černých postav, kterým koukají jen oči, je to zvláštní. Některé ženy ale měly jen přehozený lehký šátek přes hlavu a jinak evropské oblečení (někdy ani ten šátek, ale to málokdy a možná to nebyly domorodky, i když nevypadaly evropsky), některé měly tradiční černou abáju a černý šátek přes vlasy, tvář jim ale byla vidět. No a pak byly ty úplně zakryté, často s manželem, někdy ještě šly půl kroku za ním a lehce se ho přidržovaly za paži. Muži chodili taky různě, od kalhot s tričkem po bílý mundúr s "plínou" na hlavě.
Moc hezké fotky, koukla jsem na tu fb skupinu a fakt dobré. Dokonce to i láká ta manuální skla koupit a zkoušet. Ale když jsem si načetla, kolik je s tím problémů, aby to pasovalo na foťák, tak mě to lákání rychle přešlo....
A ty jsi na instagramu pod jakým jménem?
Ještě instagram stále nemám, není čas (jentaktak zvládnu upravovat fotky
). Až se konečně domořím s dizertací, tak na to dojde a pak dám link
I proto zatím Tvůj instagram komentuju tady, protože tam nemůžu ![]()
Ad manuální skla - já to měla jednoduché, táta měl starou praktiku, takže mě kamarádka pošoupla ať to vyzkouším. A protože jedno sklo mělo světelnost 1.8, což bylo oproti objektivu na Olympusu úžasné, tak sjem si řekla, že si koupím redukci a vyzkouším to. Je to trošku víc tricky, hlavně ostření a zatím nejsem schopná umělecký dojem docílit až tak jako v té skupině, ale baví mě, že to je složitější a nutí to člověka s foťákem víc pracovat
I když můj drahý manžel měl foťák podruhé v ruce (ten olympus), poprvé s tímhle objektivem a bez instruktáže mi cvaknul krásný portrét
Tím, že má můj olympus Crop factor 2, tak je pro mě z 50 mm skla objektiv s ohniskovou vzdáleností 100, což je ideální na ty detaily anebo i na portréty (ty fotí fakt pěkně, krásně měkce, ale ty jednak nemám moc šanci fotit a když už je fotím, tak je většinou nezveřejňuju kromě poslání dotyčným.....) Jinak redukci jsem koupila za pár stovek bytelnou, kovovou ale bez čipu , s čipem je prý lepší, že se přenáší víc informací z objektivu, ale zkušenost nemám a ta obyč mi úplně stačí. Nevybavím si teď, jestli máš zracadlovku Canon nebo Nicon a jestli fulframe anebo míň. Ale vím, že u Nikonu může být prý problém s ostřením na nekonečno, což se dá taky vyřešit........ Abych pravdu řekla, tak se zatím v těch jejich různých mezikroužcích a telekonvertorech taky nevyznám, mě zatím na Olympusu stačí ta redukce a hotovo.
Každopádně pokud máš Canon, pak stačí sehnat redukci na závit M42, ten má většina starých skel.... Plus co sjem vyrozuměla, tak je ideálnís i na začátek koupit ten objektiv jako mám já (Pentacon 50/1.8) anebo Helios 44-2 - ty se prý dají sehnat za pár stovek, takže ideál na ošahání si.....
Spoustu článků o manuálních objektivech je zde: https://www.skorepa-photo.com/clanky/manualni-objektivy-clanky-105.html, ten pán pořádá dokonce individuální kurzy, kdy zapůjčí fototechniku a můžeš si objektivy vyzkoušet (a cenově to yvchází jak klaiscké kurzy od Fotoškoda a spol.)
Bazar starých skel je pak jednak přímo na FB (je tam odkaz z té skupiny) anebo i zde: https://www.paladix.cz/bazar/index.php?bmid=13 . Jinak tady je i bazar všech dalších zanček, třeba Olympusí věci tam jsou docela dost,t ak třeba se to bude hodit i někomu jinému ![]()
Děkuji za reakci. Ty fotky s řekou - ono bylo ten den takové divné rozptýlené světlo. Asi jsem měla víc podexponovat. Snažila jsem se to zachránit, ale asi nic moc. Fotka s nebem je stará, focená ještě mýdlovou krabičkou. Ty zdi byly v originále úplně černé. Zkusím ještě tu ČB verzi.
Mě někdy ta ČB pomůže, když už by zesvětlen/ztmavení bylo moc znát na barvách..... Ale chce to si pohrát i s nastavením kanálů, s kontrastem a tak
Ta studna by právě mohla být super.
Jinak podmínky co líčíš znám, taky sem takové fotky vyšly. trochu mi poslední dobou pomáhá fotit v manuálním režimu, kdy to prostě exponuju tak, jak to vidím a leckdy to dá lepší výsledek než poloautomatika ![]()
Mě se moc líbí reportážní charakter Tvých fotek
Plus ty zajímavé detaily a hrátky, jako třeba pantoflíčky
Klidně dál tapetuj, já se ráda kochám. Jo a neumětelská fakt nejsi, kvalita fotek je super
Jo a mě osobně jsi udělala radost grafitti se žirafou ![]()
Jinak ját řeba teď moc zajímavých fotek přes místo nemám, pořád se pohybuji ve stejném okolí, takže se spíše snažím o zlepšenít echniky a trochu umělečtější dojem. Až budu mít něco reportážního, tak to sem taky hodím. Momentálně mě baví objevovat kouzla toho starého objektivu, protože ty abstraktní vzory co dokáže udělat v pozadí jsou fakt neuvěřitelné....
Ešte stále fičím na B&W vlne, tak pridávam dva majáky (pokus o dramatickú úpravu) ![]()

Klidně bych na B&W vlně zůstala, ty fotky jsou úchvatné. Zejména ty mraky na té druhé ![]()
Aby stare objektivy ostrily na nekonecno na Nikonu, staci poridit redukci s optickym cipem. Akorat se musi pohlidat, aby puvodni bajonet stareho skla byla fakt ta nejcastejsi M42, na svym starym industaru mam M39 a uz se s nim na nikonu vubec neda ostrit. Doted lituju, ze jsem prodala helios 44/2 ale tenkrat jsem neumela fotak ovladat a tak jsem ho mohla mit tak akorat na policce. Jinak jsem ho tehdy koupila i s redukci asi za 900,-
Aby stare objektivy ostrily na nekonecno na Nikonu, staci poridit redukci s optickym cipem. Akorat se musi pohlidat, aby puvodni bajonet stareho skla byla fakt ta nejcastejsi M42, na svym starym industaru mam M39 a uz se s nim na nikonu vubec neda ostrit. Doted lituju, ze jsem prodala helios 44/2 ale tenkrat jsem neumela fotak ovladat a tak jsem ho mohla mit tak akorat na policce. Jinak jsem ho tehdy koupila i s redukci asi za 900,-
Díky za doplnění, já právě Nikon nemám, takže jsem to nějak zevrubněji neřešila.....
U nás to dopadlo jako win-win, táta je rád, že skla jsou ještě k užitku (teda zatím sjem zkoušela to ejdno, ale má ještě tele 200mm a širokoúhlý (u mě záklaďák) 28 mm..... A ještě mám v plánu vyzkoušet jeho blesk, sice se musí manuálně nastavovat, ale tak je to pro mě fajn, že nemusím hend investovat další finance
A zjistila sjem,ž e když si člověk ošahá to manuální ovládání, tak mu lecos začne trošku jinak/víc docvakávat.....
Nemam motorek v tele, takze uz se mi stalo, ze jsem mela pujcenou 24-85ku a tou jsem ostrila rucne. Jako fotky delala hezky, ale bylo to na sto let vzdycky, tak jsem to s ni vzdala.
Jinak jsem se definitivne ujistila, ze jsem prerostla schopnosti sveho fotaku a uz mi nestaci. Takze me ceka setreni na 7100... A ja chtela nejdriv ten objektiv...
Nemam motorek v tele, takze uz se mi stalo, ze jsem mela pujcenou 24-85ku a tou jsem ostrila rucne. Jako fotky delala hezky, ale bylo to na sto let vzdycky, tak jsem to s ni vzdala.
Jinak jsem se definitivne ujistila, ze jsem prerostla schopnosti sveho fotaku a uz mi nestaci. Takze me ceka setreni na 7100... A ja chtela nejdriv ten objektiv...
To si dovedu představit, ono stačí ostřit to pevný sklo natož zoom.... Ale ve špatných světelných podmínkách už se mi i manuálním objektivem povedlo i zachytit živé dítko, co mi pořád utíkalo z roviny zaostření
Akorát byla ostrá tak každá 15 fotka ![]()
Jo, jak tuhle prohlásil můj manžel, tenhle koníček jde docela do peněz.... Mě pro změnu láká objektiv 12-50, který je momentálně ve fotoškoda za necelý 4 tisíce. Normálně totiž nejdou s cenou u Olympusu moc pod 10. A to sjem sid ala předsevzetí, že nějakou dobu žádný objektiv...... Tenhle mě láká hlavně makrem, má ho po speciálních makro objektivech za 10 - 20 tisíc nejlepší.....
Abys nakonec jednou taky neskončila u Olympusu, překvapuje mě, kolik uživatelů OM-D E-M1 Mark II za ní vyměnilo dobré zrcadlovky, leckdy fullframy (někteří jsou i profíci)....
Zatim me bezzrcadlo vubec nelaka, leda az dojdu k tomu, ze potrebuju zalozni (na svatby). To resim, ze mozna jo, ale zas nikona, je na to prechodka, takze by mi na to plne fungovaly skla z velkyho nikonu a ta predstava se mi docela libi. Zatim je plan 7100 no a pokud mi prestane stacit i ta, uz mi pak nezbyde nez ten fullframe. Mne ta vaha vyhovuje :-D (magor, no)
Zatim me bezzrcadlo vubec nelaka, leda az dojdu k tomu, ze potrebuju zalozni (na svatby). To resim, ze mozna jo, ale zas nikona, je na to prechodka, takze by mi na to plne fungovaly skla z velkyho nikonu a ta predstava se mi docela libi. Zatim je plan 7100 no a pokud mi prestane stacit i ta, uz mi pak nezbyde nez ten fullframe. Mne ta vaha vyhovuje :-D (magor, no)
Mě jen právě docela překvapilo, kolik víceméně profíků má olympus (teda hlavně když vidím jejich fotky ve skupině, tak mám chuť se jít zahrabat
)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje