Pod menu Vylepšit expozici jsem posunula expozici tak, aby fotka byla světlejší, upravila projasnění stínů, stáhla černý bod... to je asi všechno, spěchala jsem. Navíc ty úpravy ještě taky moc neumím, znalec Zoneru by si určitě poradil líp.
Fotím, fotíš, fotíme
Len tak narýchlo, samozrejme treba upravovať RAW, nie zmenšený JPEG, kvalita je lepšia. ![]()

Ďakujem, to je krásne![]()
ked fotis v takychto podmienkach (pozadie je svetlejsie, priamo do svetla), tak uplne elementarna rada znie: skus jednu cvaknut s bleskom.
niekedy to pomoze
Souhlasím a ještě bych znovu přidala odkaz na článek kdy-nejde-fotografovat. . Je to ještě i k té nedávné debatě tady,kdy má význam fotit a kdy už ani ne, jinak jde fotka do koše...
Samozřejmě opět nemluvím o fotkách, které vzhledem k informaci,kterou nesou, mít musíte.
Vďaka za odkaz na článok. Kamaráti a rodina sa mi vždycky tlemia, keď fotím mobilom maximálne pár momentiek na pamiatku, ja naopak krútim hlavou nad nimi, že sa im chce ťahať so sebou na prechádzku po meste pod pražiacim slnkom alebo pod sivou oblohou komplet fotografickú výbavu. Potom akurát po návrate z dovolenky nudia všetkých 150 fotkami s prepálenou oblohou. Ten hon za "profi" fotkami a ignorovanie podmienok je niekedy až smiešny.
Vďaka za odkaz na článok. Kamaráti a rodina sa mi vždycky tlemia, keď fotím mobilom maximálne pár momentiek na pamiatku, ja naopak krútim hlavou nad nimi, že sa im chce ťahať so sebou na prechádzku po meste pod pražiacim slnkom alebo pod sivou oblohou komplet fotografickú výbavu. Potom akurát po návrate z dovolenky nudia všetkých 150 fotkami s prepálenou oblohou. Ten hon za "profi" fotkami a ignorovanie podmienok je niekedy až smiešny.
To co píšeš je samozřejmě extrém, na druhou stranu někdy není od věci si s sebou ten foťák brát i za ne úplně ideálních podmínek a ve známém místě..... Člověk se nenaučí vytěžit podmínky na maximum bez praxe a pak se to může hodit třeba na dovolené, kde člověku na těch záběrech záleží. Zrovna focení města při svítícím slunci nemusí nutně znamenat přepálenou oblohu stejně jako může najít úhel pohledu, zajímavý záběr, na který by jinak nepřišel.....
já teda většinou taky tahám foťák pořád, protože co když se ty podmínky vylepší a nebo se dá opravdu fotit něco jiného,kde to třeba tak nevadí...
Ale když vidím, že to bude o ničem, tak to prostě nefotím nebo udělám jen dokumentační mobilem..
Nic se nedá brát striktně, každý si musí najít tu svoji hranici ,když ještě ano a kdy už ne..... je to velmi subjektivní
Já teda nejsem žádný fotograf, ale zase mě na mateřské strašně bavily různé úpravy fotek. Každý rok jsem dělala babičkám kalendáře v Adobe. Složené z fotek kluků a obrázků.
Tak ja radšej len klasické fotky s jemnými doplnkami
Fotomontáž ma moc neberie.
continuity Berta ďakujem za rady, aj za články
Je dobré vedieť, že niekedy zlé fotky nie sú spôsobené neschopnosťou fotografa, len nesprávnym úsudkom (alebo nevedomosťou) ![]()
ked fotis v takychto podmienkach (pozadie je svetlejsie, priamo do svetla), tak uplne elementarna rada znie: skus jednu cvaknut s bleskom.
niekedy to pomoze
Ještě bych dodala, že pokud by se chtěla zachovat ta aura sunce kolem hlavy, dá se pomoci si i odraznou deskou, ale to by musel jít člověk primárně fotit portrét a ne na výlet ![]()
Jo a na blesk se vždycky hodí difusér, dělají se nějaké i na ty vestavné blesky (většinou kus papíru nebo plastu), musím si takový pořídit......
Zajímavé je, že podmínky pro kdy-nejde-fotografovat nastávají zákonem schválnosti v momentě, kdy člověk je na místě, ze kterého tu fotku prostě chce, musí mít a ví, že už se tam nikdy nevrátí...
Ano, Murphyho zákony platí vždy, všude a pro všechny![]()
Babí léto

Po delší době jsem provětrala zrcadlovku, nějak jsem teď byla líná...něco z Bruselu

Babí léto

Nádhera... škoda , že ty kapky nejsou trošku ostřejší..
Tady je odkaz na úžasné fotky kapek, kam se chodím kochat.
Parádní Brusel , zvlášť ta první se mně moc líbí..
I ta ulice s lidmi je super. Přemýšlela jsem, co budu fotit v zimě a chtěla bych zkusit street foto, to mě teď hodně láká, tak uvidíme.
Ty dlouhočacovky jsou super, zajímavá atmosféra. Atomium bomba (jen škoda uříznutého vršku), líbí se mi tam ta symetrie a jak je to zachyceno z netypického pohledu plus duch
Ta třetí je focewná rybím okem/hodně širokým ohniskem nebo se mi to jen zdá?
Z dneška, trochu jsem si s nimi prohrála v PC

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje