Fotím, fotíš, fotíme

09. srpna 2014 22:06
Offline viktorka_od splavu
49127 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:39
Reakce na Berta:

myslíš že by to zafungovalo jako loni s tou žehličkou?

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:39

no jasně....  aspoň za pokus to stojí ne?

Offline sisa.b
1294 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:43
Reakce na Berta:

Jestli si přeješ.. umím být i  tvrdší . Jako nejsem žádný fotoguru, jsem normální samouk a sama nasávám  rady  a tipy jako houba . Určitě jsou zde povolanější, co o tom vědí víc než  já. Rozhodně se nechci nějak povyšovat,ale  zase si myslím, že plácat se po ramenou, když k tomu není důvod je taky blbost.  V každém  případě bych nerada někoho od focení nebo dávání fotek sem odradila. Takže pokud by třeba Bledule  nebo kdokoli jiný o mé připomínky  nestál, stačí  říct a  budu zticha .

Tvrdá nemusíš byť, stačí konštruktívna kritika A za mňa si na také niečo dosť skúsená. Ja rada uvítam nejaké rady, ako foto upraviť, prípadne z akého uhla mal byť záber poriadený... čokoľvek, čo ma posunie ďalej.

Tiež by som nepovedala, že treba fotky zmazať, lebo pre niekoho môžu mať citovú alebo spomienkovú hodnotu. A tiež to môže byť aj subjektívnym pohľadom - niekomu sa páči to, inému ono Každopádne ja som len amatér začiatočník a zrejme nebudem vedieť posúdiť, ktorá foto je a ktorá nie je hodná publikácie

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 14:03
Reakce na sisa.b:

Tak "vo tom žádná"... když  budu mít poslední fotku  ze života mé babičky  nekvalitní, tak ji taky nevymažu...to je jasné .. ale o tom jsem psala,  že  špatné fotce odpustím ve chvíli, kdy  má nějakou zajímavou informaci, příběh nebo osobní hodnotu pro fotografa...jinak prostě bez milosti jde do koše.

Zezačátku  asi ne...postupem času určitě. Mně hodně pomáhalo se dívat na fotky jiných, co to fakt umí.  A dívat se, co se mně na těch fotkách  líbí,  co je zajímavé, jak to fotí, úhel pohledu, shora, zdola... . když budeš něco fotit,  udělej snímek, pak zkus udělat dva kroky doprava a nový , pak dva kroky doleva  a další  , pak dopředu a zpět...

Zjistíš, že změnou   cca 1 metru máš úplně jiný záběr, třeba  zmizí ten sloup elektrického vedení, který by to jinak hyzdil... Pak stačí jednoduché úpravy  základem je srovnávat horizont a třeba udělat lepší  výřez.. už tím posuneš fotku o level  výš...

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 14:57
Reakce na Berta:

Tak "vo tom žádná"... když  budu mít poslední fotku  ze života mé babičky  nekvalitní, tak ji taky nevymažu...to je jasné .. ale o tom jsem psala,  že  špatné fotce odpustím ve chvíli, kdy  má nějakou zajímavou informaci, příběh nebo osobní hodnotu pro fotografa...jinak prostě bez milosti jde do koše.

Zezačátku  asi ne...postupem času určitě. Mně hodně pomáhalo se dívat na fotky jiných, co to fakt umí.  A dívat se, co se mně na těch fotkách  líbí,  co je zajímavé, jak to fotí, úhel pohledu, shora, zdola... . když budeš něco fotit,  udělej snímek, pak zkus udělat dva kroky doprava a nový , pak dva kroky doleva  a další  , pak dopředu a zpět...

Zjistíš, že změnou   cca 1 metru máš úplně jiný záběr, třeba  zmizí ten sloup elektrického vedení, který by to jinak hyzdil... Pak stačí jednoduché úpravy  základem je srovnávat horizont a třeba udělat lepší  výřez.. už tím posuneš fotku o level  výš...

Souhlas stejně jako všechny předešlé příspěvky. Ještě bych dodala, že někdy stojí za to vyzkoušet fotit i na výšku (i když to původně láká na šířku, taky člověk získá jiný záběr.....

Jo a to, že člověk prezentuje jen ty best fotky je normální, já mám leckdy poměr takový, že ty dobré ku ostatním je 1:10

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 14:59
Reakce na Berta:

No fotka má  potenciál, ale úpravu tu určitě chce... Já to teda zkouším metodou pokus omyl, tak těžko říct, když nemám snímek před sebou v Zoneru na monitoru, ale zkusila bych  ztlumit světla,  lehce projasnit stíny, kontrast podle toho, jak bude potřeba a možná trochu  si pohrát s přechodovým filtrem.  Zkus ji upravit a kdybys chtěla,  můžeš mně ji poslat  v plném rozlišení a můžu zkusit, co bych s ní udělala já a můžeme si to porovnat...to by mě zajímalo..ale čas budu mít až  čtvrtek a dál, dřív se k tomu nedostanu...pokud bys teda chtěla.

Díky, o tom co píšeš jsem taky přemýšlela, jen ještě nebyl čas Až s ní něco udělám tak ji sem taky postnu a případně Ti ji předtím pošlu, díky za nabídku

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:00

jj no právě to by pak chtělo ten foťák (zoom na telefonu je o ničem:-)

Jo, to je jasný. Maximálně tak zkusit výřez v softwaru, ale to by možná na to nebyla dostatečná kvalita fotky....

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:03
Reakce na A666:

1:10... to je velmi slušný poměr .. 

Já co se teď učím to makro, tak  klidně 1:30, tam  neplním koš, ale kontejner. 

Ale je fakt, že u statických krajin se to lepší, tam udělám dobrou do 3. -5.pokusu většinou... ale fotit statickou krajinu je podle mě to nejjednodušší.

Teď jsem  prohlížela ty kurzy od megapixelu   a asi se přihlásím na tu street fotografii,  to  se mně moc líbí a neumím to  a chtěla bych......myslím, že ten  makro objektiv s ohniskem 150  by na to byl ideální 

49127 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:03
Reakce na A666:

hm to bude spatny:-(

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:04

mnohem....mnohem lepší... vždyť se na to podívej! :-)

49127 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:06
Reakce na Berta:

no... hezký barvy to jo. jinak na té fotce vlastně nic není:-/ jo bez toho blbýho tesca kdyby tam byla jen ta nádrž... to by se mi líbilo. ale takovej foťák se asi nedělá;-))

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:07

máš tam hezký barvy, a mraky :-)

To Tesco to hodně hyzdilo.

49127 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:08
Reakce na Berta:

když já ty výřezy nějak nemám moc v lásce. většinou je to poznat (teda když to někdo-já- neumí) řekla bych že důležitý je tu fotku vyfotit správně od začátku, tzn na místě, potom třeba doladit detaily nebo i umazat/uříznout nějakou drobnost, ale vyloženě ořezat půlku fotky to se fakt musí umět... a fotit něčím dobrým rozhodně.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:12

Já mám tady jednu fotku  do diskuze, jestli je dobrá nebo ne ( nemyslím kvalitu, ale celkově i obsah)...v podstatě na ní nic moc není, fotila jsem ty listy, ve večerním světle mně přišly krásné, na fotce už tak nevyzní, ale za to  se na ní krásně objevila rozmazaná voda, což nebylo vůbec v plánu. Dole to ještě chtělo kousek, ale protože jsem se primárně nezaměřila na vodu, tak to jsem  při focení vůbec nebrala v úvahu.

Ale co mě třeba překvapilo a v čem pro sebe vidím  jednu ze zpětných  vazeb  instagramu, že  tam se hodně líbí  a já jsem  vůbec váhala, jestli ji tam  mám  dát...

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:24
Reakce na Berta:

Mně se líbí hodně. Je taková... živá.

Instagram a zpětná vazba, kapitola sama o sobě. Někdy je odezva celkem předvídatelná, jindy vůbec a následuje překvapení. Je ale třeba zohlednit i to, že tam hrají i jiné faktory než obsah a provední. Třeba načasování.

49127 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:25
Reakce na Berta:

ma krasnou atmosferu, uplne cloveka potesi kdyz ji vidi:-)

Offline brrr
12270 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:27
Reakce na Berta:

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:41

Taky jde o to, co tou fotkou chcete sdělit. Asi ne to, že z okna vidíte podivné bílé stavby, spíš šlo o barevné stromy a zajímavé mraky. Takže výřez tomu určitě pomůže. A souhlasím, že zoom na mobilech je celkem k ničemu.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 17. října 2017 15:43
Reakce na Berta:

To zlaté listí a efekt rozmazané vody se mi hodně líbí.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 16:04
Reakce na Berta:

1:10... to je velmi slušný poměr .. 

Já co se teď učím to makro, tak  klidně 1:30, tam  neplním koš, ale kontejner. 

Ale je fakt, že u statických krajin se to lepší, tam udělám dobrou do 3. -5.pokusu většinou... ale fotit statickou krajinu je podle mě to nejjednodušší.

Teď jsem  prohlížela ty kurzy od megapixelu   a asi se přihlásím na tu street fotografii,  to  se mně moc líbí a neumím to  a chtěla bych......myslím, že ten  makro objektiv s ohniskem 150  by na to byl ideální 

Makro objektiv bude určitě super Taky nad streetem uvažuju, on ten Olympus má tu výhodu že je docela nenápadný 1:10 je většinou první výběr, ty fakt nej budou spíše 1:20 a víc Statická krajina se fotí dobře ale zjistila sjem, že to fakt chce jiskru aby to nebylo fádní jen reportážní....... Ten kurz v tom ČeskoSaském Švýcarsku mi v tomhle dal hodně U makra s eodpadu endivím, to je hodně náročné, hmyzáci jsour ychlí a ona i ta poměrně menší hloubka ostrosti dělá svoje......