myslíš že by to zafungovalo jako loni s tou žehličkou?![]()
Fotím, fotíš, fotíme
no jasně.... aspoň za pokus to stojí ne?![]()
Jestli si přeješ.. umím být i tvrdší
. Jako nejsem žádný fotoguru, jsem normální samouk a sama nasávám rady a tipy jako houba . Určitě jsou zde povolanější, co o tom vědí víc než já. Rozhodně se nechci nějak povyšovat,ale zase si myslím, že plácat se po ramenou, když k tomu není důvod je taky blbost. V každém případě bych nerada někoho od focení nebo dávání fotek sem odradila. Takže pokud by třeba Bledule nebo kdokoli jiný o mé připomínky nestál, stačí říct a budu zticha .
Tvrdá nemusíš byť, stačí konštruktívna kritika
A za mňa si na také niečo dosť skúsená. Ja rada uvítam nejaké rady, ako foto upraviť, prípadne z akého uhla mal byť záber poriadený... čokoľvek, čo ma posunie ďalej.
Tiež by som nepovedala, že treba fotky zmazať, lebo pre niekoho môžu mať citovú alebo spomienkovú hodnotu. A tiež to môže byť aj subjektívnym pohľadom - niekomu sa páči to, inému ono
Každopádne ja som len amatér začiatočník a zrejme nebudem vedieť posúdiť, ktorá foto je a ktorá nie je hodná publikácie ![]()
Tak "vo tom žádná"... když budu mít poslední fotku ze života mé babičky nekvalitní, tak ji taky nevymažu...to je jasné .. ale o tom jsem psala, že špatné fotce odpustím ve chvíli, kdy má nějakou zajímavou informaci, příběh nebo osobní hodnotu pro fotografa...jinak prostě bez milosti jde do koše.
Zezačátku asi ne...postupem času určitě. Mně hodně pomáhalo se dívat na fotky jiných, co to fakt umí. A dívat se, co se mně na těch fotkách líbí, co je zajímavé, jak to fotí, úhel pohledu, shora, zdola... . když budeš něco fotit, udělej snímek, pak zkus udělat dva kroky doprava a nový , pak dva kroky doleva a další , pak dopředu a zpět...
Zjistíš, že změnou cca 1 metru máš úplně jiný záběr, třeba zmizí ten sloup elektrického vedení, který by to jinak hyzdil... Pak stačí jednoduché úpravy základem je srovnávat horizont a třeba udělat lepší výřez.. už tím posuneš fotku o level výš...
Tak "vo tom žádná"... když budu mít poslední fotku ze života mé babičky nekvalitní, tak ji taky nevymažu...to je jasné .. ale o tom jsem psala, že špatné fotce odpustím ve chvíli, kdy má nějakou zajímavou informaci, příběh nebo osobní hodnotu pro fotografa...jinak prostě bez milosti jde do koše.
Zezačátku asi ne...postupem času určitě. Mně hodně pomáhalo se dívat na fotky jiných, co to fakt umí. A dívat se, co se mně na těch fotkách líbí, co je zajímavé, jak to fotí, úhel pohledu, shora, zdola... . když budeš něco fotit, udělej snímek, pak zkus udělat dva kroky doprava a nový , pak dva kroky doleva a další , pak dopředu a zpět...
Zjistíš, že změnou cca 1 metru máš úplně jiný záběr, třeba zmizí ten sloup elektrického vedení, který by to jinak hyzdil... Pak stačí jednoduché úpravy základem je srovnávat horizont a třeba udělat lepší výřez.. už tím posuneš fotku o level výš...
Souhlas stejně jako všechny předešlé příspěvky. Ještě bych dodala, že někdy stojí za to vyzkoušet fotit i na výšku (i když to původně láká na šířku, taky člověk získá jiný záběr.....
Jo a to, že člověk prezentuje jen ty best fotky je normální, já mám leckdy poměr takový, že ty dobré ku ostatním je 1:10 ![]()
No fotka má potenciál, ale úpravu tu určitě chce... Já to teda zkouším metodou pokus omyl, tak těžko říct, když nemám snímek před sebou v Zoneru na monitoru, ale zkusila bych ztlumit světla, lehce projasnit stíny, kontrast podle toho, jak bude potřeba a možná trochu si pohrát s přechodovým filtrem. Zkus ji upravit a kdybys chtěla, můžeš mně ji poslat v plném rozlišení a můžu zkusit, co bych s ní udělala já a můžeme si to porovnat...to by mě zajímalo..ale čas budu mít až čtvrtek a dál, dřív se k tomu nedostanu...pokud bys teda chtěla.
Díky, o tom co píšeš jsem taky přemýšlela, jen ještě nebyl čas
Až s ní něco udělám tak ji sem taky postnu a případně Ti ji předtím pošlu, díky za nabídku ![]()
jj no právě to by pak chtělo ten foťák (zoom na telefonu je o ničem:-)
Jo, to je jasný. Maximálně tak zkusit výřez v softwaru, ale to by možná na to nebyla dostatečná kvalita fotky....
1:10... to je velmi slušný poměr
..
Já co se teď učím to makro, tak klidně 1:30, tam neplním koš, ale kontejner. ![]()
Ale je fakt, že u statických krajin se to lepší, tam udělám dobrou do 3. -5.pokusu většinou... ale fotit statickou krajinu je podle mě to nejjednodušší.
Teď jsem prohlížela ty kurzy od megapixelu a asi se přihlásím na tu street fotografii, to se mně moc líbí a neumím to a chtěla bych......myslím, že ten makro objektiv s ohniskem 150 by na to byl ideální
mnohem....mnohem lepší... vždyť se na to podívej! :-)
no... hezký barvy to jo. jinak na té fotce vlastně nic není:-/ jo bez toho blbýho tesca kdyby tam byla jen ta nádrž... to by se mi líbilo. ale takovej foťák se asi nedělá;-))
když já ty výřezy nějak nemám moc v lásce. většinou je to poznat (teda když to někdo-já- neumí) řekla bych že důležitý je tu fotku vyfotit správně od začátku, tzn na místě, potom třeba doladit detaily nebo i umazat/uříznout nějakou drobnost, ale vyloženě ořezat půlku fotky to se fakt musí umět... a fotit něčím dobrým rozhodně.
Já mám tady jednu fotku do diskuze, jestli je dobrá nebo ne ( nemyslím kvalitu, ale celkově i obsah)...v podstatě na ní nic moc není, fotila jsem ty listy, ve večerním světle mně přišly krásné, na fotce už tak nevyzní, ale za to se na ní krásně objevila rozmazaná voda, což nebylo vůbec v plánu. Dole to ještě chtělo kousek, ale protože jsem se primárně nezaměřila na vodu, tak to jsem při focení vůbec nebrala v úvahu.
Ale co mě třeba překvapilo a v čem pro sebe vidím jednu ze zpětných vazeb instagramu, že tam se hodně líbí a já jsem vůbec váhala, jestli ji tam mám dát...
Mně se líbí hodně. Je taková... živá.
Instagram a zpětná vazba, kapitola sama o sobě. Někdy je odezva celkem předvídatelná, jindy vůbec a následuje překvapení. Je ale třeba zohlednit i to, že tam hrají i jiné faktory než obsah a provední. Třeba načasování.
ma krasnou atmosferu, uplne cloveka potesi kdyz ji vidi:-)
![]()
Taky jde o to, co tou fotkou chcete sdělit. Asi ne to, že z okna vidíte podivné bílé stavby, spíš šlo o barevné stromy a zajímavé mraky. Takže výřez tomu určitě pomůže. A souhlasím, že zoom na mobilech je celkem k ničemu.
To zlaté listí a efekt rozmazané vody se mi hodně líbí.
1:10... to je velmi slušný poměr
..
Já co se teď učím to makro, tak klidně 1:30, tam neplním koš, ale kontejner. ![]()
Ale je fakt, že u statických krajin se to lepší, tam udělám dobrou do 3. -5.pokusu většinou... ale fotit statickou krajinu je podle mě to nejjednodušší.
Teď jsem prohlížela ty kurzy od megapixelu a asi se přihlásím na tu street fotografii, to se mně moc líbí a neumím to a chtěla bych......myslím, že ten makro objektiv s ohniskem 150 by na to byl ideální
Makro objektiv bude určitě super
Taky nad streetem uvažuju, on ten Olympus má tu výhodu že je docela nenápadný
1:10 je většinou první výběr, ty fakt nej budou spíše 1:20 a víc
Statická krajina se fotí dobře ale zjistila sjem, že to fakt chce jiskru aby to nebylo fádní jen reportážní....... Ten kurz v tom ČeskoSaském Švýcarsku mi v tomhle dal hodně
U makra s eodpadu endivím, to je hodně náročné, hmyzáci jsour ychlí a ona i ta poměrně menší hloubka ostrosti dělá svoje......
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje