Je to starší video a zubů se to netýká, ale někde to na mě vykouklo a přiznám se, že mě to vrtá hlavou už druhý den. Na jednu stranu jsem pro, aby děti věděly, že maso neroste v Tescu v regale, ale přesto mi to přijde tak trochu moc ... Ta její reakce je úsměvná a děsivá zároveň ...
Hrůza a děs :-)
Přesně tak. U nás pravidelně došli kluci z venku, že zub někde zůstal. Snad jeden jsme trhali za celé roky doma
.
Pupeční šňůru občas po odstřižení maminky v porodnici chtěly. Teda ten zaschlý pahýl, co se stříhal. Nikdy jsem to nechápala.
Popel asi chápu. Moje teta má batrance stále doma. Zemřel mladý a ona se s tím dle mého nevypořádala, což chápu. Takhle má pocit, že je pořád s ním.
No, tadyto 'pořád s ním' tím, že mám popel doma, mi přijde asi stejně mimo, jako stavění pomníčků na místě, kde se někdo zabil..teď jsem jela okolo pangejtu, kde byl fakt megapomník, jak na hřbitově, asi i jména a fotky, svíčky a umělý květy included. Je to tam poměrně čerstvý (občas tudy jezdím) a vzhledem k tomu, že je to zřejmě z bezpečnostních důvodů zakázaný, to považuju za velký peklo. Kromě toho, ta představa, jak tam každej rok na dušičky jednou, zapálí svíčku a vzpomínaj 'tak tady se náš Pepa vymáz' ..
Mého 17letého bratrance zabilo auto na silnici kousek od domova, když se s kamarádem vracel z kina. Nechali mu tam na památku postavit krásný vyřezávaný dřevěný kříž, ale nemyslím, že tam někdo chodí a zapaluje na dušičky svíčky, spíš se chodí "na hroby". Taky to není přímo v pangejtu, spíš kousek dál. Ono to kdysi tak bývávalo, že se stavěly kříže a pomníčky na místě neštěstí, asi to v některých lidech přetrvává.
No, mně to přijde fakt moc, zvlášť některý (jako třeba ten výše zmiňovaný) to je fakt jako hrob. Podél silnic to nemá co dělat a teda se přiznám, že pro to nemám pochopení.
Rozumím tomu a mám pro to pochopení.
já chápu, když se na místě neštěstí postaví kříž. jaké upomínka bez dalšího.
ale nechápu třeba pneumatiku obklopenou tunami svíček a umělých kytek. místo pro truchlení je hrob. to ti lidi chodí truchlit na dvě místa najednou? podle mě to ani není zdravé a normální. často to navíc vídám na blbých místech, dokonce u dálnice (!), někdo opravdu chodí zapalovat svíčky k dálnici...
No, v pořádku to není (a pokud vím, ani se to nesmí)
Asi pokud jde o vlastní dítě, tak to člověk bere jinak. Neumím si to rozhodně představit a ani nechci ( myslím ten popel doma).
Já si taky nechci představovat mrtvý dítě (žádný), ale když už to člověk bere takhle hmotně, tak spíš bych myslela, že mu bude chtít dopřát klid, nebo jak to říct..hřbitovy jsou místem spočinutí, tak se to bere. Já (jestli mám být teda osobní) k tomu nemám tenhle vztah, mrtvý tělo už je z mýho pohledu prázdná schránka, nemá s tím dotyčným nic společnýho. Já na hřbitov třeba chodím jen proto, že se má, a málokdy. Na svý mrtvý příbuzný vzpomínám intermitentně, bez ohledu na to, kde jsem, ten hřbitov k tomu nepotřebuju. Ale chápu, že někdo to má jinak, nicméně mít popel doma nepovažuju za jakýkoli pouto, neodsuzuju to, ale nechápu. Pravda, že jsem to trochu hodila do jednoho pytle s tím stavěním pangejtovejch pomníčků..
Pangejt som si musela vygoogliť. ![]()
Lekce hovorové češtiny zdarma ![]()
jo přesně, krom té lehké nechutnosti (což zas celkem snadno přežiju) mi to připadá opravdu neuctivý a nepěkný, protože v naší kultuře je tradice dopřát opuštěné tělesné schránce odpočinek v pokoji a tím se určitě nemyslí ten obývací...
pomníčky naopak chápu. byť jsou některý kýčovitý apod, ale dokážu to pochopit... že "se to nesmí" teda pro mě není žádnej argument. naopak jako memento mori se mi to zdá docela vhodný
po moravsky škarpa:P
No pro mě je argument, že to může ohrozit někoho jinýho.
po moravsky škarpa:P
Rygól
Jak může pomníček ohrozit jiného? Nic mě nenapadá.
Grammar nazi vložka: škarpa není tak úplně pangejt, ne u vše pangejtů jsou škarpy. Škarpa je spíš taluta.
Celý život žiju v bludu, protože jsem měla za to, že škarpa = pangejt! ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje