Přidám svou trošku k tématu
. Mí příbuzní mají přísný zákaz pohřbít mě na hřbitově. Představa "klidu" pro mě není spočinutí společně s tisíci neznámými lidmi. Už jen z té vize se mi dělá zle. Součástí mé závěti jsou i přesné instrukce, co se mnou, včetně několika variant.
Hrůza a děs :-)
ve filmech se ale závěť otevírá až po pohřbu ![]()
No jo, ve filmech
, tam se kvůli ní i vraždí.
nechtěla jsem vás děsit, tak jsem nezacházela do podrobností ![]()
Já nejsem lekavá![]()
Mam za to, ze lidi proste na takovy veci u silnice cuci, takze pak nekoukaji na cestu, coz muze vest k dalsi nehode. Stejnej princip jako billboardy.
A mňa by tie varianty celkom zaujímali.
Celý život žiju v bludu, protože jsem měla za to, že škarpa = pangejt! ![]()
Já se teda teď na rozdíl od neznalosti termínu myšák v souvislosti s chrupem poměrně stydím, ale já jsem na tom dodnes byla ještě mnohem hůř, myslela jsem, že pangejt je patník, případně něco konstituce sloupu![]()
Jezdím kolem dvou takových pomníčků, na které nejméně jednou za týden někdo chodí. Neustále tam jsou čerstvé květiny a hoří tam svíčky. Jeden z nich je na místě už opravdu mnoho let, přežil i bourání koksovny Karolina a následně i stavbu nákupního centra. Představuji si, že těm pozůstalým (myslím, že většinou jsou to rodiče) se toho dne, kdy se ono neštěstí stalo, zastavil život, nikdy se se smrtí milovaného nesrovnali a nedokázali jít dál. Chodit na místo neštěstí, připomínat si tu událost a nechávat si to v hlavě přehrávat znova a znova mi připadá jako sebetrýznění. Musí být stašné v tom stále žít. Kdybych něco takového dělal, skončila bych v blázinci.
Nic si z toho nedělej, já jsem taky dodnes neznala myšáky a přesnou definici pangejtu jsem si musela vygůglit.
![]()
Známému se zabil syn v autě. Za škarpou nechali postavit pomníček a známý si tam chodí jednou týdně popovídat. Na hřibov moc nechodí. A to ho má blíž. Na místě neštěstí má pocit, že je synovi blíže. Že tam byl na posledy živý. Na hřbitov donesli mrtvé tělo a mezi těmi desítkami hrobů se na nějaké povídání necítí.
No, přesně, tohle chování nemá žadný smysl, nikam to nevede a nic se tím nezmění.
Jaktože mi tady neznáte pangejt?! Máte štěstí, že jsem nenapsala pankejt (a ne, že mě vykážete do gramatickýho pekla)
Znám pangejt i škarpu. Ba i pankejt. Rygól je pro mne něco jiného. Ale taluta,
to jsem v životě neslyšela.
No rygól, je prostě dolík ne? Ale co je to taluta, taky nevím ![]()
To je smutný, já ty křížky u cesty chápu tak, že se tam stalo neštěstí a mám ubrat, prostě takový varování pro ostatní mladý řidiče. U našich na chalupě je za dědinou pomníček z konce války, kdy tam děcka našly granát a ten je zabil a pokud si dobře pamatuju, tak někde u zámku je na mostě pomník z roku osmnácet něco, tam zase kočár zabil asi tříletou holčičku. Pomníky ani jiný sračky mně při řízení nerozptylujou.
ano, vidím to úplně stejně
rygól je lochna (nebo taky smrad:-) a pangejt je asi teda spíš ten patník kdežto škarpa je ten rygól alias příkop podél cesty:P
taluta to taky slyším prvně
Jezdím kolem dvou takových pomníčků, na které nejméně jednou za týden někdo chodí. Neustále tam jsou čerstvé květiny a hoří tam svíčky. Jeden z nich je na místě už opravdu mnoho let, přežil i bourání koksovny Karolina a následně i stavbu nákupního centra. Představuji si, že těm pozůstalým (myslím, že většinou jsou to rodiče) se toho dne, kdy se ono neštěstí stalo, zastavil život, nikdy se se smrtí milovaného nesrovnali a nedokázali jít dál. Chodit na místo neštěstí, připomínat si tu událost a nechávat si to v hlavě přehrávat znova a znova mi připadá jako sebetrýznění. Musí být stašné v tom stále žít. Kdybych něco takového dělal, skončila bych v blázinci.
Taky to tak vnímám, podle mě to souvisí s tím, že možná i vlivem pokročilého ateismu, už se zanedbává rituál truchlení a pohřbu, neprobíhá to "loučení" se zesnulým jako dřív, fascinujou mě pohřby bez obřadu, vnímám to jako hroznej úpadek. Tyhle zástupný pietní místa svědčí o tom, že se pozůstalí se smrtí neumí vyrovnat, už kvůli nim bych ty pomníky kolem silnic zakázala.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje