Oblíbený krém na obličej...

11. srpna 2014 18:50
Offline prďola
4475 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 00:27

baltik 

Ten první produkt bude podle složení hutnější výživný krém, kde mimo ceramidu a dvou zajímavých rostlinných extraktu opravdu není nic zajímavého. Krém by měl posilovat kožní barieru a vyživovat, to je asi všechno...

Druhý produkt - krém bude mít spíš lehčí, skoro gelovou texturu s chladivým účinkem; obsahuje spoustu silikonu a impozantní výčet peptidové péče je spíš PR než co jiného. Díky uváděné koncentraci se dá říct, že tento peptidový koktejl bude mít spíš zanedbatelnou účinnost.

Ale na druhou stranu ten krém má ve složení i spoustu poměrně účinných složek (Adenosine, Ectoin, Lecitin, Ceramide NP + různé formy HA včetně crosspolymeru a hydrolyzované, Caffeine, rostlinné extrakty), jen bych při tom množství ingrediencí pochybovala, že budou v potřebné koncentraci

Offline prďola
4475 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 01:11

slniecko

Na první otázku neodpovím přímo, hlavně proto, že koncentrace retinolu je velmi individuální a navíc záleží i na konkrétní formě retinolu. Ale chci ti dát ke zvážení dva údaje:

1) současná legislativa EU povoluje v pleťové kosmetice max. 0,3 % RE (Retinol Equivalent) ... tento limit je stanovený podle bezpečnosti (systémová expozice + riziko dráždění)

2) účinná koncentrace bývá uváděna obvykle 0,3–1 %

Pokud chceš produkty s retinolem používat během dne, tak bych je vždy dávala se SPF i v období podzim/zima, protože retinol zvyšuje citlivost na UV záření a současně UV záření urychluje degradaci retinolu. Ale současně je nutné brát ohled i na konkrétní formu retinolu, protože novější varianty mohou mít výrazně šetrnější účinky a bývají stabilnější (např. retinyl-palmitát nebo enkapsulovaný retinol).

Umělé osvětlení nemá žádný vliv.

Offline Miru
17163 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 04:17

prďola 

...koukala jsem na ty výrobky od slniecko a

v tom od Perricone MD jsou silikony v Dioru také a ještě i tromethamin - to, prosím, "nevadí".?

Jinak to složení vyjelo dobré...

Offline slniecko admin
19696 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 07:58
Reakce na prďola:

slniecko

Na první otázku neodpovím přímo, hlavně proto, že koncentrace retinolu je velmi individuální a navíc záleží i na konkrétní formě retinolu. Ale chci ti dát ke zvážení dva údaje:

1) současná legislativa EU povoluje v pleťové kosmetice max. 0,3 % RE (Retinol Equivalent) ... tento limit je stanovený podle bezpečnosti (systémová expozice + riziko dráždění)

2) účinná koncentrace bývá uváděna obvykle 0,3–1 %

Pokud chceš produkty s retinolem používat během dne, tak bych je vždy dávala se SPF i v období podzim/zima, protože retinol zvyšuje citlivost na UV záření a současně UV záření urychluje degradaci retinolu. Ale současně je nutné brát ohled i na konkrétní formu retinolu, protože novější varianty mohou mít výrazně šetrnější účinky a bývají stabilnější (např. retinyl-palmitát nebo enkapsulovaný retinol).

Umělé osvětlení nemá žádný vliv.

​Super!!!

Čiže v podstate tym padom aj vsetky 3 tie produkty dohromady budu urcite pod to 1% a jedine, co treba sledovat, je pripadne podrazdenie, talze asi kombinovat a navysovat postupne.

SPF nosim cez den cely rok.

Dakujem !!!

Offline Ounz
20545 příspěvků moje polička 07. zaří 2026 11:01

prďola možná už to tu zaznělo, ale jak poznám, jestli ta peptidová péče za něco stojí - teda to množství je adekvśtní, a ne jen pr výčet, jak zmiňuješ výše? Díky za odpověd, pokud stíháš :)

Offline baltik
4997 příspěvků moje polička 08. zaří 2026 06:54

prďola diky moc. jinak teda ach jo, proc porad delaji takove blbosti misto poradnych produktu?

Offline Ounz
20545 příspěvků moje polička 08. zaří 2026 09:17

baltik já jsem to teď před nedávnem přestala použivat, přípravky speciálně na krk, protože jsem se někde dočetla, že je to v podstaté scam, že jako životospráva a krém stejnej jako na obličej a basta. No dosavadní rozbory tady tomu vlastně dávají za pravdu..já dlouho používala ten od niodu (i přes silikon) a pak jsem měla necessaire the neck serum, bylo příjemný, ovšem do hloubky ho rozebrat neumím a za tu cenu mi vadilo to balení, je s pumpičkou, ale zůstalo tam toho docela dost a člověk to už pak vcelku nehygienicky lovil ven..

Offline prďola
4475 příspěvků moje polička 08. zaří 2026 09:39

Miru

nedívala jsem se na složení jednotlivých krémů, odpovídala jsem na otázku ohledně retinolu

Offline prďola
4475 příspěvků moje polička 08. zaří 2026 09:41

slniecko 

nz

já krém s reninolem užívám i v průběhu dne a jeho koncentrace není nijak limitována předpisy EU ale je fakt, že jsem na to pleť postupně zvykala

Offline prďola
4475 příspěvků moje polička 08. zaří 2026 09:54

Ounz

jinde to skoro vůbec nemáš šanci poznat, pokud to na sebe nenapráskají jako v případě tohoto krému, kde jsou koncentrace uvedené přímo v závorkách.

pro info: koncentrace jsou uvedeny v ppb (parts per billion) a pro srovnání 1 ppm = 1000 ppb; účinné koncentrace peptidů v klinických studiích bývají obvykle v řádu ppm až desetin procent (např. 3–10 ppm u Argireline, vyšší u Matrixylu apod.)

a navíc vůbec nechápu, co by měl v krému na krk dělat peptid s botox-like efektem nebo relaxant mimických vrásek

Offline prďola
4475 příspěvků moje polička 08. zaří 2026 10:02

baltik nz

dělají to, protože si to lid žádá

a troufám si tvrdit, že krém na krk a dekolt není až taková blbost a že může docela uspokojivě fungovat... složení toho mého: 

Kv. voda Manuka Honey, Sedmikráskový macerát / Mandl. olej, Přesličkový macerát / Caprylis, Beautyderm, BoNT L peptide, Hymagic 4D, D-Panthenol, Kopřivový hydrolát, Vegeluron, Lysolecithin fluid, Syn-Hycan, Essenskin, Pro-Xylan, Kakaové máslo, Pep-Geline, Majestem, Ameliox, Ovaliss, Gluconolactone, Myocept X50, Vit. E, CO2llageneer, Cosgard, Xanthan gum, Dermofeel PA-3

Offline Ounz
20545 příspěvků moje polička 08. zaří 2026 10:13

prďola děkuji za odpověd :) 

a co se týče toho krému na krk, ty si je pro sebe mícháš sama pokud si to dobŕe pamatuju? To si to pak uděláš dobrý, to je jasný :) 

Offline 0zero7
11973 příspěvků moje polička 09. zaří 2026 22:07

Ounz Ja myslim, laicky teda, ze to poznas max tak z dlouhodobejsi pece, kterou clovek neflaka. Jedu ted uz nekolik mesicu vecer na stridacku peptidy a retinal a plet "zhezkla", peptidy pouzivam nekolikatery, ne naraz teda. Trochu jsem zjednodusila peci a jedu porad podobne, pokud si plet vylozene zada dodam neco dalsiho, olej nebo hydratacni masku, narazove. A dobry! 

Offline Ounz
20545 příspěvků moje polička 10. zaří 2026 08:44

0zero7 díky za odpověď, k retinolu ani retinalu jsem se nedostala, používám bakuchiol a peptidy taky, teď mám recentně od geek and gorgeous a jsem pocitově spokojená, že mě nedráždí, ale jako zaujalo mě to co psala prďola a člověk by rád věděl, že 'to k něčemu je' ..jinak používám jen čištění, hydratační sérum od aesop a krém..