MiruPrávě chci napsat, že asi hlavně ta šalvěj - tím, jak je nahořklá, štiplavá a trochu svíravá. Ostatně v tom Pélargoniu, které mám jako chabou substituci Mandragory, je šalvěj také. A rovněž pepř.
Co jste dnes zkoušely(i) z mainstreamu?
...jej, já reagovala na případnou podobnost, blízkost vůně Rosa Verdea Mandragore.
Protože sice mají obě ve složení matu a bergamot, ale hlavně máta je velmi všestranná, resp. je schopna se předvést v mnoha, celkem rozdílných polohách...
Na složení vůně Pelargonium jsem nekoukala
Juknu
.
...šalvěj mají shodně, pak bych podobnost s Mandragore viděla i díky mechu a pelargonii ve složení Pelargonia,
protože ty zase umí takový ten specifický vintage bylinný tón
(resp. obě ingredience také umí být v různých polohách)
Fleuršla jsem si na zahradu promnout šalvěj, zrovna prší, listy jsou mokré a máš pravdu, je to tam
alibi Tak to budu muset tu novou AA vyzkoušet, stejně jsem ji kvůli růži měla na seznamu
.
Peau Intense - Montana
Tomu, kdo by očekával intenzivnější Parfum de Peau, je třeba rozmluvit jeho bludné představy. Tyhle dvě spolu mají společnou jen značku.
Peau Intense, to je hlava velmi podobná 24 Faubourg Edt. V srdci podobnost přetrvává, je však hladší, květinovější s přídavkem ozonu. A drydown... to je Patchouli od Reminiscence.
Projekce odpovídá spíš první části názvu a výdrž nepodědila ani po jedné z nich, ale to nevadí, protože pro milovnici obou vůní je to skoro sen.
LoveMe The Onyx Parfum (Tous) - počáteční krémově svěží nasládlost vypadala docela nadějně, ale vůně se postupně vytratila do podoby oříškové čokolády uzavřené ve skleněné dóze.
Aqua Allegoria Rosa Verde (Guerlain) - svěže zelená, orosená, lehce květinová s jemným zeleným čajem s trochou máty. A studená šťáva z okurky, sice znatelná, ale nerušící. Po rozvonění nasládlé sušené rudé růže i se stvoly a trny. Připadá mi ale hodně jemná až vysloveně tělová.
čekala jsem, až vyzkoušíš. děkuju. okurku jsem tam nakonec taky našla, ale na první přivonění mě nenapadla. čaj taky ne
. a netuším, jaká pižma používají pro ten jakoby suchý (pro mě pudrový) dojem![]()
...prosím, kdyby jsi měla cestu kolem Douglas - tak
Muse Yves Saint Laurent.
Složení má moc pěkné, tak jak se jim to povedlo.?..![]()
jerry a to znie dobre na leto. taká neobťažujúca pohodovka.
A ve kterém Douglasu řadu Le Vestiaire mají? Exkluzivky různýxh značek mají jen na některých pobočkách a nikdy ne všechny najednou.
Dívala jsem se na vzorky ke zkoušení, zatím ji tam nemám.
All Of Me (Eau de Parfum Intense) (Narciso Rodriguez) - sladká pižmová květinovka, ze které postupně vykvetla akorát tak svěží růže s ještě svěžejším pižmově ledovým jasmínem. Nejhezčí ale mělo teprve přijít - vcelku jemná suchá růže se suchým muškátovým listem v lehce svěžím a mírně pudrovém oparu.
Karl Lagerfeld Jeans Urban Pink (Karl Lagerfeld) - úvodem se nese nevyřčená otázka "Budu sladší a ulepenější než ta nejsladší a nejulepenější Escada?". Sice docela dlouho držela v ulepenosti krok, ale pak (naštěstí) začala ztrácet dech a rozvoněla se do vanilkově sladké růže. Sice to není nic objevného, ale oproti tomu začátku...
Radiant - Moudon
Vlastně vůbec nevím, kam s touhle značkou, tak raději sem mezi prostý parfémový lid.
Vůně mi připadá nesourodá, jak tři cizinci v nádražní hale.
Dobře stavěný třicátník v džínách a bílém tričku, to je bergamot s vyzněním na pánskou stranu, o které se postaral pepř a šalvěj. Jen tak projde z Nádražní na kolejiště, protože jde akorát na vlak, jde si bezstarostně, s nadhledem a přehledem.
Na ten hodně zpožděný vlak v hale dlouho čeká optimistická, jiskřivá, sportovnější žena, z dálky by to klidně mohl být i náctiletý mladík. Od pohledu do nepohody, nejspíš na výlet. To je příjemný, unisexový, citrusový kosatec s lehkým cedrovým podkresem.
A ten třetí? Bezpohlavní tvor s bledou tváří a pohledem nepřítomně upřeným do prázdna. Vpluje dovnitř, ani si nevšimnete, je tam a není tam - slabé santalovocedrove něco provázené lehounkým mléčným stínem, jež je po nadějném, i když nijak originálním srdci, značným zklamáním.
New York (Oscar de la Renta) - neidentifikovatelná svěžest se ztlumila do sladce dřevité syntetiky, v jedné fázi obohacené o pocukrovanou dezinfekci blížící se BR540. Ale je to od začátku do konce strašně nepříjemně syntetické.
English Rose (2015) (Eau de Toilette) (Yardley) - svěží růžová růže i se zeleným lístečkem, lehce ovocná, na začátku silně připomínající legendární soliflor Paul Smih Rose. Postupně malinko pižmově zesládla a zkrémovatěla. Klasika všech růžových klasik.![]()
Carrouge - Moudon
Marcipán s třešněmi přezrálými do černa drhnou hořkostí neloupaných mandlí a karamelizivaného cukru. Sladká ovocná nahořklost doplněná náznaky vůně temně rudé růže se zvolna přetavila do jasmínu doplněného pro mě neurčitou sladce vonící květinou na pozadí.
Z hlubin paměti mi vyplula vzpomínka na Sira des Indes Jeana Patoua. Vyhrabala jsem tedy vzorek a ... nemohla jsem být dále od pravdy. Ale když vyvanul bergamot a koňská stáj evokovaná jasmínovými indoly, bylo to tam. Opravdu mají vůně mnoho společného, jasmínového. Porovnání obou vůní je dokladem relativity. Vždycky jsem měla Sira des Indes za sytou, omamující vůni. Když jí najdete sparing partnera v Carrouge, pak v Sira des Indes svěží keř jasmínu bují uprostřed zahrady v pofukujícím větříku, někde na náhorní rovině. V Carrouge roste v nížině obklopené horami, u domovní zdi rozpálené celodenní sluneční výhní a je mnohem sladší a omamější. Ale odrůdu použili do obou parfémů stejnou.
Milovnicím sladkých, nikoli však ulepených vůní, by mohla stát za zkoušku. Prokázala slušnou výdrž a projekci přiměřenou, tedy nijak průraznou. Naštěstí, protože ta cukrovost rozličného původu by mohla být v intenzivnější podobě hodně otravná.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje