La Belle Flower Edition (Jean Paul Gaultier) - vzdušně zeleně květinová, postupně sládnoucí do sušených meruněk lehce podbarvených jemnou až éterickou sladce pryskyřičnou zelenou pačuli. Zni to sice trochu divně, ale nevoní to vůbec špatně.
Co jste dnes zkoušely(i) z mainstreamu?
Sedmý rok od vydání Idole, sedmá (nepočítám limitky, jinak už 11.) a opět hodně sladká verze. Růže je docela autentická a ta givaudanská molekula Pomarose zpočátku funguje hezky a uvolňuje tóny sušeného či kandovaného ovoce (křížaly, sušené švestky, rozinky). Nicméně po 20 minutách na kůži začne vylézat i syntetika. Santal se to celkově snaží vylepšit, já bych té pudrové dřevitosti snesla rozhodně víc.
Při velmi mírné aplikaci je to snesitelný parfém, ale kdyby se někdo v mé blízkosti hodně navoněl, dozajista by se mi to líbit přestalo... Slovo POWER v názvu a INTENSE v podnadpisu je dle mého vkusu spíš "varováním ministerstva zdravotnictví" než lákavým příslibem.
Slovo POWER v názvu a INTENSE v podnadpisu je dle mého vkusu spíš "varováním ministerstva zdravotnictví" než lákavým příslibem.
Často je to naopak - INTENSE nebo ELIXIR bývají naředěné odnože původní verze.
U skoro všechy vyzkoušených Idole na mně více či méně vylézá nějaká syntetika - výjimkou byla je ta úplně první Idôle (bez přívlastku).
LoveMe (Tous) - zeleně květinková svěží pižmovka, po rozvonění zaobalená do sladce ovocné růže, zprvu jemně mýdélkovaté, v dojezdu rozverně svěží. Veselá a líbivá v pozitivním slova smyslu, pro všechny věkové kategorie a kamkoliv.
Gucci Guilty Love Edition Pour Femme (Eau de Parfum) (Gucci) - šeřík topící se v sladce pižmovém krému a zachrańovaný štědrou porcí ambroxanové syntetiky. Záchrana se nezdařila...
Michael Kors pour Femme (Michael Kors) - sladce ovocně květinově dřevitá. Trochu aviváže v dojezdu, ale v nasládlém květinovém krému to zas až tak nevadí. Nic objevného, ale špatná rozhodně není.
Narciso Rodriguez For Her Intense (Narciso Rodriguez) - sladce semišové pižmo se sladkokyselými bobulemi a prohřátě dřevitou sladkou ambrou (tedy spíš povedeně zakomponovaným ambroxanem). Byla by to sama o sobě pěkná vůně, pokud by ale název neevokoval spojitost s N.R for Her EdT a EdP - ta spojitostt v podobě sladce pižmové ambry by tu sice byla, ale tyhle první dvě vůně z Narcisovy "dílny" jsou přece jen vyšší liga.
ABIBA Lush
... vůně inspirovaná setkáním parfumérky Emmy s ghanskými ženami z organizace Shea Co-operative, jež sdružuje ty, které zpracovávají semena máslovníku afrického a vyrábějí bambucké máslo...
... slovo Abiba znamená v jejich jazyce "milovaná"...
... vetiver má připomínat vůni kouře z hořícího dřeva, sušené listy vavřínu atmosféru ghanského tržiště, olej z mrkvových semen jemnost a hřejivou hebkost bambuckého másla...
A jak Abibu vnímám já?
Jako výraznou, robustní, intenzivní, přesto relativně jemnou, oblou vůni sluncem rozpáleného nového koření a bobkového listu, podkreslenou kouřem z doutnajícího bílého dřeva & lehce, lehounce doslazenou krémovou plumérií. Nemohu té vůni vlastně nic vytknout, líbí se mi kompozice i zpracování, jen to pro mě není "parfém", prostě vůně, kterou bych já sama chtěla vonět...
... složení podle Lush: vetiver, plumérie, pimentovník, vavřín, olej z mrkvových semínek, ylang ylang...
...tak jsem si přečetla Tvoji recenzi na Aromatics in Black a
hodně mě to nalákalo!.
A pak jsem shlédla i dojmy jerry
a
a "uklidnila" jsem se, resp. asi to bude příjemná bílokvětinovka "jenom".
Složení má vůně moc pěkné, pokud nebude příliš sladká nebo s více množstvím zelených lístků(vetiver ale ráda mám hodně), tak to pro mě vypadá nadějně![]()
Fakt je, že tahle vůně není sofistikovaně rafinovaná, nedočkáš se v ní překvapivých momentů, přesto je podle mě moc pěkná, dobře zpracovaná, pro Tebe by možná byla až moc easy, ale kdybys na ni narazila, za vyzkoušení určitě stojí.
...jojo, určitě to vyzkoušení bych ráda!.
HUNGARIAN FRONDS Lush
Maďarské tance v zidealizované rustikální podobě.
Krásná Emöke trhá květy z krajiny svého dětství, medové rumančeky, které kdesi ve svém dlouhém rodě mají rmen, čerstvé lístky mladého fenyklu, jejichž vůně na dlouho ulpí na prstech i v myšlenkách, vstřícné listy dobromysli, pak zbývá jen donést je důvěrně známou cestou mezi luky domů, tam, kde roste stará slivoň pokrytá lišejníkem a v oknech dokvétají rudé muškáty.
Parfém Hungarian Fronds jakoby vzešel z receptářů boží lékárny Marie Treben. Heřmánek, fenykl, dobromysl, geranium a slívový větvičník, snad i špetka skořice, vůně pro návrat do dětství, je letní neděle a z rádia zní '... jakpak je dnes u vás doma...'.
//Stejně tak je to vůně více než vhodná na cestu z rekreace, kdy ve vlakovém kupé proběhne kolektivní hra s otázkami, na které lze odpovídat pouze ano nebo ne.//
Narciso (Eau de Parfum Cristal) (Narciso Rodriguez) - květinová třeskutá pižmovka, po rozvonění vlezlá aviváž s kouskem mýdla na praní.
LoveMe The Emerald Elixir (Tous) - sladká dřevitá pačuli, zasypaná jasmínovým pudrem - pačuli je jemná a až něžná (což je v případě pačuli skoro protimluv). Rozvoněním sice pačuli zesílila, ale suchá dřevitost a zejména pak suše pudrová vanilka se zelenými fialkovými lístky ji udržely na uzdě. Flakon je sice docela infantilní (ale dobře se drží), zato obsah je velmi "dospělý". A velmi povedený.![]()
Ginger (Perfume) (Lush) - nahořklé suché bylinné lodyhy, postupně trochu neurčitých květinek.V dojezdu pak lehké sušené muškátové listy s nesladkým sušeným zázvorem. a studeným pižmem. S ohledem na název je ale zázvoru žalostně málo. Oproti jiným vůním Lush znatelně slabší výdrž.
HEURES D'ABSENCE Louis Vuitton
Přelož si to.
Přelož si to, jak chceš.
Hodiny, kdy mi chybíš.
Hodiny, které nám chybí.
Náš čas.
Čas, který není, bývá liknavý, efemérní /a někdy se táhne jako lep, ale to je kvalitativně jiný případ/.
Tak nějak si v něm všechno beze smyslu, entropicky poletuje.
Sem a tam, tam a sem, nedivíš se tomu, smysl v tom nehledáš, prostě to tak je.
Věci se objevují, věci mizí.
Mizí v čase.
A vůně taky...
V okně se jako zloděj mihne jasmín, vzápětí se tiše vytratí, pootevřenými dveřmi bez vyzvání vejde růže následovaná mimózou, z cukrárny naproti ozvěnou horce zavoní vanilka a maliny z křehkých máslových košíčků.
Nepatří k sobě, přináší je osud a čas a příležitost, prostě jsou.
A když si později na ty doby vzpomeneš, bude ta vzpomínka jen soubor chvil a jejich vůní.
Bez té vzpomínky, na ten čas, by sis tu vůni už asi nikdy nevybavil...

...naprosto tomu rozumím, to rozpoložení, situace...
(pár dílků puzzle do skládačky "život"...)
![]()
Na parfémech LV mě štve, že mají většinou hezkou, byť jednoduchou, kompozici, ale nemají žádný rozměr, intenzitu a hloubku, jsou jako lehký závoj, který snadno odfoukne i letmý dotek větru. :(
...mě na nich štve, že jejich ceny jsou přepálené. Ano, dala jsi je správě
(podle mého vnímání tedy) do sekce - mainstream.
Pro mě je to takový snobismus
(a tam většinou jemné vůně, ploché vůně stačí...).
Kvalita ceně neodpovídá.
Co se mi líbilo kdysi, byla Contre Moi
...ale vlastně jsi to vystihla přesně - ploché, povrchní, bez základu pro víc
(takový ten vztah byl přece...)
...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje