Co jste dnes zkoušely(i) z mainstreamu?

09. srpna 2014 14:45
Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 02. června 2025 10:22

EAU DE GENTIANE BLANCHE Hermès

Modrosivost osamělé holubice.

To jsem já.

V té barvě.

V těch křídlech.

Ve svobodě.

I v osamocení. 

Však víš...

Hořce...

Ty tmavě modré hořce a v nich my dva hořce spolu.

Hořce kdysi v dětství na krkonošských lukách, na Horalkách, doma na skalce, teď v tvých očích, kdo by to.byl čekal, viď...

Že si budeme vonět po suchém sladkém koření neznámého druhu.

A ve mně, v mých očích, křídlech, ten zlatě stříbřitý prach z šedých kosatců, je to už tak dávno, co jsi ten květný střelný prach zapálil, stále jemně, tiše, omamně doutná...

//... sladký tón sametového hořce + pylový kosatec + medové kosatcové máslo + tmavé, ale jemné, kadidlo...//

Offline Miru
16331 příspěvků moje polička 02. června 2025 11:23

euridike 

...krásné barvy, odstíny barev, nálada, 

a i složení!.

(hlavně, že tam není kosatec mrkvový),

no, většina ale píše o tragické výdrži, škoda...

Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 02. června 2025 14:48

Miru 

Je pravda, že ta vůně je jemná & prchavá, lehká, mně to nevadí, tuhle vůni chci mít jenom pro sebe..

Offline Miru
16331 příspěvků moje polička 02. června 2025 14:54

euridike 

.....

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 02. června 2025 17:21

Ylang Ylang & Cashmere (Allvernum) - svěží citrusově krémový ylang-ylang s následnou lehce syntetickou mezihrou. Po rozvonění jemně vanilková s trochou ovocné sladkosti. Povedená dívčí vůně s výborným poměrem cena/výkon.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 04. června 2025 20:59

Colonia Pura (Acqua di Parma) - svěží sladkokyselý bergamotve studeném povětří,, do kterého vpluly sladce pižmové květiny a zelené koření. V dojezdu sice probleskuje petitgrain, ale dřevitý sladký zakouřený balzám mu nedává velkou šanci se prosadit. Zpočátku to vypadalo na svěží klasickou kolínskou, ale konec má v sobě svěžesti méně, než jsem čekala.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 06. června 2025 20:35

Nightology: Exquisite Lily (Jesus del Pozo) - sladké dřevo, sladký kouř, trocha nasládlé suchosti. A pak se vše vytratilo zadním vchodem a zůslala jen lehká ovocně květinová stopa v podobě několika málo molekul.

Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 07. června 2025 18:36

DAIM BLOND Serge Lutens

Sedím na zemi v šatně, z pravé strany ke mně doléhá zvuk lehce rozladěných houslí, zleva slyším Snoop Dogga a jeho líné "wiggle, wiggle, wiggle". Já zírám na svá kolena, právě jsem zjistila, že mám určitě ten legendární tukový val na vnitřní straně kolen, o jehož existenci jsem neměla tušení do chvíle, kdy o něm rozpoutala debatu Mutzi. Navíc mi přijde, že jedno moje koleno je divný. Fakt divný. Zvlášť v tomhle světle... Vzdychnu a trudně /velmi trudně/ si prozpěvuju...

"Koleno samo světem jde, 

jen koleno, víc nic! 

Není to strom, stan taky ne, 

jen koleno, víc nic!"

V tom se otevřou dveře, ozve se: "Chytej!" A než stihnu zvednout ruce, odrazí se mi od nosu čokoládový bonbon. "Seš pomalá." Hmm... "Taky tě mám ráda..." Opatrně rozbaluju čokoládovou kostičku. Vedle ucha jeho nadšený hlas: "Je fakt výbornej, bílá čekuláda, oranžová náplň, asi pumeranč." /Někdy je roztomilý, když mluví jako Kája Mařík. Někdy ne. Ne když máte existenciální problém s koleny./ "Ten tvůj pumeranč bude spíš nějaká meruňka, ale ta bílá čokoláda je fakt výborná. A ne, neříkej, že tenhle bonbon půjde rovnou do ledvin. Nepůjde. Mně určitě ne. Mně tak do toho špeku na koleně. Ale víš co? Chutná jako Lutensova Daim Blond." Zvedne obočí: "No žejo?!" 

Je to tak. To mi trochu zvedlo náladu. To poznání samo o sobě, člověk se musí umět radovat z maličkostí. Daim Blond je taková posh vůně, ne úplně sofistikovaná, spíš když si chcete dodat alespoň ten pocit, když už realita je poněkud všední. No a na Lutense je to trochu nuda, taková ta úlitba mainstreamovým bohům, která asi musí jednou za čas přijít. Taková angorská kočička s rodokmenem. Jenže já mám radši zjizvené toulavé kočky, které chodí spát ozbrojené po zuby. 

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 08. června 2025 10:45

Yes I Am Bloom Up! (Cacharel) - sladkokyselý rozpuštěný bonbón, nejprve hodně intenzívní, později trochu utlumen nějakými neidentifikovatelnými květinami. Generická vůně pro školačky.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 09. června 2025 20:37

Nightology: Intimate Elixir (Jesus del Pozo) - lehký mandlový krém v nasládlém větříku, po rozvoněný zbyly jemné nasládlé mandle na dřevěném talířku

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 14. června 2025 16:16

Zadig (Zadig & Voltaire) - marcipánové kuličky obalené sezamem, po rozvonění humpolácká sladce krémová syntetika. Flakon má sice tvar andělských křídel, obsah ale patří do parfémového předpeklí.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 15. června 2025 09:24

Fleur de Fleurs (Nina Ricci) - ledově zelené aldehydy, ze kterých vykvetly zelené snítky jasmínu a zvonky rozkvetlých konvalinek vypodložené jemně mýdélkovým pižmem. A dojezd v podobě nepatrně živočišného santalu je jak hebká kožešina. Luxus ve flakonku. Věčná škoda, že výroba před mnoha lety skončila.

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 17. června 2025 19:08

Tak jo, stavila jsem se u cosaku - samozrejme tam meli vystaveny flakony i s testerama

https://www.cos.com/en-eu-e/fragrance-and-candles

Musim rict ze to nebylo spatny... dovedu si predstavit urcite jednu dve ktery bych si poridila, mozna casem (az spotrebuju neco ze zasob).

Snad jsem to nespletla, nemela jsem tuzku a tak jsem ty ctyri papirky snad poskladala spravne:

Auburn (libila by se jerry asi) - pekna ambrovka s kardamomem, a nepreslazena...

Mythe (ta se libila mne asi nejvic) -  drevita ale kupodivu svezi, zda se mi tam santal a moc peknej vetiver plus i neco malo nemene svezich kvetu. A dobrej drzak a sillage na jednicku!

Fleuriste (sla by taky) - jak sam nazev napovida, jednoznacna kvetinovka, ale ne nudna. Nejaky ty kytky (ruze urcite, ja bych rekla i kousek jasminu, kousicek dreva a kapicka mosusu. Cely je to takovy pekne vzdusny, ale drzi kupodivu vyborne a do prostoru jde taky.

Solaire - zavan pryskyric a kadidla a kousek dreva (plus z povzdali zavanulo i par kytek), bylo by to moc fajn kdyby to nebylo do peti minut pryc. Ale treba to nekomu drzet bude...

Suma sumarum az na tu posledni (?) tu asi nehrozej zbytecne vyhozeny prachy

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 17. června 2025 19:13
Reakce na barbucha:

Auburn (libila by se jerry asi) - pekna ambrovka s kardamomem, a nepreslazena...

​Tak bych řekla, že nejspíš jo.

Asi se tam budu muset zastavit (těch momentálně 12 ambrovek na poličce ostatně není nijak moc).

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 17. června 2025 20:36

jerry 

No to je jasny, prece nebudes stradat!

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 18. června 2025 21:46

Nightology: Rose Harmony (Jesus del Pozo) - pokus o sladce zelenou růži se příliš nezdařil, následné růžové želé by bylo o něco lepší, jenže se vytratilo tak rychle, že nezbyla ani jediná vonná molekula.

Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 18. června 2025 22:06

AMBRE SAMAR Guerlain

'Když budeš hodná, moje hodná holka, ukážu ti všechny svoje tajný skrýše...' Tahle věta byla první, která mě při zkoušení napadla. A na tohle já dám. Na první věty i na tajné skrýše, které si pečlivě vymýšlíme a vytváříme i přesto, že naše tajnosti nikoho nezajímají. Ale ten pocit, že něco z nás je mimo dosah ostatních, že něco nám nemůžou vzít... Tajnosti ve dvou, give me some kisses in the dark, I wanna feel your breath in my back, tma je i není tmou, připomíná mi oheň z mých snů, v nichž vždy pluje po temné noční hladině rybníka ukrytého v polích, hřeje a vábí, praská v něm tiše prohořívající koření tří mudrců z Východu, již putovali noční Judeou, pojď, zahrajeme si drápky, ty mléčně bílé, já vlhce černé kameny, hrajme kdo s koho, ať nevyhraje nikdo třetí...

Vůně takřka dokonalá, každá složka má přesný počet karátů a dohromady tvoří korunovační klenot z orientálního království zapadajícího slunce a nastávající noci. Lehké a sladké, přesto znatelně tmavé kadidlo rozpouštějící se v chladnoucím ambrovém tavu, jin pačuli, jang bílých pecek mandloní a jejich Evansův gambit. À couper le souffle...

Offline Miru
16331 příspěvků moje polička 19. června 2025 03:56

Alien Extraintense Thierry Mugler

...jako jo, na první počich JE to pěkný.

ALE

je tam sice alienovský jasmín, je tam i taková jakože tuberoza ve formě moučné a jemně proslazené nazelenalé drobenky, jenže vůně voní jaksi

instantně.

Polotovar, prostě určitý obnos a vejděte se do toho a uvařte...

...vůně z parfumerií zabarvena do alienova, zrovna tak - líbí se mi Burberry Godess Intense - instantí pačuli s vanilkou a levandulí, ale tak jednotvárné a naivisticky líbivé, bez vývoje, že bycg se bála  to mít déle na sobě z důvodu rostoucí nudy až nervozity -

vůně zabarvena do levandule z Mon Guerlain EdP

Jako ale obě vůně drží NESROVNATELNĚ  lépe, než kdejaká nikovka.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 20. června 2025 21:14

Vanilla Morning (Dermacol) - zpočátku čistokrevná nepříliš sladká vanilka,  ke které se později přidal jemný nádech pomalu se karamelizujících krystalků cukru. Opravdu povedená a pro mě milé "tuzemské" překvapení.

Offline Miru
16331 příspěvků moje polička 24. června 2025 12:38

L´Interdit Absolu Givenchy

...to je to dobré!.

Jakoby podprahově pomerančově naoovocnělé,

tmavé,

absolutně lahodně jasmínové

(oblé, hladké, plné, ultra měkké)

a

současně

absolutně lahodně chutné

- téměř nabonbónkovělá tuberoza

(delikátně, luxusně naivisticky jedlá/tím pádem líbivá, krotká a zároveň tímto vyzněním ojedinělá)

- pak tam vnímám i jakýsi výřez/část z vůně Code Elixir Giorgio Armani

(vymazlený, namedovělý pomerančový květ a vlastně společně s ním si uvědomuji i více shodných, společných ingrediencí)

Tabák, vetiver, pačuli, snad ani levanduli, jako takové/jasně nevnímám, ale věřím,

že právě tyto složky dodávají na vláčné hutné, tmavozelenohnědé stabilitě,

vůni uzemňují,

a rum vnáší nagurmánštělou větrovost.

Zvláštní, před cca rokem jsem L´Interdit Absolu vnímala jako velmi unisex,

nyní jako velmi dámskou, sladkou(příjemně), snadněji nositelnou(pro většinu)

než L´Interdit Intense.