Co jste dnes zkoušely(i) z mainstreamu?

09. srpna 2014 14:45
Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 28. června 2025 18:03

Poslední dobou ve mně sílí přesvědčení, že žiju v románu Den trifidů, i ve středu mívám pocit, jako by bylo pondělí, slunce svítí podobně jako v mých snech, nepřirozeně, ostře a absolutně - a já si s tím nevím rady... Mým řešením je dělat v divných časech divné věci. Aby vše dávalo smysl. Tak jsem tedy tuto středu v dm vyzkoušela Elegant La Rive /dupe Baccarat Rouge 540/ a následně v Lidlu napodobeninu Coco Mademoiselle nesoucí název Femelle Suddenly

No... Elegant je asi tak Baccarat Rouge, jako jsem já bratranec Itt z Addamsovy rodiny /spojuje nás jediné, dlouhé vlasy/. Můj dojem byl, jako by někdo lahvičku BR 540 nalil do litru destilované vody, který následně nalil do cca tří litrů nekonzumního lihu. Od první vteřiny jsem cítila ošklivý chemický základ s náznakem jahodové sladkosti. Toť vše. Jak by řekla jedna moje kamarádka - je to drek...

Z Femelle jsem měla o něco příznivější dojem, s povděkem jsem kvitovala menší množství denaturovaného lihu. Kdyby Coco Mademoiselle byla gotický anděl vyřezaný z březového dřeva, pak je Femelle ze dřeva vyřezaná pravěká Venuše, z níž sem tam trčí nějaká ta tříska. Ale alespoň pár základních shodných rysů se tu najde. 

Elegant řadím do kategorie "i zadarmo drahé", Femelle je na tom o něco lépe, navíc by jí plusové body mohlo přinést chladnější počasí. Ale kdybych mohla do jakékoliv vůně vrazit méně než čtyři stovky, sáhnu raději po něčem od Tesori d'Oriente či vsadím na White Lilac Oriflame, to můžu, protože mně naštěstí nevadí, že jejich vůně nepřipomíná My Way, LVEB, Good Girl, ani nic podobného.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 28. června 2025 23:47

euridike 

Když jsem před pár lety v německém Douglasu narazila na La Rive, tak jsem málem upadla - Douglas a polské napodobeniny mi (ani tenkrát ani dneska) nešly dohromady. 

Tenkrát jsem i něco málo ze zvědavosti vyzkoušela, ale byly to čiré hrůzostrašnosti ("drek" je velmi přiléhavé hodnocení, vlastně přímo minirecenze). 

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 29. června 2025 13:46

Les Parfums Matières: Fleur d'Iris (Karl Lagerfeld) - suchý a hodně sladký dřevitý kosatec, vcelku rychle upozaděný rozpínavým sladkým pomerančovým květem. Ale syntetický sladce cedrový dojezd můj šálek čaje rozhodně  není....

Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 29. června 2025 17:52

jerry 

Mě ta značka La Rive překvapila i v dm, kdybych ji viděla v Douglasu, asi bych vyšla zpět před obchod, abych se ujistila, že to je opravdu Douglas. ;) Překvapilo mě, kolik vloggerů chválí ty "parfémy" z Lidlu, že za tu cenu fakt super, no nevím... 

Online Miru
16331 příspěvků moje polička 29. června 2025 18:38

euridike 

...no, mě ani nepřekvapuje, co blogeři chválí. Velmi často levné značky, obyč arabské vůně, rozplývají se nad nimi. Nebo většina mele o tom samém(frčela Guidance, pak Valaya, odvážnější přidali Initio, Mind Games třeba). Málokdo komentuje opravdu niché/specifičtější a méně známé, nikoliv však méně kvalitní, značky.

Nebo jsem ještě neviděla žádného, aby třeba současné vůně srovnával nějakým způsobem s těmi old school poctivými...

Protože tomu prostě nerozumí. Opět - není tam nazkoušeno mraky vůní napříč typy vůní a značkami, není tam vášeň pro parfémy. Ale je tam zájem o prachy a být vidět a sbírat lajky

Offline euridike blogger
3901 příspěvků moje polička 30. června 2025 18:26

Miru

To máš bohužel do značné míry pravdu... 

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 30. června 2025 18:31

Vogue (Milton-Lloyd) - Úvodní ledové aldehydy se rychle odporoučely a přišlo luxusní bělostné květinové mýdélko s výraznou růží a jasmínem. Mýdélko ještě navíc zasypal hedvábný pudr a celá vůně se usadila a uhladila. Měla by být podobná No. 5 (jenže s ohledem na předchozí reformulace No 5. začíná být stínem sebe sama), ale podle mě je spíš s ohledem na mýdélkovost a pudrovost podobná L'Aimant. Ovšem co do intenzity a výdrže je daleko před oběma. Za málo peněz celý symfonický orchestr.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 01. července 2025 19:53

Pineapple Grunt (Lush) - na začátku se na pár sekund mihnul sladký kokos evokující letní plážovou vůni a jak nemám kokos ve vůních ráda, tak paradoxně to vlastně byla nejhezčí část vůně. Pak už to pokračovalo tak podivně, jak podivné některé kreace od Lush jsou - před mnoha lety nasušená a dávno již vyčpělá petržel s trochou jakési barevně cukříkové sladkosti a pár molekulami prastaré barvy, zapomenuté kdesi ve staré skříni. Není to odpudivé, je to jen divné....hodně divné.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 05. července 2025 12:13

Coffee & Amber (Allvernum) - jemná sladká karamelka s kávovou příchutí. Povedená vůně pro teenagerky.

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 07. července 2025 16:27

Skúšal už niekto Pradu Paradoxe Radical Essence, zaujímajú ma v zložení pistácie.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 08. července 2025 18:31

Musc Rose / Musk Rose (L'Occitane) - rudá růže a růžový pudr pohozené na jemné sladké kůži, posléze lehká čerstvá šťáva z malin. Po rozvonění jemňoučká sladká kůže s pár zrnky šafránu a trochou medového nektaru, ale nic sladkého, díky prachovému pižmu je nadýchaná jak péřový polštář. Krásně by zapadla do guerlainovské orientální řady - někam mezi Encens Mythique d'Orient (původní), Rose Nacrée du Désert a Épices Exquises.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 11. července 2025 21:31

Cherry Blossom & Musk (Allvernum) - studené jemně sladké ovocné květinové pižmo. Postupně se vytratilo ovoce a zůstalo prohřáté květinové pižmo se zelenými fialkovými listy. Dobře udělaná vůně za pár korun...

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 13. července 2025 11:11

Lillà Lillà (L'Erbolario) - už sytý alienovsky jasmínový úvod dal tušit, že jde o plnotučnou vůni, žádnou řídkou květinkovou vodičku. Sladce ambrový jasmín sice dominuje, ale ani šeřík se nenechal zahanbit a jasmínu zdatně sekunduje ve svěže krémové podobě s výrazně teplým ovocným nádechem. A v dojezdu se pak role obrátily a dominance se změnila ve prospěch šeříku - a v této fázi pak je výrazná typová podoba s Osé. Není to prvoplánová ryze šeříková vůně (což by s ohledem na velmi bohaté složení ani nešlo), ale vůně skutečně sofistikovaná, která se hodí tradičně nejen na jaro, ale zima jí bude slušet ještě víc. Povedená a originální - pro mě jedna z nejpovedenějších vyzkoušených vůní této značky.

Online Miru
16331 příspěvků moje polička 13. července 2025 11:32

jerry 

...to zní moc dobře!.

No, já si opakovaně potvrzuji, že zase "můj" Iris je také velmi povedený, kvalitní, krásný. Připomíná mi, blahé paměti, Fontana di Trevi XVIII, potažmo Soavissimu...

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 14. července 2025 18:06

Mythe (COS) - sladce okořeněné dřevo se suchým nesladkým vetiverem (spíš "vetiverové seno") a nejprve zelenými, posléze usušenými fialkovými lístky. V dojezdu vychlazený zázvorový čas s lehkým bergamotem a se suchým vyhlazeným jemným santalem . Výdrž za mě solidní, ale intenzita má rezervy.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 15. července 2025 22:13

Attraction Closer for Her (Avon) - sladká ambroxanová smršť - tady je všeho moc. Pro mě bolehlav.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 16. července 2025 16:48

Perfect Nonsense Bamboozie Cocktail (Avon) - nasládle citrusová a svěže zelena pižmovka, která se postupné prohřála. Jednoduchá a dobře udělaná letní osvěžující vůně.

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 17. července 2025 19:06

Fleuriste (COS) - lehoučce oslazený bergamot s náručí vzdušných mošusově nasládlých pivoněk doplněných růžovou růží. Není to ale žádná rána pugétem do obličeje - v dojezdu z květin zbyla jen suchá pivoňka se suchým dřevnatým stonkem růže. Povedená vůně s až nečekanou intenzitou a výdrží.

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 17. července 2025 22:08

jerry som si vydýchla !

Offline jerry
10917 příspěvků moje polička 17. července 2025 22:11

slniecko 

A já ti zapomněla poděkovat - tímto to napravuji