711990 Podle mě je sexuální výchova ve 12-14 už skoro k ničemu , pokud chceš zabránit tomu, aby si prvotně ty informace děti předaly mezi sebou. To se podle mojí zkušenosti děje už na prvním stupni. Mně to teda vůbec nevadí a myslím, že to patří k normálnímu vývoji, kdy se děti baví mezi sebou o sexualitě. A myslím, že je to teda hlavně zodpovědnost rodiče. U nás se na popud dcery tyto řešily otázky okolo 6 let. Nedovedu si představit, jak čekat na sexuální výchovu do 12-14. Na druhou stranu to asi dost dětí zajímá až mnohem později. Určitě to do škol sex edu patří, protože to musí pokrýt vzdělání dětí všech sociálních skupin, ale prioritní by měla být výchova doma, kdy rodič může reagovat podle vyzrálosti dítěte. A ve škole by to podlě mě měla být prioritní výchova k vlastnímu sebevědomí, sebelásce a chránění si vlastní intimity a vzdělání ohledně antikoncepce, ochrany před nemoci apod. Ale chtít po školní sexuální výchově, aby učila praktiky a pomůcky mi přijde neadekvátní.
Na druhou stranu, ač bych sexuální výchovu zavedla dřív, tak teda nevidím, důvod, proč by ve školní knihovně měla být erotická literatura. Jestli jsem pochopila správně, že kontroverzní knihou je kniha sice o sexuální identitě, ale zároveň ji lze považovat za erotickou. Dcera četla od první třídy, jako to bych teda nechtěla, aby měla dostupné ve školní knihovně.
dzizisketa 711990 Sorry za osobní poznámku, ale nechápu, proč zrovna vy, podle mě inteligentní osoby tuto otázku hrotíte do tak krajních mezí. Nejdřív, že jdeme polskou cestou, potom že hrozí pálení knih. Přitom tady společenská atmosféra vůbec nenasvědčuje tomu, aby se tu zakazovali potraty jako v Polsku, naopak se tu Polským ženám hodně pomáhá, k pálení knih taky nic nenasvědčuje. Jo, hlasování o IS a manželství pro všechny dopadlo blbě, ale ten poměr sil tam nebyl jednoznačný a určitě je to signál, že se to nemůže nechat být. Ale strašení pálením knih apod.?
dzizisketa Ale tady vůbec není ve hře otázka rezignace na sex edu, kde to bereš? Tady v debatě se proti nikdo nevyjádřil. A normálně ve škole je v osnovách, o rušení taky není řeč. Úroveň asi odpovídá úrovni vyučujícího, no ale to je stejný jako u všech ostatních předmětů.
Jinak je to teda hodně zajímavá debata.