711990 Pokud vim, tak zakony na cenzuru knih ma jen Florida. Missouri, a Utah (ted se tedy mozna jeste neco chysta v Texasu, to si musim overit). Jedna se ale o skolni knihovny, ne verejne. Pokud se nekde vyhazuji knihy z verejnych knihoven, tak to neni ze zakona, ale proto, ze si to odhlasovalo mesto. Cimz se dostavame zpet k memu nazoru, ze kdyz to holt lidi takhle chteji, tak to maji.
Zakony na to, co smi byt ve skolnich knihovnach jsou v Missouri velmi vagni a je na kazde skolske komisi, jak si je vylozi. Florida a Utah to maji specifictejsi a snazi se hlavne, aby ze skolnich knihoven zmizely knihy z LGBTQ tematikou anebo, to uz spis na Floride, ty, ktere propaguji critical race theory.
Znovu, pokud se nekde doctes, ze tyto knihy vyrazuje verejna knihovna, tak to neni zakon, ale mistni ustanoveni, v cemz tedy ja vidim podstatny rozdil, a hlavne to rozhodne nereprezentuje cele Staty.
Osobne se mi cenzura knih nezamlouva, ale respektuju pravo statu si ji odhlasovat, kdyz jim to u volicu projde. Zrovna tak, jako respektuju pravo statu jako Illinois, California, a Colorado si odhlasovat, ze se na statnich skolach bude povinne vyucovat na LGBTQ zamereny dejepis a obcanska vychova, a musi se ucastnit vsechny deti, i ty, ktere o to nestoji, a jejich rodice uz vubec ne. Vsude je neco, no.
Vyhodu vidim v tom, ze mame 50 statu, takze si kazdy muze vybrat, kde mu to nejvic vyhovuje