Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Online continuity
42785 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 19:22

razorblade

já si myslím, že by do toho šlo, pokud by se napadnuty stát sám začal hodně aktivně bránit. Viz ta Ukrajina, specialne Polsko má ty vztahy výborné a dává do obrany hodně energie (nejenom peněz). V případě podobného člena si NATO nemůže dovolit z toho couvat, to by se celý pakt rozpadnul hned druhý den. Hlavně na tom stojí to odstrašení a ty konsekvence jsou pak dost divoké. 

Ale představa, že sem USA nebo Francouzi pošlou umírat svoje občany a my budeme houpat nohama a čekat až nás z toho vysekaji, je úplně zcestna. Pokud napadený stát prohlásí, že mu to neva a bránit se nebude, tak neva, co se dá dělat.  

Offline Jos
příspěvků moje polička 27. zaří 2024 21:52

continuity Slovaci jsou marni. Ciste hypoteticky maji fantasticke podminky na obranu, presne ta zeme kterou nedokazes dobyt jen tak. Ne jako rovinky v Polsku. Na vsech horskych zemich si Rusko vylamalo zuby. A jelikoz zpusob boje a technika je od Afganistanu nemenna, tak pochybuju ze maji v rukavu nejakou lepsi strategii. 
continuity

ruskakum dali na p..el nejenom oni. Ale i Cecenci a tech je asi milion. A aby je nakonec zlomili trvalo deset let. Ja si porad rikam, ze Rusko nema na to, aby zaprve zasahli na dvou frontach a zadruhe aby to uzemi udrzeli. 

Offline Garfie
28477 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 04:00

notna continuity Já jsem nějak získala pocit, že Švýcarsko je země dost na prd i pro neimigranty....pamatuju si, jak mě šokovaly během covidu reportáže ze Švýcar, jak lidi, střední třída, kteří nemohli pracovat, stáli ve frontě na polívku od červeného kříže, protože si nemohli dovolit utrácet ani za potraviny...Jinak my teda počítame se zadními vrátky v Evropě a podnikáme i nějaké kroky pro případné zázemí v Japonsku, kdyby bylo úplně nejhůř. To bylo vůči cizincům vždy extrémně uzavřené, ale časy se mění, Japonsko bojuje s vymíráním a bohužel pro svoji specifickou kulturu, ale naštěstí pro nás se otevírá a existují reálné možnosti, jak získat pobytové vízum. 

A mimochodem, tady se ten únik z Evropy/USA mezi expaty taky dost řeší, už jsem byla svědkem pár debat, jestli jsou bezpečnější Filipíny nebo Malajsie....:-) 

Offline Blaire
74 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 05:07
Reakce na Garfie:

notna continuity Já jsem nějak získala pocit, že Švýcarsko je země dost na prd i pro neimigranty....pamatuju si, jak mě šokovaly během covidu reportáže ze Švýcar, jak lidi, střední třída, kteří nemohli pracovat, stáli ve frontě na polívku od červeného kříže, protože si nemohli dovolit utrácet ani za potraviny...Jinak my teda počítame se zadními vrátky v Evropě a podnikáme i nějaké kroky pro případné zázemí v Japonsku, kdyby bylo úplně nejhůř. To bylo vůči cizincům vždy extrémně uzavřené, ale časy se mění, Japonsko bojuje s vymíráním a bohužel pro svoji specifickou kulturu, ale naštěstí pro nás se otevírá a existují reálné možnosti, jak získat pobytové vízum. 

A mimochodem, tady se ten únik z Evropy/USA mezi expaty taky dost řeší, už jsem byla svědkem pár debat, jestli jsou bezpečnější Filipíny nebo Malajsie....:-) 

​Vratit se na Filipiny je i nas plan, pokud by doslo na nejhorsi. :) 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 28. zaří 2024 05:51

Lidi vy mě děsíte. Co bude stěma co nemají možnost zadních vrátek někde jinde, ani života mimo systém...

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 07:06

bublifukNormálně to tady doklepeme:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. zaří 2024 08:40

bublifuk Karja budem muset 

Já mám strach z války, pochybuju, že se Evropě na dalších 70 let vyhne. Zrovna nedávno jsem si říkala, jestli je horší, aby byla teď, když jsou kluci malí nebo až budou dospělí a budou muset narukovat

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. zaří 2024 09:03

bublifuk

Kolik lidi se asi premisti do Svycarska nebo Kanady? Po par tisicich se zeme neprodysne uzavrou. Klid, vetsina tech, co by rada do nejake pekne zeme se tam taky nedostane ani ted. A rozhodne ne narychlo. My taky neplanujeme nikam jit

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 09:33

EvaevaJá bych to tak černě neviděla. Naši rodiče ani dědové a možná i pradedove taky bojovat nemuseli. Život nebyl dobrej, ale tohle se jim vyhlo a vyhne se nám to zas, pokud někdo nebude profesionální voják. Já nevím jak to mají v UA s vojnou, ale nevím, co by tam naší zdejší chlapi, co nemaji žádnou průpravu dělali. Jako z mého okolí, třeba z mých přátel asi tak třetina by v armádě byla co k čemu a to bych řekla, že mám ještě jako schopnou sociální bublinu a s těma mladsima to bude jen horší a horsi

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. zaří 2024 09:58

Karja no u nas se to vyhlo spis nahodou. Deda byl r.21, ktery byl nucene nasazeny jinak skoro cely. Pradeda zas byl letecky konstrukter Aero, na 1. valku byl jeste pubertak ale druha se ho tykala. A taky mel spis stesti, ze byl prakticky nepostradatelny a bylo mu v te dobe skoro 40. A muj praradeda z maminy strany nekde na Piave zustal. Takze ze by se to nasich predku netykalo...a to moje rodina je spis ta stastna. Nej kamoska mela jedno dedu v koncentraku a druheho v komunistickem lagru. A nevim jestli mluvim i za cast ostatnich, ale ja se nebojim konfliktu jako takoveho. Ze by tu vypukla guerillova valka a rozstrileli nam Prahu. Spis se bojim, ze tohle neprobehne a my plyne vplujeme do dalsi totality se ztratou obcanskych svobod a to je ve vysledku horsi. A uplne nejpravdepodobnejsi je ze tohle nastane bez jedineho vystrelu, na vychode se to uz deje

Jo a neboj v Rusku ti kluci taky drzi zbran poprve, na to se nikdo nepta. Ale zrovna jsem to nedavno resila s kamoskou a ta rikala, ze u nich by musela ona. Protoze ona od toho jejiho povalece aspon ma zbrojak, zbrane, strilet umi a ma i fyzicku a jeste umi osetrovat ranene . Izrael to ma vymyslene lip

Online continuity
42785 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 10:03

Jos

Bez přípravy Kanada ani Švýcarsko neklapne, ale ukrajincu jsou po Evropě rozstrkanych vic než 4miliony. Během 68-89 emigrovalo z Československa podle odhadů mezinárodních organizací čtvrt milionu lidí a to byly hranice většinu času obehnané ostnatým drátem.

Já neříkám nikomu ať utíká, jen bych spitla, že člověk nikdy neví. takto v bývalé práci řešil maminku ukrajinský kolega. Babča pořád trvala na tom, že ve svych téměř 80 letech nikam utíkat nebude, takže neměla ani pas. No a když se konečně rozhoupala, stalo ho to strašných nervů a peněz než ji dostal sem. Normálně jsme na to měli v práci sbírku.

Online continuity
42785 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 10:05

Karja

můj děda byl na fronte nejdřív za ty špatné, protože musel narukovat povinně, pak v ruském zajateckém táboře a ještě stihnul i odboj (snp). A to úplně přesně nevím, jestli se vracel s frontou nebo v rámci repatriaci. Moc o tom nemluvil. 

Online continuity
42785 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 10:08
Reakce na Jos:

A nevim jestli mluvim i za cast ostatnich, ale ja se nebojim konfliktu jako takoveho. Ze by tu vypukla guerillova valka a rozstrileli nam Prahu. Spis se bojim, ze tohle neprobehne a my plyne vplujeme do dalsi totality se ztratou obcanskych svobod a to je ve vysledku horsi. A uplne nejpravdepodobnejsi je ze tohle nastane bez jedineho vystrelu, na vychode se to uz deje

Mluvíš mi z duše, přesně timhle ta diskuze začala a přesně do této situace se už v životě dostat nehodlám a už rozhodně ne "to doklepavat". V případě té války bych se možná snažila někam vylifrovat hlavně děti (ač ty by si určitě postavily hlavu a nejak se rozhodly sami). Jak pisu výše,nikdy neříkej nikdy, ale teď to mám takhle. 

Offline barbucha blogger
35707 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 10:30

Koukám, jakej tady bují optimismus Ale nedivim se, já pod russákem žila půl života a znova bych teda velice nerada! Taky se nebojím nějakýho válečnýho konfliktu tady u nás, to by nastalo jen tehdy že by to Putler chtěl vzdát i za cenu sebezničení ("k čemu svět, když v něm nebude Rusko?"), a v tom případě už bude všechno jedno... 

Jinak do nějaký exotiky by se mi nechtělo a na jih už vůbec, nepřekvapivě bych asi skončila u zřítelnice ale vono je něco jinýho trajdat po celým světě, a něco jinýho zas někde skončit nadobro, zvlášť už ve vyšším věku. Ale asi by mi nic jinýho nezbylo, russáky bych už nedala. Nicméně naděje umírá poslední, sázím na NATO a EU, i když s naším národem člověk nikdy neví - za situace, kdy jeho polovina dychtí po starejch časech a oplakává komouše. Aby se tu objevil taky nějakej Orbán? Tvl dobrej signál ten ksindl vyslal, jen co je pravda!

Online continuity
42785 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 10:35

barbucha

počkej do večera na výsledky, pak si řekneme o optimixmu.

Offline barbucha blogger
35707 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 11:00

continuity 

Copak do dnešního večera... horší to bude za rok! To mě zajímá víc. Mno, aspoň máme ještě rok do popravy

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 11:07

JosJá to mám stejně co ty, ohledně te části příspěvků, jak sdílela continuity. Když se o něco bojím tak o svobodu, o směr, kterým se naše země a obyvatelstvo bude ubirat. 

Naše rodina právě nemá historii zatíženou žádným nasazením ve valce vůbec, ani moje ani mého muže, ani mi tom nikdo nevyprávěl, beru to jako spíš okrajovou záležitost. A prostě nepremyslim o tom, žiju v tom optimismu;-)

Offline Kokoska
34747 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 11:10

Ja uz to tady doklepu docela urcite, na lidi v my veku uz nikde nikdo neceka a kontakty nikde zadne nemame. Predstava znovunastoleni klaneni se na vychod je teda silena, ale ja uz jsem si aspon zivot uzila i v tech "lepsich"casech. Lito by mi bylo tech mladych, kteri by tu zustali, coz se tyka i mych potomku. Nevim, jak to budou mit vnoucata, ale moje deti jsou strasny pecivalove, vubec nemely chut zkouset neco nekde venku. Je mi teda ouzko z toho Babisovskeho kamaradstvi s Orbanem, vubec teda z cele vize zahranicni politiky, jestli se to anonistum dostane do sparu.

Offline Kokoska
34747 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 11:12

barbucha jen aby rok. 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 28. zaří 2024 12:11
Reakce na barbucha:

continuity 

Copak do dnešního večera... horší to bude za rok! To mě zajímá víc. Mno, aspoň máme ještě rok do popravy

​presne na tyhle volby cekam ja. Pred par dny jsme se o tom bavili s kolegou z rozhlasu a ten si rikal, ze kdyby u vlady byli ano a spd, ze si vubec neumi predstavit, jak bychom dal delali nasi praci, co by s tema mediama mohli udelat...